Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Интересен разказ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Интересен разказ

    След като обещах, че ще отида до Гоздевица най-накрая го направих. Оказва се, че нещата не стоят така, както на пръв поглед изглеждат.
    Това за мен беше нещо като мисия, исках да проверя историята, да я изживея, както автора на темата, да се потопя в приказния свят на Родопите. Но, както малко преди това ми каза един човек от Девин: "Родопите не са това, което изглеждат" нещата придобиха съвсем друг отенък.
    Нека първо да кажа, че двете махали се наричат Гудевица, която е по-голямата и Гоздевица, която е по-малката. Никой от местните жители на село Арда не ги знаеше под името, както ги описва автора, нищо, че има просто едно "ьо". Историята на всеки може да започне от село Арда, което също крие много красота, а има и интересни забележителности. Населението е около 400 души, има около 6-7 хотели, конна база, където може да обходите близките махали с кон, много гостоприемни и добри хора и много добра кухня. Тук всичко приготвят с внимание и така, както повелява моралния закон към един гостенин.
    Но темата ми ще е точно за двете махали. Оказва се, че доста хора са чели този разказ и знаят за него. Освен това, от тогава много туристи са посетили Гоздевица с мечтата да преживеят историята на нашия разказвач. И те, както и аз направихме една голяма грешка, да се опитаме да преживеем чужди спомени, а за съжаление се оказва и чужди фантазии, защото много малко неща от разказа са вярни. Това го потвърджват и местните жители, на които мога да вярвам много по-добре.
    Още днес, като разбрах това от човек в махалата Гудевица му споделих, че може би не е добре да разказвам истината и нека хората да идват тук, водени от този красив разказ. Но когато човека ми каза, че е имало случаи някакъв дядо да гони туристи с брадва от Гоздевица, по най-вероятната причина, че му е писнало от туристи, журналисти, мечтатели и така нататък, които се опитват едва ли не да накарат местните жители насила да ги посрещат с ракийта на вратата и да ги канят и разправят легенди и всякакви чудати истории.
    Още когато тръгвах към Арда, се усъмних в достоверността на разказа. И автора без да иска си го е казал, когато пише, че може би не е трябвало да влиза в онази къща и да чете писмото. Да, май не трябва да се прави нищо подобно, нищо че такова писмо никога не е имало, а ако е имало не е било в наше време. В махалата Гоздевица не се разхождат покъщнини и писма в нито една от изоставените къщи. Това, явно са били някакви случки от далечното минало на автора, които ги е включил в този разказ.
    Също така, в махалата Гоздевица живеят само мюсолмани и НЯМА гробище там. Гробище има в Гудевица, по-голямата махала, която е населявана от християни. В Гуздевица няма дори и минаре, няма и поща, няма и телефонистка и не е имало в поне в последните години, а аз лично не видях тази табела, която е дал автора като снимка. Може и да я има, но аз не я забелязах. Но със сигурност никой не я чисти ако я има. Не видях и никъде българско знаме, може би защото няма такова.
    За щастие, за наше щастие има и нещо вярно във фантазията на автора. Мюсолмани и християни наистина живеят в разбирателство, но така е в цяла Родопа планина.

    Както казах грешката ми беше, че се опитах да изживея историята на нашият автор. За мое щастие аз изживях други истории, които може би промениха живота ми, защото за тези 4-5 дни в Родопи разбрах много неща за хората и себе си, които ще опиша надлежно със снимки в нова тема. Истината е, че който тръгва нанякъде, трябва да търси своята история, своето приключение и духовно израстване.

    Жалко, че автора е толкова добър в разказването, но не пък чак толкова, за да ни накара да разберем, че това е просто един разказ. А защо съм толкова критичен? Ще разберете. Оказва се, че след този разказ много хора са посетили района, нещо, което само по себе си е много полезно за местната икономика. Но не толкова полезно за няколкото жители на тези махали, които са свикнали на спокойствие, а когато искат да си поговорят с някото, това не е човека с големия фотоапарат, който си завира обектива в муцуната им и после разказва колко са добри и страхотни хората, какво е преживял, каква народна любов е имало навсякъде. Да, народна любов, но през извратеното мислене на някои хора. Как разбрах всичко това. Аз също бях с фотоапарат, но не толкова голям слава Богу. Снимах и хората се съгласяваха, защото питах, винаги питам. Но така някак си между редовете разбрах, че са идвали и други хора, които са снимали много, разпитвали и така нататък. Умрях от срам, когато снимах баба Емине от Гуздевица и тя ме пита колко ще спечеля от снимката. И до сега си мислех, че не я разбрах, защото не искам да го приема. Има вероятност и да не съм я разбрал. Аз й казах, че не печеля от снимките си, а ги правя за мен. След малко тя излиза с пакет вафли и 5 лева, които ми ги поднася. По дяволите, защо трябваше да искам да я снимам, не можех ли просто да си поговоря с нея, както и направих. Толкова ли е важна едната снимка, пред спокойствието на човека. Понеже я помолих за кило домати и бях приготвил 4 лева й ги подадох, след което пък тя отказа настойчиво. Стана ми пък сега срам, че предлагам по-малко. И какво, всичко се превърна в един пазар едва ли не, а идеята не беше такава. Няма значение, ние си поговорихме с бабата, пожелахме си многократно много здраве, а тя поне пет път: Аллах здраве да ти дава.

    Прости ми бабо Емине, че твоят и моят бог, които май са един и същи ми дават много здраве, но някак си не толкова разум, за да бъда малко по-внимателен, когато си завирам носа във вашите лични спомени!

    Коментар


    • #32
      От: Интересен разказ

      Нека да вметна и аз моето виждане по въпроса.
      преди време изчетох разказа на автора и аз като всички бях впечатлен и развълнуван.
      Сега разбираме,че всъщност разказа не отговаря на обективната реалност във въпросните селца,но въпреки това аз искам да вметна и вещо друго...
      Нека не забравяме приятели,че във всеки разказ/естествено ако той НЕ Е историческа хроника/има т. нар. "художествена измислица".
      Явно и тук автора е наблегнал на нея и ...просто въпросните селца са били нещото,което е накарало този човек да ни предаде някакви негови мисли,чувства и виждания.Дори е твърде възможно и персонажите в творбата да са измислени и да не са съществували реално!!!
      Та това което искам да кажа е...дайте да НЕ смесваме една художествена творба с някаква строго-историческа хроника!!!
      Аз /въпреки донякъде разочарованието ,което почувствах след по-горния пост на колегата/,продължавам обаче да твърдя,че...автора безпорно е написал един шедьовър.Творбата е наистина уникална и...въобще не е задължително да е исторически вярна.Авторът с нея е успял/както и фактите показват,щом толкова народ се е юрнал завладян от идеите и описанието да посещава въпросното място/,да ни предаде...дори да ни завладее с идеята си и го е направил по невероятно блестящ начин посредством този разказ.
      Да не си мислите,че четейки разказите на Чудомир,всичко написано в тях отговаря на историческата действителност.Просто той е ползвал в повечето случаи исторически съществували персонажи,но ги е вкарвал в измислени случки,за да може да ни предаде своите виждания към тяхната същност и специфика на характери им,тяхното образование,манталитет и т.н.
      Да не вземе сега пък някой да почувства разочарование към този невероятен класик от българските ни писатели!
      Та какво повече можем да искаме от едно художествено произведение...????
      То ни зарази...то ни накара да съпреживеем написаното все едно сме били там ...то ни накара да запалим колите си и да посетим въпросното място...
      Дайте да не смесваме нещата,а...!!!

      Поздрави!
      Последно редактирано от lubashki777; 08-09-13, 07:27.
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

      Коментар


      • #33
        От: Интересен разказ

        lubashki777 бих се съгласил веднага с теб, ако автора беше публикувал този разказ в някой литературен форум или пък в офроуд форума, но в категория Разкази (нищо че май няма такъв) или където и да е другаде. Не отива някак си във форум където всеки споделя ИСТИНСКИТЕ места, където е ходил изведнъж да постне тема за нещо, което фактически не съществува, като дори има и снимки. Тези снимки показват, че наистина има такова място, но пък разказа показва, че такова място с такова име няма, има подобно и всичко останало, което съм описвал по-горе. Искаше ми се някак си автора да ни подскаже, че това е художествена измислица, иначе излиза, че използва някакъв маркетингов трик да посетиме всички онова място. А че разказа е невероятен, в това няма спор. Четох го няколко пъти!

        И все пак, трябва ли да посетиме Арда? ДА, задължително!! Който иска да опознае себе си и да вкара частица доброта в душата си трябва да посети Родопи. Но не с голямата компания, която мисли само как да се наяде и напие. Тези хора няма да видят истинската красота на това място. И независимо, че това е офроуд форум, спокойно мога да кажа, че и тези с джиповете, дето почти не слизат от тях, а карат през черните пътища също няма да видят истинската красота. Ще я видите, когато поговорите с хората и се сблъскате с техните проблеми и радости, когато навлезете дълбоко в дебрите на планината и разгледате тези забележителности, които някак си са пропуснати в описанието на туристите от форумите, а тези места не са малко.

        Както обичам да казвам има два вида планини в света: Родопи и всички останали!

        Коментар


        • #34
          От: Интересен разказ

          Навярно конфликта възниква от това, че тук специално в този форум сме 'разглезени' от прекрасните разкази на съфорумници, които споделят 'снимка' на това, което са видели, преживели и осмислили, без да вмъкват художествена измислица..
          Всеки избира какво да чете...
          На мен ми е интересна автентичността на пътеписите тук.
          За художествената измислица си има романчета...
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

          Коментар


          • #35
            От: Интересен разказ

            Първоначално публикуван от nikste Преглед на мнение
            lubashki777 бих се съгласил веднага с теб, ако автора беше публикувал този разказ в някой литературен форум или пък в офроуд форума, но в категория Разкази (нищо че май няма такъв) или където и да е другаде. Не отива някак си във форум където всеки споделя ИСТИНСКИТЕ места, където е ходил изведнъж да постне тема за нещо, което фактически не съществува, като дори има и снимки. Тези снимки показват, че наистина има такова място, но пък разказа показва, че такова място с такова име няма, има подобно и всичко останало, което съм описвал по-горе. Искаше ми се някак си автора да ни подскаже, че това е художествена измислица, иначе излиза, че използва някакъв маркетингов трик да посетиме всички онова място. А че разказа е невероятен, в това няма спор. Четох го няколко пъти!

            И все пак, трябва ли да посетиме Арда? ДА, задължително!! Който иска да опознае себе си и да вкара частица доброта в душата си трябва да посети Родопи. Но не с голямата компания, която мисли само как да се наяде и напие. Тези хора няма да видят истинската красота на това място. И независимо, че това е офроуд форум, спокойно мога да кажа, че и тези с джиповете, дето почти не слизат от тях, а карат през черните пътища също няма да видят истинската красота. Ще я видите, когато поговорите с хората и се сблъскате с техните проблеми и радости, когато навлезете дълбоко в дебрите на планината и разгледате тези забележителности, които някак си са пропуснати в описанието на туристите от форумите, а тези места не са малко.

            Както обичам да казвам има два вида планини в света: Родопи и всички останали!
            Доколкото разбирам...от почервеното изречение става въпрос за постването на въпросния разказ ...тук
            Ако не бъркам...само да ви наблегна...
            Разказа не е постнат ТУК от автора ,а от трето лице,наш съфорумник.Той просто доколкото разбирам ,го е постнал тук заразен от /както повечето от нас/ от силата на думите и истинското преживяване на разказа,докато се чете.
            Дори в края на разказа ,колегата е писал,че автора е получил награда за този разказ "Майстор на думите"...
            Та...автора всъщност не е поствал нищо тук,където наистина сме свикнали да си пишем пътеписите със снимки и разказ на реалното преживяно!
            Това е от мен като уточнение!
            П.П.Да не вземе някой пък сега да пише ,че едва ли не съм някакъв адвокат на автора и някаква подобна щуротия...сакън!
            Просто виждам как към творбата има две различни гледни точки/говоря предвид фактите/ и...надявам се да не се смесят нещата.Затова и пиша за уточнение!
            П.П.П.Между другото...това ,че сме свикнали/в това число и аз/ ,да четен 100% истински истории,не прави мястото неподходящо за подобна творба...нито пък правилата на форума го забраняват.Просто...май човек трябва да съумява да излиза от стериотипите...другото е май "кон с капаци".
            Пък за това,че в Родопите/а и не само/ трябва да слезеш от джипа и да опознаеш хората,проблемите им ,бита им и т.н. и тогава да кажеш че наистина си усетил за какво става въпрос,съм на 100% -ЗА!!!
            Дугото е...преминаване през дадена планина и толкоз...
            Поздрави!
            NISSAN FOREVER
            -----------------------------------------------------------------------------
            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X