Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Силистарци

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Силистарци

    Силистар Силистар– храмът на съблечените.
    ...или въстанници зад волана
    ... или просто няколко дни в Странджа.


    „Дваж по-прекрасно е
    туй що безполезно е”
    Сирано дьо Бержерак

    или Първи Опит за по-дълготрайно управление...


    В неделя на 13 юли, взехме че тръгнахме към Силистар. В началото бяхме пет – ние четеримата и Астрата. При все, че избрах много семпъл обходен маршрут от Суворово до Горица, веднага щом излязохме на Бургаския друм наоколо се препълни с камикадзета и потенциални донори на органи.Тепърва се уча да избягвам шофьорските неприятности, но пък за щастие и на отсрещните не им се мреше много често...та се домъкнахме до Горица преди контролното време.
    Я, кой надзъртал зад рамото на малкия. Чак на снимката го отразих


    Там вкарах една ...Кока-Кола и дочакахме дружката с другото Опелче. А после газ-газ на юг. За моя изненада справях се ако не добре, то поне удоволетворително с управлението. Ама то съм свикнал очите ми да шарят постоянно наоколо и да не чакам нищо добро от повечето обкръжаващи...е в преди Бургас на едно кръгово малко отнех едно предимство, или по точно си го поделихме по равно предимството с правоимащия колега, ама освен страшен поглед и малко аларма от клаксона не получих нищо друго лошо...През Бургас минах доста бързо и почти нищо не помня. Малко след града се отклонихме към Малко Търново за да заобиколим оживения тракт и не на последно място да не ми изскочи някой леден радетел на безалкохолното шофиране на пет ракии и с тежък джип насреща, че ако оживея случайно после няма да има процес.. Въобще. Щото съм против моралното насилие...то не е ефективно понеже.
    Тук започна същинската Странджа, спокойно каране по хубав асфалт далече от самоубиствените пориви на мутиралите ни съграждани, с две думи кеф. Имаше и отбивки за почивка...


    Ама накрая ща не ща трябваше да се мине приз Мичурин, понеже надолу друг път като за Астрата няма, пък аз Астрата вече си я обичам. Много. Значи от Мичурин до Силистар има едно тясно пътченце със съмнителен банкет и ме притискаха, олеле как ме притискаха... Докато не ми писна и яз започнах също да ги притискам и стигнахме живи и здрави. На Силистар освен плаж има и къмпинг, и от от най-яките. При нужда всичко може да се разгради и няма да остане и спомен.



    Няма бетон, няма дори железа. Има само разни дъсчено сковани условности и добро настроение. Осем кинта на палатка или осем кинта на легло в каравана. Срещу това получаваш - ток за три часа, топла вода и кенеф луксозен за неограничена употреба. Какво му трява на човек повече дет се вика...Веднага щом се установихме и глътнах една гайда бира, мале как бях ожаднал....отидохме да се плацикаме.Реката е това долу. Силистарска.

    Плажа е много як тука е дори конкурира покрайварненските тайни места за които ограничен кръг от хора знаем.









    С Ирена са разходихме малко на юг почти до кльона, после пак се цопнахме и така в разходки и цопване се стигна до довечера...



    Хапката и пийката после беше яка, и Децата Децата ама как се изкефиха..
    На другия ден, първо цопване до 11 на обяд, после разходка до Турската граница край Резово. Щом границата е Турска, намериха се и подобаващи находки де



    ... После дори се върнахме с рейсче, то имало и рейсчета тука бе. Редовни и то. Турските плажове, ах...дето ги видях отдалече бяха тъй бели и чисти. Милитари зоне дет се вика. Милитари немилитари, ама догодина ще ги прослушаме с Децата и то. Втората вечер мина като първата, едене.... пиени и тъй... Във вторника сутринта пак плацикане и после с Ирена и Радко се разходихме малко на север, почти до плажа на Липите. Не е като да няма яки места натам де.





    Поглед от долу към Морето...



    Динозавър в дънер.




    Малко макро.




    После връщане, едене, пиене къпане и изкарах едно шише вино, щото оказах хирургическа помощ на леля Ленче която отговаряше за къмпинга, мила и приятна жена дего беше стъпила на една тел. Шишето ме домързя да го изпразня, щото то вече нямаше място в корема, а през ноща разбрах, че от Астрата става и чудесна спалня, като заплюща дъжда и се наложи да емигрирам от хамака.На сутринта потеглихме за Планината. Благодарение на лошото време, нямаше толкова ентусиасти по тясното пътче за Силистар .... Следва продължение.
    п.п. Както личи, шофьорските ми умения са много скромни още, хубаво че отдеве не се хвърлихме на джип, щото и Астрата си я бива. За нашите си нужди, де...
    Последно редактирано от Kent; 22-08-08, 10:35.

  • #2
    До: Силистарци

    Много красиво място...
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

    Коментар


    • #3
      До: Силистарци

      Супер репортажче. Така се почва. До два месеца си пейзажозависим.
      Изгреви, залези, макро ... девствени места и хоп Витарка. И така нататък...
      Добре дошъл
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

      Коментар


      • #4
        До: Силистарци

        Ех - Силистар! Вярно е, че е едно от най-хубавите местенца по Черноморието ни. Разкошна флора (напр.пясъчните лилии) и разкошна фауна (напр.костенурките). Мисля, че единствено по-хубав от него е само заливът Листи, който се намира между Силистар и Липите, и то не като ландшафт, а за това, че там освен някой почиващ временно каякар, няма никой друг, но пък не се стига с кола.
        Иначе Силистар, точно защото е много хубав, считам вече за пренаселен. За себе си го открих около 2000-та година: първата година на плажа имаше само няколко десетки плажуващи; на втората година имаше бариера, искаха по два лева, на плажа - малък "капан"; на следващата "таксата" вече е три лева, а капанът е доста по-голям, с вода от водопровода и ток от генератори (да се чудиш как в защитена местност такива неща!). Плажът вече е пълен, като може би чак в южният край при скалите, може да си намериш някое местенце, но лично аз не бих отишъл сега, тъй като все още е много ярък спомена за трагично удавилите се на това място мои приятели-рокери.
        Що се касае до "къмпинга", то мисля, че е един от най-лошите, в смисъл, че ти взимат пари, за да се настаниш на гола поляна, с ограничения с водата и тока, и най-вече, че не се вижда морето - че какъв къмпинг е това?!

        Коментар


        • #5
          До: Силистарци

          Продължението....
          По-добре късно...ха-ха-ха

          И така.... Над моста над Велека, докато другите бяха слезли при реката, аз отидох до голямата карта, отстрани на пътя за да реша накъде ще продължим. Избрах си село Младежко. По-нанатъшните събития показаха , че изборът е бил нелош..

          Щом стигнахме до там, естествено първо си потърсихме място за нощувка. То на палатка всеки може, ама аз не съм чак такъв маниак. Ако има ефтина и чиста стая, предпочитам да го правиме на чаршаф... В смисъл, да спим де
          В центъра в една новостраяща се къща питахме за възможност за нощувки – насочиха ни към Иван Барантиев, управител на почивната база /бунгала/ на някои от летищата в България. Беше супер - 12 лева на легло, кенеф там, бани, кухни, скари, салтанати...


          Като се освестих с няколко литра бира, тръгнахме по пътеките наоколо. Много е яко – Странджа почти не е пипана в тази си част. Една от пътеките води покрай реката и стига до извора на река Младежка.



          В пещерата "Леярните"



          Това съм аз , а зад мен е входът на "Леярните", някой да го вижда:rotfl24:

          Друга води до едно плато с остатъци от крепостна стена и пак пещера, само че пропастна.
          Трета пътека води до беседката в която ядохме и пихме за вечеря...тя е до Почивната станция и е наколна над реката

          На другата сутрин отпрашихме към единствения действащ манастир в Странджа.
          Клик
          Много яко място ей....








          На връщане към Младежко се отбихме до едни рибарници и мммм каква пастърва на скара само имаше на вечеря.
          А преди вечерята Детско речно парти.

          Абе общо така изкарахме две нощувки и съм супер доволен и от условия и от всичко. За Планината просто нямам думи, затва превих снимки. На 17 късно сутринта тръгнахме нататък...Отпървом се отбихме в село Бръшлян. Някога много богато село изхранвало се с производство на шаяк и месо и трошало мангите на османската армия като доставчик, после западнало и след Освобождинеето влезнало в бизнеса с дървени въглища и разни посеви това също и през годините на мракобесния комунизъм и окончателно фалирало през годините на брадатата демокрация. От гладна смърт буквално се спасили селяните като лека-полека взели, че развили селския туризъм.
          Има реконструкция на килийно училище и срещу скромна такса един интилигетен мъж, бивш скиор-алпиец между другото, ни разказа туй-онуй за селото и колизиите през които е минало.

          След Брашлян се отбихме до един параклис – „Св.Петка” за който бях писал отдеве при предишното ни ходене в Странджа. С две думи един човек, болен от злокачествено заболяване сънувал Светицата и тя му казала къде да построи параклис и докато го строи, че ще е жив. И той естествено го строи. И то без да бърза. Наблизо има аязмо което лекувало куп кожни болести, поне така се говори де. Ама малко ли какво се говори.


          Аз като се сетя ква яка беше гората покрай аязмото, не мога да си представя някой да не е оздравее от сичките си болежки само щом надникне в нея.
          Стопаджия...:grin:

          Следваха тракийските цистови и куполни гробници в местноста Пропадалото до Малко Търново, ама и за това хортувах след предната Странджа. Искам само да добавя, че в Малко Търново има прекрасен Музей разположен в няколко стари реновирани къщи който се старае да запознае с почти всичко свързано с тоя край, и черен грях му на душа на онзи който има път нататък и не се отбие да разгледа експозициите. После...после времето напредна и тряваше да си търсим място за сън. Намерихме го на една поляна покрай село Българи. Тука децата запалиха първия си самостоятелен огън...

          а ние....ние се отдадохме на ядене, пиене и въобще тези три неща. В събота отпътувахме за Варна, като 250 километра ги взех за пет часа, два от които офроуд около едни бургаски села - Русокастро, Трояново и други географски екзотики населени с някаква неизвестна за мене раса хора и с попиляни отдавна пътища. Ами това е.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X