Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Адресът на зеленото сирене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Адресът на зеленото сирене

След дълго отлагане (по какви ли не причини) на Църковното кръщение на детето, се оказа, че ще трябва да направим две такива, защота през това време се появи и по-малко братче.
    И така, събота-18.06.2011г. след съгласието на избрания за Кръстник и уточнението на църква, започна свещеното тайнство.
    Всички знаем какво представлява, така, че няма да го описвам.

След като приключи, пристъпихме към изпълнение на предварително начертания план:

Да отидем да видим и опитаме, това чудо-„ЗЕЛЕНО СИРЕНЕ”

Малко предистория
    Покрай професиолналните си занимания, съпругата ми откри „това животно дето го нема”. Е, има и се прави само на едно място в света.

Подготовка
    Най-трудно изпълнимата задача-да сме двамата, без децата и с мотора, макар и за един уикенд.
    И друг път съм го казвал, че никой не е длъжен да им гледа внуците на бабите и дядовците и те се съгласиха да изпълнят това свое задължение.

Пътуването
    Ранния следобяд поемаме.

Посока с. Рибарица, пътят до там е по магистралата-нищо интересно.
    А-аа забравих да спомена, пътуваме аз и Ива с мотора и Кръстника със спругата си с RAV-чето (за четири колесно си го бива).
    Около 14.00ч-14.30ч, след като се изгубихме с „жипката”, още не ми е ясно как стана тая работа, се срещаме в началото на Рибарица. Всички са гладни и жадни. Открихме си страхотно кръчме. Прясна пъстърва, печени чушки с домати и сирене, и дроб по селски-ИСТИНСКИ. И бирааа.
    Препоръчвам на всеки, който не търси, лукс, чалга и мутрабарок това силно казано „заведение”. От спътниците си научихме за него, намира се в началото след рибарниците в ляво. За кухнята е красноречив факта, че решихме там да вечеряме.

Ха познайте... марката на каската?

Не си бяхме направили резервации предварително, та се наложи да пообиколим докато се настъним. Сторихме го. Поразхвърляхме си екипировката и настъпи момента, в който се доближаваме до целта на пътуването ни, от нея ни деляха само някакви си двадесетина километра.

Следва
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от alex_markov; 25-06-11, 11:55. Причина: адреса на снимките е : http://htftp.domainbg.com/Grisha/
    Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

От: Адресът на зеленото сирене

Вече се виждат.

Коментар

Интересна тема!
      Чакам продължението!
      0осем9осем7шест0осем7едно
      Миро

Коментар

Село Черни Вит в Тетевенския балкан с население според данни от последното преброяване около 700 души (по спомен), според кмета са малко над 900. Хубаво и „живо” село, доста дълго, все пак е разполажено по течението на реката.
        В местното училище учат 70-80 деца. Училището е със засилено изучаване на музика още от първи клас, което го прави различно от другите музикални училища. Разказаха ни за последния концерт, който е изнесен от първолаците с инструменти по-големи от самите тях. Питах за снимки, но уви. Но за сметка на това ето малко от живописния път до там.

С малко лутане и доуточняващ разговор по телефона се открихме с кмета-Цветан Димитров. Бяхме поканени от любезния домакин у тях, в градината пред къщата. Красота.

Нетърпението ни да се запознаем с това зеленото, вече взимаше връх. След като на масата бяха подредени необходимия брой чаши за червено вино (няма как, все пак сирене ще се пробва), върху дъска за рязяне се появи ето това:

Ето я и историята, разказана от извора (кмета), както сам той каза:

-Ми то си е малко като приказка...

Биолог по образование, запознали се със съпругата му като студенти, живяли в големия град и решили, че най-подходящото място да отгледат децата си е неговото родно село.
        Малко след като бил избран да управлява селото,( вярвайте ми добре го прави), му се обадили негови колеги с молба да изнамери нещо интересно, уникално от местната кухня. Щяла да притига някаква италианска делегация, издирваща местни храни .
        Тогава той се сетил за това сирене, което обаче вече е ИЗЧЕЗНАЛО, от него е останал само детския спомен (вкус) на нашия герой. Дълго обикалял, питал и разпитвал, но нямало и следа, пък още повече... зелена. Разполагал с няколко дни да открие това, което търси, но по-лошото било, че дори и рецептата била забравена. Това го натъжило, но не го отчаяло, то и една баница ще свърши добра работа.
        И точно на време при него дошъл един дядо и носел това, което се търси. Парче колкото кибритена кутийка зелено сирене. Колкото-толкова, време няма, ей ги идат италианците. Слагат сиренцето в една чаена чинийка и го наместват между отрупаната с всевъзможни вкусотии маса.
        Пристигат гостите, ала-бала, бла-бла на английски... докато един от тях не съзрял малката чинийка и забравил ума, дума и добри обноски. С лъвски скок до масата, разбутал баници, тиквеници и каквото там имало, докато пред него не остане само сиренцето. Вдигнал чинийката, така сякаш вдига диамант към слънцето и започнал да си го мирише, и да възклицава, и да говори на италиански, който никой не разбирал, дори и самите италианци.

След това се започнало възтановяване на рецептата. Я тая плесен тук, я там, чакай сега каква температура? Чрез метода на пробата и грешката днес има зелено сирене. И италианци, и французи са опитвали- не става.

Докато си говорехме от сиренцето остана само...дъска:

Ето гледната точка на моята спътница.

Следва

П.П. Благодаря за бързата намеса и корегираните снимки!
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от Гриша; 25-06-11, 16:17. Причина: П.П

Коментар

Зеленото сирене, което ни накара да посетим тази част на планината, се прави по следния начин:

Млякото е козе или овче. Различното е, че се прави от сурово мляко, а не пастьоризирано. Зрее в дървени качета около 60 дни, но може и повече. Опитахме експеримент – сирене, узрявало 6 месеца, което леко лютеше. Плесента се образува от само себе си, тя е дива, а не култивирана, както при повечето плесенни сирена, които носят известни марки. Специфичният цвят, аромат и вкус са неповторими. Важно е, че бактерията, която е виновна за всичко това, не е опасна и в никакъв случай не става дума за компромис със здравето на този, който яде зелено сирене.

Цветан Димитров ни разказа и за един японски професор, който всяко лято прекарвал в Бъргария, издирвайки подобни уникални продукти и рецепти.
          Така той се появил и в Черни Вит.
          Разбира се, останал очарован и се поинтересувал каква е технологията чрез, която се постига този ефект, както и по какъв точно начин се правят тези фини дупчици по които бактерията прониква навътре!

Оговорът бил „Дефект е, опитваме се да го отстраним”.

Това породило спор, от който резултата е: България-Япония 1:0

Аха на раздяла, чувам „жълто сирене”!!!

-Какво?-разсеял съм се-Не чух!

Спрял го някакъв дядо на улицата и му рекъл, че се прави и жълто сирене.
          Сега пък жълто!
          Викам му „Имате бяло, имате зелено, а направете и червено, и националния трибагреник е готов”.

Така в сладки приказки премина целия следобяд. Обещахме си, че задължително ще се видим в края на август, на фестивала „От Тимок до Вита”- организатор и домакин е с. Черни Вит.

http://chernivit.info/

Тръгваме си с удовлетворение. Пътят към Тетевен:

Тетевенските скали:

Време е за вечеря-много вкусна и...поразяващо евтина.

Вечерта в хотела на истинско ирладско уиски от личните запаси на Кръстника. Браво, ама аз не обичам. Не обичам, колко да не обичам-свърши!

Преди това се метнах по среднощ в басейна, като предвидливо проверих разрешено ли е. Защото от дете имам проблем с това. Видя ли вода, в която мога да се цопна, го правя и вратът ми беше постоянно загрят, я родители и роднини, я от познати и непознати.
          Сигурно частичка от мен е все още ембрион, щом така ме тегли към водата!
          Снимки няма.

Сутринта обратно към София, но с отбивка до Гложенския манастир.

Това беше този уикенд.

Изминати 319км до адреса на зеленото сирене и обратно.

П.П. Чревоугоднически разказ.

Коментар

Зелемо, та зелено. Хубав разказ.

Някой замислял ли се е защо са скрили сините храни?
            Да, има синьо сирене и сини сливи, но не са наистина сини.
            You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Първоначално публикуван от Гриша Преглед на мнение
              http://chernivit.info/

П.П. Чревоугоднически разказ.
              Предвид горното (особено за папкането), бях там, но с кола , но си заслужаваше. Догодина пак.

Коментар

Здравейте,

Понеже темата е интересна за любителите на български уникални продукти ще ви дам и сайта на Зеленото сирене, който още е в разработка, но има какво да се види...

Сайта не е комерсиален и представя само този продукт: http://greencheese.eu/

Поздрави,

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X