Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С кадем на Кадемлията

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• С кадем на Кадемлията

Сборния пункт е... И да ви го обясня няма да ме разберете!
    Отправяме се към изходния пункт. Викам си, ей сега ще ги смая, пътят до Узана ми е до болка познат, катеря го като на рали. Рали за баничарки!
    Лево, десно и на третия завой – мъгла. Ядва се до петия такъв. Тук видимостта пада на 5 метра. До тук беше със смайването. Разпореждам на единия пасажер да следи листата или мантинелата, каквото вижда. Хем да не се отдалечава, хем да не приближава прекалено. Карам си аз и пред мен мантинела, след това се чува предупреждението. След малко гледам дърво и чувам предупреждение. Абе човек, късно ти идва информацията! – отбелязвам аз. Преодолявам колоездач, и то в седем без нещо в Балкана. Стигам до извода, че някой трябва да слезе и да води с челник, всички се съпротивляват. Ама верно, карам с 7 км/ч., ще трябва водачът да бяга или да се движим по-бавно. Е как да е, стигаме х. Партизанска песен, напиваме се, спим и на обратно.
    Но решихме, че по високото ще го раздуха.
    Паркираме, товарим се и поемаме нагоре. Оказва се, че аз съм минавал най-скоро по тази пътека и ще трябва да водя. Да отбележа от сега, движа се с професионалисти, а аз съм прост аматьор. Ще водя, ама нека всички знаят, че колкото пъти мина все пропускам отклонението, след това се налага да катеря едно сечище. А и сега е мъгла. Но въпреки предупрежденията всички се водят по мене, е този път не бъркам пътеката.
    Стигаме х. Мазалат и спираме за чай и закуска, продължаваме нагоре, нагоре и на далеко. Минаваме през прекрасни места, Това седлото на Мазалат, резерват „ Пеещи скали”. Абе разкош, едни панорами, едни изгледи... Само да нямаше мъгла!...
    Предлага да подсечем вр. Къртбашица от южната страна, но си премълчавам, че пътеката е леко изронена. Е понесох си последствията, псувни до „Пеещи скали”. Но там никой не се сети да каже „Благодаря”. Първо, че са живи и здрави, второ, че им спестих около 30 мин. трамбоване.
    Името на пеещите скали идва от свиренето на вятъра, когато преминава през тях. Но свирене не се чува, само свистене в качулката.....
    Въпреки мъглата границата между есента и зимата ни показва своята красота........
    В групата си имаме от всичко, даже и човек от породата на Mad Dog….
    След Пеещи скали гледаме да не пропуснем разклонението на пътеките между вр. Пиргос и маршрута на Ком-Емине. Там някъде трябва да хванем пътя на бившата военна база до вр. Голям Кадемлия.
    Масивът Триглав се състои от три върха, Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос. Пиргос е най-нисък от трите, най-високия е ясен. Голям Кадемлия е вторият по височина връх в Стара Планина. На времето за да определят кой връх е по-висок между него и вр. Ботев са убивали по едно животно на двата върха. След това са следели на кой връх по-бързо ще се разложи животното. Днес се знае, че вр. Ботев е 2376 м.н.в., а Кадемлията е 2276 м.н.в.
    Нашата цел е да преспим в заслона на върха. Поради тази причина освен всичко си носим гориво и други дребни неща нужни за многодневни преходи. По пътя се оказа, че някой са спестили други неща, необходими за нормалното провеждане на мероприятието.
    Но да се върнем на разклона, където спряхме за по цигара. Непушачите за да не скучаят ми изпиха половината вода. Понеже беше най-достъпна. Тук вече всички замлъкнаха, забавихме темпото за да не се разкъсва групата. Вятъра направо хапе и макар да беше малко под нулата, усещането беше като за - 15 градуса. Започна и на мен да ми натежава, но бе поносимо. Всеки трябва да си знае границата на възможностите, аз моята не я знам. Само знам, че имам доста ресурс. Други и това не знаят. Десет минутки след началото на изкачването се наложи да взема раницата на най-опитния.
    По думите му 17 кг., какво толкова носи не знам. Моята по сметки е около 10кг, а уж общия багаж е разпределен и всеки индивидуално има еднакви потребности. В този момент вече не мога, а и нямам желание да преценявам, кое колко тежи. След още десет минути решихме да се разделим и тук влязоха „излишните” ми токита. Първата група имахме задача да запалим печката в заслона, втората да се подкрепят. В нея остана и трапера. Снимки довечера.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

От: С кадем на Кадемлията

Е???

Коментар

Много готино начало.Чакам продължението!

Коментар

Браво, ние по миналата зима стигнахме само в подножието на Голям Кадемлия от към Росоватец. Имаше ураган - а аз три възможности. Да издуха вятъра жена ми и да остана ерген, да я закова с пикела за някой камък докато кача върха и на връщане да си я прибера и после да имам леко деформирана, но все пак жена... и избрах третата /най-безобидната/ да се върнеме обратно на Мазалат.

Коментар

Чак ураган нямаше, но ето и снимки за да се придобие представа. Табелата на червената локва.
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PB100600.jpg
Прегледи:1
Размер:78.3 КБ
ID:5424539
          Призраци!

Име:PB100605.jpg
Размер:51.0 КБ
ID:5424540
          Леко хладно е, но професията на фотомоделите не е лесна.

Име:PB100617.jpg
Размер:46.2 КБ
ID:5424541
          Ледена красота!

Име:PB100624.jpg
Размер:184.3 КБ
ID:5424542

Име:PB100625.jpg
Размер:176.7 КБ
ID:5424543

Име:PB100631.jpg
Размер:78.9 КБ
ID:5424544
          Трапера!

Име:PB100634.jpg
Размер:33.5 КБ
ID:5424545
          Вече на върха!

Име:PB100645.jpg
Размер:85.9 КБ
ID:5424546

Коментар

След като стигнахме до заслона се заехме да запалим печката. И попитахме, дали втората група има нужда от помощ, отговора на което беше:
            • Да го...идваме!

Е щом е „ Да го...идваме!” всичко е наред. След 20 мин. дойдоха. Заехме се с чая, прозореца се запоти и се получи много приятна зимна обстановка. Изведнъж заслона засия. Показахме глави и обстановката от зимна стана пролетна. С истински кълбисти облаци, но не те плуваха, а ние плувахме в тях....
            Започнахме да щъкаме на вън, на вътре, да пием чай с френски коняк. Готвача след като сготви чая, започна да готви и основното ядене. Менюто беше разнообразно. Русенско варено и няколко му разновидности, спагети от готовите, супи от готовите, саламчета, естествено от шпековите. Култа дойде с моите миниатюрни лютеница и горчица. На тази височина се явяват направо като червен хайвер. Всички се залепиха. Дойде време за залеза, малко снимки и преподредихме заслона за спане. Двама на масата, трима под нея и един на пейките. На вратата излопаха девийките, излизаме и...ъх вятър. Всъщност кой ще се катери по тези чурари, по това време. Приказки, скрабъл, допиване и лягане. Да се похваля, доста успешно загасих печката в желанието си да подсигуря топла и безопасна вечер. Но разбрахме около 1.30 часа след като някой се разлопа и ни изрита навън. Строи ни в две редици и .... Нагоре звезди, млечния път, абе да си без челник. Планината сияе. На изток се виждат червените лампи на мелниците около Буздлиджа, на юг светят Калофер, с.Тъжа и другите села наоколо, но не ги знам поименно. На изток свети станцията на Ботев. Бялото прави всичко някак си по-светло. На север Габрово свети, а Севлиево естествено е обвито в мъгла. Ще ви издам една тайна. В Севлиево и в Плевен има много вкусни закуски от рода на баничките. А тайнате е, че хубаво втасват от мъглата. Тя е постоянна и гъста, та тестото става страхотно. Просто го киснат в мъгла.
            Около 5 сутринта всичко се повтори, зашочвайки пак от печката.
            Около 7 зачакахме изгрева, както нощната панорама и това не може да се разкаже от сника, но се постарахме...
            Последва кафе, за пушачите с цигара... и сутришен тоалет. Ако се питате, как се ходи до тоалетна при тези условия... Ами съжалявам, това е търговска марка. Но с лукса от кафе и цигара.

Коментар

Дай повече снимки де.....!

Коментар

Чакай, че малко трудно ги качвам(снимките).

Коментар

Една интересна гледка, как се е качил този ботуш чак там?

Име:PB100638.jpg
Размер:47.7 КБ
ID:5425084
                  Предполагам, че малко хора знаят къде точно се намира Голям Кадемлия. За това пускам една снимка, която ще даде малко по-ясна представа.

Име:PB110745.jpg
Размер:126.9 КБ
ID:5425085
                  Връх Марагидик, в подножието му се виждат три хижи. В най-ниското е Мандрата, следва Тъжа и Табите.

Име:PB110752.jpg
Размер:115.8 КБ
ID:5425086
                  Една от многото "Локвата" е скована от лед.

Име:PB110762.jpg
Размер:146.4 КБ
ID:5425087

Коментар

Забавен разказ, ама това със световната карта и уточнението на мястото на върха ме разби....

Кадемлията и връх Триглав, едно и също ли са?
                    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
                    0888/00-55-37

Коментар

В общи линии да, последно се води масив Триглав, а по-горе в темата съм написал и имената на трите върха. Това е върхът, който ти снима от Ботев и попита за него. Другата седмица ще допиша и ще пусна още някоя снимка.

Коментар

Ясно, а всъщност постройката на върха какво точно представлява?
                        На една карта гледам е отбелязана някаква МВР База на самия връх, а надолу по пътя има и МВР почивна станция и ресторант???
                        0888/00-55-37

Коментар

Давай, Дидо! Така не се спира!
                          edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

След като закусихме подредихме и изчистихме заслона. Писахме в книгата, но няма да покажа какво писахме. Защото ме е срам и като направих забележка ме набедиха за автор. Всъщност измислих поетичната част, другото си го измислиха пишещите.
                            Проверихме аптечката, от любопитство. В заслона няма ток, няма кьорава жица. Но в аптечката му намерихме това:

Оставихме излишната храна и гориво. Дадохме указание в книгата да не подценяват домбаските въглища, защото печката може да заприлича на тиган за палачинки. Това е изпробвано лично, в началото, когато започнах да откривам света.
                            Последна снимка:
                            И поехме на долу, времето беше тихо. Есенното слънце огряваше всичко наоколо. Планината изглеждаше като рисунка с маслени бои.
                            Връх Ботев, озарен от изгряващото слънце:

Име:PB110733.jpg
Прегледи:2
Размер:107.3 КБ
ID:5428486

А ето го и него, издигащото се слънце:

Име:PB110729.jpg
Размер:71.0 КБ
ID:5428502

Натоварихме раниците и поехме на долу, но този път не вървяхме по пътя, а директно сякохме пътя през морени и хвойна.

Коментар

Много яко е било горе......като няма мъгла
                              Идното лято ще гледам да посетя този Кадемлия.
                              А какво се вижда на изток от върха????
                              Виждам, че си снимал изгрева, но не виждам хубаво върховете натам.
                              0888/00-55-37

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X