Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зелен Шенген?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Зелен Шенген?

Пробвах вчера "невероятната" благина Шенген на Кулата - не съм особено впечатлен, просто са вдигнали бариерите, а лабиринта от проходи си остава! Мисля, че при колоните от коли през лятото пак ще има задръствания. Въпроса ми обаче е друг: какво става със зелените граници? Мога ли да си организирам вече преходи през браздата? Доколкото знам в реалния Шенген преминаването на границите е навсякъде, а не само през бившите КПП-та?
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Доколкото четох си важи на всякакви пътечки. Даже по някоя тв даваха в Родопите правиха преход до съседното село в Гърция по черен път. Нещо като официална среща, кмета отиде при техния. Разбраха се да искат средства, за да пооправят пътя, който разбираемо не е ползван едни 100 години в някои участъци. Иначе за Кулата има задвижиха проект за обиколка на ГКПП-то в магистрален формат. След 13 години чакане малко ни изненадаха, но в случая не виня нашите управници, то можеше още 13 да ни мотаят.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

• Edo
      Edo коментира
      Редактиране на коментар
      Дано си прав! Мерси!

Каквото и да се направи на Кулата, тясното място е първото кръгово на нашата магистрала. При голям трафик, колоната става 40 километра и цялата се движи със скороста на кръговото.
    Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Преди 2 - 3 години имаше пожар по Българо - Гръцката граница и гърмяха разни неща забравени в гората. Не знам дали противопехотни мини не разчистени или нещо друго ама... Да не влезеш в някое "интересно" място...

Коментар

Гърмящите неща си ги има от гръцка страна. Това са гадни, скачащи противопехотни мини. Има ги на Беласица, на Славянка и тук- там из Родопите.
        Затова извън туристическите маршрути е неразумно пресичането на границата.

​​​​​Що се отнася до гърмежите, последно беше при пожара в Славянка през есента на 2024-та година.

Селото от което ходиха до гръцко село е Горна арда. Там отдавна е разчистено. Туристическата пътека върви по границата към извора на река Арда . Там има пътеки и от двете страни на границата. Преди Шенген имаше дървена бариера, но на това място​​​​​​ се правеха събори.
        Последно редактирано от Валери Недялков; 27-01-25, 18:27.
        Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

• Валери Недялков
          Валери Недялков коментира
          Редактиране на коментар
          Валидно е.

https://map.bgmountains.org/#map=17/...1/5072598.72/0

Точно тук в Славянка гърмяха мините сега, в 2024-та година по време на горските пожари.
          Местните казват, че нерядко се взривяват горски животни, пресичащи границата.

https://map.bgmountains.org/#map=17/...6/5062576.66/0

А това е село Горна Арда от което има черен път за гръцко село:

https://map.bgmountains.org/#map=17/...73/5078108.1/0
          Последно редактирано от Валери Недялков; 28-01-25, 18:35.

• Edo
          Edo коментира
          Редактиране на коментар
          Точно с тази карта, но офлайн обикалям планините - имам ги тези предупреждения, но доколко са точни и изчерпателни?

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Благодаря много, не звучи добре това, направо си е опасно.

Да, това с мините е много гадно! Учудвам се, че гърците още не са ги почистили - едва ли са ги "забравили"!
        Honda XL600LM, 1987
        Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
        Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Проблема винаги е бил че много мини са залагани през различни периоди . От гърците преди ВСВ . От германците през ВСВ и пак от гърците след ВСВ . За повечето минни от гръцка страна планове за минирането дори и да са правени не са се запазили . За нашите минни полета винаги е имало планове и съответно по тях в последствие границата беше разминирана . Немските скачащи мини тип SMI 35 и 44 до ден днешен си сработват щатно на 100 % . Конструкцията им е толкова проста и удачна че са в основата на всичко което се произвежда в света до днес включително и нашата ПСМ 1 .
          Последно редактирано от sek.1; 29-01-25, 08:34.

• Edo
          Edo коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси за по-подробната информация, сега поне знам как изглеждат тези мини и ттд.

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Учил съм ги навремето . Капацитетите в минното дело казват че бойния живот на повечето мини е над 100 години така че тези които са заложени около ВСВ са активни почти на 100% днес . Около границите понеже е тежък планински терен машинното разминиране е невъзможно а ръчното ще е с неоправдано висок процент жертви от сапьорния състав . За това не се прави не че гърците не искат границата да е чиста . В едни периоди от историята тази граница е била най гъсто минираната в света като част от гръцката отбранителна линия Метакса .
          Последно редактирано от sek.1; 31-01-25, 05:28.

Някога от с. Кожари (Бг) е имало коларски път до Кавала (Гр). Някой знае ли нещо?
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Границата с Гърция и преди беше драма само когато наистина има трафик. За мене истинският удар беше на Русе. Като минах без да ми искат паспорт и без да ме записват в компютъра. Направо бях изненадан. Минавал съм цяла Европа без да спирам и на края съм висял часове на Русе. С лека кола.
          ...добре, че построиха нови 7-8 гишета, които никога не са работили и цял нов комплекс. Приказна инвестиция.
          Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

• kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            Ако пред мен има 6 коли, и чакам 40 минути, пак си е драма.

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            Изнежихте се с тоя европейски съюз. Сега и Шенген. 40минути било драма. Ха. На Русе съм висял по 30 часа с лека кола. Тировете чакаха с дни. Там с една кола можеха да направят опашка.

• kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            То и аз съм висял. Дразни, когато няма видима причина.

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
          Доколкото четох си важи на всякакви пътечки. Даже по някоя тв даваха в Родопите правиха преход до съседното село в Гърция по черен път. Нещо като официална среща, кмета отиде при техния. Разбраха се да искат средства, за да пооправят пътя, който разбираемо не е ползван едни 100 години в някои участъци. Иначе за Кулата има задвижиха проект за обиколка на ГКПП-то в магистрален формат. След 13 години чакане малко ни изненадаха, но в случая не виня нашите управници, то можеше още 13 да ни мотаят.
          Да, просто това си е заложено в правилата на Шенгенското пространство.
          Някой знае ли дали пуснаха пътя през Рудозем? Или кога точно ще го пуснат? Там гъците бавят пускането на техния участък?

Коментар

Относно пътя за Рудозем: аз живея на 40 км от Рудозем и често ходя до там.Византийците чакаха уж по-добро време за да нанесат линиите по шосето и мантинелите по краищата му.Областният управител на Смолян беше бесен по едно време,че беше обещал минаване и 3 дена преди НГ ония отатък границата го сюрпризираха със студен душ.В Рудозем инъче чакат с нетърпение отварянето на границата за коли,имотите за 3 месеца се утроиха като цена, има да се довършва обходния път на града с Евросредства и най-важното: на Зелена граница се преминава спокойно,без никой да прави проблеми.Ако има кой да те вземе от село Димари отатък в Гръцко с кола,можеш да продължиш до Ксанти и после до Кавала.Общото впечатление е,че гърците не са особено очаровани от отварянето на границите с нас.
            JEEP Grand Cherokee WK2; 184kW (250 PS), 2017 г.
            Тел: +359 887 847261

Коментар

Първоначално публикуван от ivaningbg Преглед на мнение
              Относно пътя за Рудозем: аз живея на 40 км от Рудозем и често ходя до там.Византийците чакаха уж по-добро време за да нанесат линиите по шосето и мантинелите по краищата му.Областният управител на Смолян беше бесен по едно време,че беше обещал минаване и 3 дена преди НГ ония отатък границата го сюрпризираха със студен душ.В Рудозем инъче чакат с нетърпение отварянето на границата за коли,имотите за 3 месеца се утроиха като цена, има да се довършва обходния път на града с Евросредства и най-важното: на Зелена граница се преминава спокойно,без никой да прави проблеми.Ако има кой да те вземе от село Димари отатък в Гръцко с кола,можеш да продължиш до Ксанти и после до Кавала.Общото впечатление е,че гърците не са особено очаровани от отварянето на границите с нас.
              Политиците им не са. Но обикновените хора са си доволни.

Коментар

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Докато успяват да предлагат много по качествени продукти в сферата на услугите и потреблението на значително по ниска цена от нас така ще е .

• trapper
                trapper коментира
                Редактиране на коментар
                Така е! А питаш ли се защо?

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Защото принципа ден година храни на който са нашите там никога не са го прилагали . Който един път отиде на почивка в Турция или Гърция докато е жив на нашето лайноморие повече не стъпва . Особено в Турция сега с тази евтина лира няма нещо било то конфекция или хранителни стоки да не излизат значително по евтино . Хранителните стоки от Турция просто нямат аналог като качество и това обикновените марки примерно кашкавал ; сирене и меса .

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение

От кое са доволни? Кражби, мръсотия и оборот няма, че Ганьо всичко си носи ...
              на плажа в Керамоти си е така, но има много оборот от хранителните магазини.
              Може много да се изброява кои продукти и защо са по-качествени при същите цени в Гърция.
              Там корупцията е по-малко, затова държавния контрол за качество и безопасност работи - резултата е по-качествени стоки.
              Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 01-02-25, 10:54.

Коментар

• trapper
                trapper коментира
                Редактиране на коментар
                В Гърция дребните и средните производители командват качеството и цените на пазара и така е от много поколения. В магазините на всяко по-голямо село има почти всичко необходимо за ежедневието: месо, наденици, риба, яйца, хляб и деликатеси, и всякакви местни плодове и зеленчуци. На седмичните пазари се предлага изобилие от всичко, плюс ципуро (гроздова), вино и т.н. А купувачите първо пробват, после плащат.

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                До колкото са ми казвали във Франция и Германия е така . Във всички магазини за хранителни стоки без значение малки или големи примерно 50 % от стоките са задължително произведени в рамките на 100 километра от географската точка в която се намира .

• BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                във Франция и Германия е така . Във всички магазини за хранителни стоки без значение малки или големи примерно 50 % от стоките са задължително произведени в рамките на 100 километра от географската точка в която се намира .

Има нещо близко до истината ама не точно, малките магазинчета са горе долу така в провинцията, в големите градове в големите вериги, е обратното, колкото се може по от гъза на географията, важното е да е евтино за закупуване и да има голям марж за печалба!

Гръцките фермери пак започнаха протестите, та ще остане само "зеления" шенген.
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                Гръцките фермери пак започнаха протестите, та ще остане само "зеления" шенген.
                както всяка зима - като нямат работа , протестират.

Ето защо стоките са по-качествени в Гърция - много от хората са граждани с гражданско самосъзнание и си ТЪРСЯТ гражданските права.
                В България много от хората са поданници - "Преклонена главица ...." и те така

Коментар

Трактори не е като и тук да не излизаха. После... бяха решили да се изнасят по магистралата точно в час пик в 17:30. Ми, сърбяло ги е от мен доволно.

Ама, баш Гърция да ми давате за пример за гражданско общество, айде нЕма нужда! Тия по милиционерщина и назад да тичат не можем да ги настигнем. А "гражданското общество" се състои във вечния стремеж да се построим комунизъма и социализъма. Е, построиха го преди 15 години. След което съвсем закономерно се сгромолясаха.
                  Последно редактирано от sparkybg; 03-02-25, 12:24.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• kbot
                    kbot коментира
                    Редактиране на коментар
                    Там празно село няма ...

• sparkybg
                    sparkybg коментира
                    Редактиране на коментар
                    Като не си взел насилствено земята на хората за да правиш ТКЗС-та, резонно е да няма. Хора има там, където има поминък.

• trapper
                    trapper коментира
                    Редактиране на коментар
                    Има, за съжаление. Напр. с.Черешница. Основано е от българи през царуването на цар Борис-І. След изселването им през ХХ век е "етнографски резерват".

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X