Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моята ваканция 2014 г.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Моята ваканция 2014 г.

    Да се научиш да се радваш на малкото което ти се дава...понякога изглежда толкова непостижимо!




    Здравейте приятели, мнозина от вас ме питат какво стана с ежегодната ни експедиция, която си правим няколко приятели от града на липите.Питат ме няма ли да има снимки, няма ли да има разказ и въобще...какво се случва.
    Приятели, за съжаление тази година, е година на много и то големи промени в моя живот.Смених си работата и то точно преди отпускарския сезон.Съпругата ми пък работи в голяма верига хипермаркети и тях пък ги купи нов собственик и там галимацията стана още по-голяма.Стана така, че...всъщност никой от нас не се и надяваше да излезе някаква отпуска.Плановете за преходи и лагерни огньове под звездите тотално пропаднаха.Бях като болен...
    Как така си казвах няма да отида в Родопите Та това за мен е равно на това,все едно да не можеш да си включиш разредения GSM в зарядното.Как ще изкарам още половин или може би и цяла година без презареждане.Бях толкова унил, че се стигна до там да ме питат дали не съм болен нещо.
    - Да, отговорих аз, но...няма да ме разберете.
    Наистина бях доста отчаян, но...все пак има Някой който ми даде шанс.Ненадейно се отвори една дупка в работния график в която можеха и без мен.Началника ми излезна разбран и макар и с половин уста, все пак великодушно ме пусна да почина.За съжаление обаче при съпругата ми нещата не се случиха така идеални.
    Озовах се пред дилема...какво да правя сега
    За експедиция време нямаше, защото последните 3 дни от моите 7 които ме пуснаха, жената имаше почивка и искахме да мръднем и до морето.Мислих, мислих и след консултации с Марин/той пък баща на малко бебе, което беше немислимо да водим по палатки още на има няма 2 месеца/, решението беше взето доста бързо и импулсивно.Тази година потегляме и правим лагер в Родопите на някой язовир за 3-4 дена и това ще е, и то без жените само по мъжки със синовете ни.Уговоряйки се, скоро към нас се присъединиха и още едни приятели, а нашия другар Борката ни обеща, че ще направи всичко възможно да се присъедини към нас в последните два дни.
    Така някак за един два дни се оформи от пълен провал един сносен план да си починем и релаксираме в любимата ни планина.Направихме подготовката, както ние си знаем/абе почти като за експедиция, защото така сме свикнали/ и ето, че момента на потеглянето настъпи.
    Подробности по пътуването няма да споменавам, а ще започна разказа си направо от стената на яз. Голям Беглик.









    Нашия приятел Евгени с дъщеря си идваха за първи път на това място и изглеждаха супер доволни от гледката.









    Времето беше добро и макар да го даваха да се влошава, ние вдишвахме с пълни гърди и се наслаждавахме на гледката все едно бяхме попаднали в рая.
    Скоро намерихме едно познато още от първия ми досег с Родопите местенце и направихме лагера на един нос.Разбира се веднага бяха хвърлени и въдиците, а децата превъзбудени от всичко предстоящо пощуряха след като почти веднага се хвана и първия ни костур.









    Красотата беше неземна...









    ...но все още предстоеше истинското представление на майката природа.
    И ето , че то скоро дойде с първия залез.









    Моя двор от лагера














    А това е изгледа от прозореца на покривната ми палатка









    Нашия приятел Борката, не само, че си удържа на думата, но и дойде с един ден по-рано.Направо ми напълни душата/обикновено рядко се случва когато някой ти даде подобно обещание евентуално да дойде за малко и да го спази/.














    Борката и Марин...на фона на залеза...









    Борката е фен на палатките...какъв фен направо си е колекционер.Този път беше донесъл за тест новата си палатка тип индианско типи...









    Малкия Борка/моя син /, не пропусна и той да се снима пред нашата къщичка.







    Така в невероятно приятна компания, с много смях, закачки и приятелски разговори времето неусетно минаваше...и то минаваше доста бързо за съжаление.Залезите ни омайваха с красотата си...























    Мога спокойно да кажа, че удовлетворих фотографската си страст.Време имаше колкото искаш, никой не ме препираше за нещо и всичко беше спокойно и отпускащо.Наистина се насладих и на красотата на природата и на удоволствието да се опитам да запечатам тази същата красота във фотоапарата.





    Правех си експерименти и с новия затъмняващ филтър. С него вече имаше възможност да се експериментира и да се правят ето такива снимки/това не е Фотошоп...просто дълга експозиция и съответно ефекта идва от движението на де що се движи в кадъра-това за хората, които не се занимават с фотография /





    На третия ден времето наистина се влоши.Заваля дъжд, но той беше най-малкия ни проблем.Казвам ви...такъв вятър и такива вълни в язовира не бях виждал за около 8 години посещения тук.През нощта се наложи да се сгъват шатри, и да се затиска част от разтоварения багаж и провизии с подръчни средства. На сутринта, язовира изглеждаше съвсем подходящ за каране на сърф...





    На следващата снимка си личи малко по-добре колко са големи вълните...ами все едно бяхме на морето ...Нещо съвсем нетипично/поне за мен / за този водоем.





    Температурите и без това си бяха ниски/сутрин не повече от 4-5 градуса/, но сега и с този вятър си беше направо студено.Знаехме за едно местенце на завет малко по-нагоре от нашия лагер на брега на залива и се принудихме да награбим всеки по нещо за закуска и да се приютим там. Борката ни направи чай микс от много билки, набрани същата сутрин. Беше супер готино, и истинско.





    Уф...за малко да забравя да ви покажа снимка и на лагера ни.Местенцето е невероятно красиво, но както разбрахме вече...само да не духа буреносен вятър





    За мен мястото имаше и допълнителна романтика, защото именно тук преди 7-8 години за първи път лагерувах на този язовир и въобще в Родопите. Тогава бях сам със семейството си, с Патрола и натоварен с багаж до тавана/ха изрових снимка от архива /...





    Та...за мен наистина освен красиво всичко беше примесено и с една леко приятна носталгична нотка. Тя даде повод и за много разкази за подвизите ни из Родопите вечер край лагерния огън.Беше супер да си припомним както разни трудности и преодоляването им, така и доста комични ситуации, на които се смяхме от сърце.
    Същия ден след закуската и невероятния чай, Борката и Евгени решиха да заберат цялата тумба и да направят една разходка до яз. широка Поляна и яз. Доспат.Тъй като ние двамата с Марин си бяхме блокирали джиповете с покривните палатки, а нямаше достатъчно място по колите, останахме да пазим лагера. Само, че...какво и от кого ще пазим...
    Така не след дълго решихме и ние да направим лека обиколка из съседните заливи на язовира.





    Марин го излових...как се опитва да снима......





    ...а то , че имаше какво да се запечата във фотоапаратите имаше...и то в изобилие!











    На следващата снимка изгледа ми правеше аналогия, че все едно сме на някоя голяма река в Канада или Аляска...всъщност си беше ръкав от язовира





    Дърветата величествено се бяха насочили към небето и сякаш имаха сериозно намерение да го достигнат





    Така полека полека отново се свечери и дойде време за представлението на природата. Залеза беше страхотен...




















    Между временно вятъра стихна и тази нощ не се налагаше да се става .Спахме като къпани, след плющенето на платнищата на палатките ни през миналата нощ.На сутринта ставайки ...попаднах в някаква магия от приказките.
    Беше много тайнствено...чак на моменти потрепервах.Невероятно изживяване, но за съжаление трябва да се види и усети на живо.Следващите снимки са блед отзвук от видяното и почти никакъв от преживяното на място.














    И да знаете...падне ли такава мъгла, внимавайте, защото все има някой който зорко ви наблюдава...





    Така с много релакс и положителни емоции дойде и последната ни вечер.Макар и да нямаше вече и помен от облаците вкарващи драматизъм в залезите от предните вечери, и сега представлението беше на високо ниво.











    Не исках всичко да свършва. Как така минаха 4-ри дни .Не исках да мисля как на следващия ден ще съберем багажа и ще напуснем рая.
    Боже...колко трудно е наистина да се научиш да се радваш и на малкото което ти се дава, защото аз можех и въобще да не мога да се освободя от работа и всичко това щеше да е само в сънищата ми...
    Тази вечер не ми се лягаше, защото така щеше да дойде неусетно утрото.Всички отдавна бяха намушени в спалните чували, когато аз реших посред нощ да правя опити за нощни снимки














    Снимките не станаха както трябва, но това за мен в онзи момент въобще не беше толкова важно.Бях останал сам със себе си и се наслаждавах на всяка една светлинка и всеки повей на вятъра с цялото си същество.
    Няма да пиша повече за това, защото и сега месец след завръщането ни, пишейки този пътепис ми потреперват ръцете при спомена за величието на природата и красотата на Родопа планина!
    И така...свободата, релакса, романтиката и красотата свършиха.Изкарахме едни невероятни 4-ри дни, през които не липсваха емоции.Ловихме риба/дори в последния ден аз хванах почти 1кг. кефал, за който се мечтаех още от първия ден,возихме се на лодката на Евгени из целия язовир, палих огън със магнезиевата запалка както батко Беар ни е показвал по Дискавъри/че и успях дори и то само с подръчни материали от природата/,снимахме на воля и най-вече...напълни ни се душата от красотата на това дивно местенце!
    Със голямо нежелание на следващия ден събрахме багажите и потеглихме към дома.Все пак...трудния/от емоционална гледна точка/ път на връщане , решихме да го разнообразим с маршрут покрай яз. Въча.
    Това беше супер идея, защото аз лично слабо познавам този район и бях много впечатлен от природата около язовира.На много места той ми приличаше едва ли не на фиордите от далечните северни страни със стръмните си и непристъпни брегове извисяващи се в небесата.Ще постна няколко не съвсем сполучливи снимки, но...времето и светлината не ги биваше хич дори.


























    С това наистина приключи нашия досег с Родопите.От 8 години насам не помня да съм бил за толкова малко в любимата планина.Чувствах се все едно съм много жаден и тъкмо започвам да отпивам и някой ми дръпва водата от ръцете...
    Все пак, макар и тази година да нямаше приключение, да нямаше екшън и не ни се наложи да се справяме със сложни ситуации по горите, попихме много красота и спокойствие в Родопите, но...продължавам да твърдя, че макар и да е хубаво да се научиш да се радваш на малкото което ти се дава...понякога изглежда наистина толкова непостижимо!


    Следва и малко красота по морето, там пък за съжаление още по-за кратко...
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

  • #2
    От: Моята ваканция 2014 г.

    И така, след като с мъка се разделих с Родопа планина, плана ни беше да отскочим до морето. То за 2-3 нощувки наистина си беше отскачане.Имахме уговорка със Стефко и Горския да се видим макар и за малко на къмпинг Китен.Прибрахме се, набързо разтоварихме багажа, пране, подмяна на нещата за планина с тези за море и на следващата сутрин се понесохме по магистралата.Отново няма да ви пиша за пътуването, защото...то си беше едно с нищо не запомнящо се каране по асфалта.
    Та както и да е...гас и след няколко часа вече бяхме разпънали бивака при нашите приятели почти на плажа.





    Посрещнаха ни с приготовлението на богат улов от миди.








    Беше готино и навсякъде ухаеше на...море
    Вечерта седнахме , хапнахме морска кухня, полафихме и хайде по леглата, че бях планирал да не изтървам сутринта изгрева.Докато си легна и вече имах чувството, че часовника ми изписука да ставам и ето и първите снимки на изгрева на морето.











    След това разбира се програмата беше ясна.Закуска, кафенце и след това половин ден опити или да се издавим в морето или пък да се изпържим като прясна цаца на пясъка по парещите лъчи на слънцето
    Няма да ви занимавам със стандартните семейни снимки на плажа.Тъй като не ми достигна доста от красотата и уединението в планината, сега потърсих такова в залезите и изгревите на морето.





    Тук също имаше много красота и то на обикновени местенца...просто трябваше да се вгледаш и да я усетиш...





    На следващата снимка снимах едно момче което ловеше риба.Той беше толкова вглъбен в риболова, че дори и при 5-6 секунди експозиция не помръдна и не е размазан на снимката ...направо бетон.





    Тук също някой ни гледаше......





    Моя син се уреди с въдица и отиде с останалите хлапета да ловят риба в реката.След час отивам аз да гоня залеза в края на плажа до скалите и пътьом се отбивам да ги видя хващат ли риба или ще измрем от глад вечерта
    Гледам обаче и се цъкля...Нашия младеж тандем направил ...











    Снимах набързо и оставих младите сами...
    След това се насочих и към основната си цел, а именно да хвана залеза и скалите покрай края на плажа.








    Снимах и пернати...ама голямо газене приведен между скалите в морето и то с фотото на врата беше...





    Патките ме харесаха...дори едната както е видно се опита да ми играе "Лебедово езеро", ама на мен тия не ми минават...патката си е патка, дори и с главна роля в известен балет


    За да снимам чайките пък, се наложи да пълзя като някой от спец частите по време на войната във Виетнам.е...не можах съвсем да ги доближа, но да не прекаляваме все пак ...





    Скоро залеза достигна и до своята най-красива част...











    Беше изумително красиво...








    Последва последната ни вечер на морето.





    Обикновено когато отидем на море, на мен първи нещо ми омръзва и нещо ме кара да искам да си тръгвам.За първа година обаче това не се случи.Имах чувството, че едва сме дошли и вече беше дошло време за тръгване.Изкарахме едни невероятни 2-3дни.Ловихме риба, гмуркахме се за рапани и миди, карах кану на един приятен съсед с който се запознах, снимах изгреви и залези.Не мога да се оплача...особено и с готината компания до себе си.
    За съжаление всичко обаче свърши
    На следващия ден с голяма доза нежелание прибрахме багажите, събрахме палатките и потеглихме към дома.
    И тук както в първата част от пътуването ни по планините не се дадохме толкова лесно и на връщане се отбихме да разгледаме древния тракийски град Кабиле.



    Съветвам всеки който минава да се отбие.намира се като се връщате от морето между Ямбол и Сливен , като на самата магистрала си има указателна табела, след това и отбивка и след 1км. сте на мястото.Има доста добра колекция събрана с различни находки от разкопките и сепарирана в един чудесен музей.Отделно от това навън се реставрираха и укрепваха доста от разкопките, а майсторите дори ни обясниха, че се предвижда на хълма над разкопките да се изгради екопътека с големи площадки за наблюдение от високо.Ето и няколко снимки за обща представа.
    Музея...











    ...а ето и самите разкопки и възстановките им.











    На следващия кадър се вижда къде минава магистралата/имайте предвид, че широкия обектив понеже намалява големината на обектите прави да изглежда по-далеч, отколкото е всъщност /





    Следващото би трябвало да е възстановка на римски военен лагер, но...със сигурност това което почувствах беше изграждане на една атракция за печелене на пари.Идеята била вътре да се правят възстановки на гладиаторски боеве като представление/естествено за публиката, която ще си плати да влезе и да гледа/.





    Ето и снимка отвътре...





    Следва базиликата и хълма над нея.По дясното било на хълма се вижда и основите на въпросната площадка за наблюдение.





    Възстановени са доста части и фрагменти от оригиналните мозайки и са поставени там къде са били в ония стари времена.








    Има много за разглеждане там, но нас ни притисна и времето.Така си оставихме причина отново да посетим това място.
    Потеглихме, но аз въпреки притесненията на жена ми, си бях наумил да направя нещо, което все отлагам.Има един участък от магистралата, който поражда някаква невероятна аналогия с път към небесата едва ли не.
    Та с две думи...отбих на мястото Тераното и най-невъзмутимо по учудените погледи на шофьорите си нащраках няколко кадъра.Не са шедьоври, защото слънцето се блещеше постоянно в обектива ми, но все пак е по-добре от нищо нали...








    След това последва прибиране у дома.
    С това завърши моята кратка, но съдържателна ваканция.Съдържателна не от към приключения и екшън, както сме свикнали от близките години, а съдържателна от към почивка, релакс и презареждане на батериите.Определено отпуснатото ми време за всичкото това не ми стигна, но...надеждата последна умирала.
    Палатката ми все още стои на покрива и тайно се надявам да открадна поне един уикенд, за да допълня тази тема тук, но... прогнозите не са от най-обнадеждаващите.
    Май...наистина трябва да се науча да се задоволявам и с малкото...
    Поздрави на всички приятели!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

    Коментар


    • #3
      От: Моята ваканция 2014 г.

      Ехх, Любо, за пореден път, като ти гледам снимките и чета разказа, ми се приисква да... ме осиновиш! Обещавам да слушкам и особено да папкам...
      Шапка ти свалям!
      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

      Коментар


      • #4
        От: Моята ваканция 2014 г.

        Наистина страхотен разказ и Чудесни снимки!

        ПП

        Ако ще осиновяваш Генчо, ще трябва и голяма походна кухня да мъкнеш
        RAV 4
        F650GS

        Коментар


        • #5
          От: Моята ваканция 2014 г.

          Хаха...радвам се, че ви хареса как успях макар за кратко да се откъсна от натовареното сиво ежедневие.
          П.П.Румене, ами за идеята и походна кухня ще подкараме бре/то ние не , че не нямахме продукти за 20човека и сега де/
          Готино е да се почива...а на хубаво място и с хубави хора...направо си е супер!
          Поздрави!
          NISSAN FOREVER
          -----------------------------------------------------------------------------
          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

          Коментар


          • #6
            От: Моята ваканция 2014 г.

            Любо, благодаря за разказа и за красивите снимки Аз мисля да направя същото с палатката, но някъде в рила, стига да не е късно септември месец


            Поздрави!
            Nissan Terrano 2.7 TDi
            ----------------------------
            Нещо което работи - не се пипа!

            Коментар


            • #7
              От: Моята ваканция 2014 г.

              Интересен разказ с много хубави снимки.

              Коментар


              • #8
                От: Моята ваканция 2014 г.

                Благодаря!
                Още ме е яд че не успях да намина....

                Коментар


                • #9
                  От: Моята ваканция 2014 г.

                  Първоначално публикуван от D. Bibov Преглед на мнение
                  Любо, благодаря за разказа и за красивите снимки Аз мисля да направя същото с палатката, но някъде в рила, стига да не е късно септември месец


                  Поздрави!
                  Септември, особено в по-високите части на планината може и да е некомфортно студено.На около 2000м. сме спали на палатка в Рила и то юли, ами...сутринта беше около нулата

                  Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                  Благодаря!
                  Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                  Още ме е яд че не успях да намина....


                  Ванка, щях да се зарадвам извънредно много, ако беше намерил начин да се видим там.
                  За яд си е да знаеш....

                  Поздрави!
                  NISSAN FOREVER
                  -----------------------------------------------------------------------------
                  Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Моята ваканция 2014 г.

                    Страхотен разказ със страхотни снимки - явно освен добра техника си иска и майсторлък. На Голям Беглик ходя често, дори успях да разбера на кой нос е бил лагера Ви, но най - вече Благодаря за снимките на яз.Въча - там не съм стъпвал, а е също много красиво. Всеки досег с Родопите, а и не само, винаги зарежда с енергия и спокойствие, така се чувстваме и ние след излет сред природата. Поздрави , и дано следващата година имащ повече време.
                    Nissan Terrano II 2.7TDI 2000г. R20 и Detlefs RT2

                    Коментар


                    • #11
                      От: Моята ваканция 2014 г.

                      Първоначално публикуван от Mil68 Преглед на мнение
                      Страхотен разказ със страхотни снимки - явно освен добра техника си иска и майсторлък. На Голям Беглик ходя често, дори успях да разбера на кой нос е бил лагера Ви, но най - вече Благодаря за снимките на яз.Въча - там не съм стъпвал, а е също много красиво. Всеки досег с Родопите, а и не само, винаги зарежда с енергия и спокойствие, така се чувстваме и ние след излет сред природата. Поздрави , и дано следващата година имащ повече време.
                      Благодаря и искрено се надявам за в бъдеще да имам повече време за релакс сред природата.Ако знаеш как цяла година тръпна в очакване да дойдат летните месеци , да кача палатката на покрива и да се слея с природата.Пак, че тази година въобще успях да се насладя на красотата и спокойствието поне за малко!
                      П.П. Завиждам ти благородно, че живееш в Родопите...наистина.аз само често ги...сънувам...
                      Поздрави!
                      NISSAN FOREVER
                      -----------------------------------------------------------------------------
                      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Моята ваканция 2014 г.

                        От 23.08 . - 01.09. и ние ще релаксираме в Родопите сред вековните смърчови гори, близо е до Голям Беглик. Обещавам да разкажа чрез снимки, които няма да с качеството и професинализма ти, но все пак снимки. Чувствам се наистина щастлив, че живея тук и много често съм в района през уикенда. Надявам се да се засечем следващото лято. Ако позволиш едно мое виждане - на носовете духа много повече отколкото ако си в залив или някой ръкав. Поздрави!
                        Nissan Terrano II 2.7TDI 2000г. R20 и Detlefs RT2

                        Коментар


                        • #13
                          От: Моята ваканция 2014 г.

                          Първоначално публикуван от Mil68 Преглед на мнение
                          От 23.08 . - 01.09. и ние ще релаксираме в Родопите сред вековните смърчови гори, близо е до Голям Беглик. Обещавам да разкажа чрез снимки, които няма да с качеството и професинализма ти, но все пак снимки. Чувствам се наистина щастлив, че живея тук и много често съм в района през уикенда. Надявам се да се засечем следващото лято. Ако позволиш едно мое виждане - на носовете духа много повече отколкото ако си в залив или някой ръкав. Поздрави!
                          Ами то не е само твое мнение.Безпорно е, че на носовете духа най-много, защото няма завет.Когато пристигнахме обаче времето беше перфектно и нямаше признаци показващи ни каква буря ни чака. Мястото беше уникално готино и достатъчно голямо за бивак на няколко палатки.Та...спряхме се на него...
                          П.П. Между другото една информация, която макар и да посещавам вече толкова години този язовир, едва сега научих по обективни причини/никога не съм носил сонар /.Та със сонара и лодката в заливите около нас колко мислите, че беше дълбоко...?
                          Аз си мислех че достига да 7-8м., но...трънки.Дълбочината особено на залива от едната ни страна беше на места над 20 м.
                          Още на 10м. от брега и дълбочината става рязко 8-10м. Като разбрахме каква е ситуацията и се наложи да хвърляме дънните въдици буквално в краката си, за да са на едни 5-6м. дълбочина.Така риболова ни стана и по-ефективен
                          Поздрави!
                          NISSAN FOREVER
                          -----------------------------------------------------------------------------
                          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                          Коментар


                          • #14
                            От: Моята ваканция 2014 г.

                            Любо, респект!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Моята ваканция 2014 г.

                              Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
                              Любо, респект!
                              Благодаря!
                              Радвам се, че ти харесва.
                              Поздрави!
                              NISSAN FOREVER
                              -----------------------------------------------------------------------------
                              Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X