Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

    Хубаво нещо са отпуските, особенно за онези от нас, за които се случват по-рядко.
    Искаш хем да си починеш, хем и същевременно да видиш и да обиколиш колкото се може повече интересни места. Когато пък преживееш интересни моменти и видиш красиви места ти се иска да ги споделиш с колкото се може повече хора, на които няма да им е отегчително да ги разглеждат, а може би дори ще им харесат.

    Понеже тази година ми предстоеше почивка в Шкорпиловци, но пък все още не мога, колкото и да ми се иска да си позволя пътуване тип „РаСоТка Трофи 2007” бях „принуден” да сменя формата.

    Воден от мисълта, че е добре, ако имаме време разбира се, пътувайки от т. А до т. Б да се отбиваме до някое интересно място, застанах пред картата на България, затворих очи и забодох пръст някъде в разстоянието между София и Варна...

    Първа спирка: Плиска - Първата Столица на България, наистина не бях ходил още там, срам.
    Излишно е да споменавам, че трябва да се види. В последно време явно доста се работи по популяризиране на мястото, но въпреки това в събота на обяд имаше около дузина души разглеждащи разкопките. Може би това се дължеше и на обедната жега, която беше нагряла камъните. Голямо впечатление ни направи и катедралния храм Голямата Базилика, недалеч от Вътрешния Град.

    Всъщност, дори има и връзка между Плиска и Шкорпиловци. Варненският учител и братовчед на Константин Иречек, Карел Шкорпил пръв изказал предположения, че това е Плиска и насочил археолозите да започнат по-задълбочени разкопки и проучвания. Точно на него е кръстено и с. Шкорпиловци.

    Втора спирка: Една „специална” чешма, на около 1 км преди Побитите камъни.

    Самият престой на Шкорпиловци разбира се, беше разнообразяван и с всекидневни разходки в околностите. Времето беше сухо, така че ми позволи, въпреки лошите гуми да премина през места, които при малко дъжд биха били проблем. Стара Планина завършваше с много красиви гори и гледки към Черно Море.
    Много беше интересно и едно полу-изоставено с. Самотино между Шкорпиловци и Бяла, в което почти единствените жители бяха прасенца, разхождащи се по улиците му.
    Един ден открих и един неизвестен за мен плаж в местността Кара Дере до н. Черния Кос, до който се стига само по черни пътища.

    Със сигурност съм пропуснал и други интересни места, които не съм ги знаел, ама така е като Пърси и Чуров от Варненската група са били на друго важно мероприятие, бяха уморени, някои останали без съединител и нямаше кой да ми ги покаже. Друг път.

    Почивката беше към края си, така че беше време да се спуснем малко и на Юг, хем и да отидем на гости и на Голди.
    Отдавна не бях идвал насам и просто меко е да се каже бях шокиран от обема на новото строителство. Созопол и Каваците се бяха слели, а стария път през горичката беше станал граски, с улично осветление и т.н., Райския залив вече не беше в стария си вид, а на мястото на дървото от филма „Голямото нощно къпане” имаше къща...

    Голди ни посрещна с едно нощно каране по дюните до к-г „Градина”. Страхотно. На първото ми глупаво закъсване половинката изкочи ужасена навън в тъмното ... след миг колебание все пак я убедих да се върне. На другия ден при следващите преминавания на същото място дори ú беше леко интересно.
    Благодаря на Голди за гостоприемството и за преживяванията.

    Това е скучното резюме, следват и по-интересните за Вас снимки.
    ... to be continued

  • #2
    Плиска и Карел Шкорпил

    Както вече споменах, първото ми спиране беше в Плиска, първата столица на България още от времето на хан Аспарух до 893 г. Между другото останки от нея са били открити доста отдавна, но Варненският учител Карел Шкорпил пръв е предположил, че това е точно Плиска и благодарение на него и Руски археолози истинските разкопки са били започнати през 1899 г.

    Всъщност Плиска се е състояла от Външен град с площ 23 кв. км с предимно полу-вкопани в земята дървени жилища и Вътрешен град (крепост на Българските ханове и князе), която всъщност е запазена и от която са снимките.

    Това е план на Плиска, като (1) е Вътрешния град, където са и разкопките.



    Реставрираната Главна порта и крепостна стена.



    Алеята към останките от дворците.


    Останки от Крумовия дворец (ниските основи на преден план), разрушен от Българо-византийската война през 811 г. и Омуртаговия дворец (на заден план).


    Изглед от останките на Омуртаговия дворец (тронната палата) към т. нар. "Цитадела" - комплекс от жилищни и стопански сгради.


    Вече изглед към "Цитаделата" - останки от жилищни сгради.




    А това е водопровод от VII-VIII век , а пък някъде и сега сигурно няма




    Останки от водохранилище, свързано с водопроводната система.


    В средата: останки от баня с подподово отопление.
    Направо лукс .


    Пътеката към новия музей...


    ... и самия музей и дворът му. Добър пример, че все пак някъде нещо се прави за запазване на историята. Остава и добре да се популялизира всичко това.



    Вътре ...



    Страхотно и спокойно място за работа ...


    Гроба на Карел Шкорпил.


    С това приключи обиколката на комплекса, въпреки че от обедната горещина някои доста се умориха и бързаха да си тръгнат.


    На излизане обаче бяхме красноречиво убедени да разгледаме и Голямата Базилика, намираща се на 1.5 км в ляво извън крепостната стена. И добре направихме. Гледката беше внушителна.

    До нея водеше асвалтов път, до който обаче добре беше запазен и оригиналният път от големи каменни блокове.


    След покръстването на Българите през 865 г., изградената през 877 г. Голяма Базилика е може би най-големият катедрален храм по това време. Както ни разказаха, започната е да се реставрира още по времето на Людмила Живкова.





    На живо всичко изглежда много по-внушително и голямо. Жалко, че не се е запазило през годините.
    Само за да се добие малко представа за размерите слагам следващата снимка.

    P.S. Някой да не се заблуди от размера на кучето ... малко е.





    Това беше от Плиска, продължаваме, че стана обяд и много се напекохме на горещите камъни.
    Ако някой ходи да разглежда, да не е по обедно време.

    Следва продължение ...
    ... to be continued

    Коментар


    • #3
      "Специална" чешма

      От няколко година винаги на път към Варна или обратно спираме на една, според местните хора "по-специална" чешма. Както ни обясниха водата и лекувала бъбречни заболявания, камъни и т.н.

      Наистина, колкото пъти сме ходили до там, винаги има коли и хора си наливат или пият вода. Не съм от тези които вярват много на това, според съпругата обаче имало ефект, така че просто споделям.

      Дори една година до чешмата имаше и една УАЗ-ка, на която собственика и промиваше с водата радиатора и системата. Твърдеше, че имало голям ефект и доста хора го правели.

      Понеже нямам все още GPS, за който го интересува намира се на 1 км преди Побитите камъни посока Варна, в дясно и след около 500 м пак в дясно се слиза по черен път към едно дере.





      На Побитите камъни не спряхме, защото сме ходили много пъти и нямахме време, но е много интересно и също си заслужава да се види.

      Следва продължение ...
      ... to be continued

      Коментар


      • #4
        До: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

        Това да не е декор от евтин филм? Не съм ходил там от ученик, ама сега вече - никога няма да стъпя! Бях в църквата "Св. 40 мъченици" във В.Търново. Е то бива, то може, ама такава подигравка - срам. А това си беше нормална, действаща църква преди 25-30 години. Пълна пародия! Как може всички европейски държави да си пазят и ползват замъци и дворци на 500 - 1000, че и повече години?! Къв тоя ген варварски нашия? Да не спастрим камък върху камък. И аз кво се чудя, като си спомня моя живот - същия глупак съм.
        “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
        Б.Франклин

        Коментар


        • #5
          Шкорпиловци и околностите

          Вече сме на морето. Плаж, мазане, изгаряне, сладолед ... всеки го знае. За децата обаче е задължително мероприятие, така че няма начин.

          Добре, че наблизо имаше гора, та следобедите бяха разнообразявани добре. Както споменах вече, времето беше сухо, така че нямах проблеми.
          Стара планина около Шкорпиловци ми предостави невероятни гледки и гори за разглеждане.

          Разходка 1:





          Гледка към вътрешността.


          Изведъж пътя се оказа преграден. Прасенца. Пуснати на свободно отглеждане в гората. Имаха и нещо като грива по гърбовете.
          Обаче със сигурност са 100% екологични.






          "Препятствията" обаче се разбягаха, така че продължихме спокойно.
          Пътя мина покрай някаква безименна рекичка.




          На места водата от предишни дъждове беше довлякла дървенца по пътя, които сигурно на някой от Вас им изглеждат като клечки за зъби.






          Трябваше обаче да се внимава за множеството стърчащи дънери на отсечени дървета, особенно из шумата. Все пак не успях да ударя нито едно.



          На едно място имаше и стръмно спускане, което ако е мокро сигурно си е доста опасно.


          Деренцето отстрани беше дълбочко...


          Гората беше много красива.




          Като за първи ден в гората толкова...

          Следва продължение ...
          ... to be continued

          Коментар


          • #6
            До: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

            Първоначално публикуван от Ivich Преглед на мнение
            Понеже тази година ми предстоеше почивка в Шкорпиловци, но пък все още не мога, колкото и да ми се иска да си позволя пътуване тип „РаСоТка Трофи 2007” бях „принуден” да сменя формата.

            В интерес на истината, "РаСоТка Трофи 2007" ми излезе по-евтино от почивки по Черноморието в предишни години. Дори и като сложа в сметката оборудване (палатки, спални чували и др.), което купихме специално за прехода (щото дотогава нямахме такова). За това, че беше по-интересно - да не говорим ...
            Ние не сме неутрални!

            Коментар


            • #7
              До: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

              Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
              В интерес на истината, "РаСоТка Трофи 2007" ми излезе по-евтино от почивки по Черноморието в предишни години. Дори и като сложа в сметката оборудване (палатки, спални чували и др.), което купихме специално за прехода (щото дотогава нямахме такова). За това, че беше по-интересно - да не говорим ...
              Абсолютно си прав, ама аз имам в предвид, че не съм готов технически, а и най-важното - психологически от към страна на половинката.
              Втората страна на проблема мисля, че е по-важна дори.
              ... to be continued

              Коментар


              • #8
                До: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

                Благодаря ти, че го сподели с нас . За мой срам и аз не съм ходила в Плиска.
                Тъй като няма начин да обиколим ВСИЧКИ интересни места не само по света, а и дори у нас, е хубаво поне да прочетем и погледаме снимки .
                НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                Omnia vincit amor !

                Коментар


                • #9
                  Re: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

                  Много се извинявам, за това че не успяхме да се видим. Лично при мен проблема на така наречения " синдром на липсата на шефа". Като се върнах от отпуската имах толкова натрупана работа, че се прибирах по-тъмно.
                  Но обещавам да се реабилитирам при следващото виждане. Най-малкото с интересни маршрути в този район.
                  Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
                  NULLA TENACI INVIA EST VIA

                  Коментар


                  • #10
                    До: Re: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

                    Първоначално публикуван от Pursie Преглед на мнение
                    Много се извинявам, за това че не успяхме да се видим. Лично при мен проблема на така наречения " синдром на липсата на шефа". Като се върнах от отпуската имах толкова натрупана работа, че се прибирах по-тъмно.
                    Но обещавам да се реабилитирам при следващото виждане. Най-малкото с интересни маршрути в този район.
                    Ти пък сега, ме притесняваш. Естествено, че разбирам какво е да се върнеш от отпуска и да те чака работа.
                    И аз не съобразих, че можех да отскоча до Варна,
                    ама ми беше доста интересно наоколо.
                    ... to be continued

                    Коментар


                    • #11
                      Изоставени два къмпинга

                      Малко снимки и от двата изоставени къмпинга преди Шкорпиловци.

                      Доста мрачни гледки. Преди време тук сигурно е било пълно с хора.


                      Някой май питаше за бунгала на морето. Тука има доста свободни. Само един чаршаф ще трябва да се опъне на някои от стените да не духа много.






                      Тук за пръв път и аз пробвах как върви на пясък. Доволен бях, дори и с тези гуми.
                      Всъщност това не беше точно чист пясък, и може би затова не закъсах.


                      ... to be continued

                      Коментар


                      • #12
                        Шкорпиловци и околностите

                        Вторият ден на разходка в гората ни отведе до един неизвестно за нас място и плаж близо до н. Черния Кос. Нямаше никакъв обхват на GSM-и, а май не беше "накрая на света".
                        Един местен жител беше любезен да ни обясни, че местността се нарича Кара дере и дори имало и доста легенди за заровени съкровища в околностите.
                        Сега вече ми стана ясно , защо мястото е любимо за разходки на Пърси и други от Варненската група и горите са пълни с черни пътчета. Ей, да не сте намерили златото и да си траете.





                        Тук всеки може да си представи дали вижда нещо ...


                        Лек наклон, ама добре че беше сухо.




                        Кара дере. Но от тук не можахме да слезем към плажа.


                        Обратно в гората.
                        За сметка на това красотта й, продължаваше да ме възхищава.




                        Ето го и самия плаж, сниман обаче от страна на гр. Бяла. Шкорпиловци е някъде зад н. Черния Кос ...


                        ... и един от пътищата, който идва от Шкорпиловци.


                        Самия край на Стара Планина.






                        Малка импресия.






                        Следва ...
                        ... to be continued

                        Коментар


                        • #13
                          с. Самотино

                          Един ден решихме да отидем и до с. Самотино. На около 5-6 км от Шкорпиловци. Както ни обясниха - полу-изоставено. В селото живеели няколко душу, занимаващи се с отглеждането на прасета на свобода, т.е. разхождали се в селото по улиците.

                          В интерес на истината не го отрих лесно, ами при толкова много пътища неподготвен човек се обърква. Като гледахме обаче после GPS-а на Голди не видяхме никакъв път от Шкорпиловци до Самотино.

                          При вида на осеяното с пасящи прасета поле, разбрахме, че сме на прав път.


                          И наистина след малко видяхме първите полу-разрушени къщи.


                          ... влязохме в селото, в което мисълта да замръкна не би ме изпълнила с особен ентусиазъм.













                          А иначе селото е дори електрифицирано, само където няма хубав път до него.


                          Малко над него се вижда и морето.


                          Само където много прасета нещо щъкат навсякъде.


                          На връщане избрахме друг интересен път.




                          Мисля, че и този път избягахме от скуката.

                          Има още ...
                          ... to be continued

                          Коментар


                          • #14
                            Камчия и делфините

                            Дежурната програма, разходка по р. Камчия и този път не се размина.

                            Не се сдържам и слагам малко снимки, въпреки че всички сигурно сте ги виждали.










                            Тази година дори имаше и делфини, които дълго време си играеха на стотина метра от брега, за радост на всички.


                            А това е стар автосервиз от едно време. Носталгия.
                            Имайки в предвид, че доста от Вас си имат автосервизи може някой да реши да си разшири дейността на морето и да си направи верига.
                            А защо не. Дори и канал си има.




                            Още малко има ...
                            ... to be continued

                            Коментар


                            • #15
                              До: Плиска, Карел Шкорпил, ... Шкорпиловци и околностите

                              Браво! Чудесен пътепис! А някое "екологично" прасенце не успяхте ли така.... ммм.... да опитате някакси?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X