Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Маршрут в Рила

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Маршрут в Рила

    Здравейте колеги!

    С приятели сме решили да направим няколко дни преход (около 3-4 дни) в Рила пеша през юни. Иска ни се обиколим Рилските езера и вр. Мусала, но нещо не можем да си начертаем правилния маршрут. До региона ще се стига с кола или с влак-автобус (предстои да се доуточни), а оттам пеша.
    Ще се радвам на инфо от колеги, правили подобен преход.

    Благодаря предварително

  • #2
    От: Маршрут в Рила

    Не съм го правил това наведнъж, но класическият маршрут е: Сапарева баня - х.Рилски езера - х.Иван Вазов - Рилски манастир - х.Рибни езера - х.Грънчар - в.Мусала - Боровец. Единствена алтернатива е на участъка след х.Иван Вазов може да се мине през в.Мальовица и заслон Кобилино бранище до х.Рибни езера, но там си е по-екстремно с доста върхове и по-бавно. Мисля, че за 4-5 дни ще успеете - нощувки в х.Иван Вазов, Рилски манастир, х.Рибни езера и х.Грънчар.
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

    Коментар


    • #3
      От: Маршрут в Рила

      Привет отново!

      Да споделя малко информация след разходката ни. Направихме следното: оставихме колата на "паркинг" на лифта до х. Пионерска, след това продължихме до х.Рилски езера (около 1.5ч е изкачването, нощувка там. На другия ден за около 6 часа се стига до х.Иван Вазов през летния маршрут. Не го препоръчвам, ако ще се ходи през юни, както направихме ние. Имаше доста сняг, без навигация и карта би било доста трудно да се ориентираш. Преломният момент е да стигнеш до Раздела. Оттам е лесно и приятнон спускане към х. Иван Вазов (доста приятна хижичка). На следващия ден се върнахме през Раздела, но по зимната маркировка до х.Седемте езера и спускане до х.Пионерска. Отнема около 5-5.5ч до х.Седемте езера и още около 1.5ч до Пионерска. Поради липса на време и лошото време не стигнахме до Рилски манастир и Мусала. Следва нов опит ...

      Коментар


      • #4
        От: Маршрут в Рила

        Поздравления за маршрута, не знам как е точно в момента на рилските езера, но предполагам, че е пълно с хора, сигурно като сте се качили на седловина Раздела сте усетили разликата-това място за мен е супер магнетично, включително и хижа Иван Вазов.Погледнахте ли Урдините езера от високо?
        Рила е една от многото хубави планини които имаме, може да се обикаля доста. Мальовишкият циркус също си заслужава да се обходи.Успех и дано следващият път случите на по-хубаво време!

        П.п. Ако имаш снимки може да качиш, да не стои темата "постна".
        Keep the shiny side up, all four on the floor and with any luck I will see you on the trail!
        Daihatsu Feroza F300 1.6 16V

        Коментар


        • #5
          От: Маршрут в Рила

          Здравейте,
          Рила е едно от любимите ни места за отдих с жена ми. Не сме много подготвени планинари, но обичаме, когато имаме възможност да си правим маршрути.
          1. 2009 г с група от БТС отидохме до Рилските езера за първи път и останахме запленени от магията. Тогава стигнахме от София до х. Пионерска, разходихме се до х. Скакавица и се върнахме да пренощуваме на х. Пионерска. Следващият ден се качихме до езерата. Лифтът беше пуснат, но се изкачихме пеша. Останахме в х. Рилски езера две нощувки - разходихме се по циркуса и се наслаждавахме на красотата. След това слязохме към х. Пионерска и се прибрахме в София.
          2. Правили сме и маршрут Август 2011 г: С кола до Боровец - идеята беше да се качим с кабинковият лифт Ястребец до горе, но уцелихме ден на профилактика и взехме Ситняковския, с койето ни се удължи ходенето с още час, час и половина (под дъжд), пихме по един чай на х.Мальовица, постоплихме се и поехме за нощувка в х.Леденото езеро - на сутринта се качихме на връх Мусала и от там продъжихме към х.Грънчар и пренощувахме там. На следващата сутрин тръгнахме по "Кайзеровият път" към х.Заврачица и остахме там за нощувка. На сутринта тръгнахме към Боровец, почивка в х. Чакър Войвода и обратно до Боровец до автомобила.
          Доста приятен и не толкова натоварващ маршрут с добра маркировка и живопис.

          3. Също така Авуст 2012 направихме и маршрута - на ЦПШ Мальовица оставихме колата стигнахе пеша до х. Мальовица и пренощувахме - на сутринта качихме връх Мальовица и продължихме по билото и слязохме на х. Иван Вазов. На сутринта тръгнахме към Циркуса на 7те Рилски езера и пренощувахме в х. Ловна (искахме да останем в х. Седемте Езера, но нямаше места - беше Август месец и се падна ден Събота. Имаше много туристи и Дануистите бяха там. Беше много шумно и многолюдно и решихме, че няма да усетим магията, която сме усещали, при първото ни идване на езерата и тръгнахме към х. Вада, която се оказа че е в ремонт и стигнахме до х. Ловна - беше си приключение защото доста се забавихме с тръгването от х. Иван Вазов и доста си почивахме и се наслаждавахме на гледката на езерата от горе, но се изненадахме неприятно, като разбрахме, че няма места и има много хора и се започна едно тичане към х. Вада и от там до х.Ловна) - връщане до ЦПШ Мальовица (на автостоп ни взеха с един джип и стана доста бързо).

          Хубавото на Рила планина е, че има много добра маркировка и за аматьори като мен жена ми е доста лесно и не толкова страшно.

          Тази година се гласим за Вихрен. Ако някой даде идеи ще съм благодарен.

          Поздрави на всички и приятно прекарване по планините ни прекрасни.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X