Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Патлейна

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Патлейна

А на Патлейна е яко. Най-близката Планина до Варна. Ама иос планина - с диви прасета, елени, чакали и пияни туристи по нощите да щъкат из шумата.Значи района е уникален с някой неща - първо дивия рошков /или рожков/ не знам как се пише. За съжаление цъфтежа му го преварихме с две седмици. Ама то във Варна в Морската го има, да се вечно слави името на обожепоцившея бай Новак /Антон/. Второто нещо е естествената кестенова гора, в резервата Дервиша над развалините на стария Велики Преслав. Третото нещо са дивите лалета, чийто цъфтеж също преварихме за съжаление. Ама те напук на твърденията на преславските националисти, мирно си растът в ена мини-клисура до село /Суворово/. Тъй че си струва да се посети. Хижата е хижа като хижа, не е суперлукс..... но чисто, уютно бани, тоалетни.... сичко, кво... Ако сте по свестни като сте трезвени, оставят я на ваше разположение цялата. Нощувката - обърната шестица хахахахаха.... Наблизо има пещера - "Мечата дупка" - няма мечки и на градус или без джажи да не се влиза, щото преславската бърза помощ е далече. Пред хижата огнище и дърва в изобилие. В гората има и змии вече, кеф. Освен тва хижаря ни заведе до един наскоро открит средновековен манастир вдън гората и се разходихме из
    остътъците на древната Българска и....
    Руска столица - Велики Преслав. Ама тука да не дразня някой...справка в кака вики /Сфендослав и руско-византийските войни от....мммм....10 век, ако не ме лъже паметта./. Ма като му гледам мутрата на въпросния Сфендослав, чист прабългарин ..баси. Тъй че въпросът е спорен. На връщане заплюхме за следващия път Осмар, там продават чуден елексир и Калугерица покрай Мадара / аве софиянци, къде се слагаше тука ударението уа.../
    Ми това е. Една от снимките се казва ....ако човек често гледа в бездната, и бездната започва да гледа в него...оная с кладеница.Хм

Оригиналния Сфендослав

Сфендослав Втори Васса

Нъли приличат:rotfl24:

малко снимки

Последно редактирано от Kent; 08-04-09, 18:44.

До: Патлейна

За Руската столица си и прав,и не. Това е времето на залеза на Велики Преслав. Същият княз според други източници-Светослав превзема Българската столица и тръгва на поход във Византия,но.... е разбит. В следствие на това отслабената му армия се обединява с остатъците от българските войски за защита на града,но полза няма. Градът е превзет и опожарен от ромеите. Никога повече не се съвзема и столицата е преместена в Охрид. Между другото руините на Велики Преслав са изглеждали впечатляващо до 18-ти век,но след това са били буквално смляни на вар(вар се прави и от мрамор) или натрошени на чакъл от турците заради строежа на влакова линия. По същият начин турските власти съсипват частично и Свиленградската крепост Неутцикон известна още с името крепост Мезек.
    Манастира Патлейна е бил светият дом на Княз Борис след оттеглянето му в монашество.

Последно редактирано от Валери Недялков; 08-04-09, 22:46.
    Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

До: Патлейна

Здравейте колеги.
      Искам да попитам има ли някой случайно на разположение GPS трак(ове) от района от някоя разходка. Също така ако някой е посещевал района ми е интересно дали знае да има изградени туристически маршрути с маркировка или екопътеки в района, защото съм си запланувал нещо в скоро време да отида малко на почивка в района на Патлейна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X