Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да поскитаме из Гърция...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Да поскитаме из Гърция...

    Скъпи приятели, преди седмица осъществих една от набелязаните цели за това лято, а именно да поскитам с мотора из южната ни съседка - Гърция.
    Радвам се, че за реализирането на тази идея се събрахме група от 4 мотора и петима участника.
    Плана ни беше Халкидики на средния ръкав /Ситония/, установяваме се някъде там и правим туристически турове и плажове на различни места с моторите.
    Разбира се...каквото "мишката намислела...котката го разваляла", та и в нашия случай така, но пък се осмелявам да твърдя, че беше невероятно готино и емоционално напук на всички трудности и спънки.
    За 4-5 дни имахме удоволствието да изживеем много и различни моменти.Още на влизане в Гърция, такъв буреносен вятър ни подвя, че се наложи да караме близо до аварийното платно на магистралата, защото поривите на вятъра ни отпращаха направо в най-лявата лента, а там гърците си изпреварваха и хич и не им пукаше...
    Първа почивка, а ние не можахме много да се отдалечим от моторите от страх, че вятъра ще ги събори...





    На втората почивка, нещата вече бяха по-добре.Вятъра беше понамалял, но пък в далечината пред нас пътя се губеше в мъгла от облаци и се чуваха страшни гръмотевици.
    Тук решихме да изчакаме да премине дъжда, но..напразно загубихме близо час, без това да се случи.В крайна сметка облякохме дъждобраните, и се впуснахме в прегръдките на бурята...





    Покарахме няколко километра под гръмотевиците и, след това дойде и ...дъжда.Макар и повечето от нас екипирани с дъждобрани, то...това не беше нормален дъжд, а направо буреносен.Няма да забравя когато настигнех тир по магистралата и трябваше да го изпреваря...буквално се врязвах във водопада от пръски който той сееше навсякъде и разстояние от 15-20 метра го минавах на сляпо без да виждам нищо освен мъгла от вода...На моменти ми ставаше страшно дори, защото това каране на сляпо дори и с 100км./ч. не беше хич безопасно, но...нямахме никакъв друг избор.
    Така стигнахме на Халкидики/някъде над Атонския полуостров/ и тъкмо спряхме пред един супер маркет под...прилично изглеждащи навеси на паркинга, за да се преоблекат някои от нашите другари и...ни удари с пълна сила урагана, който вилнееше в този район породен от циклона Медуза/е това ние не го знаехме, но го научихме после от медиите/.Де факто ние минахме през най-голямата буря, каквато гърците не са виждали десетилетия наред по тези земи и то на...мотори.
    Навесите разбира се се оказаха от...мрежа против градушка и всичкия дъжд и вятър се изсипа над нас.Просто вдигнах качулката на дъждобрана и застанах на място където ...течеше на главата ми най-малко вода . Вятъра беше невероятно силен и дори и под въпросните навеси, той се опитваше да събори мотоциклетите ни.Беше хем величествено и емоционално, хем и доста тревожно за нас, защото все пак имахме още едни близо 100км. до крайната си точка.
    Както и да е...изчакахме го да понамалее и потеглихме.Бяхме вече и без това мокри/кой повече , кой по -малко/.Карахме внимателно и въпреки това на доста места по завоите поради свлечената от дъжда пръст и камъни от склоновете/Ситония е планински полуостров/ моторите ни поднасяха.Локвите през които се налагаше да минаваме на моменти бяха толкова дълбоки..., че дори и с вдигнати крака до кормилото пак се мокрехме, а половината мотор беше под вода.
    В крайна сметка стигнахме живи и здрави.Настанихме се и ...напълнихме терасата на стаята с куфари и дрехи на простира.





    На следващия ден времето вече се беше поуспокоило.Въпреки, че нямаше обхват заради бурята, успяхме да се свържем с близките си, и да ги успокоим, че всичко е наред.
    Изглед от терасата на хотелчето.Още в 07,30ч. вече напичаше доста обещаващо, а от бурята и дъжда нямаше и помен...





    Кончетата ни кротко си стояха на коневръза в очакване какво ще ни донесе днешния ден.





    Разходихме се с Динко в околността и направих малко снимки...























    Този ден обиколихме най-южната част на полуострова,...

















    Вярната ми машина, на фона на Атонския полуостров/в дъното на кадъра/...





    ...а заливчетата с изумрудено зелената вода не липсваха, въпреки всичката мътилка, която се изля в морето предния ден заради проливните дъждове и планинския терен.


























    Направихме си плаж, ...











    Машините стояха почти до нас, което ни устройваше идеално, за да не ги мислим излишно...





    А вечерта...станахме свидетели на красивия залез над полуостров Атон с неговия емблематичен връх на южния му край.Облаците така бяха строени, че той приличаше на изригващ вулкан.Страхотно и запомнящо се...уникално !








    Беше невероятно изживяване да стоиш на южния край на полуостров, някъде там...далеч от дома и да си вперил поглед в представлението на майката природа.В този момент някак...осъзнаваш, че света всъщност е много малък и имаш чувството, че можеш да отидеш навсякъде само с едното голо желание.
    Емоциите ни дойдоха в повече и...трябваше да има физически израз на всичко натрупано в нас, за да не ...експлодираме!





    Скачахме като подивели и се търкаляхме в пясъка на плажа...








    Накрая пред уникалната гледка ...











    ...си направихме и групова снимка за спомен.











    Колкото и да не ни се искаше се откъснахме от тази магия, обърнахме моторите и уж обратно...Обаче въпреки, че времето напредна не ни се прибираше и...гас още по-на север до гр. Сарти.Тук се сляхме за малко с местната атмосфера...





    [url=https://flic.kr/p/WGenTw][/url








    Гърците карат много мотори...а още повече скутери.Един вид обаче скутер, който те наричат "Патаки" е най-масово разпространеното превозно средство...





    Хванах залеза над Атонския полуостров вече при пряка видимост...








    Беше спиращо дъха изживяване на живо!
    Вечерта прибирайки се на обратно обаче се появи и първия проблем. Единия от моторите отказа да върти при паленето.Наложи се първо да го бутаме, а при второто спиране вече по тъмно, вкарахме в боя и кабели и подаване на ток от друг мотор.





    Колегата набеди акумулатора за виновен, макар и последния да беше едва на два месеца, а...аз не бях съвсем сигурен в това, но...
    На следващия ден тръгнахме в обратната посока да търсим акумулатор.В първото градче на 10 километра се оказа, че...нищо не може да се намери за голям мотор.Хората продаваха само части и консумативи за скутери.











    Така бързо се взе решение и гас до съседния голям град на 60-70км., където имало и сервиз и магазин.
    Намерихме го, купихме акумулатор , но...човека каза, че искал той да ни го зареди и ни каза да се върнем след два часа.





    Така и така ще се чака...мръднахме на 15км., намерихме си един плаж и се установихме там.





    Интересен факт. За цялото ни пребиваване там, колкото и девойки да ми хванаха окото, се оказваха в последствие...българки Чак не е за вярване, ама е самата истина.Само две гъркини ми харесаха с малки забележки...Едната е по-горе на главната улица на Сарти, а другата тук на плажа...








    Водата беше кристална и се отдадохме на плаж и гмуркане.





    След час повредения мотор и още един се върнаха за акумулатора, но...се забавиха много.Звъня и какво да разбера...Оказало се, че проблема въобще не е в акумулатора, а в стартера.Сваляне пред сервиза, разглобяване и...отлепени магнити на статора, като два от шест са се строшили и за заклинили ротора.
    Динко /собственика на БВМ-то с проблема/ се изрази доста лаконично..
    - А... Миро го поправи...сега вече ще го монтира на мотора.
    Аз оцъклен отсреща...
    - Как го поправи бре, да идваме нещо ако трябва?
    А Динко...
    –Ами с маслинови клони...
    Тук вече ме срази и аз си помислих, че нещо ме бъзика
    След час, когато вече бяха при нас разбрахме, че не е никакъв бъзик.Миро намерил отрязани дебели клони от маслиново дърво и издялал клинове, които набил под конус, за да се закрепят магнитите.Идеята беше да изкара 20-30 паленета, да се приберем и после вече ремонт както трябва.
    Честно казано...идеята проработи и се прибрахме без никакъв проблем в БГ.
    Така деня ни мина под мотото да поправим мотора на колегата.
    На четвъртия ден събрахме багажа, /аз първо играх сиртаки по бански и с ботуши, а после и казачок по стара традиция, за който Белата ми липсваше за дует/...








    ...и се насочихме към един близък до хотела ни плаж,като се отдадохме на удоволствието от плуване и гмуркане в кристалните води на Егейско море.














    Другото типично превозно средство в Гърция е ...пикапа





    Тръгнахме към обяд да хапнем и после към БГ, но...отново изпитание.
    Карайки по крайбрежната улица от една пряка изкочи гъркиня с една кола и...Миро който водеше колоната беше ударен .Мотора му рязко се отклони и той едва успя да го овладее и да не падне.Спряхме, стана задръстване, а ние без да ни интересува това се затичахме да видим дали не е пострадал нашия приятел.За щастие нищо му нямаше, защото ролбара на мотора го беше спасил.Гъркинята обаче...най-нагло му дръпна ухото и му каза, че не бил гледал...Направо се оцъклих, ама...хайде да не правим панаири в чужда държава.Нали всичко беше наред и нямаше наранени...
    Хапнахме и газ към БГ.
    Привечер стигнахме границата безпроблемно, минахме за 5 минути и вечерта отседнахме в Мелник.








    Колкото и да бях изморен, яхнах мотора и се качих да изпратя деня на Роженския манастир.Колегите не пожелаха да дойдат с мен, но това не ме отказа.И сам война е войн...Не съжалявам и за миг.Въпреки умората от много километри представлението беше уникално.











    А залеза над мелнишките пирамиди беше вълшебен...











    Влезнах и в манастира,...











    ...а там в тишината на мрака се чуваше припева на вечерната служба от църквата.Стоях като омагьосан, и сякаш никога нямаше да мога да се отърся от унеса и магията...














    Хотелчето и ресторанта под него въпреки високите цени/говоря за ресторанта/, ни се видяха много приемливи на фона на цените в Гърция.Направихме си купон, хапнахме много добре, пийнахме и хайде по леглата.
    Мелник сутринта ...





    Този ден вече се прибирахме.Пътувайки към Ст. Загора, се отбихме до Белица , за да видим парка на мечките,...





    ...а след това вече се прибрахме.
    И така...5 дена, 5 човека и...4-ри мотора изживяхме много и различни емоции.От бурята и дъжда, през спокойствието и жегата до не-плановите ремонти с подръчни средства тип сървайв...За десерт разбира се, залеза и нашата уникална природа...
    Какво да искам повече...?
    Поскитахме отново и 1400-те километра сякаш бяха не толкова, а само 140...така бързо и страхотно преминаха тези 5 дни.


    П.П.Ето и снимките от това приключение.Разгледайте ги на цял екран и мисля няма да съжалявате!


    https://www.flickr.com/photos/143986...h/35898491910/


    П.П.За който иска да види определен кадър в цял размер и с добро качество...клик на снимката и на ...цял екран!
    Поздрави
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

  • #2
    От: Да поскитаме из Гърция...

    В Белица парка направо са го унищожили! Спомняш ли с теб когато ходихме за какво ставаше въпрос? Аз ходих преди седмици и паднах направо!
    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

    Коментар


    • #3
      От: Да поскитаме из Гърция...

      Браво Любчо,добре сте си покарали,в Гърция наистина има доста красиви места с прекрасна панорама,да ти се прииска да си върнем излаза на Бяло море чак..
      LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
      Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

      Коментар


      • #4
        От: Да поскитаме из Гърция...

        Първоначално публикуван от MARINHAKER Преглед на мнение
        В Белица парка направо са го унищожили! Спомняш ли с теб когато ходихме за какво ставаше въпрос? Аз ходих преди седмици и паднах направо!
        Да така е...Парка е доста свит, карахме нагоре по черно където хич и не е за нашите мотори, за да стигнем до входа.Като видях какво е...направо не влезнах, а изчаках на по радлер-че на сянка с още един колега...Тези които влязоха май не бяха много очаровани, а двамата идваха за първи път...
        NISSAN FOREVER
        -----------------------------------------------------------------------------
        Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

        Коментар


        • #5
          От: Да поскитаме из Гърция...

          Първоначално публикуван от belata Преглед на мнение
          Браво Любчо,добре сте си покарали,в Гърция наистина има доста красиви места с прекрасна панорама,да ти се прииска да си върнем излаза на Бяло море чак..
          Ей Беличка...направо ми липсваше на това приключение, а пък за казачока беше задължително да си там...
          NISSAN FOREVER
          -----------------------------------------------------------------------------
          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

          Коментар


          • #6
            От: Да поскитаме из Гърция...

            Благодаря за споделеното.
            Уникални снимки особено тези на морските пейзажи.
            А Мотоциклета - цветарник пред един ресторант в Сарти го помня от преди 3 години.

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG1202.jpg
Прегледи:1
Размер:221.7 КБ
ID:5762751
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

            "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

            Коментар


            • #7
              От: Да поскитаме из Гърция...

              Благодаря, радвам се, че ти харесват братле!
              NISSAN FOREVER
              -----------------------------------------------------------------------------
              Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

              Коментар


              • #8
                От: Да поскитаме из Гърция...

                Браво на Вас!

                Коментар


                • #9
                  От: Да поскитаме из Гърция...

                  Стефка...ти няма ли да вметнеш някой фотос...?
                  NISSAN FOREVER
                  -----------------------------------------------------------------------------
                  Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Да поскитаме из Гърция...

                    Не е удачно да преплитаме темите!
                    п.п. Информативно: Гръцко посетихме два екипа, Любчо с другарите, а аз с "Дакара" и жена ми. Моя екип обиколихме 5 къмпинга с палатака от 35лв./няма място за "Валенсията" - истинската палатка/ и изминахме общо 1300 км. Идеята бе да разучаваме цените в евро и подготовка за следващ по дълъг мото трип.
                    п.п.п. Либето пътуваше в най големия ... да го нарека "зор" с въпросния циклон, докато ние оставихме палатката пълна с вода и наехме каравана! Звънях многократно да се чуем, ама комуникациите бяха ограничени, което ме притесняваше ... докато на следващия ден нещата придобиха положителен характер.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Да поскитаме из Гърция...

                      Поздравления и Благодаря за споделеното!
                      0осем9осем7шест0осем7едно
                      Миро

                      Коментар


                      • #12
                        От: Да поскитаме из Гърция...

                        Първоначално публикуван от STEF BMW Преглед на мнение
                        Не е удачно да преплитаме темите!
                        п.п. Информативно: Гръцко посетихме два екипа, Любчо с другарите, а аз с "Дакара" и жена ми. Моя екип обиколихме 5 къмпинга с палатака от 35лв./няма място за "Валенсията" - истинската палатка/ и изминахме общо 1300 км. Идеята бе да разучаваме цените в евро и подготовка за следващ по дълъг мото трип.
                        п.п.п. Либето пътуваше в най големия ... да го нарека "зор" с въпросния циклон, докато ние оставихме палатката пълна с вода и наехме каравана! Звънях многократно да се чуем, ама комуникациите бяха ограничени, което ме притесняваше ... докато на следващия ден нещата придобиха положителен характер.
                        Да така беше...Със Стефката се чувахме от време на време кой и докъде е стигнал, имали някакви проблеми и как се справя всеки екип със зора по пътя.След големия ураган комуникациите ни бяха отрязани и де факто ние на полуострова нямахме комуникация.Той ни звънял дали всичко е наред, но отговора в слушалката е бил, че няма връзка с този номер, което предвид ситуацията и било наистина притеснително.Късно вечерта успяхме с на пресекулки работещия нет на хотела да се свържем с близките си в БГ и да им пишем, че няма място за притеснение и ...че сме корави копеУета..., а под терасата на ходела пътни помощи минаваха постоянно с натоварени наводнени автомобили...Та така...
                        NISSAN FOREVER
                        -----------------------------------------------------------------------------
                        Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Да поскитаме из Гърция...

                          Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
                          Поздравления и Благодаря за споделеното!
                          И аз благодаря за вниманието.Радвам се , че ти харесва нашето приключение!
                          NISSAN FOREVER
                          -----------------------------------------------------------------------------
                          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                          Коментар


                          • #14
                            От: Да поскитаме из Гърция...

                            И аз благодаря за споделеното. Само едно вметване ако мога да направя, гърците викат на малките мотори папаки /патенце/ а не патаки/картоф/.
                            И аз съм планувал Ситония с моя скутер, но май за съжаление тази година вече няма да е......
                            Поздрави!
                            VITARA, SAMURAI
                            FIAT PANDA 4x4 CABRIO
                            RENAULT ESPACE QUADRA
                            ...и едно сивикче за града...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Да поскитаме из Гърция...

                              Първоначално публикуван от samuraj Преглед на мнение
                              И аз благодаря за споделеното. Само едно вметване ако мога да направя, гърците викат на малките мотори папаки /патенце/ а не патаки/картоф/.
                              И аз съм планувал Ситония с моя скутер, но май за съжаление тази година вече няма да е......
                              Поздрави!
                              Мда...това с Папа-кито за съжаление няма как да се редактира.Забелязах грешката/ама то от бързане/ много късно...
                              П.П.За Гърция и мотор септември, че и октомври е много добър вариант.Защо се отказваш...?
                              Поздрави!
                              NISSAN FOREVER
                              -----------------------------------------------------------------------------
                              Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X