Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Водопад Крушуна, Деветашката пещера и Беклемето

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Водопад Крушуна, Деветашката пещера и Беклемето

Алекс ,комплименти за снимките,
    последния път когато ходих на деветтаки още бяха военните и не съм влизал вътре.Много е красива.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
      Това е една от най-дългите пещери в България. Общата й дължина е почти 2.5 км.
      Как от най-дългите, а само 2.5 км? Ами тя Орлова Чука е втората и е близо 13км...останалите са все по-малки от 2км ли са?
      Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
      Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от nick_todorov Преглед на мнение
        Как от най-дългите, а само 2.5 км? Ами тя Орлова Чука е втората и е близо 13км...останалите са все по-малки от 2км ли са?
        От около 4500 пещери в България, тези над 2 км са само около 30. Е, да, тази не е дори и в топ 20, но си е дългичка. След Орлова чука, следва Темната на Лакатник, която е само 9 км., а още 10-та по дължина е под 4 км. Може би сбърках с израза, не трябваше да кажа най-дългите, а най-големите. Защото доста от тези преди нея правят дължините си от общата дължина на множество тесни задънени галейки, докато Деветашката се състои от внушителни зали и широки галерии.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

ето повече инфо за Деветашката пещера http://caves.4at.info/index.php?cave_id=631
          уникална е

Този парапет който се вижда е в началото. Там има две изкуствени галерии с по две зали. А през тези отвори горе вероятно първоначално са били изсечени залите или пък са били за някаква вентилация.

Коментар

Ето и нещо от карантията на пещерата. Тази снимка е правена от група д4 както се вижда ,а не от мене. Аз мога само да кажа,че това
            водопадче от ляво на снимката се намира на около 200м. от началото на пещерата.Началото на пещерата започва оттам за мене където свършва туристическата част. А именно до езерцето. След това езерце има 4м. праг ,който е много труден за изкачване. От този праг на около 200м. навътре е това на снимката..
            Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от momchi123 Преглед на мнение
              ето повече инфо за Деветашката пещера http://caves.4at.info/index.php?cave_id=631
              уникална е

Този парапет който се вижда е в началото. Там има две изкуствени галерии с по две зали. А през тези отвори горе вероятно първоначално са били изсечени залите или пък са били за някаква вентилация.
              мммтаакаааааааа
              гледам има интерес за Деветашката и да разкажа малко от това което знам и съм видял там.
              Пещерата си е естествено образувание като всички други. Най-голямата партенка която можете да чуете за нея е че един откачен авиатор е минал пре входния отвор и е излязъл през таванския. Може и на обратно да е било. Двете изкуствени галерии в дясно от входа са дело но "фашистките" сили през войната. Целта им е била да изсечат галерии за да не скапват пещерата и вътре да се монтират цистерни за гориво. Така си и беше и цистерните бяха в наличност. останките от моста са от ЖП линията която влизаше вътре. След войната наще комуняги виждат сътвореното и прибират секретен резерв от гориво вътре. В резултат на което вътре имаше 7 или 11 цистерни с гориво. Още си личат останките къде са били. Пещерата съответно смърдеше на мазут и беше тотално разсипана от към входа. Най- бруталното нещо което се е случило там е че всъщност цялата входна галерия е била древно селище. Когато военните налазват наще учени и тн. измолват заветните 2 седмици да направят проучване и да картират пещерата. Когато пристигат там Фадромаджията ги посреща с "добрата" новина че им е спестил тежката работа и е смел всички останки на една купчина онези полудават ... за това насипа който е в дясно преди зида с тунелчето беше пълен с парчета тухли и грънци. Грозна гледка.
              Какво видях аз там. Било е някъде 95-96 година и членувах в един спелео клуб. Дочу се от някъде че май разтурят секретната база и достъпа до района е свободен. Инфо нямаше много на с група авантюристи решихме да налазим. Стигайки с влакове рейсове и стоп намерихме ниски военни постройки и район опасън с телени огради. По постройките имаше надписи "който пуши на неопределените за целта места е враг на народа" Много им се смяхме но всичко стана сериозно когато решихме да пролазим под телените огради и да се вмъкнем по чорапи вътре съсе раниците и надуваемите лодки. Така и направихме и тихомълком стигнахме до жп моста който беше забулен с дървета. Вече се чувствахме като в командоски филм. Когато стигнахме до входа видяхме гледката с огромните цистерни и вече бяхме сугурни че сме главните герои. Хлапашкото ни малоумие въобще не ни и подсказа че трябва да се връщаме докато не чухме силен гръм и вече бяхме убедени че след малко ще ни гръмнат но все пак продължихме.
              Оказа се че сме свидетели на разглобяването на първата цистерна. Метода беше с резаци да и прерязват едната половина и тя да се катурва на страни. От там беше и тътена. Работягите като ни видяха с въжетата започнаха да ни дърпат за ръкавите да ни водят по разни процепи да търсиме имане и че щели сме да делим наравно ако намерим нещо Много трудно се обяснява на такива че през 20 см. отвор съкровищница не можеда мине. Нахакахме се във водната част на дупката и си свършихме задачата.
              Това ми е един от най-хубавите спомени, когато този и крушунския район бяха слабо посещавани. Сега вече не е така но съм щастлив от факта че съм имал привилегията да се докосна до това. Тогава съм бил на 16-17 години и не съм го оценявал, но като гледам в днешно време какво става там малко яд ме хваща.
              Последно редактирано от bliss-stick; 13-05-09, 16:33.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X