Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всичко за Ком-Емине

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Всичко за Ком-Емине

    Това е линк за двайсетина Важни теми в които съм описал всичко, което му трябва на човек, за да премине по маршрута Ком-Емине. https://www.facebook.com/groups/1824...06568282790773

  • #2
    Благодаря за споделянето, мечта ми е. Правил съм някой участъци, но за целия... как намираш време,. Централен балкан ми е любим.
    Миналото лято успях да открадна седмица и направих Златица - Априлци
    Напълни ми уикенда с теми за четене.,

    Благодаря

    Коментар


    • #3
      Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
      Благодаря за споделянето, мечта ми е. Правил съм някой участъци, но за целия... как намираш време,. Централен балкан ми е любим.
      Миналото лято успях да открадна седмица и направих Златица - Априлци
      Напълни ми уикенда с теми за четене.,

      Благодаря
      Държавна работа и много отпуска.... 4 пъти съм го правил успешно, един път не стигнах, че коляното сдаде багажа... По-добре е късно да го направи човек отколкото никога...

      Коментар


      • #4
        А защо да го прави?

        Коментар


        • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
          ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
          Редактиране на коментар
          Щото е много яка разходка
          Правил съм го като ученик, но сега ми се ще да го направя , ама за 2 месеца , да си е наистина разходка , а не ходене

      • #5
        Първоначално публикуван от zcezbpm Преглед на мнение
        Това е линк за двайсетина Важни теми в които съм описал всичко, което му трябва на човек, за да премине по маршрута Ком-Емине. https://www.facebook.com/groups/1824...06568282790773
        Тази информация няма ли я в книжката за маршрута ?

        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

        A1+

        Коментар


        • #6
          Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение

          Тази информация няма ли я в книжката за маршрута ?
          Информацията като изключим километрите и денивелациите във всякакви книжки за маршрута е остаряла още докато е съхнело мастилото с което е печатана... Някои неща се променят в годината по няколко пъти.Един куп хижи затвориха и отвориха през годините вкл и тази година, къщи за гости и варианти с хотели и превоз каквито няма да намериш в тези книги, актуални телефони че някои се сменят по няколко пъти в годината, маркировки, обхват, храна, пътеки и най-вече актуална водна карта с водите по маршрута, с точни гпс координати и инфо за сигурни и за пресъхващи води... И разбира се някой като мен с опит по въпроса дето ще отговори детайлно и разбираемо на всеки дето се чуди кое как и къде.Всичко това и други подробности и тънкости на занаята го няма в книгите. . Разбира се може и без подготовка.Ние така минахме първия път и без гпс карта като изключим Централен Балкан и само с 34 по спомен сигурно отбелязани на картата води, а сега съм добавил 100 отгоре... Има си специфики този преход и е добре дори човек с опит в планината да хвърли по един поглед, за да е в час с новото инфо и с това какво да очаква по пътеката.. Като са събрани на едно място няколко хиляди човека преминали по маршрута, някои от тях с по 4-5 преминавания инфото от тях е много по-ценно от някой дето като е минал веднъж е решил да напише пътеводител по въпроса. Има такива с по едно преминаване дето написаха пътеводители, има колкото и да не им се вярва на хората и такива дето не са правили маршрута и те също написаха пътеводители. Такива книжки мога да им ползвам само намачканите страници за една определена цел.

          Коментар


          • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
            ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
            Редактиране на коментар
            Хей , ( не знам в кой род да се обърна към теб, не разбирам по ника ти ) , не се пали толкова. Виждам че приемаш доста лично нещата Питането ми май не беше форморилано правилно
            По скоро трябваше да значи , дали нещата в книжката могат да се ползват все още
            Оценявам трудът ти !
            И даже имам предложение
            Понеже аз нямам фейсбук,а виждам , че линка ти е към тази платформа, мислил ли си да се направи една страничка само за маршрута , където информацията да е по—лесно достъпна и систематизирана?
            Нещо подобно на “Къде.си” , но само за “Ком—Емине”

          • zcezbpm
            zcezbpm коментира
            Редактиране на коментар
            По никакъв начин не се паля, сложил съм даже ухилена емотиконка там където обяснявам какво ще направя със страниците на такива книжки и защо.... Направи ли си и сайтова такива пишман водачи и написали едни неверни неща. Онзи ден един мераклия за маршрута пуска план в който общия сбор на денивелациите му е над 50км. И пише като го питам че ги е свалил от сайта за Ком-Емине.. Гледам в коментарите в темата му някой сложил линк за този сайт дето един куп хора правят справки и разбира се го изтрих линка да не подвежда хората.....Имах и има блог, даже тук преди години пуснах линк и тема с всички тези подробности пуснах, ама тук след време редакцията е невъзможна, а вече и в блога е така и не мога да ъпдейтвам и остава тоя фейсбук където всички за добро или лошо са се събрали .... И те ми правят проблеми и скоро ми изтриха една от най-важните теми за хижите като автоматичните им алгоритми или както там се казва я обявиха за спам и тряс и после дни наред зор да я възстановя и то вече не може дълги текстове да се пишат и се наложи да измислям как да ги прекарам че да мога да пусна темата с толкова много инфо в нея, тоест брой букви....Та тя страничката за маршрута я има. Да, у фейсбук е но и тук в офроуда и в блога вече не може да се редактират стари теми и ми омръзна дни наред да пиша, да меря, да мисля, да оформям и накрая да ми ударят балтията, защото без ъпдейт се губи смисъла, инфото става ненужно като това в книжките... Като изтрият някой ден инфото във фейсбук и профила ми че редовно ме баннват и там ще зачезне инфото и хората ще се учат от разни пишман инфлуенсъри дето взимат данни от нета..

        • #7
          Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          А защо да го прави?
          Не е задължително да се прави. Трябва мерак. Нямаш ли такъв, недей тръгва, защото няма смисъл... Макар, че като се замисля дори и да нямаш мерак пак тръгни.Ще бъде гадно на моменти, но ще ти хареса... Направи нещо коренно различно от това с което си свикнал в ежедневието и да видиш какво е усещането. Човек се откъсва за много дълъг период, един вид "сменя климата" както предписваха едно време лекарите и това въпреки физическите несгоди те разтоварва психически, като нов човек си на фара на Емине, все едно стъпваш в памук два -три месеца след това... Тръгни сам, защото така джамбурето е на заден план и оставаш насаме с планината.. Малко е тегаво нощем като отвсякъде светят разни очи отразени от челника, но споменът ще е незабравим.

          Коментар


          • piron45
            piron45 коментира
            Редактиране на коментар
            Една забележка, ходенето сам в планината хич не е добра идея, дори и за подготвени туристи. Самонадеяността в планината е пагубна.

          • zcezbpm
            zcezbpm коментира
            Редактиране на коментар
            piron45 Ходенето в група също не е добра идея. Десетки са умрели в групи по българските планини. Някои от най-масовите смъртни случаи са заради онази групова смелост, която при ходещите сами я няма..

          • siem
            siem коментира
            Редактиране на коментар
            Ходенето в планината, скачането с парашут и/или бънджи, гмуркането, алпинизма, стрелбата, моторните спортове и ред други са сред високорисковите дейности, в съвременния мирен свят, които могат да доведат до смърт. Всеки, който се занимава с тях би следвало да е наясно с възможностите.
            Последно редактирано от siem; 14-11-22, 21:12.

        • #8

          ИВАН НЕДОКЛАНОВ

          Колегата е прав. В планината най опасно са импровизациите и липсата на планиране По добре не тръгвай ако нямаш план За съжаление за да планираш маршрут трябва сериозна информация, а при нас е хаос. Често се случва хижаря да тегли ключа и да изчезне.
          Оставаш да спиш под открито небе, а в планината това си е проблем. Ако уцелиш и лошо време ...
          Оказва се че най не надеждната информация Фацебука, е най надеждна. Е има и добри неща , може да знаеш кой са около теб , а и другите да знаят че има някой наоколо.

          Освен добро планиране, трябва хората да те знаят къде си от къде идваш и на къде си тръгнал. Падне ти батерията, а резервния се е намокрил, Всичко се случва, най важно е безопасността

          Коментар


          • #9
            Първоначално публикуван от zcezbpm Преглед на мнение
            ... Направи нещо коренно различно от това с което си свикнал в ежедневието и да видиш какво е усещането. ...
            Ежедневието ми е петнадесетина километра. Всеки ден, от поне седем-осем години. Няма вали, няма гърми, няма студено ми е или пък жега. В този сезон десетина са на тъмно, а във всеки - 70% са по черно. Често кално и възможно само с гумени ботуши. През останалото време се налага и да работя.
            Ако шефа (в случая - аз) ми отпусне време за занимавки, първо ще спя. Дълго и напоително. После ще се завлека на някоя река и ще продължа да дремя до въдиците. И през ум няма да ми мине да ходя до Емине или Ком.

            Коментар


            • zcezbpm
              zcezbpm коментира
              Редактиране на коментар
              Ти си знаеш най-добре. Насила хубост не става. ........ Все пак мисля не обясних добре. Това зацикляне да прави човек едно и също десетки години ни убива бавно и сигурно. Човек свиква да прави познати, удобни неща и не иска да мръдне и милиметър извън пътя с който е свикнал.. Обичаш калта и дъжда и отпраните ходила? То тогава този маршрут е идеален за теб. И най-вече повтарям се, ама да акцентирам, откъсваш се задълго от ежедневието си, от хората, които и да харесваш малко или много те натоварват... Ком -Емине не е само ходене в калта и в дъжда.

            • сто
              сто коментира
              Редактиране на коментар
              Откъсваш се ако можеш. Някои това не го можем
              Ама не е това, смисъла ми се губи

          • #10
            Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение

            Ежедневието ми е петнадесетина километра. Всеки ден, от поне седем-осем години. Няма вали, няма гърми, няма студено ми е или пък жега. В този сезон десетина са на тъмно, а във всеки - 70% са по черно. Често кално и възможно само с гумени ботуши. През останалото време се налага и да работя.
            Ако шефа (в случая - аз) ми отпусне време за занимавки, първо ще спя. Дълго и напоително. После ще се завлека на някоя река и ще продължа да дремя до въдиците. И през ум няма да ми мине да ходя до Емине или Ком.
            Стояне, не може всички хора да мислят еднакво. Например мен, ако ме вържеш да дремя до въдиците....на вторият час вече ще рева на глас...със сълзи..🙂

            Коментар


            • #11
              Здравейте Колеги!
              Тази година планира ли се нещо по маршрута Ком Емине с джипки?
              Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
              Място и хора към които да принадлежи ...

              Коментар


              • #12
                https://4x4trips.bg/2023/01/02/july-morning-23/

                Коментар


                • #13
                  Тези дни завърших 5-то си Ком-Емине и направих ъпдейт на водните точки... Това е линк за файл с точните координати за навигациите, телефоните и часовниците с който намирате на място чешмите и изворите.. https://www.facebook.com/groups/1824...17944804986471 .....А това е линк с хартиено описание на пресъхващите води, километрите между всяка една вода и ще ви послужи за планиране на следващия ден къде и колко вода да очаквате и да сипвате, за да не останете изненадан от поредица пресъхващи чешми и десетки километри между сигурните води. https://www.facebook.com/groups/1824...00477536733192

                  Коментар


                  • #14
                    Браво на теб, станал си част от маршрута, магията на Балкана е голяма. Гледах едно видео за групов преход и едно зимно на подготвен спортист, големи красоти и хубави емоции, как да не му се доходи на човек

                    По-важните неща като трак, тази водна карта и др. не можеш ли да ги прикачваш тук?
                    Сигурно сме доста хора без фб.
                    http://vbox7.com/play:84ee5e6e

                    Коментар


                    • zcezbpm
                      zcezbpm коментира
                      Редактиране на коментар
                      Тук темите не могат да се редактират като мине време и това е проблем, защото някои неща по маршрута като се променят и аз стоя и гледам вече остаряла и грешна информация и не мога да я поправя. Все едно съм издал книжен пътеводител който е вече сбъркан още докато му съхне мастилото.. И сега тук има недействащи линкове, които не мога да оправя и страшно ме дразни това... Това е линк за сайта на ПСС където съм сложил същите теми като основната част от линковете не водят към фейсбук .. https://www.pss-bg.bg/forum/viewtopic.php?f=3&t=4447

                  • #15
                    Много благодарим!
                    Бъдете живи и здрави!

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X