Здравейте!Във връзка със 100 години от сраженията по въпросните места и факта,че дядо се е бил там,а после е бил пленник в Солун съм планирал едно посещение.Въпросите са следните:Ще спим в Битоля евентуално препоръки за хотел или квартира. До къде може с кола към Пелистер?Все пак е висок около 2600м. Минава ли се покрай Червена стена? За Каймак и Добро поле откъде е по безопасно в смисъл разрешено?Все пак е държавна граница м/у Маке и Гърция. Има ли свободен достъп от някоя страна. Докъде може с кола?И там са около 2600 и около 1900 метра. Да не ни арестуват за шпионаж?Вижда се параклис на самото било. Откъм Гърция гледам ,че е ски зона. Но аз планирам нещо за края на май или началото на юни. Зимата не ми се рискува. Освен това искам да видя окопите,картечните гнезда,землянките. На Гугъла още си личат местата им.Трябва ли някакъв открит лист или друг документ. Задавам всички тези въпроси с ясното съзнание,че са много специфични и с надеждата,че все някой от колегите е пробвал тези маршрути или е чул нещо за тях. Благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Пелистер?Каймакчалан?Добро поле?
Свий
X
-
От: Пелистер?Каймакчалан?Добро поле?
Мога да помогна само за Пелистер - другите две са гранични и не ти препоръчвам да се бъзикаш с местните гранични полицаи! Спах в хотел Сумски фенери който е на пътя към планината от Битоля, съвсем приличен, вече не си спомням цени. Пътя се качва до ски курорта Копанки и с колата до там, после само пеша - пътеката за върха е само една и доста лошо маркирана с червена боя по скалите тук-таме. Качва те направо на реброто което опира във върха и минаваш покрай всичките окопи от Първата световна, има доста и са си запазени! После стигаш до телевизионната кула на най-високата точка - дежурните са добре настроени към българи /на единия дъщеря му учи в София/ и могат да черпят по един чай, иначе на върха няма нищо друго, ако очакваш хижа например. Има и път до там, но си е само за джип - докато стоях и зяпах излезна един Патрол от долу. После можеш да продължиш по билото към голямото езеро в другият край на планината, там има и хижа, но тя не работи - само за организирани купони е. От там вече се слиза в Нижеполе и това е, за един ден правиш траверс на цялата планина! Аз имах предимството един приятел да ме метне сутринта до Копанки и после привечер да ме вземе от Нижеполе - така е най-добре! Иначе и аз се заглеждам по Каймакчалан, ама ме е шубе от границата!Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар