Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малка фотоекскурзия с Шефа - х. Тъжа - Етъра - Боженци - Скорците - Трявна

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Малка фотоекскурзия с Шефа - х. Тъжа - Етъра - Боженци - Скорците - Трявна

По принцип е редно Жоро да направи репортажа, тъй като той беше основното снимащо и ругаещо картери и големи камъни лице, пък освен това прозата му се отдава повече, но... тъй като имал работа а аз разпускам петъчно, ще трябва драгите читатели да се задоволят с моя милост.

По повод срещата в х.Тъжа с баш Шефа - Жоро Хаджиев решихме да направиме и малка фотоекскурзия из района. Като ученичка ежегодно правихме пленери по рисуване в този район и имам доста сантиментални спомени от там. С нетърпение очаквах тази разходка - не бях виждала нито връх Триглав, нито Райското пръскало, нито се бях качвала по билата на централна Стара Планина. Е, щеше да е хубаво да покараме и мотори, но за известно време ограничавам ендурото поради травмата от шестдневката в Стара Загора (това е оправданието). Пък и Жоро го мързеше (а това е причината).
    Обаче ми се отдаде възможност да се кача на най-най-най истинския кросов мотор, който съм имала щастието да подкарвам. YZ250F 2009-та година и май е някакъв спешъл едишън, чисто бял. Страхотна машина, която много трудно бих ползвала за ендуро. 94 кила е - усещам го по-лек дори от двутактовия си РМ, два пъти по-тесен и се усещаше страхотно в единия завой, който направих без да изгасна. Освен това се рита много лесно. А вървенето - върви повече от 426-цата, която карах. Просто страхотна моторетка. Като порасна, ще си купя такава. Ако все още не са забранили моторите и на пистата
    По пътя към Тъжа се нагледах на страхотни гледки... е, има и предимство в това да се возиш - обръщаш внимание на всичко това, което те заобикаля. Ще ми се да ида пролетта на това място.

Ето ни събрани и готови за срещата, за която се изписа доста в другите теми.

Ето ме и мен, вперила изпълнен с надежда поглед в розовото бъдеще на българското ендуро.

Както си карахме по пътя под купол от дървета, зад един завой изведнъж се откри невероятна гледка.

Райското пръскало. Не знам дали е пръскало, но определено е райско

Пролетта при снеготопенето водата била значително повече (стига докъдето се виждат зелени камъните). За това мястото по това време на годината явно заслужено носи гордото име "Пръскало" в пълния блясък на думата.

Това е гледката отсреща... без да искаш при вида на тези скалисти зъбери започваш да се чувстваш нищожен.

По-надолу по пътя открихме по-малко и достъпно пръскалце.
    Водата е толкова ледена, че чак костите ти замръзват. В тази жега беше като манна небесна!

Ето и няколко страхотни сюжета на Жоро:

98.9% от снимките са снимани от него в моментите, когато не ругаеше сапунерката, батериите, Офроуд Каптивата, както нежно я нарича Янчо Терзиев, и всичките им прилежащи роднини. До девето коляно. Останалите са заснети от мен. Няма да ги посочвам. Ще ги познаете по липсата на Ламя в сюжета на снимката или по лошата композиция и позициониране на обектите

Продължаваме напред.
    За мой голям ендуристки срам ще се наложи да си призная, че досега не бях стъпвала на връх Бузлуджа.

Благодарение на Шефа стъпих.
    И видях колко ама колко много съм изпуснала. Гледката е ... ммм ... не, нямам думи. Чувството, което те върхлита е едно такова... ох, отидете и го вижте, ако сте имали неблагоразумието да пропуснете. Наистина ми е невъзможно да го опиша. И аромата на въздуха е пропит със ... простор, свобода, необятност... и с леки примеси на тор от полудиви коне, тичащи волно наоколо.

По-нататък срещнахме колеги от форума, тръгнали на разходка с джип и една малка кросарка, на която разбира се аз направих обстойна инспекция.

За пръв път виждам кормило, криво колкото мойто!
    Като знам какъв зор виждх с такова моторче на ендуро преди време, направо ми става жал за девойката.
    Но нищо, когато се научи ще си вземе голям мотор и ще й се види песен карането в гората

Продължаваме нататък по пътя за Габрово и по-специално Етъра, който пак с голям срам ще трябва да призная, че не бях посещавала.

Село Езерото:

По пътя Жоро непрекъснато се въртеше насам натам и ми сочеше пътиша и пътеки, които са пробивали с групата. Идеше ми да се гръмна по едно време. Така ми се прикара мотор

Етъра:

И от Водата започва всичко ...

Беше нагледно показана задвижващата сила на водата и как са я използвали при всяко едно производство. Досега не си бях давала сметка, че за "простото" нещо като брашното, което сега отиваш и купувш от магазина за стотинки, преди броени десетилетия са работели като волове за няколко оки от него... Колкото и да се оплакваме от битието, държавата, правителството.... просто сега сме истински щастливи и имаме неограничени възможности за развитие, най-малкото защото не прекарваме 120% от времето си в тежък физически труд, за да изкараме за насъщния. Имаме достъп до всякаква информация и не помниме през коя година за последно сме изпитвали истински глад. И пак, въпреки тези условия нашите баби и дядовци са намирали време да правят Изкуство!
    Да, рано или късно човек трябва да си даде сметка за всички тези неща и да преоткрие "даденостите" в своя живот. И да ги оцени подобаващо.

Още един страхотен сюжет от Жоро

Мелницата:

Имаше изложена карета със сменяеми салони според случая

Дори и от Мерцедес не предлагат тази екстра

Никога не съм и предполагала, че хората могат да измислят такива жестоки свирки!
    Когато нежните чуруликащи звуци достигнаха до изтънчения ми слух, веднага я пожелах!
    Бях много щастлива, когато Жоро ми поднесе точно такава!

Тук не се вижда добре, но представлява една стомничка, която като я напълниш с вода и й духнеш през чучура, започва да чурулика
    Чуруликах си чак докато не стигнахме Скорците, където дори и свирката ми онемя...

Запалихме и по една свещ в църквата.

Сдобих се и с дървено конче. Разбира се, избрах русото

Тук е момента, в който запалените риболюб.. ааа риболовци ще трябва да започнат да ахкат и да охкат. Попаднахме на изложба на снимки с рекордни улови:

Следва продължение...
    Последно редактирано от iva_kx; 29-08-08, 19:31.
    DCRT®

До: Малка фотоекскурзия с Шефа - х. Тъжа - Етъра - Боженци - Скорците - Трявна

За Бузлуджа пропуските ги даваме само двама човека,аз и Сергей Станишев.Не помня да сте ми се обаждали,сигурно колегата ви е оправил.

Коментар

Продължаваме с още малко страхотни композиции от Жоро

Жоре, хвани сега гумичката и изтрий този бурен, плеснат в средата на иначе страхотната снимка

С този пушек отзад изглежда така, сякаш самодивите след малко ще се появят от нищото и ще започнат да превръзват рани и да целуват бърже...

Ето ни вече и в Боженци.
      Лошо впечатление ми направи пълната липса на къщи - музеи.. или ако е имало аз не съм ги забелязала. Само кръчми. И магазинчета със сувенири. Някакси се губи от духа на мястото по този начин.... Спомням си, че именно по тази причина преди време Жеравна ми се видя доста по-забележително място. Не знам сега как е...

Последва малка борба с едни къпинови храсти, с чийто плодове Жоро великодушно ме почерпи за обяд, за да стигнеме до едно място, от което се откриваше страхотна гледка към селото.

Познайте от три пъти моите снимки

Щастлива Ламя:

Обещах, че няма да посочвам мои снимки, но пък тази много си ми харесва. Жоро разбира се я наплю, нямало било ... акцент, композиция... и .. не знам какво още.
      Аз обаче имам особен поглед на нещата и не претендирам да съм корифей в композирането. Нито съм добър фотограф

Но пък аз наблегнах на един акцент - червеничките листа по ръба на къщата.
      Мда, смятам че е една от най-добрите ми снимки

DCRT®

Коментар

Скорците.

Преди време, в далееечните години когато все още бях ученичка, на един от пленерите ми се отдаде възможност да посетя това село. Стана случайно - тръгнахме голяма група от двама човека по пешехония маршрут Трявна - Боженци и по средата излезнахме в това село. Нямаше жива душа, беше като в приказките - призрачно и носещо духа на безвъзвратно отминала епоха. Беше някак си велико и в същото време тъжно...

Зарадвах се, когато се върнах 10 години по-късно и видях да си стои там. Все така тънещо в прах и пустеещо. Но явно са се намерили вече и стопани на някои от къщите и в някои от тях бяха страхотно реставрирани. Други разбира се бяха тотално осрани - зидаха с цимент и рзани непривични елементи за време оно
        Голяма част от къщите тънеха в разруха, а вътре си стоеше покъщнината... Дворовете бяха обрасли, но тук таме се провираше някое цвете останало от някога добре подържани лехички...

Ето това ми е любимата снимка:

Тук Жоро не си бърка в носа. Случайно ако си го помислите.

Оставям следващите снимки без коментар. Самите те говорят достатъчно.

Още една любима снимка:

Ето една от страхотно реставрираните къщи.

В съседство имаше още една къща, в която явно пипаха хора разбирачи. Запознахме се със стопанката и тя ни разказа за селото, хората и ни прати да идеме директно в църквата...

Ето и дворчето на тези добри стопани:

Имаше и две дечица... чиято гледка беше някак си контрастираща на фона на цялата тази пустота...

И разбира се отидохме в църквата, която, както ни обясни жената, е строена от колега и съвременник на Колю Фичето.
        Която, разбира се, също тънеше в разруха.
        Оставям отново без коментар кадрите по-долу.

Подходящо заглаиве на тези снимки би било "Забрава"

Продължихме нататък с разходка до Трявна, където в стария град посетих една страхотна галерия.
        Нещо ми се губят снимките на картините там

Ето и нещо ново и красиво

Музея за съжаление вече беше затворил.

И накрая завършваме с вечеря на най-вкусната пъстърва, която съм яла

Наздраве!
        DCRT®

Коментар

Иве,
          снимките са чудесни - без значение кой, как и за какво ги е правил.
          Поздравления, сигурен съм че на живо е било още по-впечатляващо.

Само една корекция - онова на снимката не е Райското, пак е пръскало де
          За Райското ще трябва малко пеша да се походи и най-печен ендyрист не може да си замъкне мoтора дотам. А може и да може, ама май по-добре така да си остане.

Pozdravi

Коментар

изкефихте ме
            това с Каптивата ли го минахте

Коментар

Последва малка борба с едни къпинови храсти, с чийто плодове Жоро великодушно ме почерпи за обяд ...
              Хм, явно много често напоследък се събирам с Митков ?!

Нямаше ме няколко дни и сега съм много приятно сюрпризиран от пътеписа на Ива ! Едва ли щях да го напиша по-хубаво и да прекръстя по-сполучливо "Кадемлийското пръскало", но пък те са точно три в тази част на Стара Планина, така че, всичко си е в реда на нещата !
              И моля колегите да не ме дразнят за комбинацията ендуро и "Райско пръскало", че само джентълменското споразумение с управата на парк "Централен Балкан" осуети появяването на ендуро мотори и там !

Искам по екскурзията да кажа само следното.
              Чудесно е да намериш такъв съмишленик и любител на красиви картини като колежката Ива ! С когото и да бях отишъл там, дори в най-добрия случай да бях сам, както най-обичам да се вглъбявам в такива строго интимни за мен места, пак нямаше да прекарам така добре !
              Дори, когато на мен не ми се вреше из обраслите в капинаци необитаеми къщи, тя го правеше и снимаше или избираше много подходящи теми, разсъждаваше над всяка махала, всяка къща, над всеки детайл...
              Много скромно е изказването и за нейния принос на сюжети, но той според мен е много по-значим и ясно изразява изтънчения и вкус към изкуството и живопистта от близкото минало !
              До сега някакси все сме се шегували с Iva_KX, най-вече във форума, а на състезания типично "по мъжки" сме стигали и до бой, но този път аз я опознах от един съвсем друг ъгъл - нежен и чувствителен и за мен беше истинско удоволствие да строша картера на Offroad Каптивата за да стана свидетел на това !

Коментар

Чудесни снимки. Много емоция, и красота !
                Благодаря, разгледах го с нарастващо вълнение

Апропо, вижте каква пътеводна линия сте оставили, за следовниците си

Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Страхотен пътепис. Браво, Ламя.

Коментар

Гледах го и снощи и сега пак му се радвам. Страхотен пътепис и невероятни снимки! Браво и на двама ви!
                    LZ1GYY
                    0898 436 956

Коментар

много хубави снимки

ние също се катерихме по миналата неделя до х.Тъжа само че
                      с две супертенерета ,че и с багажи ,от към Априлци където пътя е само баир и обратни завои тип фиби и настилката е камъни колкото футболни топки .най големия проблем беше че поради височината моторите загубиха мощност и просто си принуден да караш почти с пълна газ което пък водеше до яко мятане на задницата по въпросните камънаци . правих снимки но като цяло не ми беше много до снимане ,виж спускането на юг е друга работа . хубав път ,гледки ,поточета ,сенчица

Коментар

Браво Ива, страхотен пътепис. Аз съм бил по тези места но през твоя поглед отново ми стана супер интересно и завладяващо, така все едно ги виждам за първи път.
                        Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Хаха! Ива, браво! Супер много се забавлявах Определено с Жоро сте страшна комбина!

п.п.И да ти кажа никак не са ти лоши снимките Ама то сигурно, защото и аз разбирам колкото теб
                          Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                          A2 (+)

Коментар

хубав пътепис, поздравления за снимките и текста....
                            И къде на шега, къде на истина - понеже се спомена за правила при композиране на снимките - една забележка към Жоро - акцентът в снимките - бил той модел (Ива) или къща или каквото и да е никога не се слага в центъра на композицията..... Всъщност има случаи в които се слага в центъра, но те са малко (случаите), включват строга симетрия и общо взето са като изключение на правилото. При композиране на снимка се съблюдава правилото на третините, където акцентът седи винаги в едната трета, а другите две трети се развива кадъра..... И т.н. - има си книжки по въпроса, да не досаждам.....

Коментар

В двата чудесни фото репортажа на Ива за Сибиу и Стара Планина я виждате в безброй красиви тениски!
                              На едно състезание пък, край Стара Загора, Джорджо я беше докарал от София с екип в раницата. Намериха й мотор (Жоро Хаджиев) но нямаше как да се преоблече на поляната пред всички.
                              Тогава й дадох ключа на моята №23 стая, където да се преоблече!...
                              Всички огледала, мебели, стени на 23-та са я виждали без тениска!
                              Завиждайте!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X