Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вуковските църкви

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Вуковските църкви

Покрай това Вуково съм минал хиляди пъти, и все искам да го видя, ама на, бързам за някъде или нещо, време няма, някой друг път, абеее . . . .
    Вчера му дойде ред!
    Така и така ходихме до Бобошево да гледаме мотокроса, на връщане няма откъде да се приберем до Кюстендил, без да минем покрай Вуково. Който е пътувал от Благоевград, през Бобошево до Кюстендил, знае откъде минава пътя, а който не е, ще му кажа ! По дефилето на Струма! Много живописен и приятен участък, по който всеки път карам с голямо удоволствие.
    Малко след Бобошево в посока Кюстендил, от дясно се вижда голям, железен мост, по който ако минеш, няма къде да отидеш, освен във Вуково! Селото, не е малко, разположено на голям скат, и от долу къщите се виждат, като че ли са една върху друга! Тръгнахме си ние, и има няма няколкостотин метра видяхме това!

Понеже не очаквах тук да има такива неща, не можах веднага да отреагирам, но реших, отиваме, разглеждаме селото, и на връщане задължително, ще спрем и ще разгледаме църквата.
    Влизаме в селото, и още в началото –

Хайде стига де, к`во става, още една ли !? Този път ще спрем! Ааа, не, не ! Отиваме до върха, разглеждаме каквото трябва, и на връщане, една, по една!
    Качихме се ! Оказа се, че на почти най-високото място в селото има още една църква, вярно „по-нова”, оправена, действаща, ноооо, заключена. Разговорихме се с една баба, която каза, ще влизате ли в църквата, щото ключът е в мене, ама точно сега обядвам! Е, то бива ли човек да разваля обяда на някого! Айде бе !
    Разходихме се по уличките, погледахме панорамата, а тя вярвайте ми, заслужава си! Отсреща се вижда надалеч, целия склон, селото Скрино с манастира на Св.Иван Рилски, долу някъде е Струма, въздуха е супер чист и прозрачен, а тишината, еее, тишината е страшна! И едно такова спокойно! Безвремие!
    На върха, до църквата има чешма. С делви! Бабата каза, ееей тука ги изкопаха, мааалко по-нагоре! Ама отдавна !

Пийнахме от чешмата, наляхме си, поядохме от къпините надвиснали от оградите. Обаче не бяха вкусни! Вярно бе, не се майтапя!
    Нещо не ни сдържа, и хайде надолу, до църквата Св. Петка!
    На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

От: Вуковските църкви

Мамка му, и тука е затворено!

Да, ама не ! Катинара е почти камуфлаж! Отваряш леееко, и си вътре!
    Църквата е недействаща, с площ около тридесетина квадрата, изцяло от камък, ниска,дървена врата,! Като казах, че не действа, не знам защо така реших, но вътре може човек да запали свещичка! Ето я !

Вратата е нисичка дотолкова, че дори „снажен” човек, като мен трябва да се наведе.

Да, обаче преминеш ли я, влизаш сякаш в друг свят! Не мога да го обясня! Не знам защо! Дали заради цветовете, запазени от толкова дълго време, дали заради реалистичността на образите, дали заради атмосферата, не знам ! Имаше нещо различно! Седях на дървената пейка, гледах, и не можех да мисля! Усещах! Вижте!

Чак после прочетох това „С широката си идейна програма, с майсторското изпълнение на стенописите, с приобщеността си към редица достижения на италианското ренесансово изкуство, живописта в „Света Петка" е сред най-добрите паметници на епохата.” От тук :
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0_(%D0%92%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE)

Коментар

Страхотни стенописи, но сериозно ли са неподдържани и са докарани до това окаяно състояние??
      "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Тези са си чисто поддържани! Сега ще Ви покажа Св. Никола !

Коментар

Преди седмица видях, че са махнали дървения саркофаг от " Св. Тодор", дано започнат да я реставрират. А от Вуково има много приятен маршрут, който води в планината и излиза на входа на радарната база над Локвата. Има два-три по-сериозни участъка с дълбоки коловози и кал, но гледката си струва.
          Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

За разлика от реставрираната Св.Петка, то църквата Св.Никола е нещо друго. Ако я няма табелата, или някой не те заведе, еее няма да я намериш ! До там се стига по път, по който може и с кола. Не е далеч от асфалта, има, няма километър.
            Ходим си ние по пътя, след всяко завойче очакваме да видим нещо, нооо няма. Когато пътя изви и започна да слиза в дола, погледнах на дясно и я видях. По-точно покрива и .

Околността е абсолютно неподдържана, достъпът до нея минава през трева висока до гърдите, през която трябваше да направя пътека. Гледката меко казано ме смути.

Коментар

Църквата е много малка, изцяло от камък, вкопана в земята от едната страна. Вътре е тъмно, и само тук таме, са останали части от стенописите. Личи си, че някога, ама много някога, нещо е реставрирано, но сега състоянието е плачевно. По пода има паднали парчета от стенописите, които посъбрах и сложих на малко по-високо, за да се запазят по-дълго. Дано да дочакат следваща реставрация. Каменните стени са били измазани с нещо бяло и много леко,предполагам вар и слама, и чак отгоре са рисувани . Там, където е паднал само горния слой, ясно си личи зеленикавата плесен, която нищо добро не вещае за останалото!
              По-добре вижте сами.

Коментар

Точно там има и още една църква, само че не мога да си намеря снимките. Намира се точно до главния път, пише "Църква Х в." (не си спомням имаше ли име). Една дървена барака, относително висока, почти се е разпзднала и като отвориш врата позяпваш - вътре църква, много стара църква. Бараката очевидно е някакъв опит да се запази църквата....
                Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

Коментар

Лошо,много лошо е това,че не си пазим историята и нейните ценности - като че ли не е наша,все едно , че сме туристи в собствената си територия (нарочно не пиша държава - от снимките е видно защо). Ето още един пример - антична крепост до Одрърци ( Добрич )http://maps.google.com/maps?num=1&t=...,0.005493&z=18 - тотално изоставена на произвола на стихиите - природни и "човешки"!
                  Благодаря,колега за снимките и коментара! Дано има някакъв , дори малък резултат от такива публикации!
                  Последно редактирано от Борислав Бонев; 09-11-10, 13:17. Причина: техническа грешка
                  Б. Бонев
                  0осем88две6шест71три

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X