Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

    Здравейте, приятели.
    По традиция всяка година така да се каже за завършване на летния сезон, си координираме семейно отпуските така, че да направим една забежка в началото на м. септември някъде.
    Тази година пак така...обаче се прокрадна идеята да направим едно пътуване за няколко дни извън страната.Къде, къде...ами логичното беше Гърция.Сезона беше тъкмо подходящ за море, Гърция наблизо и...речено сторено.Търсим места за нощуване из нета и се спираме на нещо подходящо на о. Тасос.Проблема беше, че решението за тази дестинация дойде около 2 седмици преди самото пътуване, но...сайта си ни прие резервацията, разпечатахме нужните документи и започнахме да се подготвяме за самото пътуване.
    Свалих си карта за IGO-то на Гърция, както и задължителните точки с газстанциите по маршрута ни.Проследих някои преки пътчета през Гугъл мапс/функцията стрийт вю е нещо доста полезно в такива случаи, когато не знаеш къде точно отиваш и какво е състоянието на пътищата/.
    Горяхме от предстартова треска, защото това пътуване щеше да е първото за нас съвсем самостоятелно зад граница.Човека е стадно животно и му е доста по-спокойно и комфортно, когато има другар до себе си и в добро и в лошо.Сега обаче щяхме да сме съвсем сами и...просто трябваше да можем да разчитаме само и единствено на себе си.
    На всичкото отгоре...пътуването щяхме да го направим и със старото Рено 19, което кара съпругата ми, защото с джипа първо щеше да е доста по-скъпо като гориво и второ/което ме и притесняваше най-много в случая/не ми се тръгваше с желязната офроуд броня и лебедката зад граница, защото при проблем санкциите щяха да са доста солени!
    Реното е на скромните 22 години и няма климатик и макар да е потегнато все пак...стара кола си е и на мен лично ми беше доста притеснено.
    Както и да е много скоро дойде и последния ден преди пътуването.Бях на работа и връщайки се вечерта бях посрещнат от отчаяния поглед на жена ми.


    - Днес получих имейл, с който ни уведомяват, че стаята сме я резервирали много късно и няма да можем да бъдем настанени в нея.Предлагат ни в друго населено място и на...друга цена...


    Аз бях шокиран... Как така в последния момент ни се случва всичкото това...направо останах без думи.Изведнъж всичко се сгромоляса/а се виждах вече с Реното на ферибота за Тасос/.
    Ами сега...какво да правим...Навсякъде дори и у нас резервациите по това време от днес за утре са немислими...поне тези които бяха в бюджета ни де....
    Вечерта си легнахме и оставихме въпроса висящ.Утрото е по-мъдро от вечерта си казвах заспивайки аз...ама май много, много не си вярвах...
    Ставаме сутринта...приготвям кафето...пускам лаптопа и не знам какво да предприемем...От вътре ми е едно такова...празно!
    След малко се надига и жена ми...Бавно отпиваме по глътка кафе...мълчим...и съм сигурен, че и двамата си мислим едно и също, а именно какво да сторим, за да не ни пропадне отпуската.
    В един момент като светлинка в тунела блесва една искра...Румъния - една отдавна мислена и обсъждана от нас дестинация!
    Защо пък не...наистина ни се пада по-далеко, ама пък ще преспим на отиване и на връщане по една вечер в Русе/аз съм родом от там/, ще се видим с родата и така няма да ни се съберат много километри на един път.
    Точно за едни 15мин. от алтернативен хотел в Гърция решението за пътуване точно в обратната посока беше взето/май скоро толкова бързо взето решение не си спомням да е имало/
    Веднага превключихме на вълна...Румъния.Жената се свърза със сестра ми в Русе/тя доста често между другото ходи в Румъния/ и обсъдиха идеята ни, а след това се разрови в нета и си резервирахме две нощувки в едно курортно селце в Карпатите - Azuga.
    В същото време аз неистово свалях и инсталирах карта на Румъния в телефона си, който мислех да ползвам като GPS.Имах доста инфо от позната от форума /Рали големи благодарности за отделеното време и полезната информация/ и сега всичко ми беше добре дошло.Имах и информация обаче, че Дунав мост се ремонтира от румънска страна и имало километрични опашки както и съответно...часове чакане на границата, но сестра ми обори тази информация с еднодневно посещение на Букурещ само преди два дни и бях спокоен в това отношение.
    След като приключваме с тази подготовка тръгваме из Ст. Загора набързо да си обменим валута.Само, че...това се оказа мисията невъзможна...
    Направо не ми се вярваше като на всяко следващо поредно място хората в банките клатеха отрицателно глава и ни казваха, че румънски леи не продават.В крайна сметка намерихме в една банка само, че...курса беше толкова неизгоден, че само от разликата за закупени 1000 леи/около 400-500лв./, щях да напълня 30л. гас в бутилката
    Твърдо се отказахме да купуваме валута от Ст. Загора и така след още малко мотане и събиране на багажа към обяд потеглихме на север.
    Чувствах се доста странно...движехме се точно в обратната посока на това с което бях свикнал вече в мислите си последните 10 дни.
    Както и да е...Пристигаме вечерта в Русе, виждаме се с родата, /сестра ми ни е набавила нужната валута на добър курс/ хапваме, пийваме, приказки и...хайде по леглата.Утре ни чака едно...неочаквано пътуване, за което не бяхме чак толкова много подготвени.
    Ставаме сутринта, пием задължителното кафе вземаме си довиждане и отлепяме. Дозареждам бутилката с гас на Реното малко преди Дунав мост и...много скоро се нареждаме на опашката на ГКПП -Русе.
    Ето, че идва и нашия ред. Слизам и подавам документите на митничаря.Той леко ги отмества незаинтересовано и ми казва...


    - Дължите ми 7,00лв. такса мост.Колегите от другата страна ще ви проверяват.


    Давам си аз таксата и продължаваме.Дунав мост наистина е в ремонт от румънска страна.Придвижването става само в едната лента, като в едната посока се пропуска за около 20 мин. колоната,а след това в другата посока пак 20 мин.
    Далаверата е от българска страна, защото колоната спира точно на средата на моста и на мен ми се откри възможността да направя и няколко снимки.
    Река Дунав в този си участък и нещо грандиозно.Широко разлята и много дълбока, а погледната отгоре изглеждаше и респектиращо красива.





    Поглед към Русе...





    Все още сме си у дома.Табелата намираща се в средата на моста се вижда наред с опашката от чакащи превозни средства.





    Реното, кротко чакаше на опашката, а аз искрено се надявах старата бойна машина да ни заведе и върне безпроблемно.





    Не след дълго дойде и нашия ред за преминаване. Продължихме, влезнахме в Румъния и както ми казаха нашите митничари тук вече ни провериха.След проверката и преминаване на ГКПП Гюргево първата ми работа беше да спра на пункта след бариерите и да си взема едноседмична винетка.В Румъния винетките не се лепят, а са електронни.Плащаш, издават ти документ и ти вкарват за колко си си платил в системата.След това полицията просто те снима с камерите и веднага в системата им излиза дали има действаща винетка или не.Глобите доколкото разбрах не са хич малки.
    Вече сме в Румъния...ха добре дошли...Трябва да задам на GPS-а накъде да ме води.Първата отправна точка за деня е Синая. Спирам на първата бензиностанция и решавам...Вместо по царския път през Букурещ...





    ...да минем през алтернативния през Търговище/не се чудете и в Румъния си има град с такова име/.Тъкмо там и мислех да допълня газовата бутилка, така, че направо зададох като точка една газстанция близо до маршрута ни...





    ...а след това и продължаваме към Синая.





    Като цяло и по двата маршрута километрите бяха едни и същи, но това решение дойде вследствие на инфото, че околовръстното на Букурещ е в ремонт и било чудо да се преминава от там.Алтернативата пък през центъра на града би ни забавила също ужасно много и затова решено...ще караме през алтернативния път.
    Потегляме и след известно лутане из Гюргево поемаме по избрания маршрут.Тук е мястото да споделя, че макар и пътя да се оказа доста разбит в една не малка част от маршрута, и населените места буквално да бяха едно...В друго.../половин Румъния минах на 4-та скорост /, не съжалявам толкова, че избрах тази алтернатива.Така успяхме да видим истинската Румъния извън лъскавите курортни селища със забележителностите и изпънатите големи градове.Селата им са все едно нашите, дори карайки имахме чувството , че си пътуване нейде из България.
    Пътищата им са доста по-зле от нашите, дори и в големите градове не видяхме никъде светофар с брояч, а шофьорите им...ами чак сега разбрахме приказката за румънския шофьор.Особено в големите градове, където е някаква невероятна лудница дори и не в пиковите часове, потока от коли не спира, секат ти пътя, дори се чукват от време на време, свирят с клаксоните и въобще...пълна лудница.Как не ни удариха някъде...направо не знам.На няколко пъти беше въпрос на късмет...особено на връщане в Букурещ...
    За сметка на това пък...селата им макар изглеждащи досущ като нашите просто са невероятни на брой.Всичките са населени и...хората все нещо работят.
    Направи ни също много добро впечатление и огромния брой параклиси/имахме чувство, че едва ли не във всеки двор има по един такъв/.
    Да продължа...Карахме си ние на 4-та през всичките села на света и в крайна сметка стигнахме Търговище, а GPS-а съвсем послушно си ни заведе точно до газстанцията. Зареждаме и гас нататък.Пътя ни минава през планината, където се насладихме и на прекрасни гледки.
    Скоро стигаме и Синая. Естествено търсим известния замък Пелеш, само, че...ни табела ни дявол и то почти до самия замък.На пътя на една отбивка срещаме...старозагорци .Задължително спираме да се запознаем и да си поприказваме.Къде Ст. Загора...къде Синая Румъния...добра среща приятели...
    В крайна сметка макар и трудно с доста разпитвания и ръкомахания/това което ни казваха, че почти всички знаели английски в Румъния...категорично се разминава доста с истината, поне по местата където посетихме ние!!!/
    намираме накрая и замъка Пелеш.
    Дестинацията е невероятна и всеки който минава от там трябва да си отдели време да я посети.
    Оставаме на паркинг колата срещу 5 леи и тръгваме към замъка.








    Това дори не е и входа на атракцията...





    ...а може и да е било някогашната граница на имението...Това така и не го разбрах...





    Най-после...ето го и него...Замъка Пелеш!





    Приближаваме го, а той ни посреща с неустоимия си блясък и величие...














    Купуваме си билети за пълна разходка, включваща и двата етажа/има опция за посещения само на първия етаж/, естествено входа не е много евтин/за четири-членно семейство, като броиха щерката за възрастен ни излезе 125леи, което си е около 70лв./
    Не съжаляваме обаче за дадените пари...вътре гледките бяха невероятни.
    Пускам малко кадри от вътре и то с лошо качество.Беше доста тъмно и нямаше опция да се снима със статив и т.н.Трябва да се види на място...това тук ще е само за бледа ориентировка.














    Честно казано...за 1 час наистина попаднах в средновековието...


    [img]http://files.offroadsz.com/LUBASHKI777/Romania%2009.2015%20-%20za%20FTP/DSC_4861.jpg[img]














    С това посещението ни там приключи.Времето беше доста напреднало и се отказахме да дирим каквото и да било друго за гледане.Натоварихме се на вярното Рено и гас да търсим селцето с нашето хотелче.
    Скоро стигаме и нашето селце - Azuga.Не случайно го избрахме за базов лагер, защото се пада точно по средата на кръга където искахме да обиколим тези 3 дни...





    Малко, тихо и спокойно курортно селище.


    Едно от местните магазинчета наред с доста по-големи и лъскави такива...





    Минахме и покрай интересна къщичка...





    ...а изгледа към високите върхове на Карпатите беше невероятно зареждащ!





    Намираме лесно хотела и макар да имахме опасения, че нещо ще се обърка с тази вчера направена в последния момент резервация, още с влизането хората ни посрещнаха знаейки, че ще дойдем, настаниха ни и ние най-сетне се отдадохме на почивка след целия изпълнен с пътуване и емоции ден.


    Следва...
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

  • #2
    От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

    Ден втори...


    Ставаме рано, пием задължителното кафе/този път от близкия кафе-автомат срещу 1 лея за кафе/ и бързаме да тръгваме.Този ден ни беше определен като деня за най-много разгледани места и дестинации.Първа спирка щеше да е известния замък Бран...или както го наричат по-често замъка на граф Дракула.
    За целта....отново трябваше да пресечем планината.Информирах се за по-краткия път в хотела и хората ме увериха, че пътя е хубав и няма проблем да се пътува от там.
    И така...потегляме в посока Бран...цепейки през планината ...





    Пътя наистина беше перфектен.Имаше разбира се много завои, но пък...и красотата на природата беше в изобилие.Минаваме го на един дъх и слизаме в равнината.Скоро достигаме и Бран.
    Намираме добро място за паркиране/това при този наплив там не е много лесна задача, но ние сме информирани предварително къде да търсим свободно и...безплатно място/.Тръгваме към прословутия замък и ето, че съвсем скоро той макар и зад ограда...ни се показва мистериозно между дърветата.








    Заобикаляме, минаваме през панаира от сергии и търговци в близост до входа му, плащаме си билетите/между другото...двойно по-евтини от замъка Пелеш/ и се заискачваме към него.


    Долу има готина дървена постройка...и то с интересен покрив...


    Нашите жени, не пропуснаха да поседнат пред нея...








    Малко по-нагоре стигаме вече и до самия замък.





    Доста познати посетили това място ми разказаха, как всъщност не е нищо особено и , че замъка Пелеш е в пъти по-впечатляващ.Ами...така си е..., но пък може ли да дойдеш до тук и да не го посетиш...
    Замъка не е бил основно жилище, а само лятна резиденция.Доста опростен като мебелировка и лукс.Нищо общо наистина със събрата си от Синая...











    Все пак не може да се отрече напълно, че има някаква особена атмосфера и тук...Тесните коридорчета със стръмните каменни стълби, кулите и цялата архитектура спомагат много за това.


    Това е оригинала...





    А така го виждах аз...





    Както и тук...оригинала си е ето такъв...





    ...а на мен ми изглеждаше така...





    Е...може би аз да имам по-развинтена фантазия знам ли...
    Една панорамка на двора снимана от горе...





    Снимка и от вън, под самия замък...





    Малко красоти от езерцето в основите на замъка.





    Толкова...нищо вампирско нямаше в това място и честно казано дори и моя син беше малко разочарован в очакванията си...
    Следващата дестинация е градчето през което всъщност бяхме вече минали на идване, а именно Рашнов.Тук имахме да посетим крепостта издигаща се над града.Гас нататък достигаме паркинга и се налага да оставим колата там.Извозването до крепостта става посредством влакчета .Товарим се и не след дълго сме вече в подножието.





    Денят беше доста напреднал,а да не говорим, че и буквално бягахме пред дъжда, който се опита да ни завали още в Бран...
    Входа на крепостта на фона на залеза.





    Вече горе се открива невероятна гледка към равнината.Бран е някъде там...където в този момент се исипва як дъжд.





    Крепостта не е лоша, но за мое най-голямо съжаление я бяха обърнали на бит пазар.Аз лично не можах да усетя духа на това място...





    Все пак малко кадри...

















    А залеза беше страхотен...





    Остава ни малко време до края на деня.Напускаме Ръшнов и се придвижваме към най-големия град в околността Брашов.Все си мислех, че е по-малък, но...явно съм се лъгал.Намираме центъра/този път без помоща на GPS-са, по простата причина, че не знаех точно къде да му задам/.По табелите "Център " обаче се придвижихме доста успешно и скоро акустирахме на паркинга за който ми бяха вече споменали.Плащаме таксата/3 леи на час/ и тръгваме да разгледаме центъра.Първа спирка е заложена "Черната църква".
    Тя се намира точно до паркинга, и се издига гордо с невероятната си архитектура.Дори и 10-то мм. ултра широкоъгълен обектив не можа да я обхване изцяло...











    От всякъде постройката респектира с архитектурата си...просто не ти се тръгва от там!





    Центъра...





    Децата се кефеха на шадравана...








    Историческия музей/за съжаление беше приключило работното му време/...





    Последен кадър на Черната църква...





    ...и се насочваме към паркинга.Пътьом не се стърпявам и щраквам местните тийнеджърки...Ама досущ като нашите са си...Просто плещят на румънски...





    На паркинга...изненада...Срещаме отново двете старозагорски коли с нашите нови познати, които на свой ред тъкмо пристигаха.Някак много неестествено беше на центъра на Брашов на паркинга измежду многото автомобили да чуеш българска реч...


    - Дай още малко...дай...дайй....стигаааа....!
    Ха добра среща отново!
    Разменихме си инфо кой къде е бил вече из околностите и се разделихме.Те на свой ред се запътиха към центъра, а ние беше вече време да потеглим към нашето си селце.
    Зададох посоката и "кака ви Анелия" послушно взе да ме упътва.Минавайки през целия Брашов осъзнах колко много още има да се види, обаче не и за това кратко време...
    Стигнахме до Azuga, но нещо не ни се прибираше.Беше около 19,00ч. и имаше още мъничко светлина за деня.На мига беше решено...подминахме селцето и се отправихме към по-голямото курортно селище преди нашето в посока Букурещ - Бущени!.
    Тук е мястото да спомена, че в Румъния в населените места ограничението на скоростта е 50км/ч., но тъй като селищата са твърде много на по-големите пътни артерии/като тези на които се намираше Бущени, а и нашето селце, ограничението беше 70км/ч..С цел да не стават сакатлъци, преминаването на много места от единия тротоар на другия се извършва само и единствено по няколко надлеза за цялото населено място/дори на много места по осовата линия има поставена бетонова преграда висока на 1,5м. , за да не се изкуши някой да прибягва пред автомобилите/.Това е доста неудобно, защото ако ти се наложи да отидеш у брат си на гости, който живее отсреща на някакви си 50м. от теб през улицата, се налага да ходиш 200-300м. до надлеза, след което пък същото разстояние от другата страна... , за съжаление обаче явно там това е начина...
    И така...спираме на паркинга на Peny Market, влизаме вътре и набързо си напазаруваме неща за хапване.След касова зона има магазин специализиран за месо.Влизаме и там и решаваме да си купим два вида наденички местно производство, за да ги опитаме.Пазаруваме и тръгваме, а навън е вече доста притъмняло.Все пак ето и малко кадри вече почти по тъмно.
    От тук се отива към лифт, който те качва на високите върхове на над 2000м.На нас за съжаление не ни остана време за това...





    Централната част беше много красива...





    ...особено с този невероятен изглед към острите върхове на Карпатите.





    Сградата на общината им обаче бие по точки всичко.Имаш чувството, не че влизаш в административна сграда, а в някое супер скъпо и луксозно заведение.
    Евалла на тия хора....





    Следващата също доста впечатляваща сграда...така и не разбрах каква е...





    Доста притъмня и мислех, че е вече време след този последен кадър, да преминем по въпросния надлез на отсрещната страна, където ни чакаше бойната френска машина...





    Качихме се на надлеза, обаче...там шоуто беше в разгара си и залеза не ни остави да си тръгнем толкова бързо.





    Стоях и съзерцавах доста време тази красота.Не ми се тръгваше...по-скоро ми се искаше да полетя към отсрещните върхове и да се рея над тях, докато последните лъчи на слънцето галят крилата ми...
    В един момент излязох от унеса.Беше май време наистина да си тръгваме.Слизам долу при моето семейство, насочваме се към Реното и в един момент съзираме в далечината извън градчето един замък...
    Как сме го пропуснали не знам, нямахме никакво предварително инфо тук да има някакъв замък, ама той си беше там.Минаваше 20.00ч., но ние не се колебахме...и гас в посоката!
    Скоро стигаме на място.Говорим с охраната и те са склонни да ни пуснат срещу входната такса да разгледаме, но е твърде късно за обстойна разходка и ние се отказваме.Нищо...станаха много нещата, които не успяхме да видим, но явно ще се идва втори път и то за повече време.Няколко кадъра на замъка...





    Тръгваме и се отдалечаваме, но нещо ме дърпа да спра...Последен кадър от далеко и в тъмното...замъка блестеше като перла в короната на фона на мрака около него...





    Вече наистина потеглихме към хотела.Денят ни беше изпълнен с невероятни емоции, вълнения и преживявания.
    Бяхме изморени, но и превъзбудени от преживяното.Хапнахме набързо и хайде по леглата.Макар и страшно изморен...не можах да заспя веднага.Всичко което видяхме и преживяхме тези два дни ми минаваше като на лента пред очите.Заспах с мисълта, как така се случи, че...за един миг вместо на остров в Гърция се озовахме в този друг невероятен свят...


    Следва...
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

    Коментар


    • #3
      От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

      Да минеш и да не се обадиш... Ще ти скъсам ушите, да знаеш!
      На сърбела майката му е чесането.
      Борислав Борисов Русе О885 О37815

      Коментар


      • #4
        От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

        Прекрасни снимки... както винаги. Давай нататък!
        The Flat Earth Society has members all around the globe.

        Коментар


        • #5
          От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

          Ден трети...


          Ставаме отново доста рано.Пием си отново задължителното кафе, обаче...нещо не си както трябва.Ами как ще е...последен ден,раздяла с този почти неизследван свят...Кофти...
          Събираме си багажа, плащаме си сметката и си вземаме довиждане с нашите домакини.Тръгваме за БГ, като лека утеха е, че този път ще минем по другия път и ще влезнем да разгледаме до колкото ни позволява времето Букурещ...
          Установяваме, че този път е в пъти по-добър от алтернативката, която избрах на идване.Караме си безпроблемно, от кръгово до ...кръгово...Ей това в Румъния за 3 дена трябва да минах толкова кръгови крътовища, колкото досега за 25 години стаж като шофьор не съм минал .
          Дори на главните си пътища, нямат детелини...а просто бъка от кръгови...
          Наближаваме Букурещ и се сещаме, че някой ни беше споменал за зоологическата градина.То хубаво...ама къде се намира един Господ знае, е...може би и румънците... :hmm:
          За да проверим, спираме на следващата бензиностанция.Дъщеря ми като най - веща с английския/за сметка на това, че пък повечето румънци не бяха вещи хич/ отива да попита.Попада на румънка изключение...Разбират се, и дори румънката и начертава топографска карта на района...
          Лошото е, че...аз почти нищо не разбирам, защото налагайки въпросната карта на картата на GPS-а, нещата нещо не пасваха...
          Както и да е...ще го търсим...Сещам се в последния момент, че имам качена карта на Румъния с точки и забележителности, която не те рутира, ама поне за ориентир става.Стартирам я и почвам да се зверя къде аджаба е зоологическата градина.Лошото е, че картата е на...румънски...
          В един момент обаче откриваме какво ни трябва и задавам на GPS в посоката...Потегляме и...ами намерихме я, къде ще иде пущината...
          Паркираме, билетчета и се потапяме в света на животните.Искам да ви кажа, че нашата Софийска зоологическа градина е по-хубава и има повече животни...просто като факт!
          Малко кадри от там, макар и измъчени през замазани стъкла и тесни решетки...





          Малко по-отблизо...




















          Извъртаме всички животни, снимаме каквото снимаме и хайде в колата , за да "атакуваме", центъра на Букурещ.За мен лично беше супер притеснено, защото това е град няколко пъти по-голям от София, с огромно население и предвижването из него е направо приключение...още повече когато ти е за първи път и си от друга държава...
          Надявах се GPS - а де не ме подведе.Досега винаги ме направляваше супер точно и адекватно из цяла Румъния/това беше направо изумително и чак не вярвах, ама си е факт де.../
          Навлязохме в лудницата на пътното движение на Букурещ.Машинката ме рутираше доволно, докато преди едно кръгово...просто нещо и се случи.Картата изчезна, на нейно място се появи нещо като черен тунел за влак и една сива точка по средата с едни вълнички.Забрави и да ми говори ...
          Ами сега...отгоре беше замръзнало кръговото поне като схема.Рутирането в кръговите кръстовища е доста относително нещо.Каката ти казва да излезеш през третия изход...ама това не е задължително третия възможен такъв от кръстовището, защото...между първия и втория примерно има още един...ама той е вход, а не изход...
          В Букурещ например вървят 4-ри ленти плътно коли в едната посока и е съвсем нормално в кръговото да влиза някакъв еднопосочен вход.Лошото е обаче, че ти не знаеш...кое е само вход и броиш просто преките свързани с кръстовището.Така често става грешка и не излизаш от определения от навигацията изход.При късмет, ако не караш в забраненото, тя съответно те прерутира, ама на моменти се получава доста обикаляне.Другото лошо е, че в трафик като този в Букурещ...никакъв шанс да напуснеш лентата си.Ще те освиркат, ще те напсуват и дори може и да те ударят...хич и не им пука...абе румънски шОфери...
          Та...навигацията излезе от строя незнайно защо и аз разбира се...изтървах в суматохата правилната отбивка.Интересното е, че след като тръгнах по грешния път...тя изведнъж се усафери...и започна да ми разправя как ми преизчислява маршрута.Хвърляйки едно око на картата забелязах, че всъщност не се отклонявам прекалено много и дори няколко километра по-нататък двата пътя се събират.Продължих спокойно и в крайна сметка стигнахме центъра.Успях да мина и по едни малки улички и в крайна сметка си намерих добро място за паркиране.
          Първата ни цел беше парламента.Това е втората по големина административна сграда в света след Пентагона и на живо беше нещо невероятно, а пътя до нея беше маркиран с десетки шадравани /следващата снимка е правена доста близо до парламента, шадраваните и алеята продължават още доста зад гърба ми/...





          Слънцето беше високо и прежуряше неистово.Категорично не беше момент за снимки, ама...нямахме избор...
          Парламента...





          Една панорамка и с гръб към него към центъра...





          Тръгнахме си след като се цъклихме достатъчно време на това творение на тоталитарния режим и лично на Чаушеску, който така и не е успял да помаха на народа от терасата предвидена за тази цел.Решихме да разгледаме набързо центъра на града, както и старата градска част.
          Вървейки попаднах на ето това творение...





          Само не знам как го карат...или нямат гърбици като у нас или тоя шОфер е просто магьосник...


          Старата градска част...








          Следващия кадър го кръстих...Контрасти





          Това...





          ...жена ми до последно си го имаше за Мол..., ама ядец...
          Завършвам с един помпозен шадраван на кръговото в центъра...





          И така...каквото видяхме от Румъния за тези три дни видяхме.Яд ме е, че в Букурещ не можахме да видим Триумфалната арка/била в ремонт и била цялата опакована/ и Природо -научния музей/за него просто не остана време/.Време беше да се измъкваме преди трафика да е станал ужасен около 17.00ч. от лудницата.Зададох на GPS-а Гюргево и...кака Анелия занарежда накъде да завивам и т.н.
          Този път проблем нямаше и освен шока да видя на живо как се кара със сИшката гас по трамвайните релси/те не са наравно с улицата, а са все едно на тротоар...повдигнати са от нивото на основното шосе/ и накрая с дрифтене и скок на основното платно се сече пътя и на двете движещи се противоположно колони с коли и се взема ляв завой... , друго интересно нямаше.
          Пътя Букурещ - Гюргево е почти магистрала и се кара бързо и безпрепяствено от...кръгово до кръгово...
          Късно вечерта минахме Дунав мост/този път румънската митничарка ми побутна документите настрани и каза...


          - Taxa...13 lei...


          Веднага включих какво ми иска и си платихме отново, за да минем по моста.На българското ГКПП един митничар след като му връчих документите взе да се взира към децата през прозореза на задната врата, все едно ще разкрива нелегален внос на деца...
          За малко да се изтърва да му подхвърля, няма ли да ми провери дали хероина в багажника не е над допустимото и да трябва да го декларирам...ама се въздържах, че да не стане от играчка - плачка...
          С това приключи три-дневната ни неочаквана сага наречена Румъния!
          Искам да кажа, че това обаче няма да е последното ни посещение.Това е място където има още много какво да се види и преживее.Задължително планираме в близко бъдеще отново да посетим тази държава.Искам да можем да отделим поне седмица , да забием нагоре към Трансилвания , да видим укрепените средновековни манастири и всичко което не успяхме в настоящото пътуване.
          Въпреки, че се случи за 15мин., това бързо решение ни отведе в един свят изпълнен с много красота, много емоции и положителни преживявания.Никога няма да забравим първия досег с тази така близка за нас и въпреки това не посетена до момента дестинация!


          Поздрави на всички приятели!


          Край!
          NISSAN FOREVER
          -----------------------------------------------------------------------------
          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

          Коментар


          • #6
            От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

            Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
            Да минеш и да не се обадиш... Ще ти скъсам ушите, да знаеш!
            Братле, извинявай, ама на суматилък народ не се обадих...някои все още не знаят , че съм минал през Русе дори.Просто пристигнахме по тъмно и тръгнахме пак така...После от Румънско същата работа...
            Сори, другия път се надявам да имам повече време, че с тебе се виждаме само...в Ст. Загора...

            Първоначално публикуван от Вива (Liebherr4eto) Преглед на мнение
            Прекрасни снимки... както винаги. Давай нататък!
            Виве, радвам се, че ти харесват.Разбира се...на живо си съвсем друго...

            Поздрави!
            NISSAN FOREVER
            -----------------------------------------------------------------------------
            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

            Коментар


            • #7
              От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

              Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
              Братле, извинявай, ама на суматилък народ не се обадих...някои все още не знаят , че съм минал през Русе дори.Просто пристигнахме по тъмно и тръгнахме пак така...После от Румънско същата работа...
              Ми другия път се обади да ходим заедно. А и Дидка знае румънски
              На сърбела майката му е чесането.
              Борислав Борисов Русе О885 О37815

              Коментар


              • #8
                От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                Браво Любо, хубави снимки и разказ

                Коментар


                • #9
                  От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                  Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                  Ми другия път се обади да ходим заедно. А и Дидка знае румънски
                  Якоооо
                  Честит празник на Дидката!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                    Браво , само не разбрах , защо са ви "обрали " на моста българите.
                    Миналата седмица ходих до Букурещ на едно 3D шоу , и цената си беше нормална , както през последните годиние :
                    - 4 лева от България към Румъния
                    - 6 лева от Румъния към България

                    Единственото ми обясненое е , да са приели лъскавелката 19 за нещо повече от кола
                    А относно оранжевото Мондео , май си стои там като паметник
                    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

                    A1+

                    Коментар


                    • #11
                      От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                      Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
                      Браво , само не разбрах , защо са ви "обрали " на моста българите.
                      Миналата седмица ходих до Букурещ на едно 3D шоу , и цената си беше нормална , както през последните годиние :
                      - 4 лева от България към Румъния
                      - 6 лева от Румъния към България

                      Единственото ми обясненое е , да са приели лъскавелката 19 за нещо повече от кола
                      А относно оранжевото Мондео , май си стои там като паметник
                      Честно да ти кажа може и аз да бъркам, защото след границата румънската винетка ми беше 7.00лв, та може и да се заблуждавам...На връщане обаче със сигурност платих 13 леи на румънската митничарка...
                      А за бегачката...ами не знам дали стои там само като паметник, ама не беше прашасала и хич и не ми изглеждаше като да не се ползва и вътре и отвънка...

                      Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                      Ми другия път се обади да ходим заедно. А и Дидка знае румънски
                      Ами с това трябваше да започнеш.Ако знаех тези подробности, направо можеше и заедно да планираме едно ходене, макар, че...то нашето планиране за едни 15мин....
                      Поздрави на Дидка и...следващия път ще отправя предложение за съвместно мотане из румънско...
                      Поздрави!
                      NISSAN FOREVER
                      -----------------------------------------------------------------------------
                      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                        Супеееер!!!
                        Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
                        0882 52 00 52 - Жоро

                        Коментар


                        • #13
                          От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                          Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                          Честно да ти кажа може и аз да бъркам, защото след границата румънската винетка ми беше 7.00лв, та може и да се заблуждавам...На връщане обаче със сигурност платих 13 леи на румънската митничарка...
                          А за бегачката...ами не знам дали стои там само като паметник, ама не беше прашасала и хич и не ми изглеждаше като да не се ползва и вътре и отвънка...


                          Следващия път плащай в евро , най-тънко е 2 да заминеш и 3 да се върнеш , винетката и тя някъде 3 евро и нещо беше .
                          За оная ютия се шегувах , защото няколко пъти съм я виждал все на това място , наистина е много лъскава , ама забеляза ли , че наблизо има игрална зала
                          Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                          За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

                          A1+

                          Коментар


                          • #14
                            От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                            Любо, благодаря за споделеното и за хубавите снимки.
                            Завиждам ти за Бущени - ако не беше решила да се троши таратайката, щяхме и до там да стигнем и да се качим с лифта в планината.
                            Шокирах се от цената на входните билети в Пелеш - живо обирчийство. За същите пари може да се качат и да слезнат двама човека с кабинката от Бущени до планината. А това е най-дългия лифт на Балканите и те качва от ниското до над 2000 метра. За сравнение цените за входа в Кълник - 6 леи на човек, 7 леи за снимане.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Неочаквано пътешествие - Румъния 09.2015 г.

                              Първоначално публикуван от bgrali Преглед на мнение
                              Любо, благодаря за споделеното и за хубавите снимки.
                              Завиждам ти за Бущени - ако не беше решила да се троши таратайката, щяхме и до там да стигнем и да се качим с лифта в планината.
                              Шокирах се от цената на входните билети в Пелеш - живо обирчийство. За същите пари може да се качат и да слезнат двама човека с кабинката от Бущени до планината. А това е най-дългия лифт на Балканите и те качва от ниското до над 2000 метра. За сравнение цените за входа в Кълник - 6 леи на човек, 7 леи за снимане.
                              Мда...все си мислех, че ще е скъпо, ама това там си беше направо обирджийство.Дори и ни вкараха с румънски екскурзовод, та по средата на обиколката, екскурзоводката ни каза да се прехвърлим при английската група, която настигнахме...
                              Най-смешното беше, когато на входа ни строиха като пионерски отряд и ни накараха да си оставим ръчния багаж и шишетата с вода дори в едни шкафчета с райбер, аз отказах.Обясних им, че в раницата нося фототехника и е абсурд да я оставя в този долап...Госпожата изпадна в стрес...Моята жена се наложи да и отваря раницата , за да се уверят , че нося суматилък обективи и т.н. и госпожата кандиса...Все пак ме накара да нося раницата в ръка, а не на гърба си...
                              Луда работа...
                              NISSAN FOREVER
                              -----------------------------------------------------------------------------
                              Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X