Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да откраднеш 48 часа от живота си.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да откраднеш 48 часа от живота си.

Живота ни притиска все повече! Криза, работа, сметки, политически протести, неблагоприятни прогнози и масова безпереспективност - все неща от ежедневието ни, които ни отдалечават от нашата същност, или поне от моята - да съм зад волана на джипа си, обграден от красотите на природата и компанията на приятели, и познати. Не съм в най-успешния период от живота си... Проблемите ми в момента са повече от идеите ми за тяхното разрешаване, а лятото се изнизваше по терлици, много по-бързо от колкото ми се искаше... Изпратихме поне детето на море, при баба си и дядо си във Варна и пушейки със съпругата ми на балкона, правихме планове как да почиваме тази година, ако ситуацията поне малко се подобри около нас, въпреки пълната липса на всякакви изгледи това да се случи в близките месец или два. Стягаше ме чепика! Трябваше да се изнеса от София, ако не исках да се задуша в нищослучването което бе обзело личната ми вселена и точно в този момент телефона ми звънна! Беше добър мой приятел и колега (не само в работата, а и тук във форума) - Калин, известен тук като http://www.offroad-bulgaria.com/member.php?u=3066, който ми съобщи, че планува да се изнесе с група негови приятели към язовир "Беглика" за няколко дни и естествено ме покани да отида с тях (и преди сме ходили по горите заедно и ни си е получавало добре всеки път...). Поканата си дойде точно на време - седмица преди датата на тръгване - 12.07.2013. Имах цели пет дни да измисля някакви пари от някъде и да "рестартирам Уйндоуса" сред хубавините на Родопите. Ще спестя разни битовизми от сорта "финансиране на операцията" и "Мило (към съпругата ми), нищо няма да ти стане, ако две вечери спиш на палатка..".
    Разбрахме се в петък да тръгнем около 10,00 сутринта. Мистър Мърфи не пропусна да се намеси и този път - точно преди да тръгне за мястото на срещата, Калин разбира, че една от ролките на ремъка, на джипа му е сдала багажа! Палим към тях за да му помогна да я смени (Калин вече се бе обадил на един от спътниците ни - Ники, за когото ще стане дума малко по-късно, на който един от магазините на "Вест Ауто" му бе на път). Изчакахме глупавия чарк, монтирахме го за 2 минути и потеглихме към мястото на срещата с останалите - бензиностанцията на "Лукойл" на излизане от София в посока Пловдив.:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130712_121722.jpg
Прегледи:2
Размер:117.4 КБ
ID:6019355

Тук към нас се присъедини и Васко, който въпреки дъжда беше тръгнал с мотора си. Прехвърлихме багажа му в колата на Ники и потеглихме противно на всякаква логика и прогнози за времето! Гологлавия превъзбуденяк от БТВ ни убеждаваше, че дъжда ще ни издави в следващите няколко дни, а и самия дъжд в София правеше всичко възможно да му повярваме, ама на нас не ни дремеше. Потеглихме към Велингард, от където аз трябваше да си взема палатката и такъмите за къмпингуване, а всички заедно да си попълним провизиите. Почти през целия път ни валя дъжд, който на моменти си минаваше и за "порой". Въпреки пословичния ми непукизъм в това отношение (мога да спя и прав, вързан за дърво, с найлонова торбичка на главата, за да не ми мокри), тайно в себе си взех да правя резервни планове за уикенда, а именно - двудневно посещение на тъста и тъщата във Велинград. Съпругата ми нямаше да се навие да я вържа за дърво с найлонова торбичка на главата... Навлизайки в дефилето преди Велинград, дъжда се смили над нас и спря. Във "Спа столицата на Балканите" ни посрещна свежо и приятно време, което продължи колкото да си натоварим багажа и да купим някои неща за трапезата. Не пропуснах да купя 3 килограма овнешки пържоли! Да си по този край и да не хапнеш от този деликатес, е все едно да отидеш до Рим и да не видиш Папа-та. Поехме към Беглика и отново заваля! Чолаков определено го сърбеше задника, но това не правеше времето по-хубаво. Ако имаше нещо хубаво в този момент, то бе основно ремонтирания път от Батак до Доспад - почти непроходимия път в чиито дупки можеха да се видят скелетите на малки МПС-та барабар със скелетите на водачите им, бе превърнат в нещо достойно за кръг от F1! Кефейки се на новия асфалт, си мислехме за момента в който ще слезем от него, щото като няма асфалт се кефим още повече (да се чуди човек как да ни угоди). Така неусетно стигнахме до стената на язовир Беглика, където асфалта свърши...

Име:20130712_160904.jpg
Размер:122.5 КБ
ID:6019356

Име:20130712_160910.jpg
Размер:129.6 КБ
ID:6019357

От тук нататък ни чакаха около 7 километра по хубав черен път до хижа "Чатъма", която се намира точно на другия край на язовира (поне няма асфалт все пак...). Междувременно дъжда беше спрял и слънцето започна да прави плахи опити, да се покаже през облаците. Настроението ни се приповдигна в очакване на това което следваше. Същевременно към нас се присъедини още един джип и драйвера му - оператор в Нова телевизия. Подрусахме се из локвите около 20 минути и пристигнахме на мястото. Веднага разпънахме палатките, защото все още не бяхме сигурни, дали Чолаков не бе замислил някакво извратено отмъщение под формата на "48 часа дъжд". За целта подсилихме нещата с найлон и окопаване на периметъра! В противен случай рискувах да изгубя съпругата си за къмпингуването на палатка, за винаги... На мястото можехме да ползваме и доста спретнат заслон така, че в случай на непосилен за палатките и уменията ни дъжд, имаше къде да се спи и засофрява подобаващо така, че всичко се намести от самосебе си... Остана само да извадя валандара от джипа и да запалим огъня! И после се започна:

Име:20130712_190136.jpg
Размер:217.2 КБ
ID:6019358

Име:20130712_190142.jpg
Размер:215.8 КБ
ID:6019359

Име:20130712_190203.jpg
Размер:209.9 КБ
ID:6019360

Следва продължение...

От: Да откраднеш 48 часа от живота си.

Започваш много обещаващо!

Коментар

Прекрасно Марто! Чакаме продължението!
      ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
      Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Супер! Особено онова с овнешките пържоли, уникални са! Давай нататък!

Коментар

С нетърпение чакам продължението!
          0осем9осем7шест0осем7едно
          Миро

Коментар

Продължението - по-късно, защото в момента съм на сръбско продължение под формата на дюлева ракия, ощипци, каймак, орнабез и так дале....
            Прикачени файлове

Коментар

Добре де,бива ли така да дразниш хората?
              Давай по същество...
              Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Продължението...

И така взеха да се заформят салати, мезета и прочутите овнешки паржоли! Със всяка следваща хапка или глътка проблемите оставаха все по-далеч и някак си по-малки и незначителни! Съзнанието беше наясно, че всичко е временно, но превъзходната четири годишна домашна сливова ракия си каза своето и неусетно се отдадохме на мечти, на тема "Какво ще направя ако спечеля джакпота от ТОТО-то". Пред част от тази компания съм споделял преди това една своя, напълно имагинерна идея на стойност около $ 500 000 или по-точно за околосветско пътешествие с джип, ама такова дето не само гъза вижда път, ами и очите, и душата, както и за желанието ми да го филмирам..Все пак и утре бе ден, а имаше и гроздова, и свински пържоли и каквото се сетите. Утрото ни събуди прекрасно слънчево и топло:

Име:20130713_073359.jpg
Прегледи:1
Размер:186.4 КБ
ID:5501940

Име:20130713_073422.jpg
Размер:245.7 КБ
ID:5501941

Име:20130713_074817.jpg
Размер:186.8 КБ
ID:5501942

Станах първи и се насладих на тишината и величествената спокойна красота на тази планина. След това направих един много важен стратегически ход от моя страна - отидох първи до WC-то, защото овнешкото има досадния навик да бърза, да се върне в кръговрата на природата (или поне това което е останало от него). Половин час след това вече се бе заформила тарапана пред "малкия офис", защото в съседство до нашия бивак имаше детски палатков лагер и не вървеше да се клечи по храстите... С напредването на деня взе да става жега и един пич от компанията (така и не запомних името му) спомена, че има един парашут в багажника. Веднага с помощта на два кола и малко сезал спретнахме шатра, достойна и за най-изисканата циганска сватба или новобранска (за тези които не знаят - "новобранска" е нещо като сватба, ама без булка и на "зетя" не му е весело, защото се жени за БНА, ама без да го питат дали иска...)

Име:20130713_100804.jpg
Размер:240.0 КБ
ID:5501943

Име:20130713_100820.jpg
Размер:183.4 КБ
ID:5501944

Име:20130713_100845.jpg
Размер:271.7 КБ
ID:5501945

Коментар

Преди да стигнем до вдигането на шатрата, направих една бърза обиколка из района с надеждата, че ще намеря манатарки. И за човек никога не стъпвал в гората бе ясно, че някой ме е изпреварил - росната трева бе прясно утъпкана точно където трябва. Не закъсняха и прясно изрязаните пънчета на така обожаваната от мен гъба. За наш късмет обаче, гъбарите от племето "Чернокраки" решиха да излязат от гората точно през нашия бивак. Веднага кофите им бяха подложени на тараш и след кратък пазарлък, гъбарите се разделиха с 2 килограма от най-хубавата си манатарка за деня срещу една десетолевка - колкото да не е без нищо и да не се оплачат, че съм ги обрал. Понеже сливовата е за истински пиячи и е от изключителна важност как човек ще подходи към живота си на другия ден, с една прекрасна гъба и малко моркови, и картофи бе спретната една уникална чорба! Последва консумация на елексира, гарнирана с по една-две гроздови ракии после следобедна дрямка, по време на която се оказа, че компанията ни е набъбнала с още няколко човека. Естествено от самосебе си изникна въпроса "Какво ще пием?" И се започна на ново, като за старт панирах манатарките с царевично брашно. Разнесе се такъв аромат, че дори и най-големите скептици на тема "Полезна ли е консумацията на гъби които не познавам, а още по-малко познавам тези които са ги брали..?!!!", забравиха предразсъдъците и страховете си и се нахвърлиха на деликатеса, все едно не бяха яли нищо от една година:

Име:20130713_202409.jpg
Размер:162.3 КБ
ID:5501946

Име:20130713_202415.jpg
Размер:216.6 КБ
ID:5501947

Коментар

После продължихме стандартно - с вратни пържоли, гърди и други работи...

Име:20130713_205218.jpg
Размер:186.0 КБ
ID:5501948

Име:20130713_205233.jpg
Размер:165.2 КБ
ID:5501949

После имаше песни, танци, манци и по креватите... Настана утро - ден трети (и последен за съжаление):

Име:20130714_093248.jpg
Размер:167.4 КБ
ID:5501950

Име:20130714_093954.jpg
Размер:157.4 КБ
ID:5501951

Име:20130714_094002.jpg
Размер:226.6 КБ
ID:5501952

Име:20130714_094039.jpg
Размер:258.2 КБ
ID:5501953

Име:20130714_094054.jpg
Размер:239.7 КБ
ID:5501954

Име:20130714_110907.jpg
Размер:103.5 КБ
ID:5501955

Име:20130714_110912.jpg
Размер:171.0 КБ
ID:5501956

Беше грехота, човек да намери начин да избяга от ежедневието си въпреки всичко, и да се отдаде на ядене и пиене, без да се разходи из красотите на около. Прекрасната и учудващо незамръсена природа, въпреки високата посещаемост и достъпност на това райско кътче ме изненада приятно. С Ники за когото стана дума по-рано в разказа се поразходихме из района. В язовира гъмжеше от пъстърва за тези които могат да я ловят. Уникални заливчета предлагащи спиращи дъха гледки и прекрасни места за лагеруване се сменяха едно след друго. Неусетно разговора се завъртя отново около моята идея-мечта да обиколя света на четири колела, за смисъла на живота и за цената която трябва да плати човек, за да живее така, че един ден да си отиде от този свят спокоен и усмихвайки се на факта, че го е видял целия, или поне една голяма част от това което си заслужава да се види! В този момент разбрах, че вече сме двама с една обща "идея-мечта" и, че тази "идея-мечта" е на път да се превърне във все повече "идея" и във все по-малко "мечта"... Изясни ми се и смисъла на цялото това пътуване което не можех да си позволя - откраднах 48 часа от ежедневните си проблеми, за да имам евентуалната възможност да открадна цели 2-3 години от живота си и да превърна мечтата си в реалност, но това е една друга приказка за която ще има друга тема...

Човека е "човек" единствено когато пътува!

Коментар

Добър релакс...,а това с мечтата явно е мечта не само на двама човека...
                      Поздрави!
                      NISSAN FOREVER
                      -----------------------------------------------------------------------------
                      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Жестоко място! Преди 2 седмици бях за няколко дена точно на отсрещния бряг, срещу каякарите
                        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Браво Марто! Прекрасен пътепис и снимки.
                          Поздравления и за успеха да се откъснеш от проблемите. Това не винаги е лесно.
                          Поздрави!
                          Любомир Бончев 0889216605
                          Jeep Cherokee Sport 2,5 td - 1998

Коментар

Хубава разходка и хубави снимки,всичко е временно Марто,проблемите отминават и остава насладата от тяхното разрешаване,и мечтите отминават разбира се,но едва тогава когато се превърнат в реалност
                            Поздрави
                            Kawasaki GTR 1400

Linked brakes are designed for heating your seat,go round a corner,touch your rear brake pedal mid lean,shit yourself......heated seat---simple!!!

Коментар

Нищо не каза - жена ти ще се навие ли пак?Щото аз да си призная тоя номер не съм и го прилагал на моята ма малко да порастнат децата и ще се види в чудо.

Едно дъно не хвьрлихте ли?

А иначе......."отвратително" сте си прекарали.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X