Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Авантюра.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Авантюра.

Активно живеене.
    1 ден.

Пролетта реших да участвам в таз годишното издание на спортната проява - "Изкачване на 10 най-високи върха на Балканите за 72 часа" .

За да не ми е скучно, убедих и Радко да, се присъедини.

Програмата беше:
    5 август - изкачване на Стефани, Митикас по Локи, Скала и Сколио. После трансфер до България. Спане при Янкиш.

6 август - изкачване на Кутело, Бански суходол, Вихрен. Спане на Бъндерица.

7 август - трансфер до Трещеник и после изкачване на Мусала, Малка Мусала, Иречек. Финал Боровец.

Щом взе да наближава тази авантюра и започна да ме гони шубето. Не се съмнявах, че ще се справя, но да не бавя цялата група /в представите ми съставена от нацепени батки и каки в млада възраст и тигри на планинските маратони. /

Реалността бе различна - група 10 човека, приятна, стегната с нашите възможности.

В три сутринта на 5 август се изсипахме сънени от бусчето си на паркинга на Приония и изтърчахме към заслона Refuge A.

В 5.45 бяхме там.

Починахме за кратко и продължихме към Стефани. След заслона рязко се набира височина, но почти не почивахме и в около 9 /9.05/. бяхме на първия ни връх днес.

После слязохме и се втурнахме към Локи. Изкачването е като на Стефани / по-леко, дори приятно / но доста по - дълго. /

На Митикас имаше стълпотворение. Направихме набързо снимки и слязохме по стандартната пътека.

Другите два върха за днес - Скала и Сколио / в 13 ч. бяхме там/ пробягахме бодро и слязохме обратно подсичайки връх Свти Антоний и без пътека отчасти.

На заслона /Refuge A/ си позволихме 30 мин. почивка. След това, слизахме безкрайни два часа до паркинга на Приония дето стигнахме в 16 ч.

Всичко ходене днес беше 13 часа, около 11 часа активно.

Там се натоварихме на буса и отпътувахме е обратно за България.

Ноща изкарахме в Самуилово, при емблематичния Вальо Янкиш.
    Там и вечерята и компанията бяха много приятни.

С Радко си легнахме с кокошките.😊

2-ри ден.

Днес потеглихме за Кутело от Бъндерица чак в 12 ч.
    Безобразно късно, за разлика от приятно ранното тръгване в 3 през нощта предния ден.

В гората над хижата, беше задушно и това леко вгорчи стегнатото инак темпо.

В Малкия Казан подухна хладен въздух и очите отново светнаха.

На заслон БАН направихме първата почивка. Там бяхме в 13,20.

[img]https://i.postimg.cc/8k0HFmvg/IMG-20220806-132744-01.jpg[/

На Кутело пристигнахме час след това / 14.20/.
    Аз бях леко задъхан.

После до Кончето, преминахме без приключения, освен вятъра който периодично ни терзаеше на силни талази. Заради него аз навлякох целия кофраж от раницата - тънка, почти прозрачна ветровка, бъф и микроскопични ръкавички.😇

На Бански суходол се появихме към 15.20. След няколко снимки, се обърнахме за връщане към Вихрен - по подсичащата.

Вятърът там присъстваше и изчезваше.

На премката обаче, критично се усили за десетина минути, чак до плющене на шюшляци и коланчета на раници.

По ръба отново стана тихо. Най-горе реших нещо да избързам нервно, задъхах се и пристигнах на върха две минути след основната група. В 17. 02 😇

На Вихрен беше навалица. Естествено, както често се случва вече по разни места, се стигна и до хоро /не ние/.😛

Набързо направихме по няколко снимки, разделихме нашата група на две части и едните заслизаха обратно през Казаните, а другите /аз вкл. / през Кабата.

Преди хижата видяхме диви кози. Вече допускат хора на няколко метра от себе си. Това е обнадеждаващо, а и могат да се снимат с тел.

На хижа Вихрен бяхме в 19 ч. Естествено отморихме с напитки. Батките с бири, аз с кафе и кола, а Радко с бира и кола😍...

После се дотътрихме до Бъндерица, поизмихме се, кой както може и след обилна вечеря хлътнахме под одеялата.

3-ти ден.

Първо да кажа, че изкачихме 8 от 10 върха.

Причините, според мен, бяха обективни.

Този ден ни се изплези😛
    колоритен, воден и студен.

Стартирахме пеш в 9.20, от местн. Нехтеница

В 10.20 цъфнахме на Грънчар. Там отнякъде изскочи хижаря Ангел и веднага занарежда:

- Ще видите сега, ще вали ама много, щевалиидоригърми🧐... аааааа ще го помните този ден, времето се влошава драматично бе еййй къде ше ходите бе🧐

Това бе казано скороговорно - на всички няколко пъти и на всеки поотделно наизпроводяк.

И накрая ни помаха с отрудена ръка

До вр. Овчарица стигнахме лесно, после заваля и увеличихме темпото.

След туй, неочаквано бързо пробягахме над Маричини езера и скоро подминахме Близнаците.

Там заваля вече сериозно, а още - духаше студен вятър на силни талази, и видимостта стана повече от съмнителна.

От премката след Близнак до върха Мусала не спрях да почивам*, което си е добре за мен.

* то никой не спря

На Мусала бехме в 14.10., мокри като кокошки и леко позамръзнали.

Дари започна веднага да си изстисква чорапите, а другите се изтръсквахме като коне и обменяхме впечатления.

Дъждът и вятърът на моменти се усилваха драматично. Мъглата размиваше всичко наоколо.

При тези условия, Иван предложи да, слизаме направо надолу.

Трионите, Малка Мусала и Иречек оставаха за друг път.

Верно губихме два върха, но си спестявавахме маса неприятности.

Всички от групата, бяха ходили по високото в лошо време и дори ужасно такова и никой не възрази.

В 16. 10 бяхме на хижа Мусала. Май я стопанисват приятни хора.
    Взех си чай с малък ром.

Иван ме погледна с респект и си поръча същото.

Вечерта бяхме в София.

От там с влака за Варна.

И така резултат - 8 от 10 Балкански първенци за 78 часа , стегнато темпо и стабилна група.

Снимки от днес - малко, времето мина в търчене събличане и обличане.
    То и гледките бяха в три тона и близки - сиво, бяло и кафяво.

Айде.

Благородно ти завиждам. Браво!
    Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Благодаря за споделеното. Това си е спортно постижение.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

`Браво, сериозни сте! Жалко че времето не е било до края с вас.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X