Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Около Триград

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Около Триград

Отдавна бях намислил да походя по родопските баири към Мугла, Триград, Ягодина... Е, и това време дойде!
    Благодарение на по-приличните гуми, с които обухме нашият Зук (така се казва Самурая), имахме възможност да направим разходката с него, а не пеша. Това позволи да участва и семейството, а и да се вместим в 2-3 дни.
    Първия ден, след доста часове завои видяхме заветната табела, настанихме се и се отдадохме на почивка.

На следващия ден, след закуска, решихме, че дъждът може и да ни се размине, т.е. ще поемем към Мугла. Тръгнахме посока към пещерата Дявоското гърло. Преди изходът на селото, в дясно има стопански постройки с животни. От там има маркирана пътека, но местните ни убедиха, че няма да ни е лесно по този маршрут. Предвид това, че бяхме сами (една кола), послушах съветите им и потърсихме по-лекия вариант.
    Излязохме от селото, подминахме пещерата и в дясно има ето тази беседка:

От тук, нагоре по реката върви път, който е възстановен наскоро и е доста приличен - трошен камък е насипан.

По някое време се стига до тази беседка, а след нея по мост - пътят преминава от другата страна на реката.

По пътя има такива неща:

След като пътя мине от другата страна на реката, започва изкачване и се отделя от реката. Ето как е укрепен пътя.

Малко по - късно виждаме нещо, което напомня Чудните мостове.

След още малко път, стигаме отново до беседка. Тази има табелки с маркировка.

На около 50-100 м след беседката пътя има десен завой, но има разклон и маркировката завива наляво стръмно надолу в гората. Тук стигаме до един брод.

След него има едно стръмно (за мен екстремно) изкачване, което нямаше кой да снима, и виждаме Чаирските езера.

Полека движейки се зашеметени от красота и спокойствие стигаме до тази хижа.

Зад хижата пътят продължава. А планината е невероятна!

Пътят се разклонява към село Чамла. Отбихме се и там.

За съжаление, поради силните пориви на вятъра, табелата вече е паднала. Както и повечето къщи.

Единствените обитатели, които видяхме са стадо коне.

Този май е шефа!

Връщаме се на пътя за Мугла. По принцип посоката и маркировката сочат един стръмен баир, където имаше следи, че по-подготвени машини и водачи са минавали, но ние предпочетохме по-дългия обиколен маршрут. Ето тук беше останал малко сняг.

Тук вече се спускаме към Мугла.

Ето ги и първите къщи.

Ето го и извесното дървено минаре, но като гледам - май ще мине в запас.

Дано не съм ви отегчил, исках да споделя моите впечатления от тези места. Иначе има и други по-добри пътеписи. Моля, бъдете снизходителни - това ми е първото писане в този раздел.

Следва продължение.
    Последно редактирано от Жоро; 08-05-09, 00:29. Причина: дописване
    По-добре късно, отколкото по-късно.

До: Около Триград

Като за първи път,бих казал-Много добре!
    Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Браво, чудесен репортаж!
      Зима иде

Коментар

Много хубаво! И аз бях там по това време, даже се срещахме с Жоро. Ама кога ще имам време за пътепис незнам...
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

Благодаря за репортажа.
          Чакаме още
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Благодаря много!Много хубав репортаж!
            Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Супер много ми хареса репортажа.
              Благодаря.
              Константин Вълчанов.0888313247

Коментар

Уникално място ходил съм там,няматакъв чист въздух и толкова дествена природа и отвсякъде те заобикалят скали просто е супер,който не е ходил ако му се отдаде възможност да отиде мястото е наистина уникално.Браво за снимките.

Коментар

Благодаря за комплиментите, но относно снимките - те са за съпругата ми - тя ги прави с gsm-a.
                  Поради това, че тя не искаше да се връщаме по същият път, както и фактът, че пътят до Девин е бил разрушен преди няколко години и не е възстановен, потеглихме по асфалта за Смолян. Асфалт има тук-там между дупките.
                  Пътят минава и покрай тази забележителност:

Докато зяпахме животинките

забелязах, че кльонът е навътре от оградата!

А това си има едно обяснение -
                  Последно редактирано от Жоро; 11-05-09, 23:16.

Коментар

От Смолян до Триград - по асфалт през Широка лъка и т.н.

На другия ден тръгнахме към с.Ягодина. От центъра на Триград, гледайки към Дяволското гърло - наляво. След малко изкачване, виждаме Триград отгоре!

Ето Триградското ждрело - отгоре!

Пътят е каменист, но не навсякъде!

А има и такива красоти!

Не след дълго виждаме и първите къщи на с. Ягодина

и една чудесна градина с цветя.
                    Последно редактирано от Жоро; 11-05-09, 23:18.

Коментар

Ето къде може да се спи!

След малко излизаме от селото.

Табела за вход не видяхме, но поне тази за изход.

По асфалта стигаме до пещерата.

Вътре в пещерата да описвам е безмислено - трябва да се види. Купихме си диск със снимки за 2.50, но още не съм ги гледал. Ето една от нас:

В пещерата бяхме група около 50 човека. На излизане първите загасиха осветлението (за да е по-весело) и го пуснаха пак, ама лампите имат нужда от време да загреят. Та на светлината от GSM-ите изпълзяхме навън. Абе зъл гений е българина.

Побързахме надолу по асфалтовия път, че беше време за хапване.
                      Последно редактирано от Жоро; 12-05-09, 22:23.

Коментар

Много готин пътепис!
                        Продължавай в същия дух!
                        Даде ми възможност да видя тези места от друг, по-различен ъгъл от това, което познавам.

Коментар

c. Водни пад

Същият ден, след обяд, тръгнахме от Триград в посока противоположна на тази, която е към пещерата. Т.е. към конната база и с.Кестен.
                          Тези коне са в конната база. Личи си, че са гледани. Не са като тези в Чамла.

При конната база се отбиваме от асфалтовия път на дясно - през реката има брод, а малко по напред по пътя има и мост.
                          Имаше и ездачи. Предполагам, че дават конете срещу заплащане, но ние нямахме време за това.

След поредица от красиви ливади, стигаме табелата за село Водни пад.

А малко по-късно и самото село.

Сега се садят картофи.

Заговорих този човек. Каза, че тези, които садяха картофите не са от селото. Постоянните жители били той, жена му и кравата.

Къщурка

Между другото, жълтите табелки са маркировка Доспат-Гела. Но ще разучавам този маршрут някой друг път. Учудих се, че май тази пътека не минава през Триград, а заобикаля над селото.

Хайде да се връщаме.

Ето така се оре в ... Европейския съюз !

По реката има множество такива прагове, като забелязах, че са изкуствени. Интересно какво ли е било предназначението им, и въобще с каква цел са направени?

И вече на асфалта обратно към Триград.
                          Последно редактирано от Жоро; 13-05-09, 21:36.

Коментар

С извесно закъснение да добавя наколко трака. Може да са от полза на някой. Последният - От Триград посока Чаирските езера не стига до езерата, тъй като разума (на жената) надделя и обърнахме обратно по светло.

п.п. Траковете първо са записани на ГПС-а и после са прехвърлени на PC-то. Т.е. не са според инструкциите на OFRM Team. А и още не съм наясно как да сваля трак без да е записан на ГПС-а.
                            Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X