Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да откриеш Златния град...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Да откриеш Златния град...

Много пъти съм бил в Златоград,но сега го видях по друг начин! Благодаря ти Любашки!!

Коментар

Първоначално публикуван от ianely Преглед на мнение
      Много пъти съм бил в Златоград,но сега го видях по друг начин! Благодаря ти Любашки!!
      Радвам се...през моя поглед изглеждаше така.Много красиво и интересно кътче на България!
      Поздрави!
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Орфеевата планина е едно от най магнетичните места в нашата Родина. Пътувал съм по тази дестинация и разглеждайки пътеписа, отново се потопих в дебрите на спомените. За местностите около Златоград, жена ми казва, че ако доживеем до пенсия, точно там иска да прекара остатъка на дните си. А пропо, казват,че кафето на пясък е автентичното турско кафе.
        WR 250 F, KLX 450 R

Нито съм вреден,
        нито излишен.

Коментар

Странно, как съм пропуснала да прочета това по-рано!
          Любо, благодаря ти, че ми припомни това невероятно место Златоград. Бяхме там преди години. Радвам се, че сега етнографския комплекс явно се е разширил и изглежда по-добре.
          Може би само за нещо леко сте сгрешили - ние спахме в една стара къща, част от комплекса. Действа като хотел. Бяхме само двама в нея, беше незабравимо преживяване - пием си студеното бяло вино и похапваме, седнали на нещо като закрит чердак в горещата юнска вечер. А около нас сякаш времето е спряло - наоколо прибират животни, една помакиня си прибира козите, яхнала магаре.
          Явно е време отново да се посети Златоград и местата на изток от него. Въпреки че интересните места, които заслужава да се видят, са също толкова неоткриваеми, както преди години. Може би е добре този, който успее да стигне до нещо интересно, да запише и пусне координатите. По този начин ще можем да видим повече от красивите места в този забравен край.
          Езиковата бариера е меко казано неприятна. Никога няма да забравя, как тогава след телефонен разговор с туристическото дружество в Джебел бях резервирала две места за определена дата за х. Устра. От телефонния разговор предположих, че жената отсреща добре разбира български. Но след като с големи усилия открихме хижата, се оказа, че тя е заключена и всичко е в паяжини. На следващия ден в друга хижа в района хижаря (етнически българин) ни обясни, че хижа Устра от няколко години не работи . Да не говорим, че не можахме да стигнем до крепостта Устра, а до тракийското светилище Орловите скали над Ардино успяхме да стигнем само поради набитото ми око за каменна маркировка във високите наши планини (благодаря на безименните планинари, оставили няколко камъчета край едно поточе под скалите). Още много интересни места в района не успяхме да намерим и видим.

Коментар

Първоначално публикуван от bgrali Преглед на мнение
            Странно, как съм пропуснала да прочета това по-рано!
            Любо, благодаря ти, че ми припомни това невероятно место Златоград. Бяхме там преди години. Радвам се, че сега етнографския комплекс явно се е разширил и изглежда по-добре.
            Може би само за нещо леко сте сгрешили - ние спахме в една стара къща, част от комплекса. Действа като хотел. Бяхме само двама в нея, беше незабравимо преживяване - пием си студеното бяло вино и похапваме, седнали на нещо като закрит чердак в горещата юнска вечер. А около нас сякаш времето е спряло - наоколо прибират животни, една помакиня си прибира козите, яхнала магаре.
            Явно е време отново да се посети Златоград и местата на изток от него. Въпреки че интересните места, които заслужава да се видят, са също толкова неоткриваеми, както преди години. Може би е добре този, който успее да стигне до нещо интересно, да запише и пусне координатите. По този начин ще можем да видим повече от красивите места в този забравен край.
            Езиковата бариера е меко казано неприятна. Никога няма да забравя, как тогава след телефонен разговор с туристическото дружество в Джебел бях резервирала две места за определена дата за х. Устра. От телефонния разговор предположих, че жената отсреща добре разбира български. Но след като с големи усилия открихме хижата, се оказа, че тя е заключена и всичко е в паяжини. На следващия ден в друга хижа в района хижаря (етнически българин) ни обясни, че хижа Устра от няколко години не работи . Да не говорим, че не можахме да стигнем до крепостта Устра, а до тракийското светилище Орловите скали над Ардино успяхме да стигнем само поради набитото ми око за каменна маркировка във високите наши планини (благодаря на безименните планинари, оставили няколко камъчета край едно поточе под скалите). Още много интересни места в района не успяхме да намерим и видим.
            Наистина района е невероятен и има много какво да се види.Лошото е, че...не се знае точно кое къде е и дори след прочитането на оскъдната информация за тази или онази забележителност в интернет, пак откриването на даден обект става невероятно трудно или въобще си остава неоткриваем.Трудно се комуникира и с местните хора, защото особено по-възрастните направо не знаят български...
            Аз обаче не се отчайвам от това, че не успяхме да видим много неща...просто има повод да се връщаме там отново и отново...
            Радвам се, че ти е харесал разказа и ти пожелавам още невероятни мигове в ...онази атмосфера!
            Поздрави!
            NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
              Наистина района е невероятен и има много какво да се види.Лошото е, че...не се знае точно кое къде е и дори след прочитането на оскъдната информация за тази или онази забележителност в интернет, пак откриването на даден обект става невероятно трудно или въобще си остава неоткриваем.Трудно се комуникира и с местните хора, защото особено по-възрастните направо не знаят български...
              Нали точно за това призовавам всички, които ходят по такива диви места с невъзможност за комуникация с местните, ако разполагат с GPS, да отделят по минута на всяко интересно място и да запишат и после публикуват координатите. Това май е единствения начин да направим ние самите откриваеми тайните, които се крият в тази част на България.

Коментар

Здравейте, видях любими места и рекох да се включа и аз.
                Относно Бенковски и около него, наименованията "Главата" и "Крокодила" са мои и естествено са условни, заради формите на скалите. Маркировките в уикимапията на целия комплекс, както и повечето от снимките също са мои, изключвам Гъбата. Достъпът за Гъбата не е труден, малко преди нея на шосето има два разклона за черни пътища, до които може да се остави колата и да се отиде пеша за няколко минути. По-интересн за мен е т.н. (названието е условно) "Тракийски култов комплекс Бенковски", в който има много интересни обекти, включително и един лабиринт в най-източната скална група и откъм източната й страна (малко по на юг от "Главата").
                Източно от Мъженци има маркирана пътека, която води също до интересни култови обекти, включително една скална гробница, а малко след нея и до скала с ниши

Бенковски:
                http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=41...81%D0%BA%D0%B8

Мъженци:
                http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=41...BD%D1%86%D0%B8

На всички, които ходят до Златоград препоръчвам да прескочат поне за малко в гръцко до Термес (някога Златоградски минерални бани), бивше българско помашко селце на няколко километра след границата - в началото на селото до чешмата започва надясно пътека, която след не повече от стотина метра ще ви отведе до един от най-значимите скални релефи на бог Митра (открит преди сто години от Богдан Филов). Култът към Митра е бил особено популярен в Римската империя и особено сред легионерите, и през първите три века на новата ера е бил основен конкурент на християнството. В България митреуми (митраистки храмове-светилища) е имало в Сердика, край село Крета, Плевенско и на други места. Имайте предвид, че гърците са сложили указателната табела от обратната страна - вижда се, когато излизаш от селото в посока към България. Ето го:
                http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=41...82%D1%80%D0%B0

Коментар

Опитвам се да прикача един мой gpx файл с точки и тракове, но не помня как ставаше или може би нямам право, знам ли

Коментар

Източни Родопи-Златоград-Крумовград.gdb

Коментар

здравейте. някой може ли да ми препоръча хотел или къща за гости в Златоград? за семеен уикенд. с две хлапета съм-на 10 и 2.5г. хубав и евтин разбира се

Коментар

Аз съм бил тук и ми хареса:
                        Вила Белавида
                        Може да се прави резервация и през Букинга!
                        http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=41...B8%D0%B4%D0%B0
                        http://www.villabelavida.com/

Коментар

Историята има продължение...На който би му било интересно, може да прочете тук.

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=208621

Поздрави на всички!
                          NISSAN FOREVER

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X