Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Една Не-планирана разходка из Родопите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Една Не-планирана разходка из Родопите

Понеделника след Великден обикновенно ми е тъпо и скучно.Тази година не се различаваше с нищо, даже студеното и дъждовно време ме риташе отзад да си си бия камшика нанякъде. Планираното каране из района с АТВ-та беше обречено , което означаваше още един ден пред компютъра и телевизора.Сутринта изпратихме децата на почивка в Трявна, което ни освобождаваше от семейните ангажименти за няколко дни.Размисъл ( около 15 сек.) и нахвърляхме набързо багаж за 2-3 дни. Тръгнахме към .... където ни скимне.В Бургас реших да тръгнем по пътя Елхово - Тополовград. Преди Тополовград реших да свия вляво и да стигнем до Свиленград по нетолкова използвани пътища, които по мое мнение бяха доста по -добре подържани от пътя до ГКПП Лесовокъдето на места асвалта липсваше и само странните артикулации на автомобилите пред нас ме предупреждаваха, че има ДУПКАА....В тази отсечка единственото по- интересно беш това бивше ТКЗС тръгнало да изследва дълбините на този микроязовир.

По пътя ми направиха впечатление тези добре направени Инфо Табели и места за отдих

Маркирах си някои точки, които ще изискват допълнително внимание на един по-късен етап.

Следващата ни цел се оказа село Мезек и средновековната крепост край него. Досега свързвах името Мезек, само с едноименното вино , но се оказа , че има какво да види човек . В началото на селото има отбивка към най-голямата куполна тракийска гробница , която е по-популярна с това, че е изследвана и проучена от Богдан Филов - един доказан археолог, за съжаление по-известен като лош( или слаб) премиер преди 9.Х.1944г.

Беседата бе кратка и традиционно разочароваща- всичко което е намерено тук е разпиляно по музеи извън страната или в съседния музей в Свиленград, което прави посещението на това иначе интересно място малко посно.
    Оттам отпрашихме към крепостта.

Прегледахме инфо табелата и се поразходихме из руините.

Тази пейка ми хареса с нестандартния си дизайн

А това ме изуми: бункер ( от албанския тип) в една забележителност

Тук древния майстор е подписал своето произведение( ако някой може да разтълкува тези абревиатури, моля да сподели и с нас непосветените в соц. жаргона)

следва продължение..............

До: Една Не-планирана разходка из Родопите

ГУГК е Главно Управление по Геодезия и картография, а на снимката е триангулачна точка от 1984 г.

Коментар

Първоначално публикуван от guncho55 Преглед на мнение
      ГУГК е Главно Управление по Геодезия и картография, а на снимката е триангулачна точка от 1984 г.
      В такъв случай бункера с каква цел е - военна или картографска( да си държат триножниците и латите в него)

..............от крепоста пътя продължаваше нагоре към връх Шейновец

където мирно си съжителствуваха монумент на загинали в І-та Световна Война и едно модерно съоръжение+ два-три бункера за цвят

Долу в ниското е язовир Ивайловград и ако трябваше да се връщаме по асвалта това означаваше голямо обикаляне. От върха ми се мярна някакво пътче което слизаше към близкото село. Върнахме се малко надолу по пътя и хванахме пътеката вдясно. Така изглежда пътя и това се вижда от него :

Стигнахме до едно много тайнствено място- старо гробище ( християнско)
      На мен лично ми беше много странно гробове а около тях дървета и един сумрак. По надписите предположихме , че загробването е продължило до около 1935 г. а тук явно е имало добавка към оригиналния надгробен камък с цел издигане в социалистическото общество на живите наследници.

Коментар

Много добра разходка.

Коментар

Супер разходка сте си направили без планиране.
          Браво.
          Константин Вълчанов.0888313247

Коментар

Наи добрата разхотка става без планиране. просто ставаш събираш багажа и тръгваш. така незнаеш какво те очаква.

Коментар

Страхотни места и красиви снимки! Чакаме продължението!
              Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Много хубави места и красиви снимки.
                Надявам се,че има още.
                0осем9осем7шест0осем7едно
                Миро

Коментар

Оттам продължихме към язовира а на преден план се вижда природната забележителност Куш Кая ( Птичи Камък) . В Родопите всичко си има две имена- българско и турско.

Това е мястото където Арда се влив в язовир Ивайловград

а това са местните кибици

От друга позиция

и след като приложим 15 кратния оптичен зуум

по пътя следваха следните гледки

А това отсреща е гнездо на Орли. Няколко двойки кръжаха над скалите

Продължихме към Студен Кладенец а от там към Крумовград. Ако има награда за това колко лош може да е един път в България , мисля, че този участък ще вземе Оскар. Нощувахме в Крумовград с идеята да си оставим за следващия ден Татул.
                  Снимки от Татул има из форума доста и няма да добавя нищо ново. Това , което ми хареса, бе,че след масовото нашествие на посетители през празниците, мястото беше учудващо чисто и подредено. Тук времето се влоши и заваля ситен дъжд, който ни накара след около час размисъл в Кърджали , да се откажем от посещението на Перперикон и леко леко да се придвижваме в посока на Ардино и едно място, което отдавна исках да посетя - Дяволския Мост .И понеже продължаваше да вали мисля, че най-естественото нещо беше да видим дъждовник

Хареса ми как е благоустроено мястото и са създадени условия за хранителен и напоителен престой

Поглед от най високото място на моста към заслона

Пътеката от другата страна се разделя и е указано коя на къде води

А това е едно свещенно място за едни по-съвременни ритуали

А новорекламираното учение ДЗЪН явно още не е достигнало нужното еко ниво

От тук потеглихме към Златоград

отседнахме в един нов хотел където единствената забележка беше, че леглата бяха разделени

за сметка на това диваните във фоайето бяха доста удобни

следва продължение .... или как пих гръцко кафе край Бяло Море
                  Последно редактирано от СТОЯН ВАСИЛЕВ( lilia_prim); 09-04-10, 18:46.

Коментар

Защо не направиш някоя снимка от Индипасха тази неделя.

Коментар

а какво ще има там тази неделя?

Коментар

Първоначално публикуван от СТОЯН ВАСИЛЕВ( lilia_prim) Преглед на мнение
                        а какво ще има там тази неделя?
                        Попитай Тати или Чичко Гугъл.
                        Аз мислех че знаеш.

Коментар

Снимките и разказа са прекрасни. Благодарско, че ни направи съпричастни! Очаквам продължението ...

Коментар

И аз ще чакам продължението на фотоотчета. Ще те поправя само за орлите, не са орли а лешояди. Там се намира природозащитния център Източни родопи, който е към Българското дружество за защита на птиците. Препоръчвам това място, а и целия район около Маджарово. Ако беше продължил по черния път на изток щеше да видиш Тракийския култов център "Глухите камъни", а още по на там и тракийското светилище Кромлех което е тракийския вариант на стоунхендж.
                            Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

Коментар

Първоначално публикуван от V69 Преглед на мнение
                              И аз ще чакам продължението на фотоотчета. Ще те поправя само за орлите, не са орли а лешояди. Там се намира природозащитния център Източни родопи, който е към Българското дружество за защита на птиците. Препоръчвам това място, а и целия район около Маджарово. Ако беше продължил по черния път на изток щеше да видиш Тракийския култов център "Глухите камъни", а още по на там и тракийското светилище Кромлех което е тракийския вариант на стоунхендж.
                              Глухите камъни не се сещам да ги видяхме, но минахме край Кромлех-а но вече се стъмняваше и решихме да си го оставим за друг път. Само наснимах инфото по табелите на посетителския център.И за докажа горното прилагам факти:

Довечера ще се опитам да довърша фоторазказа, ще имаме средиземноморско меню за вечеря, което ще ме улесни да разказвам по-цветно и стерео за Гърция

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X