Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До Солун и Охрид 05.2010г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До Солун и Охрид 05.2010г.

След като съпруга ми успя да си вземе заветните нови документи, палим колата и още на 30.04 отлитаме от Варна. Спираме за малко в Нова Загора децата да се разкършат и бързо потегляме към Златоград.

По пътя имаше голям трафик от тези. Освен това не спазват правилата за движение

Пристигаме късно и почти всичко е затворено, но все пак има магия в това градче. Ние имахме нужда от разпускане и с удоволствие се разходихме по малките улички:

Така се прави нова- стара ограда

Ей такива оградки имаха хората

Ей такива игрища има за децата

Златоград ни очарова и скоро ще го посетим за по-дълго време.
    На следващият ден бързо преминахме тук

и по тесният, но много живописен път

стигнахме до първите населени места и останахме гръмнати. Беше 1 май. Всички бяха празнично облечени. Имаше маси и столове на улицата и празнуваха ( не знам какво ). Едва се промушвахме с колата.

След това пътя става с нормални размери. Даже бях впечатлена от контейнерите за боклук

Строят се и нови църкви.

Имаше някаква акция (предполагам за събиране на отпадъци) , та на няколко места ни спряха и ни дадоха торби за боклук.

В Кавала имаше митинг. Всички магазини бяха затворени. Само кафенетата и местата за хранене работеха.

И там си имат влакчета:

Виадукта и към крепостта:

Улици:

За това се придвижват основно с мотори и

За това си заслужаваше да изпъплим в слънцето до горе:

И отново долу:

Поемаме по Халкидики. Има страхотни гледки, хубави пътища и много църкви.

Много (да не кажа само) маслинови градини

Бяхме си избрали едно градче близо до Солун ( Неа каликратеа). Примерно като нашето Кранево. Децата веднага си харесаха това:

Имаше и такива

Красиви къщички

Ей така си стоя центъра 2 дни. Нямаше кой да изхвърли боклука. Иначе беше красиво.

Децата веднага ги намериха

И след тях всички на люлките. Забележете кои деца се кефят повече:

Тези стояха през деня, а вечер след 22.00 започваха пробите кой ще се изфорсира най-силно.

Този си влачеше лодката, а другия се опита сам да застане, но бързо се отказа.

Един смелчага

И ние да пробваме. На крак около 17-18 градуса се измериха.

Женя Вълчанова 0888272565

До: До Солун и Охрид 05.2010г.

В Солун улучихме ден неделя. Поне нямаше трафик и имаше място за паркиране. За сметка на това почти никакви табели на език различен от Гръцки. Пообикаляхме докато се ориентираме. Освен това като влезеш в музей не можеш да разбереш нищо. Въпреки това беше интересно.

Бялата кула - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...83%D0%BB%D0%B0

Крайбрежната алея

с велосипедна маркировка

Улични продавачи

Градски транспорт

Тези доста се бяха натоварили

Вътре в Бялата кула е " Византийски музей". По стъпалата:

Това е корабен люк. Водата се бълникаше, а гледките бяха от стар Солун. Интересно беше.

Други гледки

Тук предполагам са били поставяни присъдите ( на всяко място имаше изписано име)

После осъдените са затваряни тук.

Гледки от горе:

Интересна сграда

Църквата "Св.св. Кирил и Методий". По времето което бяхме там имаше много кръщенета.

Стигнахме до един манастир, който се намира до крепостната стена. Там успяхме да намерим една книжка със забележителности на Солун, която да не е на Гръцки.

Най-после стигнахме и до църквата " Св. Димитър" - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%...BB%D1%83%D0%BD). Мощите на Светеца. Естествено и тук имаше кръщене.

Амфитеатъра

Гърция не е моята страна. Не можа да ме впечатли с нищо. Цените са двойни от при нас. Обслужването е под всякаква критика без значение къде сме сядали. Единствено в Кавала едно момче беше любезно и отзивчиво. Беше мръсно, гърците ( поне в тези градчета) са много шумни и нахални. Един чичко даже се опита да ме излъже с 10 Евро в магазина. Единственото хубаво нещо са пътищата им. Просто кеф да ти прави да караш. Може би като позабравя ще пробвам още веднъж в друга дестинация.

Коментар

Вече много ни се искаше да сме пристигнали. На Македонската граница бяха много любезни. Даже като видяха новите документи на съпруга ми ги пробваха и казаха, че с тях няма проблем да се мине и без задграничен паспорт. Колко е вярно не знам. Пътя към Битоля:

Тук поспряхме малко за почивка и похапване. Естествено плескавици и кебапи. Тук дори и в най-елементарната бърза закуска сервитьорката само дето не застана на челна стойка да ни угоди.

Естествено тези ги намерихме веднага. Имам чувството, че децата имат вграден радар за люлки.

И ето ни в Охрид. Аз съм ходила няколко пъти, даже единият път се бях позастояла 2 месеца там. Много ми хареса промяната ( към хубаво естествено), която видях. Македонците са хубави и добронамерени хора. При тях има вход за влизане в църквите. Те не са в Европейският съюз и цените са за наши и за странци. Всеки път като кажехме, че сме Българи ни таксуваха като за свои.

И тук карат такива:

Едно ново и много хубаво хотелче на брега на езерото и гледката от там. Два пъти похапвахме там и сме много доволни.

На път към крепостта. Гледка към пазара.

Класика:

Табели всякакви

Така правят разкопки хората и от нищо вдигат нещо. Вижда се кое е ново и кое е от разкопките. В Македония също са много вярващи. Забранено е да се снима в църквите.

Ето я и стената:

С тези беше пълно на всякъде.

Гледки:

Ето го и Палаошник

Слизайки обратно някой ми намигна:

През цялото време имаше много деца екскурзианти.

Коментар

Естествено на следващият ден се запътихме към манстира "Св.Наум". Подготовката за сезона е започнала. Подреждат се всякакви сергии.

Тази статуя е нова. На един германец ( мисля беше ) му се явил на сън Св. Наум и му казал, че трябва да отиде да му направи статуя в парка до манастира. Той естествено не обърнал внимание на съня. След една седмица на косъм остава да си отреже ръката с ъглошлайф. Вечерта пак сънува Св. Наум , който го предупреждава, че следващият път няма да му се размине. Човекът веднага се качва на колата и пристига в манастира. Взема ъглошлайфа и без да му трепне ръката прави тази статуя от старо дърво. Колко е истината и колко не не знам. Това е историята.

Ето ги изворите. Много риби имаше в тях.

Чакаме мама да се наснима и продължаваме

Тук се вливат изворните води в езерото.

Това са направили в парка пред манастира. Освен това има много пауни пуснати свободно. И много табели пазете си децата, че пауните хапят. Имаше деца, които тормозеха животинките - и аз да съм и аз ще ги хапя. Явно улучихме сезона на ухажването. Постоянно бяха с вдигнати опашки.

Търпеливо чакаме големите да си допият кафето:

Светената вода.

След това отидохме и до Струга от където изтича Охридското езеро по река Црни Дрин.

Коментар

Днес е Гергьовден. За всички беше голям празник. Нашите приятели имат къща във Велгощи http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%...BE%D1%89%D0%B8 ( сега вече квартал на Охрид). Гледки от дворчето на къщата. Насреща манастир Св.Никола

Тъй като за първи път се случва да сме на този ден тук, отиваме в манастира Св. Илия.Постоянно се прави нещо ново.

Масите бяха готови от сутринта. На тях имаше сложена закуска( доста обилна), а по-късно щеше да има и агнешко. Не останахме да видим как го приготвят. Освен това ми беше неудобно да снимам хората като закусват.

Големите седнаха на масите, а ние тръгнахме да си намерим хубавата гледка и полянките със свежи пролетни цветя.

И там има църква. И кръст на всеки баир.

Горско пътче.

Ето открихме първите цветя.

Пред манастира изградена чешма.

Едни са се захванали за работа,

а други гонеха гущерчета.

Ето такива гъбки се показваха от тревата.

Както и по-рано написах Македонците са вярващи хора. На този ден се поздравяваха със " За много години". Имаше хора, които дойдоха пеша от града ( не е далеко, но е доста стръмно и изморително). През ноща валя и за това нямаше хора по поляните - друга година са били пълни.
          Последно редактирано от jenia7812; 13-05-10, 15:40.

Коментар

Много хубави снимки!

С риск малко да спамя темата, в Гърция как си бяхте организирали спането и имаше ли проблем с това?
            One Planet, One Internet!
            We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

Коментар

Хубаво пътешествие сте направили и хубави снимки.

Коментар

Хубав пътепис и прекрасни снимки.Благодаря за споделеното.
                0осем9осем7шест0осем7едно
                Миро

Коментар

Първоначално публикуван от hackman Преглед на мнение
                  Много хубави снимки!

С риск малко да спамя темата, в Гърция как си бяхте организирали спането и имаше ли проблем с това?
                  Нощувките със закуска и вечеря си бяхме платили от България. Нямахме никакъв проблем. По-късно или утре ще продължа.

Коментар

Прекрасен пътепис за сутрешно кафе.
                    Поздравления за вглеждането в детайла .
                    Благодаря !
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Разхождаме се по центъра и брега на езерото. Шмугваме се по малките улички.

Доста интересно място за игрище.

Озоваваме се тук. Църквата "Св.София"

Продължаваме по новата пътека през езерото.

Започва да се показава "Св. Йоан Канео".

Гледките са умопомрачителни. Жалко, че със сапунерката няма как да се покажат.

И навсякъде са нацъфтели цветя.

Над църквата има площадка за онемяване. Там само А-ах и О-ох можеш да кажеш.

Някои са изморени вече.

Параклис " Св. Богородица" под "Св. Йоан Канео"

Всички търпеливо ме чакат да се наснимам, а е толкова красиво и не мога да спра.

Тук вече каза спри да снимаш или ще скоча.

Ей така си ограждат къщите.

Горният път излиза точно над "Св.София"

Обратно към центъра.

Тук пак някой ми намигна.

Последна снимка на крепостта, че е време за тръгване.

Последно редактирано от jenia7812; 14-05-10, 09:40.

Коментар

То вярно голямо снимане е паднало .
                        Благодаря за пътеписа. Много хубави изгледи.
                        ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                        LZ1YBB

Коментар

И така остана само да се приберем. Добре ама приятелите започнаха:
                          Не може да тръгнете без закуска, кафе, целувки, прегръдки и айде стана 10.30ч. Бяхме решили да минем през Струмешница. Поемаме. Малко липсват табелите, но се доверяваме на GPS-a и няма проблеми.

Караме си по пътя и изведнъж хълмчето пред нас е много странно. От далеч се виждаше кърваво червено. Докато да разберем какво е това си стана черно. Това си е действащ вулкан. Много интересно, но никъде не откривам информация за него.

Пътя се вие покрай река Вардар.

Наближаваме Валандово и има доста лозя.

Кривваме малко от пътя. Пред нас се разкрива Дойранското езеро.

Това е централната улица на Стар Дойран

Тъй като не си бях написала домашното тук ни изненада и първата изоставена църква, която видях през цялото ни пътуване. Катедралната църква" Св.Илия". Признавам си стана ми гадно.

Ей там между двете планини е границата.

В полите на планината е осеяно с малки села и в Македонско и в Българско.

Македонците бяха безкрайно културни. Ние си бяхме направили и регистрация в полицията (ако сте на хотел от там ви дават - тип нашите адресни карти). Пред нас имаше само 2 коли. Минахме за няма и 5 мин. Видяхме гръмката табела- "Добре дошли в РБългария- член на ЕС". Урааа дойдохме си. Да ама не. Тук в ЕС ви връчват прословутата флашка и те пускат по правата. Едното гише го пропуснахме. Митничаря излезе бягайки и свирейки. Добре, че бяхме само 3 коли на границата и колкото и да се чудехме кое е следващото, само 20-на минути ни отне. Все пак успяхме. Потегляме и оооо изненада. Няколкото километра до Петрич са добре нарязани, без възможност за заобикаляне. Е както се казва Добре дошли.

Минахме през прохода Попови ливади, който е страшно живописен и с много завои. Просто да ти се завие свят. Иначе гледките са покъртителни.

След като подминахме Гоце Делчев се появиха и полета, а хората като мушички се щураха по тях.

Покрай пътя беше затрупано с камъни от всякакъв вид.

Тук пак хванахме трафика, но тези показаха колегиалност и ни дадоха път.

В Борино имаше 3 дневни празници и беше голяма веселба. Вече бяхме уморени и бързахме много. Друг път ще дойдем за 6,7,8 май, когато са празниците.

И тъй като напоследък всички наши пътища минават през Девин- ето ни там. Починахме и хайде ей къде е Варна. Трафика беше убийствен, но без да бързаме се прибрахме

Навъртяни някъде около 2300 км. В Македония 1Евро = 61.3 Денара
                          Дизел 57-58 денара , бензин 78-79 Денара. По нашият маршрут нямаше магистрали. Пътищата са почти като при нас. Само липсват дупките( това за малките пътчета), главните са им перфектни. Пътува се спокойно. Полиция видяхме на 3- места. Само на излизане от Дойран ни спря Гранична полиция. Просто погледнаха книжката на съпруга ми и ни пожелаха "Лак пат". Стигнах до извода, че е по-добре да се мине през такъв малък пункт, ако не искаш да си загубиш няколко часа за висене по границите. Това беше всичко от нашата разходка. Благодаря на всички, че го изчетохте!

Коментар

От: До: До Солун и Охрид 05.2010г.

Хаха! Прекрасно беше. Изглежда сме били в Охрид по едно и също време. И сме снимали същите неща. Онова mini, а и един стар ситроен по-надолу. Саксията със теменужките на Йоан-Канео, изворите, и пауните.
                            А забелязахте ли МcDonalds-a зад статуята на Климент Охридски. Имам същата снимка. Сякаш Климент държи картофки и се кани да бръкне в картонената кутиика Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_4911.jpg
Прегледи:1
Размер:147.6 КБ
ID:5179733
                            И ние бяхме там точно на Гергйовден. Даже драснах и едно пътеписче от първи впечатления, но не съм го доуформил още. Ето аще няколко снимки:
                            Прикачени файлове

Коментар

От: До: До Солун и Охрид 05.2010г.

Първоначално публикуван от Drajeto Преглед на мнение
                              Хаха! Прекрасно беше. Изглежда сме били в Охрид по едно и също време. И сме снимали същите неща. Онова mini, а и един стар ситроен по-надолу. Саксията със теменужките на Йоан-Канео, изворите, и пауните.
                              Напълно възможно. Почти пред всеки хотел имаше по няколко нашенски коли, а по улиците често се чуваше Българска реч.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X