Природната забележителност "Чудните мостове" над с.Забърдо,привлича екскурзианти,туристи,а добре маркираните горски пътища между х.Кабата,х.Сколните мостове,х.Персенк и х.Изгрев ми дадоха допълнителен стимул да организирам тази разходка.Щях да съчетая туризма и офроуда.Като база за настаняване избрах х.Скалните мостове.Пътя до там може би на всички е известен,затова спестявам тази част от разказа.Не мина разбира се без Бачковския манастир.
По една скара на крак,кратка обиколка на сергиите,обиколка на църковния двор и отново на път.

Напускаме оживения път Пловдив-Смолян и поемаме към планината.Следват приятни завои по вече разбитата пътна настилка.Все по-често в страни от пътя се появяват пълноводни поточета и високи борове.
Не след дълго сме на Чудните мостове.

И преди съм бил там,затова престоя е кратък.Основната цел е качване на вр.Персенк и няколко трака по горските пътища.Настаняваме се в хижата.Останалите от спътниците ми поемат по пътеките а аз към Римския път.Построен е ІІ век след Христа и е бил основна военна и търговска връзка между Филипополис и северните римски провинции.Основата му е от редени каменни плочи и на места вертикални подпорни стени.На места снега не е разтопен и преспите са над 60 см.
Правя първи опит да пробия една от преспите.Не е голяма,но предницата остава на кантар.Снега е мокър и се степва.А това е само началото на пътя.Продължавам пеш напред и се убеждавам,че сам и без лебедка-никакви шансове.Последва корекция на трака.Поемам към х.Кабата.До накъде пътя е асфалт,после преминава в макадам,после в черен почвен път с локвички и коловози.

На следващия ден предстоеше трака до х.Изгрев.Очакванията бяха са преспи,пресичане на малки вади,отстраняване на паднали дървета.

По-малките борчета ги преминавах или изтеглях с колана.Знаете ,че са меко дърво и в повечето случаи не създават проблем.Но след един завой се изправих пред това.
Всичките ми опити да го отстраня от пътя щяха да бъдат провал.Нямаше и възможност да се заобиколи.
Три дни в Родопите-всеки получи,това,което искаше-туризъм,катерене и офроуд.
По една скара на крак,кратка обиколка на сергиите,обиколка на църковния двор и отново на път.
Не след дълго сме на Чудните мостове.
Коментар