Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Underground

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Underground

    Дните около последния уикенд на юни отдавна са запланувани за едно ходене до Котел и ако има възможност после за ден-два на юг до Странджа. Целта е - в Котленско да намериме Голямата маара /която търсим като Свещения граал втора година вече/ и да вкарам синчето и един приятел /дядо възрастен/ в Приказна.
    Петък вечер подреждаме багаж и отново успяваме да натъпчем огромната купчина в миниатюрното чрево на Астра-та. Успокоява ме това, че багажа ни е един и същ като количество, без значение за колко ходим – за два дни или за двайсе и два. Събота сутрин потегляме. Естествено през Преслав. Пътя около и след него е пооправен след зимата и засега го премахвам от забраненинте дестинации.
    В Шумен към нас се присъединява Ели, а преди Преслав и Веско с Голф-а. Отбил е на банкета и докато ни чака, озадачено разглежда огромна пътна карта на България. Като слизам да го поздравя, забелязвам че търси Котел някъде около Кюстендил....Успокоявам го, разпределяме бажгажа по колите и спътниците също и щастливи отпрашваме в посока Тича. В Котел сме към 10. Пия една бира, срещаме се с домакините ни – Дядо Зарко и Недко, прехвърляме пещеризони, осветления и разни джаджи на техните коли и даваме газ в посока Медвен-мест. Царевец. В горското, преди финалната отсечка, спираме за последни инструкции от един бивш пещерняк, сега пенсионер, пазач там и любител на високооктановите напитки и се оказва, че пътеката до входа вече е маркирана с боя по дърветата. После на импровизирания „паркинг” под вхада следва обличане, а някой слагат и каските още от тук.







    Входа е меко казано трудно откриваем през това време на годината...



    Още от началото има малко спускане което осигурявам с импровизирана стълба, понеже парен каша духа, а и белезите от раните по тъпо строшения ми преди пет години глезен още личат... После галерията фактически е една.






    Доста е висока с няколко зали, има и слепи според мене отклонения и завършва с обратно отвесче след около 600 метра.








    За да се убедя, се обвързвам и внимателно слизам. После още по-внимателно се извличам от там /в смисъл – бавно, с ругатни и кал дори в ушите и по очилата/.








    Другите през това време ме бъзикът някъде над мен от тъмното – не искам ли да остана тук за вечни времена и не е ли време да си ходят горе и да поделят застраховката ми с Жената... после скатавеме инвентара и обръщаме посоката към изхода.





    Веско щастлив.



    Минали са около петдесет минути от началото. Дупката не е много начупена, макар че има надписи чак от 1938, няма много образувания, но оставам доволен...най-вече щото я намерихме. А, горкия Недко я търси за четвърти път и беше също безкрайно щастлив. Вън следва обратно преобличане и назад към Медвен.

    Ели - заспала.


    От едно магазинче в селото си вземаме нещо за ядене – саламчета там, хлебец, кашкавалче, биричка и хоп на Синия вир и ги изяждаме, докато се наслаждаваме на водопадчето и на безлюдието...



    В Котел пак сме към пет следобяд, сбогуваме се засега с домакините и изчезваме в дъжда към заслона под „Приказна”. Там само нас чакат... сборна група от пещерняци е окупирала всичко наоколу и докато някой са под земята и картират и копаят и разравят, други – от логистичната подкрепа - успешно се наливат с разни течности... Някакъв тип дори едвам говори... но са любезни /”Ъ... то пък Голямата маара пещера ли е, само името й голямо”/. След кратък съвет си намираме не много по-лош бивак на около километър по стария път за Кипилово.
    Следват разни ритуали – огън, ядене, пиене и подготовка за спане.







    После спим. После ставаме. Не е валяло за щастие. А, и да е валяло, бушкрафтърската ми защита на палатката от дъжд ни е спестила мокрите чували, гащи и чувството как влажно и топло се превръща в мокро и студено...



    Следва...

  • #2
    От: Underground

    Лагера на пещерняците към осем и половина сутринта е още парализиран от снощната „вечеря”, предполагам. Някой обаче щъкат из храстите. Запознавам се с един пич – палеонтолог от София. Вчера 12 часа бил в пещерата. Каза че имали интересни находки. Интересува се от „Орловата пещера”. Опитвам се да му обясня на две на три пътя и потегляме към „Приказна”. Горе на входа, решавм да се жертвам и да не вляза. Нося отговорност пет човека в диапазона 7-74 години да влязат и да излязат живи и здрави. Правя някаква система от едно статично въже и едно помощно като стълбичка направено с „пеперуди” и започвам да си спускам хората един по един.
    Радко не проявява особен страх.


    Скоро всички потъват в тъмното, а аз зачаквам. Кофти е да чакаш отгоре. Сега разбирам Жената. Уговорката е „изследователите” да се разходят по „Сахара” и наблизо, без дълги и рисковани изпълнения.
    Малко снимки отдолу.



















    След около час ми викат отдолу, че са готови за излизане. Излизат един по един и май само малкия увисва веднъж - дваж. После Веско слиза още веднъж, понеже си изръсил едно малко фенерче някъде. Накрая всичко е наред. Всички са щастливи и здрави. Дори и аз...





    Долу при пътеката се правя на Люк Скайуокър - оптвам да извадя от транс една огромна жаба. Не става и забързваме към колите.



    Пещерняците ги няма вече повечето. Но и на „Приказна” не дойдоха. Сигурно работят някъде другаде. Вземаме си довиждане с всички и потегляме – Недко и Зарко към Котел, ние към Младежко /Странджа/ а Веско и Ели към Варна.
    Тревожи ме предната лява гума и на една бензиностанция и вкарвам малко „кислород” и после няма проблеми...Маршрута е през петолъчката, Средец и преди Горно буково по отбивката за Звездец и Младежко. Пътищата са пусти. Гоня мислите от главата си , ако тук аварираме какво ли ни чака и оптимистично и внимателно понатискам газта. Някъде преди Близнак виждам езерце с някаква странна купчина пръст до него във формата на скален рид. По него има и дупки които го пронизват от край до край. Озадачено го снимам и докато се разкършваме, намираме и някаква май тракийска гробница.







    Малко след отбивката за Младежко си намираме удобно място за лагер. Каменисто е, но си имаме надуваем огромен дюшек за целта.



    Следва огънче за уют, мийка, хапка, пийка и нани-нани...







    Бушкрафтърски хладилник - кутията с остатъците от манджата се притиска с голям камък, след като я поставям на плиткото в реката. Водата е ледена, кво му е на хладилника...



    Преди лягане малко си играем с огъня...



    Следва...

    Коментар


    • #3
      От: Underground

      На другата сутрин изтърчаваме да търсим пещерата „Калето”. Намираме я, обаче при входа я пази изнервена пепелянка. След безрезултатни увещания, омотавам пепелянката около една пръчка /съска като безалкохолно, казва Щерката/ и я занасям в близките храсти. Слизането изглежда лесно, но си правя пак системата. Радко е първи.




      Дупката е красива и кална. Жалко, че е доста поначупена. И понаписана с не много умни надписи от местни и чужди Дарвинови лауреати.











      Има и един найлон някъде към дъното, който Радко се ангажира да пренесе до местоназначението му, т.е. до някой кофа за боклук.











      След час и десет минути сме всички заедно отнове горе.



      Пипи-то не се е появявала във владенията сии заподскачваме весело надолу по пътеката. При колата малко се поизчистваме и в що годе приличен човешки вид хващаме пътя за Силистар. Към 16.40 сме там и разбирам, че положението е зле с питейната вода. Отскачам до Резово и купувам досатъчно литри. В шест без петнайсе сме на плажа – пием бира, къпем се, говорим си. Децата също /без бирата/.





      Първата половина на ноща минава като двете предни. Има и сладка приказка с нашата домакиня - леля Елена. През втората половина – спим естествено. Сутринта завалява и вместо къпане на плажа... нахвърляме багажа в колата и отпрашваме към Варна. Карам по крайморския път. Има много замъци, особено около Созопол и Обзор. Аристократи обаче не се виждат. За Слънчев бряг пък въобще не ми се говори, гледам да избягвам да обръщам поглед на ляво докато шофирам покрай курорта. Пристигаме по обяд у дома. А, тук едно Слънце свети...
      Ами това е.

      Коментар


      • #4
        От: Underground

        Както винаги-интересно и гарнирано с хубави снимки.Трябваше да направиш една фотосесия и на пепито.
        Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

        Коментар


        • #5
          От: Underground

          Поздрави.
          Страхотно сте си изкарали.
          Благодарим за снимките и че сподели.
          I am just a simple man.

          Коментар


          • #6
            От: Underground

            Супер снимки, благодаря за преживяването!
            LZ1ZAH

            Коментар


            • #7
              От: Underground

              Браво на децата и родителите, които ги възпитават така. Цял живот ще знаят, че природата трябва да се пази.
              Като им гледам възрастта, точно такива ми чупят сталактитите в моята примитивна пещера, а родителите се гордеят с това.
              Имал съм случай, когато направя възмутителна забележка, родител да ми казва с гордост: "ако останем още малко, нито един сталактит няма да остане" .
              Старите сталактити не бяха армирани и ги изпочупиха. Замених ги с армирани и сега само ги кривят.
              И това се случва пред зоркия ми поглед.
              Представям си вандалщината където няма надзор.

              Коментар


              • #8
                От: Underground

                Kent страхотно нямам думи . Чета ти всичките пътеписи но за първи път пиша браво страхотно сте си прекарали.

                Коментар


                • #9
                  От: Underground

                  Както винаги супер разказ и снимки. Всяка седмица с нетърпение чакам следващият. Благодаря!
                  Женя Вълчанова 0888272565

                  Коментар


                  • #10
                    От: Underground

                    Освен, че ми беше интересно (както винаги), отново ме разсмя. С дарвиновите лауреати
                    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X