Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходчица до Трявна

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходчица до Трявна

Предполагам всеки човек си има любимо място в България. Е моето е Трявна. Не мога да кажа защо , как , от колко време ... , но поне два пъти годишно ходим до там. Всяка година се заричам , че следващият път ще отидем някъде другаде и пак отиваме там. През годините ( аз ходя там от малко дете ) се случиха доста промени. От малкото ( без да обиждам някой ) селце , в което нямаше къде да пиеш кафе от 12.00 – 15.00 ( обедна почивка за всички ) или да си купиш месо без предварително да си го поръчаш и много други подобни екстри , вече е останала само старата част. Всичко в околностите е застроено и се застроява ( явно като започнат да идват туристи ние започваме да строим ,докато не ги изгоним окончателно ) , но все пак се намират махли ( квартали ) , където можеш да усетиш природата малко по-близо до теб.

Това е пред общината в Трявна.

Всеки път посещавам Даскаловата къща с резбованите тавани

и къщата на сем.Славейкови.

Ето го и кошът за пренасяне на книги и учебници.

Всяка година се възхищавам на градинките и чистотата на градчето ( въпреки потока туристи ).
    Въобще няма да сравнявам ( то няма място за сравнение ) цените на всичко ( на връщане се шегувахме , че трябва да си напазарим от там за Варна ). В съседното градче Плачковци изконсумирахме: 100 гр.концентрат , 3 безлкохолни на Кока кола , бира ( 500мл) , сок Капи и кафе - всичко това за 6 лв.Това е пред общината в Плачковци.
    Женя Вълчанова 0888272565

До: Разходчица до Трявна

Тук ще поставя млако снимки без коментар.Всички ще разберете за какво става дума , а аз просто не мога да опиша усещането.

Това което се вижда на земята са конски и кравешки л...а , обилно разпиляни по стълбите и ухаещи невероятно.

Коментар

Ето я Шипка и невероятните гледки от върха на паметника.Е какво да и харесваш на България?

Коментар

Следва географският център на България.

Не бях ходила там и ми беше интересно. Бях абсолютно разочарована. При положение , че пристигнахме там около 13.00-13.30 ч. в нито една хижа ( не знам как им казват хотели там ) не се намери никой да ни даде нещо за храна ( въпреки , че бяхме с 2 деца – 4 год и 1.3 г. ). В едните имаше много хора в другите – вече бяха измили кухните.Иначе големи поляни , много място между хижите , няма никакво застрояване.

Коментар

В Трявна улучихме международен фолклорен фестивал.Беше интересно , а децата бяха възхитени.

Коментар

Това е Преображенският манастир.

Създаден е през XIV век , но сградите са от XIX век.Църквата е построена от Кольо Фичето и изографисана от Захари Зограф.Също така негово дело е и красивата рисунка „ Колелото на живота” – на външната стена на църквата. След всичко изчетено в интернет за това място си мислех , че едва ли не всеки момент ще се срути или нещо такова.Но не.Там си текът доста възстановителни работи.В църквата не се позволява палене на свещи ( това става в предверието ) , защото в момента почистват рисунките.Както вътре така и вън се правят ( може би дълго време вече ) ремонти и подновяване на всичко. И ето една далечна снимка на следващата спирка.

Вече сме там.Добре поддържан манастир.

Когато пристигнахме нямаше други посетители.Още на входа има подготвени дълги наметала , защото жените не бива да влизат с голи рамене и колена.Самата тишина , надвисналата над теб скала , всички цветя , езерцето с лилиите и „кацналите” върху тях жабки – те кара да се чувстваш различно. Манастирът е построен през XI век., а през ХIV век в пещерата с кръста се усамотява Св.Теодосий Търновски , където го последва и неговият ученик Евтимий. Манастирът е известен още и като „Царски” Шишманов манастир , заради щедрата подкрепа от цар Иван Шишман.По време на турското робство в края на XIV век.манастирът е разрушен , монасите избити , а Патриарх Евтимий е изпратен в изгнание.Възстановен в края на XIX век.Сега е действащ женски.

Коментар

А сега малко други снимки:

Благодаря много за отделеното време , дано ви е харесало!

Коментар

Хареса ми
                Браво за старанието и прекрасна разходка.
                Само не спомена отидохте ли да хапнете "при Майстора" - Ние (с жена ми) като специалисти в "Хранителната География" - много тачим тази Забележителност на Трявна

Коментар

Потресен съм от състоянието на паметника на Бузлуджа. Не съм ходил там от малък и мислех скоро да ходя натам. Никак не си падам по комунизма, но това да доведеш (или да изоставиш) такъв паметник от нашата история, поставен на уникално място и виждащ се от десетки километри...Нямам думи. Добре, че видях снимките. Как ли бих се почувствал, ако бях бил път да заведа семейството си да разгледаме тези исторически забележителности и да видя това. Как да обясниш на някой случайно минаващ из околностите чужденец пожелал да го види отблизо, че горе го чакат предимно купчини тор...

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                  Хареса ми
                  Само не спомена отидохте ли да хапнете "при Майстора" - Ние (с жена ми) като специалисти в "Хранителната География" - много тачим тази Забележителност на Трявна
                  +100!!!
                  Изключителен домакин и превъзходна кухня!
                  LZ1GYY
                  0898 436 956

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                    Хареса ми
                    В Трявна съм фен на "Старата лоза" и ходим само там.Също превъзходна кухня и ние много тачим тази забележителност.

Коментар

Първоначално публикуван от gere Преглед на мнение
                      Потресен съм от състоянието на паметника на Бузлуджа.
                      Като видях на какво прилича направо ми се насълзиха очите. Ако щете вярвайте. Дори звездата която е на върха е разбита. Предполагам , че е стреляна иначе няма как да се стигне до нея.

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                        В Трявна съм фен на "Старата лоза" и ходим само там.Също превъзходна кухня и ние много тачим тази забележителност.
                        И аз съм ходил там веднъж (ако не бъркам нещо), след което повторих обяда "при майстора"

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                          Като видях на какво прилича направо ми се насълзиха очите. Ако щете вярвайте. Дори звездата която е на върха е разбита. Предполагам , че е стреляна иначе няма как да се стигне до нея.
                          Наистина е жалко за паметника...имайки в предвид ,че някога е било така....

тук може да намерите още снимки и детайли от някогащната Бузлуджа
                          http://geocities.com/lim_medium/Kart...i/buzludja.htm
                          Красимир Йотов

Коментар

Здравейте отново!Аз пак бях в Трявна.Този път бяхме там за малко , но пак успяхме да се поразходим.Така изглежда общината дори и през този есенен сезон.

Малко снимки от Търново.

Навсякъде кипяха тресави подготовки за 22.09.2008г.

Героите са уморени

Коментар

Малко спане в колата и по пътя спираме тук:

И пещерата „Бачо Киро” :

Ето това е пещернячката.Като чуе думата пещера и ушите и стават като пеленгатори:

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X