Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къмпингуване по черноморието - къде?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Къмпингуване по черноморието - къде?

    Първоначално публикуван от VenPS Преглед на мнение
    Случай с джип и тента е по-особен, но като цяло до колкото съм се интересувал, и ми е известно нещата с къмпингуването на плажа към момента седят так:
    Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) регламентира какво може и каво не може на плажната ивица. Там къмпингуването не определено нито като разрешено нито като забранено. По тази логика министъра на туризма и някои общини тълкуват казуса, че щом не е в разрешителния списък то значи е забранено.
    Назад във времето Върховния администативен съд (ВАС) отменя глоби наложени на къмпингуващи на база общински наредби. Според съда къмпингуването е част от правото на гражданите да се придвижват свободно, в допълнение и че, не може подзаконов нормативен акта да вкарва в регулации и да забранява неща, които не са забранени със закон.
    Всичко това обаче, се промени с приетите поправки на ЗУЧК обнародвани (влизащи в сила) от 16.07.2019 г. където промените касаещи къмпингуването основно са две:

    Първата:
    С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.
    Това влиза в сила с обнародване на поправките в закона (16.07.2019 г.)

    Втората:
    Според промените къмпингуването се забранява навсякъде освен в зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани.Конкретният текст гласи, че може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.
    Предстои да бъде изготвена наредба, която ще определи местата за къмпингуване и ще регламентира глобите. Тя ще бъде издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, министъра на околната среда и на министъра на туризма.
    Това ще отнеме около година и половина и санкциите няма да влязат в сила следващите два летни сезона.

    Та общо взето това е към момента.
    С една дума казваш че след приетите изменения на 16.07.2019 могат да ми пишат акт че съм спрял на плажа с МПС независимо че не съм на дюни . Говорим за плаж който не е на концесия .

    Коментар


    • #47
      От: Къмпингуване по черноморието - къде?

      Въпреки медийния шум, глобиха ли затъналия шофьор на джип на плаж "Перла" в Приморско....?

      Коментар


      • #48
        От: Къмпингуване по черноморието - къде?

        Първоначално публикуван от VenPS Преглед на мнение
        Въпреки медийния шум, глобиха ли затъналия шофьор на джип на плаж "Перла" в Приморско....?
        Него може и да го глобят защото плажа е на концесия , а аз питам ако не е какво става ?

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X