Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наваксан пропуск. Девин, Широка лъка, Лъки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Наваксан пропуск. Девин, Широка лъка, Лъки

Здравейте колеги.

Започвам с уговорката, че това е първата ми тема пускана някога във форума, предполагам е първи пост в мотористкия раздел, първи мотор и няма и 1 год. откакто имам А категория. Искам да изкажа уважението си към всички които ме правят щастлив четейки пътеписите им взимайки ме с тях на път с разказите си. Респект към вас.

Темата ми е тясно свързана с тази на Тануцо от ТУК. По предварителен план двамата трябваше да пробваме новия път за Девин, но при мен се промениха обстоятелствата и затова имах участие само от Коприщица до Пловдив. Шилото ми ме ръчкаше през цялата неделя на Великден и сякаш и хапването и пийването не бяха толкова вкусни. В понеделник щеше да се навакса пропуснатото. Разбрах се с един приятел (Начо) да покараме заедно. Само го предупредих да се облече добре и да си подготви минимум 5 часа отпуск от жената.

Маршрута трябваше да е: Пловдив, Кричим, яз. Кричим, яз. Въча, яз. Цанков камък, Девин, Широка лъка, Пампорово, Лъки, Югово, Пловдив.

Срещата ни. Единия се храни, другия се помпи.

Потегляме в посока Кричим. Спираме като истински туристи на стената на язовир Кричим. Аз пуша, той зяпа.

Следваша спирка е стената на язовир Въча. Имам си тръпка към този язовир. Като малък (пионерче) съм ходил на лагер в хижата която се вижда на снимката (за нея се минава по стената) И акциите по почистването на язовир Въча са първото нещо което ме свърза с форума.

Тези гледки са преди Михалково

Новия път за Девин започва на 2 километра преди разклона за стената на язовир Цанков камък. Това си е стария път за Девин. Отклонихме се за да видим стената. Не я бях виждал в завършен вид. Има бариера на около 500-600 м. преди стария тунел. Любопитно ми е какво ли има след тунела. Дали е затапен и от другата му страна е вода?!?

Връщаме се към разклона от който започва новата отсечка. Най-накрая караме по асфалта който се води цел на днешната разходка. Както Тануцо го е описал, всичко си е перфектно: асфалт, маркировка, отбивки, чешмички, гледки... Тунела е добре осветен и маркиран. Има вентилатори по тавана но неразбрах дали работят. Не беше задимено. В тунела се разминах с един ТИР и очаквах да има сериозна ударна въздушна вълна. Приятно се разочаровах. Дори и не се усети.

Стигнахме разклона за Девин. Кратко съвещание с каски на главите и решихме да не влизаме в града.

Това е някъде преди Широка лъка. Тук на тази пейка си дадох сметка, че пътя е прекалено чист от пясък, камъни и дупки. Доставяше ми огромно удоволствие да карам по него. Дори повече отколкото по новия участък до Девин.

Продължаваме още малко и стигаме Широка лъка. Часа е почти 17. Решаваме да похапнем. Аз го приех като обяд защото през цялото време бях с настройката, че сме тръгнали сутринта на път. Толкова много впечаление съм събрал за някакви си 100 км.

Тук може би е редно да споделя, че дори и отвратително приготвения качамак и печалбарски настроените служители в механата не успяха да ми променят доброто настроение и усещането за емоционална ситост.

Потегляме отново. До Стойките пътя постепенно започва да показва характер. Някоя дупка, някоя песъчинка, но общо взето удоволствието е пълно защото все още има слънце, движим се по красива тясна долина успоредно на рекичка.
    Точно преди Стойките и разклона за Смолян през Превала.

Ще продължа в ново мнение защото имам проблем с качването на последните 3 снимки.....
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Niger; 26-04-11, 16:24. Причина: Корекция на метода на качване на снимки
    Иван
    ivanp98[at]mail.бг

От: Наваксан пропуск. Девин, Широка лъка, Лъки

От с. Стойките по пътя започва да се появява все повече пясък и повече. Навлизайки в Пампорово пясъка е повече от асфалта. Снега преди се виждаше в далечината като нещо което не те засяга а сега вече е много близо до пътя. Завоите ги взимам бавно, само с кормило, никакво лягане. Страх ме е.
    Гледка от пампорово.

От Пампорово хващаме Първо за Чепеларе, после на разклона на дясно към Смолян, кв. Устово. Целта ни е гр. Лъки. Точно от този път се ходи до астрономическата обсерватория на вр. Рожен (над 1700 м.н.в.) Като видях табелата 4 км. до обсерваторията, а наоколо снега ставаше все повече и повече, отново си помислих, че би било добре да се върнем по първокласния път до Пловдив. Спирка за цигара и съвещание.

Решихме да продължим. Незнам как решават другите които пътуват в група, ама Начо ми каза: "Ти водиш" И продължихме. По-горе бяха последните снимки които направих. На снимката се виждат дългите сенки на боровете. Слънцето се готвеше да се скрие. Реших да прибера фотоапарата в раницата защото ставаше все по-студено. Нямаше да спирам повече за снимки. От тук нататък пътя ставаше все по-лош и по-лош. снега вече не беше само до банкета а и на пътя. На някои от завоите единствения асфалт беше само един колвоз за кола. Останалото замръзнала вода от топящия се сняг през слънчевата част на деня и чист сняг. Незная колко време карахме така. Може би около 10 - 15 км. Минахме през едно село. Като гледам картата сега, трябва да е било Мехмедовзи. Нямаше жива душа навън. Запомних само гледката на димящите комини на къщите и звука на тракането на клапаните на мотора. Сигурно от студ :-)
    Вече се бяхме спуснали доста а котловината леко се разшири, което предполага, че повече време има слънце. Наистина пътя започна да става по-чист от сняг. Пясъка се появяваше само по завоите, не и по правите. Ускорихме темпото. Преди едно село или махала защото къщите бяха само няколко видяхме белите дупета на 3 сърни. Те ни бяха чули и стояха неподвижно на пътя с обърнати назад глави към завоя от който се появихме. Избягаха когато бях на не повече от 25 метра от тях.
    От около 5-6 км. преди Лъки ми направи впечатление, че има много беседки и чешми. Ех само да се стопли времето.

Стигнахме и подминахме Лъки на един дъх. Вече беше студено и почти тъмно. Газ надолу към Югово и се всключихме в пътя от Смолян за Асеновград. Вече си бяхме у дома.

Тръгнахме в 14:00
    Прибрах мотора в гаража в 21:00
    Километрите са приблизително 200
    Удоволствието е на макс.

Благодаря за вниманието. ;-)
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Niger; 26-04-11, 16:17.
    Иван
    ivanp98[at]mail.бг

Коментар

Чудесно преминал празник .Благодаря ти за прекрасните снимки и приятния разказ.Не пропускай да покараш до Триград и Ягодина .
      КОлко е красива България....
      PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
      КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
      0899187766

Коментар

Чудесен разказ и прекрасни снимки!Благодаря за споделеното!
        0осем9осем7шест0осем7едно
        Миро

Коментар

Пробвайте следващият път да минете Девин - Доспат - Батак, за да видите за какво става въпрос. Пътьом може да се отбиете на Тешел за Триград. Там наблизо е и Ягодина.
          В същност аз не разбрах за какви мотори става въпрос. Само задните номера сте си снимали по снимките.
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

Коментар

Аз също прекарах празника в този район, по точно в с.Ягодина, минах по същия път. Стана ми много приятно да видя снимки от маршрута по който съм минал преди два дни.
            В Широка Лъка мернах Пловдивски Ровър Дискавъри с лепенки offroad.bulgaria, но не видях колегата, за да го поздравя

Прекарали сте страхотен ден, снимките са много хубави.
            Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
              ... Девин - Доспат - Батак....

В същност аз не разбрах за какви мотори става въпрос. .....
              Благодаря. При първа възможност с оглед МТО условията ще се възползвам от съвета ти. Преди с леката кола а после и джипката доста обикалях по планините, но откакто имам мотор, все едно карам за пръв път по даден маршрут

Моя мотор не е много за показване. Kawaski KLE 500 Сменени са му каплите от предишния собственик. Сега отпред вместо 21 има 17 цолова гума. Но така засега ме устройва за моите градски и шосейни карания.
              На приятеля ми е Suzuki Freewind XF650

Иван
              ivanp98[at]mail.бг

Коментар

и аз бях там в понеделник Смолян-Гоце Делчев-Петрич-София, с отбивка до Триград.
                Може да сме се разминали някъде по трасето
                LZ1NDI
                DR650SE K8

Коментар

Хубави мотори. Туристически ендура. Точно за пътешествия... Ако имаш възможност смени на КЛЕ-то предната гума пак с 21 цола. По-този начин първо мотора ще стане по-проходим, второ по-леко ще влиза в завоите и трето ще даваш по-малко пари за гуми.
                  Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                  Златомир Попов - Forry

Коментар

Първоначално публикуван от Niger Преглед на мнение
                    ...Моя мотор не е много за показване. Kawaski KLE 500 ...
                    Приятелю, това е Кавасаки кле 500 ,човека се връщаше от пустинята ! Смени си джантите и кръгозора ти за пътувания ще се разшири
                    PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                    КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                    0899187766

Коментар

Много приятно ми беше да се повозя с Вас, макар и виртуално! Благодаря!

П.П. Ако можеше поне катмите да не ги ям.... виртуално...
                      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
                        ...
                        П.П. Ако можеше поне катмите да не ги ям.... виртуално...
                        Е, опитах се да се смиля над гладните като казах, че не бях очарован от качамака. Ама красиво си изглеждаше. А?

Както вече ви казах, карам мотор от по-малко от 1 г. и нямам още ясна концепция за машината. Що се касае за предната джанта, ще е добре да я сменя най-малко заради километража. Сега за да разбера с каква скорост карам или кога да сменя маслото, трябва да деля показанията на 1.25. толкова е приблизително отношението на обиколките на 21" и 17" окръжности. Пък и с GPS съм проверил.

Сега сериозно. Отлагам смяната на размера на предната джанта само защото не съм карал още мотор с такава голяма отпред. Един, който кара шосейно, казва едно, друг който кара извън пътя казва друго. Може би ще го направя поетапно. Ще сложа оригиналната джанта отпред защото предната гума е за смяна (DOT-А й е от 2003 Г.) Задната я смених миналата седмица и е широка 150. Едва ли оригиналната джанта ще я събере. Оригинално мотора излиза с гума 130 отзад. Нямам възможност да правя наведнъж разход по проект "смяна на джанти" тоест закупуването им и покупка на предна и евентуално на задна гума. Дали ще е проблем ако смена само предната джанта. Освен за визията. Едната със спици другата алуминиева.

Има ли резон в това?
                        Иван
                        ivanp98[at]mail.бг

Коментар

И мотора хубав и разказа. Само що не казваш досега, че си моторизиран Сложи си му 21цата отпред, после ще сложиш и отзад спици, нови гуми и си готов.
                          А горе на Въча само това ли е останало? Като гледам ще се окаже, че табелите работят и прилива не е донесъл кой знае какво.
                          Успешен сезон
                          ______2
                          Е = MZ

Коментар

За Триград свиркайте, и аз бих дошъл. Там гледките са такива, че ума не ти го побира.

Коментар

Малииии!!! От кога се каня и аз на тоз маршрут! Благодарности за пътеписа!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X