Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Български мегалити - част 1-ва "Сакар"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Български мегалити - част 1-ва "Сакар"

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_1640.jpg
Прегледи:1
Размер:180.7 КБ
ID:5428099Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_1642.jpg
Размер:215.6 КБ
ID:5428101Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_1641.jpg
Размер:206.0 КБ
ID:5428100Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_1639.jpg
Размер:176.2 КБ
ID:5428098
    Мъничък принос и от мен за тази чудесна тема на Валери Недялков. Добре се вижда дървото с което е подпрян долмена. Използвам случая да благодаря на Валери и на колегата Green за перфектните указания, благодарение на които осъществих моето пътуване изминалото лято 2012 в този регион.
    П.П. Това е долмен в Странджа, някъде между с. Близнак и с. Голямо Буково. ( за съжаление не съм записал координатите и нямам точен спомен къде е).
    Б. Бонев
    0осем88две6шест71три

Коментар

Nik Nikolov благодаря ви за припомнянето, че доверието във форума е правопропорционално на броя на зелените квадратчета в графа репутация, не съм имал намерение да оспорвам това правило. Мислех, че също съм съфорумник, било то и Младши Участник? Искате да ви цитирам в кой закон е упомената забраната за снимане на арх. обекти? В предният си пост написах: „Забраната за снимане на археологически обект по време на процеса на проучване и в дните докато трае той, е факт в цял свят.”- думата закон не съм споменавал! Въпреки това, нямам нищо против да ви помогна до някъде и накратко. Археологията е наука (въпреки някои събития от последната година). Археологическите проучвания са научен процес. Получените крайни резултати при този процес и резултатите от различните етапи са научен продукт (за по-подробна информация Европейската конвенция за опазване на археологическото наследство). Ако сте се справил до тук остава да погледнете ЗКН и ЗАПСП, а ако не може да се справите - потърсете специализирана помощ от юрист. „П.С. Готов съм да си отнеса последствията” ??? Не помня да съм заплашвал вас или някой друг в този форум! Вероятно имате предвид последствия на ниво съвест?
      Колега Calico, ако следвам тона на последвалите коментари, се изкушавам да ви отговоря така: Колега, подписът ми въобще не контрастира с обема на поста ми! Но тъй като не го мисля на сериозно, ще ви кажа, че напротив, обемът му е изключително кратък за това което имах да кажа! „Освен това, не мога да се отърся от нотките на комерсиализъм и монополизъм, които навяват цели пасажи от изложението Ви по-горе, свързано с ОБЩОТО ни историческо наследство.” Какво точно ви притеснява? Може би това, че регламентираните от закона археологическите проучвания в цял сват се извършват единствено и само от археолози? Най-страшното е, че в България още около 250 хиляди души мислят като вас! Такава е неофициалната статистика за броя на иманярите в страната ни. „Да не говорим, че една добра снимка, направена от човек който го може, би могла да направи и обекта и труда Ви, много по-популярни за света…” Веднага ще се намери някой който да ни обвени в търсене на СЛАВА, ами то май вече беше направено по-нагоре в темата. Въпреки това, никога не съм противоречал на подобно твърдение, напротив напълно съм съгласен с вас. Разбира се, нещата трябва да са законово регламентирани, да бъдат съгласувани с проучвателя. Проучвали сме обекти, които за месец са били посещавани от над три хиляди души и половината от тях си тръгваха от разкопките със снимки. Защо ли? Не не защото са ни братовчеди, а защото питаха: „Може ли да се снима?” „Какво може да се снима”. Разбира се, има и от другите – те влизат в обекта без да кажат понякога и „Добър ден” и започват да снимат (такъв беше и описания в предния пост случай). …, отколкото куп научна документация, претендираща за уникалност и чакаща да дойде времето за нейното признание.” С това няма как да се съглася! Именно тази научна документация изцяло е дала познанията ни за времената в предисторическия период на човечеството. Именно тя допълва, коригира и даже променя понякога историческите извори. Може и да не ви се вярва, но археологията само в началото е на археолозите. Когато дадена хипотеза се потвърди категорично, то тя става част от историята. Историята, която сте учил вие, която ще учат и децата ви. Сега пак се замислете за значението на този куп научна документация!
      От къде тази агресия колега borkobo, както вие сам пишете „…Вас нито познавам , нито съм ви чувал…” много бързо се възмутихте и то без да бъдете лично засегнат, а питате ли ме мен. Разбира се, че не ме питате! Едва ли си падам толкова по писането и то по повод, който определено ми е неприятен! Извинявай те, че съм допуснал граматически грешки и съм подразнил окото ви, това е защото съм неграмотен. Може ли да ви помоля да ги подчертаете с червено, така ще засилите негативният ми образ! Случайно ако си нямате друга работа, може да се позанимавате и със синтаксиса в поста ми, той също не е добре изграден. Аз вашия правопис няма да коментирам, но все пак ме учудва, че точно вие ми правите подобна забележка! Моя снимка не смятам да ви давам, защото със сигурност ще ме намерите за грозен или зъбния ми статус няма да ми харесате, а знам ли, може и вуду магия да ми спретнете! Надявам се, носите на майтап?„…Ваши снимки , експедиции , проучвания...?” Виждам, че без да го осъзнавате, вие вече сте го направил. На времето, от музея бяха преградили входа, за да спрат влизането на животни във вътрешността на долмена (действие което аз одобрявам). Много скоро обаче беше премахнато от някой възмутен „гражданин” на републиката ни. Възмутен от това, че му се възпрепятства свободният достъп, че се възпрепятства правото дадено му от конституцията ни – да се поразтъпче във вътрешността на един гроб. Вие използвахте ли си това право? „На колегата Недялков вярвам , щото няколко пъти съм използвал негови указания и препоръки…”Явно сте го използвал! Примерът който е дал колегата Недялков (ДА СЕ НАМЪКНЕ В КУТЕЛА) е „достоен” за подражание (Тема: Български мегалити - част 2-ра "Странджа и Средна гора"). Първо е влезнал той, после ще влезнете вие, ще ви последват и други… и как смятате, колко още ще издържи този паметник преди да се разруши? Какво от това, нали после ще кажете – „Ами те археолозите са виновни, не са го реставрирали достатъчно добре”. Г-н Недялков интересно ми е докато бяхте вътре с калните си обувки и търсехте обхват на GSM си, успяхте ли да изпитате „… тръпката от срещите с отминали времена.”? Вие обаче не се притеснявате от постъпката си, та нали сте Модератор, това е гарант за правотата на поведението ви!
      Колега giorgio щом настоявате, лично за вас ще добавя точка 4 (с предложено от вас съдържание), но какво ще промени това? Вероятно сте изградил интересна хипотеза за която е така необходима въпросната точка?
      Виждам, че всички вие, приятели на засегнатите от мен хора, се чувствате длъжни да ги защитите и това е напълно нормално поведение. Всички вие, усилено сте търсили „пробойни” в написаното от мен, намерихте граматични грешки, несъществуващи роднински връзки, лъжливи закони и куп други неща. Ясно осъзнавах каква реакция ще последва. Ако някои си мисли, че ми е приятно, то той се лъже, не съм свикнал да клеветя хората за удоволствие. Искам да ви е ясно, че в написаното в предния пост става дума за конкретни ситуации и конкретни действия. Това дали хората са добри или лоши, като цяло, нямам никакво намерение да обсъждам. Не написах всичко това за да търся евентуално някой да застане на моя страна (акт равностоен на форумно самоубийство). Вие приятелите, изпълнихте своя дълг, нека да не продължаваме да изпробваме своят прагматико-диалектически подход в този спор. Бъдете спокойни, аз ви разбрах. Най–добре е да оставим правото на отговор на засегнатите.
      BMW F 800 GS Cum sapiente loquens perpaucis utere verbis! - Когато говориш с умни хора, употребявай колкото се може по-малко думи!

Коментар

Първоначално публикуван от TRACARH Преглед на мнение

От къде тази агресия колега borkobo, както вие сам пишете „…Вас нито познавам , нито съм ви чувал…” Моя снимка не смятам да ви давам, защото със сигурност ще ме намерите за грозен или зъбния ми статус няма да ми харесате, а знам ли, може и вуду магия да ми спретнете! Надявам се, носите на майтап?„…Ваши снимки , експедиции , проучвания...?” .
        Няма никаква агресия , но да довършим първия Ваш цитат с .." и май така ще си остане"..... Вашата снимка ми е точно толкова интересна - става въпрос за снимки от Ваши експедиции, а не дали са Ви криви зъбите. И спокойно, с вуду не се занимавам. И да, нося на майтап, а Вие погледнете пост 39 (над Вашия последен) А що се отнася за ....„На колегата Недялков вярвам , щото няколко пъти съм използвал негови указания и препоръки…”Явно сте го използвал!..... Ами... не съм ГО използвал , а негови указания и препоръки!
        Това беше последното внимание ,отделено от мен за Вас. Приятен ден!
        Б. Бонев
        0осем88две6шест71три

Коментар

Работата е ясна.
          " Понеже , обаче, защото, дъра бъра " - законова забрана за фотографиране няма.
          Очевидно е, че освен това и обекта, за който става дума не е регистриран по надлежния ред, като обект на археологически разкопки поне по времето за което става дума 2010г.
          Въпросните "силни батковци", които са избутали колегата Ники са имали ама невероятен късмет, че не са "респектирали" някой друг колега.

За бизнестълкуванията на въпросното семейство, относно българската археология и история, кое как и за колко време по право им принадлежи - няма нужда дори от разсъждения.
          Нагло е !
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

п.п. може да са изгнили снимката е от преди години 2010...римска елхичка хехехе
            Последно редактирано от Kent; 26-11-12, 22:06.

Коментар

Име:bw3bimg6.jpg
Размер:160.2 КБ
ID:5429172

2008 обувките са ми чисти.

Коментар

Колегата TRACARH успя да съсипе идеята на тази тема. Това ли беше целта ? Да я превърне в говорилня от която лъха на недобронамереност.
                Идеята беше тук да се получи нещо като пътеводител за хората непознаващи историческото наследство оставено от предците ни.
                Господин Деян Дичев (TRACARH) можеше да отговори на въпроса за връзката си с госпожа Агре. Простичко е - дясна ръка,заместник ръководител на археологическия и екип.
                "Това е един от малкото обекти в България, който е на толкова труднодостъпно място”, обяснява местоположението на тюрзиса Деян Дичев, дясната ръка на Даниела Агре" Цитата е от този материал: http://www.chudesa.net/p3357/
                "Зам.-ръководителят на екипа Деян Дичев е впечатлен от фортификацията" Това пък е от тук: http://www.numizma.com/magazine/2009...rrrurr-rrseru/
                От тези факти става ясно,че сте лично засегнат господин Дичев. Аз,обаче не си спомням да съм споменавал вашето име,не съм коментирал нито вашата работа,нито работата на госпожа Агре по време на разкопките. Лаик съм в тази област и не бих си го позволил.
                Но не мога да остана безучастен към съдбата на историческите паметници след работата на археолозите. Моите снимки и коментари са именно след края на археологическия сезон на Мангъра и ясно показват,че там има несвършена работа по консервацията на обекта. Аналогията с миналото и настоящето на вече съсипаната гробница в местността Пропада край Малко Търново е повече от очевидна:

Име:DSC_0033.jpg
Прегледи:2
Размер:132.9 КБ
ID:5429633
                Дървената подпора посочена с червената стрелка няма да издържи дълго и последствията ще са трагични за този обект.

Що се отнася до "Кутела" вътре има вода,кал и нападала шума. Всичко това е достатъчно опасно за паметника и ако някой влезе да го почисти (покрай това провери и един мит) трябва ли да бъде обявен за престъпник ?

Име:DSC_0350.jpg
Размер:249.3 КБ
ID:5429626
                Много добре се виждат зелените листа на поникнали растения. Техните корени навлизат в пукнатините,след това водата замръзва и така до разрушаване на камъка от който е направен този обект. Като сте толкова загрижен за него,защо не осигурите подходяща консервация като тук например:

Име:DSC_2166.jpg
Размер:131.7 КБ
ID:5429627
                Един навес ще реши проблема.
                Ако повече хора ходят до тези обекти и ги почистват от поникващи дръвчета може и да ги спасиме за следващите поколения:

Име:IMGP0764.jpg
Размер:295.7 КБ
ID:5429631

Име:IMGP0809.jpg
Размер:320.8 КБ
ID:5429632
                Стигнахме и до господин Овчаров. Аз нямам отношение нито към него,нито към вашия екип. Просто през очите на лаик във вашата област от една страна и възмутен гражданин от друга (от безхаберното унищожаване на безценни исторически паметници) коментирам това,което виждам. А то е,че разкопани от вашия екип обекти са изоставени и се рушат - Гробницата в Пропада и ето този долмен например:

Име:IMGP0905.jpg
Размер:276.6 КБ
ID:5429628

Име:IMGP0906.jpg
Прегледи:2
Размер:255.3 КБ
ID:5429629
                Познат ли Ви е ? Или е удобно забравен ? Това е долмена в местността Аязмото до село Блеврен. Заедно с този от местността Лозята,пак до Белеврен е разкопан от екипа на госпожа Агре. Не е направено нищо за укрепването му и сега е в лошо състояние. А по онова време е можело да бъде укрепен.

Име:01.jpg
Размер:74.2 КБ
ID:5429630
                Този кадър е на Любомир Цонев от 2008 година. http://www.balkanmegaliths.bgjourney...str-036BG.html
                За да не бъда обвинен в лъжа давам още един линк: http://old.duma.bg/2005/0905/270905/...stvo/ob-6.html

Nik Nikolov благодаря ви за припомнянето, че доверието във форума е правопропорционално на броя на зелените квадратчета в графа репутация
                Ако се опитате господин Дичев,може и да забележите,че аз нямам зелени квадратчета за репутация.

Примерът който е дал колегата Недялков (ДА СЕ НАМЪКНЕ В КУТЕЛА) е „достоен” за подражание (Тема: Български мегалити - част 2-ра "Странджа и Средна гора"). Първо е влезнал той, после ще влезнете вие, ще ви последват и други… и как смятате, колко още ще издържи този паметник преди да се разруши? Какво от това, нали после ще кажете – „Ами те археолозите са виновни, не са го реставрирали достатъчно добре”. Г-н Недялков интересно ми е докато бяхте вътре с калните си обувки и търсехте обхват на GSM си, успяхте ли да изпитате „… тръпката от срещите с отминали времена.”? Вие обаче не се притеснявате от постъпката си, та нали сте Модератор, това е гарант за правотата на поведението ви!
                Тук сбъркахте за пореден път. Това,че съм модератор не ми гарантира нищо друго,освен отговорности и задължения. Ако съм Ви засегнал неоснователно (макар и да не виждам с какво) моля да бъда извинен !
                За отговорното ми отношение към историческите паметници може да съдите от тази тема: http://www.offroad-bulgaria.com/show...14#post1124714

Първоначално публикуван от Валери Недялков Преглед на мнение
                Колеги всичко е много хубаво. Страхотна разходка сте направили. Самият аз имам много топли спомени от комплекс Бяло камъне и тракийските храмове в близост.
                Ще си позволя да направя една забележка и се надявам никой да не се разсърди!
                Става въпрос за снимките по-долу. Там някои от колегите(не ги познавам) са се качили върху постаментите на колони с възраст около 4000 години !!! Това не трябва да се прави! Не случайно има дървени пътеки отстрани. В Гърция,Турция,Италия и на други места за такова нещо глобяват жестоко. У нас охраната и опазването на тези обекти са под всякаква критика. Добре е,обаче да се научиме да ги пазиме,за да оцелеят и за идните поколения!
                Надявам се,че не съм развалил доброто настроение! Поздрави!
                На свой ред,обаче няма да търпя повече грубия Ви език по мой адрес и очаквам вашето извинение !
                Последно редактирано от Валери Недялков; 30-11-12, 03:50.
                Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Първоначално публикуван от borkobo Преглед на мнение

Мъничък принос и от мен за тази чудесна тема на Валери Недялков. Добре се вижда дървото с което е подпрян долмена. Използвам случая да благодаря на Валери и на колегата Green за перфектните указания, благодарение на които осъществих моето пътуване изминалото лято 2012 в този регион.
                  П.П. Това е долмен в Странджа, някъде между с. Близнак и с. Голямо Буково. ( за съжаление не съм записал координатите и нямам точен спомен къде е).
                  Всъщност това е долмен до пътя Звездец - Евренозово. Горе-долу по средата в дясно непосредствено до пътя се виждат разкопките на светилище от наредени камъни с кръг, а долменът е 50 м по-нататък.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X