Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ягодинска пещера

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ягодинска пещера

Доста трудно да се снима в пещера поради многоплановите обекти и оскъдното осветление. И това, че екскурзоводите те ръчкат непрекъснато да бързаш
    Миналата седмица бяхме на тиймбилдинг в района на Триград и посетихме три пещери - класирахме ги с дъщеря ми по следния начин:
    най-страховитата - Дяволското гърло
    най-красивата - Ухловица
    най-интересната - Ягодинската.
    Силно ни заинтересуваха високоадреналиновите маршрути, така че това предстои в бъдеще. Ако има навити....да се обадят .
    Няколко снимки и от мен:

Това е "целувката". Учени са изчислили, че сталактитът и сталагмитът ще се "срещнат" след 300 години. Уговорихме се да отидем на място да проверим

"камбаната":

"ритуалната зала". Тук се извършват бракосъчетания - досега - 100. Твърдят, че от тези бракове няма развален нито един. ДАНО!

А по-горе има снимка на елха. В тази зала спелеолозите посрещат Нова година. Елхата я сменят на 4 години. Поради ниската температура (6 гр.) и високата влажност, тя се запазва зелена и красива.
    Още малко красоти:

Последно редактирано от Peppy; 26-05-08, 18:17.
    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
    Omnia vincit amor !

До: Ягодинска пещера

СУПЕР СТЕ

Коментар

хубави снимки

Коментар

Миналата седмица и аз посетих със семейството си, тази уникална природна забележителност. Възхитен съм. Много е красиво, не само Ягодинската пещера, но и целият регион. Препоръчвам го на всеки, който не е ходил.
        Ние нощувахме два дни в Триград - там хората са много гостоприемни. Този регион има бъдеще за развитие като туристическа дестинация и то от този тип - семейни хотели и стаи под наем. Оплакваха се хората че младите хора бягали от там, но според мен ще започнат да се връщат.

Дяволското гърло е малко подтискаща, но и тя е величествена.(там обаче не ми станаха снимките)

Направиха ми обаче неприятно впечатление некоректните "портиери" и на двата обекта: те сами събират парите и късат билетчетата и по този начин на много от хората само събират парите а не дават билети, като по този начин си прибират парите в джоба - кокошкарска история общо взето. При това положение обаче никой не може да направи статистика колко хора изобщо са посетили пещерите. Нека всеки, който ходи, да си иска билета, след като си даде парите. Това е най-малкото, но все е нещо.
        Прикачени файлове
        !

Коментар

Браво Йори много добри снимки. Мойте не се получиха така добри. Бях там със семейството миналата година. Посетихме Дяволското гърло, Ягодинската и Харамийската пещера. Ето малко снимки и от мен
          Дяволско гърло: доста впечатляваща, от снимките нищо не се разбира трябва да се види на живо.
          Прикачени файлове
          О899 2б2 1З2

Коментар

От ягодинската снимките ми ще бледнеят пред тези на Йори:
            Прикачени файлове
            О899 2б2 1З2

Коментар

На Харамийската обаче преживяването беше най-вълнуващо. В нея се ходи с водач (20лв. на човек). Първо има изкачване с въжета - лек алпинизъм. След това се преминава през пещерата като се провирахме през разни дупки, и накрая най вълнуващото - спускане с въже от тавана на изходната зала на пещерата, не помня колко метра беше ама доста високо, усещането беше страхотно, нещо като скок с бънджи ама в тъмно. Ако някой се интересува имам телефона на водача който организира прехода. След излизане от пещерата се прави една разходка, със страхотни гледки от върха на ждрелото.
              Прикачени файлове
              О899 2б2 1З2

Коментар

Ами хайде де! Давай телефона на водача
                И къде се намира Харамийската пещера?
                НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя
                  Ами хайде де! Давай телефона на водача
                  И къде се намира Харамийската пещера?
                  Телефон хубаво, ама на стационарния не можеш да го намериш... Мисля, че имаше и мобилен... ама 99.9% от времето е извън покритие Освен да си е назначил вече някой за секретарка и той да приема обажданията

Изхода е да отидеш в Триград. От там минаваш покрай входа на Дявоското гърло (всеки го знае, а и няма как да минеш от другаде) и питаш за групата за Харамийската. Тя се намира на отсрешната страна на ждрелото. Хубаво е да се запишеш от предния ден, защото броя на хората в групата е ограничен. По една на ден влиза към 9 - 10 сутринта. Сбирката е на входа на Дяволското гърло.

И да предупредя! Вътре е студено. Носете си нещо с дълъг ръкав. Понякога отказват да пуснат хора по потниче и шорти...
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Да-а, трудно можеш да намериш организатора на влизанията в Харамийска. Този стар мой приятел го влече дивото и почти не седи в Триград. Но информация може да се вземе от хотел Силивряк или на входа на Дяволското гърло.
                    И като стана дума за пещери в Родопите, горещо препоръчвам на всеки да посети Снежанка, на 7-8 км от Пещера в посока Батак и после вляво, има табела. Бил съм поне по 5-6 пъти и в Ухловица, и в Ягодинската, и в Магура, и в Съева дупка, но Снежанка е най-красивата българска пещера( от благоустроените )според мен.
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от yovcho
                      Миналата седмица и аз посетих със семейството си, тази уникална природна забележителност. Възхитен съм. Много е красиво, не само Ягодинската пещера, но и целият регион. Препоръчвам го на всеки, който не е ходил.
                      Ние нощувахме два дни в Триград - там хората са много гостоприемни. Този регион има бъдеще за развитие като туристическа дестинация и то от този тип - семейни хотели и стаи под наем. Оплакваха се хората че младите хора бягали от там, но според мен ще започнат да се връщат.

Дяволското гърло е малко подтискаща, но и тя е величествена.(там обаче не ми станаха снимките)

Направиха ми обаче неприятно впечатление некоректните "портиери" и на двата обекта: те сами събират парите и късат билетчетата и по този начин на много от хората само събират парите а не дават билети, като по този начин си прибират парите в джоба - кокошкарска история общо взето. При това положение обаче никой не може да направи статистика колко хора изобщо са посетили пещерите. Нека всеки, който ходи, да си иска билета, след като си даде парите. Това е най-малкото, но все е нещо.
                      И Коцето Хаджийски в Триград, и Сергей в Ягодина са дългогодишни арендатори на двете пещери. Един вид те са ги "наели" от държавата, плащат и за това и имат ангажимен да се грижат за пещерите. Властите си прибира парите от арендата, а за благоустрояване на района нищо. Кой мислиш е направил красивите дървени табели пред Дяволското гърло? Или кои чисти района на Ягодинската пещера? Но ако толкова много държиш държавата да си прибере мизерните стотинки данък от билетчето, искай си го на всяка цена. И с него, и без него ще видиш пещерите и ще чуеш интересни неща.
                      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

zzlatevДо: Ягодинска пещера
                        Цитат:
                        И Коцето Хаджийски в Триград, и Сергей в Ягодина са дългогодишни арендатори на двете пещери. Един вид те са ги "наели" от държавата, плащат и за това и имат ангажимен да се грижат за пещерите. Властите си прибира парите от арендата, а за благоустрояване на района нищо. Кой мислиш е направил красивите дървени табели пред Дяволското гърло? Или кои чисти района на Ягодинската пещера? Но ако толкова много държиш държавата да си прибере мизерните стотинки данък от билетчето, искай си го на всяка цена. И с него, и без него ще видиш пещерите и ще чуеш интересни неща.
                        Здрасти, не съм запознат с подробностите, кой къде е арендатор и дали въпросните господа които ти спомена сами стоят на входа и прибират парите. Споделих кое не ми направи добро впечатление: давам пари, а не ми дават документ - това първо не е законно, второ се губи всякаква отчетност и статистика. Поради тази причина посъветвах всеки който влиза във въпросните две пещери и си плаща за това, да си иска билетчето.
                        Що се отнася до благоустрояването и поддържането на ред в и около пещерите нямам забележки, освен че на доста места в Ягодинската пещера недобросъвестни посетители (а може би и арендатори)са чупили сталактити и сталагмити за които е трябвало хиляди години за да се образуват.
                        Това обаче с ритуалната зала и теракотните плочки по пода си е абсолютен кич. В тази естествена и уникална природа, вземи ти нареди на пода теракот !!!

В крайна сметка обаче всичко това не може да влоши приятните изживявания от разглеждането на тези природни феномени, така че слабо ме интересува кой е арендатор и кой на кого плаща, важното е да се запазят максимално неподправени тези красоти и в същото време да се създадат благоприятни условия на хората, които искат да ги разгледат.
                        Прикачени файлове
                        !

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev
                          Абсолютно съм съгласен с теб. Водача в Ягодинската пещера ми направи силно впечатление с компетентноста си в "пещернячеството" (забравих думата на тази наука която изследва пещерите). В самата пещера са положили усилия да защитят някои природни феномени от посегателства на недобросъвестни тусисти. С една дума личи си че хората се грижат добре за пещерата.

Ето и телефона който имам на водача на Харамийската: 0888314658 Емил. Каккто каза Заарин групата тръгва от 10 часа от дяволското гърло. Освен дрехите да са топли имайте прдвид, че доста ще се поизцапате.
                          О899 2б2 1З2

Коментар

Ходила съм в Леденика и Магура. И двете са много красиви.
                            В Леденика си е студеничко,има доста отсесни стълбички и тесни местенца.
                            Магурата преди 5 години,когато ходих не беше добре осветена и на места не беше и много обезопасена.

От Ягодинската пещера много ми харесаха снимките ви ,
                            като изключим наистина тази "ритуална зала" с плочките и вазичката,
                            които могат да те разплачат...
                            Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                            A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo
                              Абсолютно съм съгласен с теб. Водача в Ягодинската пещера ми направи силно впечатление с компетентноста си в "пещернячеството" (забравих думата на тази наука която изследва пещерите). В самата пещера са положили усилия да защитят някои природни феномени от посегателства на недобросъвестни тусисти. С една дума личи си че хората се грижат добре за пещерата.

Ето и телефона който имам на водача на Харамийската: 0888314658 Емил. Каккто каза Заарин групата тръгва от 10 часа от дяволското гърло. Освен дрехите да са топли имайте прдвид, че доста ще се поизцапате.
                              Арендатора на Ягодинската е един от хората, участвали в картирането и благоустрояването и още от края на 60-те години на миналия век. Но това за ритуалната зала не е негово решение, станала е някаква мода още от 80-те, по време на старото управление и при него е един вид "заварено положение". А чупенето на сталактити и други образувания е кощунство, заради което и Коцето, и Сергей биха убили някой( то май и аз). Тия хора, особено Костадин Хаджийски, са радетели за развитието на родния им край и всячески се опитват да го благоустроят и направят по удобен за туристите, като в същото време запазят дивата му хубост.
                              Догодина нашия клуб планира културно-познавателно пътеществие натам, та ще можем да поговорим и видим всичко на място.
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X