Обява

Свий
Няма добавени обяви.

35 км. до Елешнишкия манастир

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• 35 км. до Елешнишкия манастир

Скоро получих права за ползване върху едно колело, което съседът ми Любчо изрови от гаража си и в порив на благородство предложи да го карам. Колелото е малко старо, но за първи стъпки във велосипедния туризъм става. Покарах го малко нагоре-надолу и започна да ми се оформя идея за по-голямо кръгче. Но нали отдавна не ми е интересно само кръгчета да правя трябва да има и цел. И ето, целта сама си дойде – научих за Елешнишкия манастир „Св. Богородица”. Прочетох каквото пише тук-таме за мястото, прочетох и как се стига /когато въртиш педалите не е хубаво да объркваш пътя/ и един ден преди обед стегнах раничката. Мислех да тръгна от вкъщи /с. Кокаляне/ и да карам през Герман – Лозен – под автомагистрала Тракия – Равно Поле – Мусачево – Елин Пелин – Григорево – Столник – Елешница. От Елешница се тръгва по стария път за Витиня, подминава се паметника на Йорданка Чанкова и на 200 м. има отклонение в ляво. Самият манастир е разположен в долината на р. Яковищица. Според различните източници на информация е създаден през 15-ти или 16-ти век. Бил е важно книжовно и религиозно средище. Там са създадени Четириевангелие, Платир и др. книжовни паметници оцелели до днес и съхранявани в Националния църковен историко-археологически музей. Веднъж е разрушаван от кърджалии и е възстановен отново през 1820г. Ценна е църквата, датираща от 16 в. със запазени ценни стенописи от три различни периода. Тя е и причината да тръгна.

Повъртях педалите известно време, обядвах, лека полека взе да ми става тежко. Райката се е скрил зад облаци и я няма онази веселост, както когато грее. Реших, че в Елин Пелин ще седна да изпия едно кафе, даже си представях аромата и ще помисля, може пък да направя обратен завой. Да, но умората постепенно си отиде, подминах Елин Пелин, хайде още едно село, хайде и следващото… и ето ме в с. Столник! До целта остават някакви си 5-6 км. леко наклонче. Спирам за малко снимки.

Време е да се обадя в къщи. Жоро знае, че карам колело някъде по-за дълго, но не е разбрал точния ми план. „Къде си?” „В Столник” „Къде?!?” Общо взето затваря телефона изумен. След малко пак звъни, направил е справка с нета и ме залива с въпроси, а гласът му изтънява към края на изреченията : „Ти знаеш ли къде си? На 35 км. от вкъщи. Днес ли мислиш да се прибереш? Как ще караш по тъмното – нямаш фар, нищо светлоотразително!?, Имаш само 4 часа до залез!....”

Елешница е хубаво село, нищо, че е под автомагистрала Хемус. Къщите са хубави, дуварите каменни, старото е повече от новото. Продължавам покрай реката, подминавам паметника, ето я и отбивката в ляво.

Тук къде с каране, къде с бутане най-накрая в 16:25 стигам. Влизам през портата и веднага ми харесва. Големи борове, чешма, стари необитаеми сгради, църквичката.

Ето го и Дядо Ви, прави си нещо по двора.
    - Добър ден!
    - Добър ден! Откъде идваш? – първи и задължителен въпрос.
    - От Кокаляне – гледа неразбиращо – Панчарево знаеш ли къде е?
    - Знам.
    - Е, от там идвам
    - Чак от там? С това – сочи колелото – Сама?
    - От там. Църквата може ли да разгледам.
    Взема ключа и отиваме.

Хубаво място, с атмосфера. Нито за миг не съжалявам за усилието да дойда. Разглеждам я – вътре, вън, пак вътре. Вътре не снимам. Първо не било разрешено и не исках да притеснявам човека и второ който е трябвало да снима е снимал. Аз съм дошла да гледам.

Говорим си с дядото. Той е доста глух, така че той говори, аз викам. Изведнъж ме пита:
    - Ракия пиеш ли?
    - Пия, но сега нямам време, път ме чака.
    Помълча малко па рече - „Поне едно вино ще пиеш!” Няма как да откажа. Вади вино /хубаво вино/, ракия, кюфтета, сирене. Вадя и аз каквото има в раницата. Вдигаме наздравица. Гледа ме, интересна съм му.
    - Ти сега девойка ли си?
    - Как ще съм девойка бе дядо, на 30 и съм.. Дете на 9 години имам, мъж…
    - Мъж имаш ли? Той сега не казва ли нещо, чак дотук си дошла?
    - Е, притеснява се малко, но търпи ме, какво да ме прави
    - Смела си много, герой. Аз 30 г. съм пазач тука, преди това 30 г. бях в милицията, пенсионирах се и веднага застъпих тук….
    - Значи си на 80 г.?
    - 83
    т.н. и т.н..

Следва продължение.....
    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

От: 35 км. до Елешнишкия манастир

Минава 17:00 ч. Време е да тръгвам. Пътувам си надолу и си мисля за Дядото. Да даде Господ и ние на 83 г. така да посрещаме и да изпращаме, да сме в мир със себе си и домовете ни да са така спретнати като неговата стая.
    Сещам се за срещата ми с друг един дядо преди по-малко от месец. В Турция. Не че няма какво да разкажа за Турция, но нямам тръпка да разказвам за места и случки в чужбина. Моят Жоро ходи по работа там, на юг от Измир, а аз ходих с него да вея байрака. Докато той работи наех скутер

и първата ми цел – античен град, създаден през 7 век пр.н.е, световно неизвестен, един от стотиците подобни в Турция. Карах 30 км, нагледах се на гледки и съвършени плажове…

На входа на стрия град имаше бяла къщичка с лоза отпред. Очевидно на пазача.

Ето го и него – дядо някакъв. Питам ОК ли е да оставя скутера там. ОК, ОК клати той главата.
    - Sprechen Sie Deutsch?
    - No, English
    - Оu, come from England
    - No, from Bulgaria
    - А български знаеш ли?
    Ей тук вече се разсмивам. Зная, я! Обяснява ми накъде да вървя, какво ще видя. Говори с български думи, но с руски привкус… Самия град не изненадва с нищо – амфитеатър, храм на Атина, гущери приличащи на игуани, цветя, море, гледки – поредната идилия.

За дядото ми беше думата. Връщам се, а той седнал на импровизирана маса.

- Много специална маса имаш
    - Антик маса, маса антик имам!
    Интересува се откъде в България съм. Казва, че тук не идват много българи. Питам откъде знае български и забележете сега:
    - ДЕКА ЗНАМ ЛИ? /ще кажеш, че си е прекарал детството в Мусачево. / 30 години го пазя този камък антик тука. Български, руски, македонски съм научил…
    Обяснявам, че има много турци от България и съм си помислила, че може да е такъв. Не бил. Тук се оживи, но речникът му обедня и не можа да ми обясни за общото ни историческо минало… както и да е… споменче, едно от многото.

Денят е петък, 13-ти, Разпети петък, 18:00 ч., ще вали. Въздухът е натежал от миризмата на цъфнали сливи и никъде жива душа вече не се вижда. Пътувам си кротичко по празните улици, зяпам по дворовете, почти надничам на щъркелите в гнездата и ми е толкова хубаво, леко на сърцето и щастливо на душата…

Най –после стигнах до автомагистрала Тракия, часът е близо седем и умората си казва тежката дума. Започва да вали. Седя в аварийното платно, там където пътят от Равно поле излиза на магистралата и пуйча дали да наруша всички правила и да се пусна по нея до околовръстното /притеснявам се също от милиционерите долу на караулката/ или да стисна зъби и да превзема баира на с.Лозен. И изведнъж фииууу…. минава един велосипедист, с колело по-старо от моето, ватенка и монтирана щайга. Не чаках повече, срам- не срам, в същия миг се носех по широкия гладък път надолу към Софето :-)!

Последно редактирано от Мария; 14-04-12, 23:12.
    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

Коментар

Ние с гошко като ходихме до Елешнишкия манастир нямаше кой да ни отвори църквата, иначе много ми хареса и на мен. Ама си е бая баир за с колело...
      "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Комплименти ,възхищавам ти се!!

Коментар

Доста време не беше писала!
          Чудесна разходка и прекрасни снимки! Поздравления.
          0осем9осем7шест0осем7едно
          Миро

Коментар

Марийке,балсам за душата е човек да ти чете пътеписите!

Коментар

Мария, .... благодаря за споделеното!
              Не е ли време да разтъпчеш Баварката ?
              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                Мария, .... благодаря за споделеното!
                Не е ли време да разтъпчеш Баварката ?

Как, карам го.))) Няма почивка за него!
                Бензинът нещо се прави на недостъпен и прилагам алтернативни методи на забавление

Коментар

Браво,на мен също ми хареса пътеписа ти,очаквам още с нетърпение

Коментар

Прекрасно!Предстоят топли месеци и много такива емоции
                    Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Отново завладяващо и смело. Благодаря!
                      Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Страхотен разказ, благодаря!
                        Hyundai Terracan 2.9 crdi 163 hp,2007
                        Suzuki Vitara ДБ - 1.6 16v, G16BS, 1998 ex
                        Hyundai Galloper- 2.5 tdi, 1998, ex
                        Продавам гуми 205х70х15!

Коментар

Бравос - за куража, пътешествията и разказа

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X