Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Западни Балкани

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Западни Балкани

    И те така ...
    Чухме че ще има Свотовна Купа по Рафтинг преди време и бяхме решили да я посетим. Повечето от групата сме каякари но някои от нас бяха в бизнеса с Рафтинг та си намериха сериозна причина да посетят някакви курсове за помощник съдии. Все пак участваха и наши отбори и най-вероятно подкрепата ни щеше да е нужна. Нашега, намайтап на срещата ни за тръгване се бяхме събрали 6 коли натъпкани догоре с хора и екипировка. На другия ден се очакваше да тръгнат още хора и по всичко личеше че май всички ще ходим на тоя панаир. Последва пътуване към Баня Лука цяла нощ което ни отне 10 часа. Мразя да пътувам вечер и само заради една камара доводи се навих на тези компромиси.
    Сутринта видимо изнервен паркирах колата насред паркинга на организаторите.


    това е стар приом от куриерската ми практика. Запушваш им паркинга и те гледат по най-бързия начин да ти обърнат внимание Така и стана. Веднага излязоха някви и по най-бързия начин ни упътиха към къмпинга. От тук започна и да ни става ясно и къде сме попаднали и какво са направили местните заради състезанието. Пътя беше отцепен, макар че е главен път "Баня Лука-Сараево" ако нямаш лодка на тавана или подобни отличителни белези не те допускат в Дефилето. Всички полицаи, пожарникари и подобни служби бяха мобилизирани. Всякакви пътноподържащи инстанции също. Косяха се канафките, подзидваха се крайпътните довари и тн. Набарахве къмпинга в който не можело да влезеш с колата и ние "уважихме" тяхните щения

    забелязаха че сме изнервени и ни оставиха на мира.
    Самата река Върбъс не представлява някаква сериозна атракция за по напредналите в "Бързите води". Но там в района си имат само тая и подобно на наща Струма си и бяха измислили страшен имидж.

    Решихме да не спорим с тях по балкански тертип оставихме ги да си строят съораженията и отидохме да обърнем къмпинга на Палестински лагер.

    На другия ден хукнахме моментално в райна да си търсим нещо по-атрактивно за каране. Май само черни пътища открихме и реки в които нямаше вода , но поне се разходихме

    убихме достатъчно време докато започне самото състезание. Като се заигравахме по трасетата определени за състезаниет.


    Над 50 мъжки отбора и около 25 женски щяха да премерят сили за световната купа. Обстановката определено се промени в момента в който наближи датата. Имаше паради в града и всякви мероприятия, но келешката ни незаинтересованост беше проявена в голям процент. Отделно че с тая окупация от полиция навсякъде не ми се занимаваше да си търся място за колата и да си броя бирите.
    Дойде и датата и се започна с голямата надпревара. Отборите бяха кой от кой по атрактивни.



    Мускули и емоции навсякъде. Голям бой падна. Наще момчета също присъстваха в района и дадоха доста от себеси. Естествено една съдийска грешка успя точно на нас да се случи което определетно вбеси отбора и последваха разправии от балкански стил със заплахи за "насилие" и други екзотични наслади към съдийския състав. И въпреки че не ни признаха спускането и ни върнаха отново бихме пак опонентите и то със спукана лодка. Цирка си беше вече истински.
    Но на нас ни писна и решихме че ще ги изпреварим преди следващия етап който бе на река Тара на границата на Черна гора. събрахме лодки и багажи и подпалихме.
    това са гледки от пътя за Сараево.

    Според мен умишлено не бяха реновирали част от постройките които са пострадали от войната. после се скрихме в планината и всичките тия гледки изчезнаха.

    ей така се минава граница. През моста, през митничарите и веднага след бутките е къмпинга

  • #2
    До: Западни Балкани

    Изхвърлихме всички боклуци по поляната и газзззз към реката че деня свършваше. Трасето се оказа гранична зона и беше голяма мъка с колата но се оказа че има решение което ни спестяваше всички болежки.

    Айде товарете че се стъмни, а се кара по 15 км. черен път до старта. Човека трябваше да ни чака под моста на граничния пункт защото нямахме паспорти а той с тоя Пинц минаваше с двеста през границата без да спира. Тръгнахме надолу и .... тия спортистите пак ни настигнаха

    над 400 човека натоварени в джипове и бусове чакаха търпеливо келешкия Пинц да се свлече надолу. Ние сме по-важни ще чакат ... не можахме да им се откъснем и се наложи да влезем заедно с тях в реката. Не е лесно с 80 рафта около тебе да гребеш. А и такъв дъжди ни затряска че работата стана дебела

    никаква видимост и надуваеми чудовища около тебе. Но гледките си заслужаваха определено.

    Останахме разочаровани и от тази река. От чиста Балканска комплексарщина "местните" отново бяха завишили категорията на трудност на реката и на нас ни писна определено. Ясно е че гледат да си направят района атрактивен ама барем нас да не ни пързалят. Късмет имахме че се намирахме там където Тара и Пива се сливаха и стават на река Дрина. Видимо им теглихме една и им казахме че надругия ден ще скочиме в Пива. Онези ни обявиха за луди. Пива била опасна, студена и с категория и половина над Тара. Брееееееееййййййй си казахме.... идялно ни урежда
    хоп и намерихме старта под една огромна язовирна стена. Най-високата в европа според местните.

    Вярно беше висока и водата вярно беше студена 4 градуса. Излиза от дъното на язовира и определено се мръзнеше.

    моменталтно успяхме да изпуснеме единия каяк в дерето при което собственика му се наложи да плува половин километър за да го стигне и продължи с лодка надолу. посъбрахме се по брега и продължихме

    Нов проблем. Ледена вода и яко слънце. Резултата е налице.

    нищо не се виждаше и не смеех да вадя апарата по бързеите защото незнаех какво следва и малко ми достраша. Те самите си бяха истински с хубава вода и мощни. Гледките около тях също бяха находка и постепнно започвахме да възвръщаме чувството си на задоволство.


    най сетне след толкова километри бяхме щастливи и доволни от трасето. Някъде на километри онези надуваемите си мереха силите а ние се забавлявахме на спокойствие в района. Ето и пътя покрай реката

    който се провира в тунели и пресича реката по моста който е на снимката

    гледките си заслужават определено. Нахилени и доволни си събрахме багажи и газзз към Будва. На жените им се ходило на море. Мойта си я бях оставил в София ама другарчетата се оказаха предатели. Хич не ми се ходеше натам ама от чисто любопитство реших да изкарам една вечер.
    Града от високо

    Нещо нещата започнаха да ми миришат на "Несебър" и Созопол" и се оказах прав. Ако някога тръгнете натам, никога не тръгвайте с организирана екскурзия. Града е налазен от Руснаци и всичко е в цени и строежи. В основата си не предлага нищо повече от нашето черноморие. Яхти по 50 метра и съмнителни баровци. Установих че до Будва е по интересно да стигнеш отколкото да седиш там. За това и ходете с колата си в тая посока. Околностите и предлагат много повече от самия град.

    Коментар


    • #3
      До: Западни Балкани

      Мина си и тая вечер и на сутринта вече с нетърпение подскачах около колата. Предстоеше да налазиме района на р. Морача и да скочим в нея. Местните бяха ни предупредили че е била страшна и много опасна и че има участъци които са непреминаваеми и животоопасни. Вече не им вярвахме и се бяхме нахъсали яко. Дай па да я видим тая страшната река.

      Още при влизането в каньона бяхме смазани от неговите обеми.


      Дотука ясно. Адски е дълбок и няма излизане през тия скали. Видимо бързея отдолу не изглеждаше сложен но в последствие се оказа с голяма денивилация и на входа му нито можеш да спреш да огледаш нито да видиш на къде ще отидеш. Поогледахме го и го зарязахме. Решихме че е по-добре да се качим на горното трасе защото бяха казали че там е "страшното" и да си оставим тази по-красивата част за утре. Като пълни балкански идиоти се набутахме в ранния следобяд в каньон за който два гидовника ни казваха че нямаме работа там.
      В самия вход реката изглеждаше спокойна и с лека денивилация.

      и така до първите два завоя

      Нещо почна да ни съмнява. В същия момент ми свършиха батериите на фотото и докато псувах всичко живо за това взех едно леко падче, едно завойче и ..... стана страшно това рекище изчезна м/у едни огромни скали надолу и играта загрубя. Винаги съм чакал момента в който ще имам възможност да вдигна категорията малко, ама тва си беше удар под кръста. Прелетяхме няколко километра със зверска скорост и адреналин който ни блъскаше в ушите. Никаква видимост. Поогледаш 200 метра участък ако можеш от скалите и от там влизаш с ясната идея че ако стане нещо с тебе, другите двама нито те виждат нито знаят накъде си изтекъл или под коя скала си. Видяхме по-надолу че каньона отваря и решихме че свършва страшното. Айде още 500 метра бой през камъните и се нахендрихме на входа на един още по-тесен и наклонен пасаж, който даже нямаше и заобикаляне.
      Край, тръгваме си. Нито беше деня, нито беше времето да сме тук. Приключението ни започна наново. Пътя беше някъде 200 метра над главите ни но до него се стигаше по почти отвесна стена от кал, листа, храсти и дървета. Започна едно лазене и теглене на каяците със спасителните въжета. Втори час драпахме по баира а пътя даже не го и чувахме. Бях си взел телефона и се обадих в лагера да им кажа какво става и да бъдат готови да ни пресрещат от някъде. Почти се стъмни и изоставихме каяците за да може да ходим по-бързо. вече беше почти мрак и изскочихме на пътя. Момчетата се върнаха надолу за лодките а аз останах на пътя да пресрещна колата. Бая се узорихме. За 200 метра денивилация 2 часа и нещо катерене. Бяхме скапани определено, но бирата в багажника ни върна тонуса. Доста поуки извадихме от случката но съм сигурен че живот и здраве догодина пак ще се наврем в същата простотия
      това е изхода на трасето който така и не достигнахме. Наклона на брега си личи.

      Това е за сега. довечера ще пусна и от големия каньон.

      Коментар


      • #4
        До: Западни Балкани

        Айде дойде и деня. изяли шамарите от предишния ден, с леко притеснение ришихме да влезем в дълбокя каньон. Самото трасе беше ясно че е по-леко, но имахме едно наум след приключеният през предишния ден. Ясно ни беше че м/у тия скали ако се стане нещо и напуснеш лодката, много са малко местата в които можеш да я спреш и да се върнеш в нея. Нещото което ни срази най-много е че в този участък видяхме над 20 превозни средства паднали от пътя. Рейсове, коли, тирове и цистерни.

        бяха си с двигателите, гумите и скоростните кутии. Давахме си сметка че тези нещастници са прелетяли 100-на метра и са кацнали тук. Не е приятно де преминаваш през тавана на Голф 2 на място където той въобще няма работа. Малко се депресирахме от тези гледки. Пътя който е горе е слабо обезопасен и явно всеки инцидент по него завършваше с полет. И тримата в групата бяхме шофьори и никой от нас не искаше да му се случва такова нещо. Въпреки цялата гледка, самият каньон ни даде много. Да се навреш там където много малко хора са били си е привилегия.




        лека полека си дойде края и трябваше да се връщаме. От Черна Гора да България пътя и много труден и бавен. Няма магистрали, няма цивилизация. Границата със Сърбия е някаква пълна пародия. През целия път караш в еднолентов път пълен с джигити. Чак в Бг се отпускаш малко.
        Тръгнете ли натам се въоражете с търпение.

        Коментар


        • #5
          До: Западни Балкани

          Страхотен разказ!
          Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
          Drag Grand Canyon Daily
          Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
          LZ1JYM

          Коментар


          • #6
            До: Западни Балкани

            Абе не сте нормални. Визите се с лодките по реката, и по едно време решите че трябва да се правите на Спайдърмени
            Иначе като гледам е било доста забавно.
            Където Бирата, Там и Аз...

            Коментар


            • #7
              До: Западни Балкани

              Доста адреналиново преживяване.Благодаря за страхотните снимки и интересния коментар!
              Женя Вълчанова 0888272565

              Коментар


              • #8
                До: Западни Балкани

                Благодаря за споделеното приключение!
                http://www.nakladkibg.com
                накладки, спирачни дискове, съединители

                088 8613380

                Коментар


                • #9
                  До: Западни Балкани

                  аме сте фотогенични бре ((:
                  супер разказ манев, реките са много красиви!

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X