Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Уволнение+

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Уволнение+

Лятото догаря като факел в дъното на пещера. Макар, че това е метафора и с факели в дупки не се влиза, листите на календара хвърчат целеустремено към безкрайноста и оптималната температура за нощувки под звездите чезне в сините студени очи на Златната Българска Есен. Мислим да посетим места които сме обходили повърхностно в средата на юни. Има още нереализирани маршрути оттогава. Освен това сме акумулирали енергия и разбирателство. Което не пречи час преди тръгването да се скараме жестоко с Жената. Винаги е така. По пътя естествено, скандалните мисли и резките думи се изпаряват деликатно и бързо през ауспуха на „Астра” и вербалния контакт още преди Слънчево става деловит. Следобедно време е и спокойствието доста завладяващо е. От Шумен продължаваме към Преслав. Имаме среща като за начало с наша близка приятелка-археолог стръвно разкопаваща и изучаваща средновековни грънци и боклучени ями в околностите на Стария Град.

Находките в някой от тях поразяват въобръжението. Има примерно купчини охлювови черупки на по 10-12 века. Теориите са, че сънародниците ни са извличали седефа от тях за свои цели. Предино художествени и занаячийски.

Аз мисля, че просто са резултат на влажни лета. Нали тогава житото гние и охлювите са целесъобразен енергиен източник за гладуващата околна човешка популация. Мързеливо спорим с археоложката и не стигаме до консенсус, а от артефактите наоколу разпределени прилежно по найлонови чувалчета забелязвам и фрагменти от човешки скелети. Малкия си мери една бедрена кост дали ще му пасне...
    После мръква и си организираме малка оргия на хижа Патлейна. Цвърчащи меса, алени въглени, студени бири .... ама много. И спорове за Сталин и Хитлер и за най-новата история покрай огъня и накрая звездната прохладна нощ грижливо покрива изтерзаните от борба за насъщния мозъци и тела. На другата заран – бързо приготвяме багажа и Децата и потегляме към Еленско. Минавам през любимия ми и спокоен маршрут Мингишево- Ябланово-Омуртаг-Камбурово-Елена. Преди обяд спираме в градчето за провизии и се изнасяме в Планината близо до Мирчовци.

Там до един от вировете на р. Веселина разпъваме палатката досами вира и търпеливо изчакваме наши приятели пътуващи за насам от Дряново.

"Астрата" я слагам да спи на сянка...

Междумременно правим разходка наоколу. Реката е маловодна и чиста. Тук-там има някой по-дълбоко място за къпане и риболов. Има и остатъци от разни ядливи животни...

Настъпва следобяд и приятелите се появяват. В разни шеги и закачки минава времето до вечерта. Следват ритуалите по огъня, гогвенето и многото наздравета... Лягаме си към 23 ч. много доволни. На другата сутрин установявам, че сме имали посещение от някой четериног домакин, вероятно чакал.

Храната обаче не е пипната. Няма и как, виси нависоко под навеса. Правим си разходка към Твърдица.

От горска чешма пълним всички налични шишета с вода, че по тия места тя е по-скоро лукс. Връщаме се към обяд, хапваме и с Жена ми придприемаме по-дълго пътешествие по течението на Веселина.

В това гнездо няма птици...

Стигаме до Багалевци, от там с помоща на местни хора потъваме в гората и скоро излизаме до природния феномен Слона.

Това е Дъб на около 1300 години. Верно е сух, но е грандиозен по размери. Всеобхватен е, и по кората му играят сенките на залязващото Слънце. Свалям му координатите и тръгваме наобратно. Скиторим бавно към лагера. Настава привечер и започва едно готвене за ненаситните четери Деца. Към 22 ч. всички малки са нахранени и заспали. Поседявам още някой и друг час и се гмуркаме по палатки и други дупки и ние.

Сутринта към 8 потегляме за Жеравна. Минаваме приз Кипилово. Горния път за Котел е чуден и спокоен. След няколко спирки по трасето, около обяд пристигаме.

Селцето е много красиво и се разхождаме дълго из него.

Надеждите ни за нощувки се изпаряват от настоящия фолклорен фестивал, затова изяждаме по една супа с някакво много гъсто кисело мляко, после на мегдана аз се превъплащавам за миг в другаря....с голямо Д от „На всеки километър” и отпрашваме към Котел.

По черния път за Кипилово /долния/ знам място за лагеруване.Оставаме Децата на Природонаучния музей с нашите приятели и с Жена ми търпеливо изпъпляме седемте километра до заслона. По пътя тръпнем, да не би да е зает. За щастия по това време на лятото други лиюбители на нощувки на открито не се навъртат наоколу и блажено се отпускаме по пейките.

Жена ми изтърчава към близката чешма, а аз си редя разни фигурки на фона на планината.

После идват останалите и му отпочвоме.....това което отпочвахме вчера и оня ден по това време. Този път дори не разпъваме палатка. Напъхваме по късна доба зачуваленит и увити като пашкули Деца в колата , а ние се опъваме на надуваемия дюшек право под звездите на поляната.

Има много метеори, които безуспешно се опитам да заснема. После ми писва и угрижен заспивам. Със същия успех можехме да спим върху нашия дюшек в някой вир. На стринта всичко е мокро от росата – той, ние и чувалите. Ставаме малко след зазоряване, и тъй като багажа е готов от вчера, поемаме към „Приказна”. Ние сме - Аз, Жена ми, малкия Радо и Невяна. Каката ни, другите деца и чичо Люси остават да спят по палатки и коли. След 20 минути сме при входа. Следва кратка почивка, при което на няколко пъти настъпвам изплезения си от зор език. / Пътя до пещерата накрая е доста стръмен/. После пийвам глътка сладка вода, правя осигуровка, вземам си довиждане с Жената и синчето и хлътвам в дупката.

По мои спомен повечето образувания са в началото, затова правя снимки там, след което напрадвам в мрака около час навътре, контролното ми време прескача половината си и се отправям към изхода.

На това му казвам - семейна изповед...

До въжето намирам някакъв гол охлюв с тигрова оцветка.

Щраквам го и крясвам на Жена ми да започне да обира. След две минути запъхтян излизам на бял свят. Малкия ме гледа с голямо уважение. Другия път обещавам да го пусна и него. Почивам си, пия пак на големи глътки вода и поемаеа към Орловата пещера. Обещал съм на синчето да го заведа при прилепи, осен това през юни си загубих UV филтъра там и ме окрилява надеждата да спестя някой лев, като си го намеря отново. Пътя до там е по пресни спомени от юни, затова го изминаваме в добро темпо макар, че часът вече е около 10 преди обяд, а слънцето все по-силно печеи напича...При входа слагаме каските, проверяваме осветлението и ...дори Мама се престрашава да влезе с нас. Дупката е към 60 метра дълбока и напредваме бавно, за да не плашиме много крилатите обитатели. Щракам няколко снимки и пускам Радо в едня тясна галерийка да търси UV-то.

Пита ме дали прилепите са опасни. Поне стотина излитат и профучават покрай главите ни от тесняка. Казвам му, че са безвредни и беззащитни животни. Той се успокоява и изпълзява навътре в тъмното. След малко носи филтъра. При входа прави няколко опита да пребори гравитацията. Малко сме поизморени от ходенето, но в детския организъм дреме ядрен реактор. Половин час опитва да се качи със скок на тавана при входа.

Накрая му писва, прибираме си багажите и заслизваме към лагера.

Чувалите и дюшека вече са сухи. Към пладне е. Децата хапват и поемаме към Синия вир до Медвен. Гмуркането там си е изживяване т.к. водата е с по-различна температура от вира до лагера при Мирчовци.

Но как да не се освежи човек... Многолюдно е там, може би заради феста в Жеравна. След час и половина релакс и бърза закуска отпътуваме към Варна. Пет дни и четери нощи свобода свършват. До следващия път.
    Последно редактирано от Kent; 24-08-09, 10:18.

До: Уволнение+

Благодаря!Невероятно красиво!
    Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Поздравления,малко ти завидях за смелостта.
      Аз все още не мога да се престраша да спя в България на открито.

Коментар

Браво Докторе,
        Страшни снимки си направил и имаш дар слово да пишеш увлекателно. Евала.
        KIA Sorento 2.5 CRDi 2003г.

Коментар

Благодаря! Починах си докато четах, все едно бях на почивка.
          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Респект за разказа и снимките, колега.
            08седемшест5едно513четири

Коментар

Красив разказ, хубави места! Трябва и аз да разходя моята нататък, белки си проговорим...

Коментар

Благодаря Приятели, радвам се че ви харесва. Абе човек е Човек, когато е на път. Ама май съм го казвал и преди. Симеоне, от 07 до 14 септември тая година вероятно пак ще сме на път и ще започнем от Малко Търновско, щото съм се заканил на една интересна Дупка до самата граница. Логично ще минем през Бургас за начало. Ако искаш дай някакви координати на ЛБ. Да ударим по един лаф. Примерно.

Коментар

Страхотни сте отново!
                  А на гьолчето в Елена е много хубаво да се отпуснеш на камъните и да те плиска водата. Също е интересно да се поразходиш там и по махалите.

Снимките с прилепите няма да ги коментирам. Много са ви смели децата! И твойте и на Тарга, дето се бият у тях с летящите мишоци...
                  Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                  A2 (+)

Коментар

Красиво!
                    Ако имате трак, да го качите или поне координати на местата през които сте минали, за да Ви последваме.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X