Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зимно приключение в Рила

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Зимно приключение в Рила

С котки и снегоходки в Рила

/22 - 24 април 2006

По Калините и ръба Баучер

Пак беше време за любимата планина...
    След любезната покана на Аспарух /която идеално съвпадаше с плановете ми за няколко дневно скитосване из Рила / се озовах в събота сутрин на автогара”Юг”.Там бяха Аспарух и Слави, а едно момче чакаше приятеля си – пак за Рила.
    В Самоков се разделихме – Слави пое за Белмекен през х. Чакъра А ние с Аспарух – от Гьолечица тръгнахме към х.Вада , където ни чакаше Вангел.Малко сладки приказки – и поехме през гората към Зелени рид.Изкачването нагоре беше като балсам за изтерзаната ми от града душа.Малък инцидент с загубена и намерена шапка разведри обстановката и даде повод за безобидни шегички...
    Малко преди края на гората с Вангел сложихме снегоходките, а Аспарух припкаше напред по дествения сняг като Исус по водата. 20 – кг. ми раница си каза думата и взех да сдавам багажа.Вангел си крачеше нагаре без да мрънка .Аспарух нямашe никакви проблеми с 3-те кила на гърба си./обаче имам дълбоки подозрения, че дори ида си бяхме сменили раниците,както той многократно ми предлагаше, а аз упорито отказвах – положението пак щеше да е същото...
    Довлякохме се до къщичката на Кире Чугуно – и там си взех малко въздух.
    Не мога да не спомена култовите надписи по стените отвътре...
    Втората част от пътя ми се видя по-лека / понеже бяхме набрали височина пък и гледките бяха страхотни, докато ги имаше / Циркуса на Урдините езера си е вълшебен – струва си да го видиш...
    Зор си беше изкачването на Зелени камък, но водата от камъка беше най сладката , която съм пил в планината / е след тая дето ми я отпусна Вангел /Там някъде в мъглата преди Раздела ни настигнаха двете момчета от автогарата.Поехме петима по острите ръбове с тук там – снежни козирки по тях.Неусетно се появи и Раздела – подрънках малко на камбаните и хукнах да догонвам другите надолу към х.И.Вазов.Последва едно дълго слизане и след 10 часа се настаних до печката в хижата.Хижаря Венци е печен китарист а другия Макс си беше странна птица.Организираха откопаване на хижата от снега – не стига че си бъхтал цял ден, а сега хващай лопатата. Нямах нито сили нито желание за това...Но другите доста се потрудиха.
    Вечерта – купон на свещи.Тортата на Аспарух, стъклената бутилка на Вангел и пияните ми вишни бяха оцелели и допълнително ни подгряха,.както и домашната Едва дочаках полунощ – все пак Великден беше...счупихме малко боядисани яйца ,почесахме си езиците за бога и за това какво търсим и намираме в планината Винаги научавам по нещо – сега се сблъсках със сентенцията „ Човек намира на върха само това , което е взел със себе си”...на другия ден я изпитах на гърба си...
    Накрая - в чувалчето...Бяхме 7 човека в цялата хижа.
    В неделя сутринта Аспарух и Вангел поеха към Рилските езера, другите отидоха да Довършват откопаването на хижата , а аз поех към Калинините върхове сам. Вчера щом ги видях ми паднаха на сърцето – типични алпийски игли.... Със снегоходките затъвах около 10 см. Времето – поносимо.Изкачването беше голямо удоволствие Стигнах под стената на големия Калин и изведнъж Наклона се промени – стана много стръмно.Извадих пикела и продължих вече по-внимателно.Наближавайки билния ръб се озовах на един 70-градусов заледен склон над р. Елешница, която гръмолеше доста по-надолу....
    Тук за първи път разиграх упражнението – смяна на снегоходки с котки В неудобна поза и на още по-неудобно място.Въздушно , на върха на котките започнах преодоляването на последните няколко метра.Стигнах под средно голяма снежна козирка – пробих я /молейки се да не падне / и се озовах на билния ръб. Оттам – нагоре и надясно по ръба към върха – пак затъване яко имаше. Последва смяна тоя път на котки със снегоходки.Изкачих се горе – гледки замайващи, купон!Изведнъж як черен облак се появи от нищото и затрещяха Гръмотевици....Не беше много здравословно да се размотава човек на 2668 м...
    При скоростното изнасяне назад , на въпросния склон неминуемото се случи – този път бях със снегоходки – пласмасата се плъзна по леда и .... за малко да сляза по бързия начин при реката...Увиснах на пикела – той някак си се оказа забит в леда и това ме спаси.Тук си спомних думите на Аспарух, че щеките помагат, но пикела може да те спаси.... – горещо ги поддържам.../ Набрах се на пикела закрепих се на стената и за пореден път разиграх упражнението – смяна на снегоходки с котки.Междувременно бурята започна – вятър , сняг и мъгла...Започнах полека да слизам , след опасния склон вече нямаше проблем , освен че снежната виелица ми беше заличила следите и хижата се беше скрила в мъглата.С малко късмет я намерих след не-дълго лутане. Само ще кажа че като се прибрах в хижата пак бях със снегоходките....
    Вечерта купона вече беше в намален състав а и домашната свърши – време бе да си ходим. Спътниците ми решиха за слизат по р.Бистрица към Дупница заедно с хижарите, а аз бях за слизане към Рилския манастир. В понеделник сутринта ч 7 и 30 тръгнах от хижата без да имам ясна представа какво ме очаква . Времето бяше ясно и поех направо през Мокришки рид, Надявайки се да уцеля коловете от другата му страна.Снегоходките ми затъваха Около 5 см – вървеше се леко.Отляво се издигаше Вазов връх/2669м / а напред беше вр.Върла / 2593м/. Мъглата ме изненада – докато се обърна - всичко стана Бяло мляко.Пресякох някакви животински следи и тръгнах по тях, правейки сметка че първичните им инстинкти за по-надежни от глупавата ми самонадеяност!
    Взеха да ми минават черни мисли през главата, когато за неописуема радост От мъглата изплува кол с азимут!После и друг...Маркировката ме отведе до билото на Върла и там свърши!Пробих козирката и се качих на ръба му – от юг нямаше мъгла и пред мен се появи в цялия си блясък Черни рид! Величествена гледка!Остър снежен ръб – отляво – почти вертикални склонове към река Друшльовица с големи надвиснали козирки, отдясно – много стръмни склонове към познатата ми Елешница.Коловете водеха отстрани по козирките...И пак старата дилема: котки или снегоходки !!!С котките затъваш като грешен дявол, а със снегохоките можеш да се подхлъзнеш и да отидеш пак по дяволите. И соломоновското решение – на най опасните участъци с котки , а на останалите със снегоходки.Изобщо в края на рида бях станал спец по смяна на тия два така необходими атрибута.Вчерашната изцепка ми държеше влага и бях много внимателен.Бях стигнал до вр.Баучер/2152 м/и се любувах на южната стена на Еленин връх и Иглите /отдаден на стари спомени /когато пак ме връхлетя вчерашната ми позната – гръмотевичната буря.Снега стана мокър и понеже вече ми беше писнало да ги с;шеням, започнах да се плъзгам надолу със снегоходките като със ски.Почти стигнах гората и ме запра здрав дъжд. Много странен беше този дъжд – всеки път когато си слагах дъждобрана – и той спираше!Накрая постигнахме компромис – аз се спусках надолу с дъждобран, потейки се в плаща / проклинайки майката Природа / за да не вали!
    Така и стана...Пътеката в гората ми се стори като алея след снежните ръбове горе...
    Виеше ми се свят от спускането към долния свят, когато в 14 часа изкочих на Рилския манастир.Гледката на тълпите с мерцедесите ме удари като чук по главата!
    По върховете нямаше жива душа – а тук – стълпновение!
    Гледаха ме като изкопаемо.Аз – мокър, кален, с пелерина, на раницата ми висяха котки,снегоходки,пикел,канче и шалте,подпирах се с щеката като с гега. В този поклоннически вид нахълтах в Светата обител и запалих свещ за щастливото Спускане в неизвесното....и в 15 часа хванах директния рейс за София.
    Чак на другия ден в офиса разбрах че лицето ми е почервеняло от слънцето и вятъра , а около очите имам бели кръгове от очилата.Не ме бъзикаха много обаче като рабраха за какво иде реч, милите ми колеги!
    Жоро

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:002608761.jpg
Прегледи:1
Размер:32.3 КБ
ID:5897953Натиснете снимката за да я уголемите

Име:002609439.jpg
Размер:39.3 КБ
ID:5897954Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kupenite.jpg
Размер:40.7 КБ
ID:5897955Натиснете снимката за да я уголемите

Име:005338910.jpg
Размер:40.6 КБ
ID:5897956

http://planinari.info/200604_kotki.htm
    Последно редактирано от manQK78; 05-08-10, 11:00. Причина: първоначална публикация
    животът е магия !
    X5 3.0d

От: Зимно приключение в Рила

Хубав пътепис,ама много малко снимки.
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

Коментар

Благодаря! Поучително и подробно описание!
      Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
        Хубав пътепис,ама много малко снимки.
        За жалост нямам снимки от това ходене.
        На снимките отдолу са Злия прелез - /между Злия Зъб и Ловница/ и трите Купена над Страшното езеро...
        животът е магия !
        X5 3.0d

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X