Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изходен митнически печат в Турция?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изходен митнически печат в Турция?

Здравейте,
    преди година ходих до Турция с колата ми. На влизане в паспорта ми сложиха червения входен печат (GiRiS), един печат с нарисувана кола и крайна дата на излизане и един кръгъл митнически печат (сив - почети не се чете).
    На излизане (с колата ми) ми сложиха само черния печат (ÇIKIS), но не и сивия митнически печат. Попитах ги/помолих ги два пъти да го сложат, но все повтаряха, че нямало проблем. Колата ми май е регистрираха в компютърът им като излязла.
    До сега (ходил съм в Турция преди и през 2005, 2008, 2009 г.) винаги на излизане са ми слагали и сивия митнически печат (и подпис върху него).
    Скоро пак ще ходя до Турция с същия паспорт, но с друга кола.
    И старата и новата кола са на мое име.

Това някъкво ново правило ли е (да не слагат митнически печат на излизане)?

Искам да знам, дали няма да има проблеми, че не ми се иска да си имам проблеми на турската митница или да трябва да плащат някъкви безумни глоби или пък да ме пратят в затвора някъде към Диярбекир за контрабанда на коли.

Благодаря предварително.

От: Изходен митнически печат в Турция?

Спи спокойно.Вече и на влизане митничарите не слагат печат а ти дават един стикер с баркод.И каква е таз контрабанда на коли като ти влизаш и после излизаш с една и съща кола?
    Оправданието е като гъз-всеки го носи със себеси !

Коментар

Първоначално публикуван от Даниел Чобанов Преглед на мнение
      Спи спокойно.Вече и на влизане митничарите не слагат печат а ти дават един стикер с баркод.И каква е таз контрабанда на коли като ти влизаш и после излизаш с една и съща кола?
      Туй трябва да е от съвсем скоро. Преди два месеца нямаше никакви стикери. Поне на Малко Търново...
      Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
        Туй трябва да е от съвсем скоро. Преди два месеца нямаше никакви стикери. Поне на Малко Търново...
        На К.Андреево е от 2-3 месеца така.
        Оправданието е като гъз-всеки го носи със себеси !

Коментар

При влизане в Турция стикера го лепят под стъклото на шоф.врата на гише митница/последното от гишетата под козирките/К.Андреево/ и ти го сканират на изхода от КПП. За да не може да излезеш без да си минал задължителна митн.проверка. Ако ти назначат и рентген-лепенката е след това.Удостоверява,че си проверен евентуално митнически. Записването в паспорта на водача на колата за срок на изкарване на колата също се прави от митницата,но е обвързано/по принцип и с валидността на Зелената карта/ с това да не стоиш повече време в страната им и да изнесеш МПСто в определения срок. Отписването им е в системата- но ако тръгнеш да излизаш без колата от Турция/примерно летиш/ има проблем. Решим ,но тягаво.
          Peugeot 4007
          ex Nissan X-Trail 2.2 Di

Коментар

Първоначално публикуван от nikolas3 Преглед на мнение
            При влизане в Турция стикера го лепят под стъклото на шоф.врата на гише митница/последното от гишетата под козирките/К.Андреево/ и ти го сканират на изхода от КПП. За да не може да излезеш без да си минал задължителна митн.проверка. Ако ти назначат и рентген-лепенката е след това.Удостоверява,че си проверен евентуално митнически. Записването в паспорта на водача на колата за срок на изкарване на колата също се прави от митницата,но е обвързано/по принцип и с валидността на Зелената карта/ с това да не стоиш повече време в страната им и да изнесеш МПСто в определения срок. Отписването им е в системата- но ако тръгнеш да излизаш без колата от Турция/примерно летиш/ има проблем. Решим ,но тягаво.
            Значи до колкото разбирам вписването/изписването в паспорта си остава както преди?

Коментар

Прясна информация от Малко Търново.
              Влизане 11.10.2013. След вписване на колата в паспорта търсиш митничар, който да ти провери багажа и да ти сложи печат и подпис. Ако не го направиш от последната бариера те връщат в "салон". Това си беше така и преди.
              Излизане 13.10.2013. След отписване на колата в паспорта ти казват : "бариер" и отиваш на изходната бариера. Тук има промяна. Преди имаше митническа проверка съпроводена с печат и подпис. Сега няма.
              Никакви стикери - нито на влизане нито на илзизане.
              Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Пътувам за Турция през 15 дена за 15 дена. На влизане в Турция (Капитан Андреево) минаваш паспорт контрол после гюмрук (митнически) контрол, от там ти лепят стикер по колата и на последно гише го сканират. Пребиваването на автомобила вече се води електронно без печати в паспорта както беше преди. Веднъж регистриран автомобила в митническите масиви му се води статистика кога е влезнал и кога е излязъл (даже напоследък турците ме поздравяват по име). Пребиваването на хора и автомобили в република Турция е разрешено за 90 дена в рамките на 180 дена. Ако се надвиши дадения срок следва черен печат и конфискация на мпс-то с което сте (не ме питайте от къде знам). Надявам се да съм бил полезен.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                  Прясна информация от Малко Търново.
                  Влизане 11.10.2013. След вписване на колата в паспорта търсиш митничар, който да ти провери багажа и да ти сложи печат и подпис. Ако не го направиш от последната бариера те връщат в "салон". Това си беше така и преди.
                  Излизане 13.10.2013. След отписване на колата в паспорта ти казват : "бариер" и отиваш на изходната бариера. Тук има промяна. Преди имаше митническа проверка съпроводена с печат и подпис. Сега няма.
                  Никакви стикери - нито на влизане нито на илзизане.
                  Благодаря за информацията.
                  Само не разбрах следното: на излизане при отписването, слагат/пишат ли нещо в паспорта или само вкарват в компютърът, че колата е излязла?

Коментар

На излизане нищо не правят в паспорта. Само отразяват в базата данни, че МПС-то е напуснало страната.
                    Искам да направя едно уточнение. Турската граница в М. Търново няма нищо общо с останалите. Там първо спираш колата преди една будка за да ти запишат номера. После ти вдигат бариерата, влизаш на територията на КПП, спираш пред една голяма сграда, всички слизат, заключваш колата и влизате в един "салон", където има паспортно гише "GIRIS" за влизащите в Турция, паспортно гише "CIKIS" за излизащите, гише за регистрация на автомобили, стаичка с митничари и още няколко стаички - медицински контрол, ветеринарен, поща, обмяна на валута и т.н. Алгоритъма в салона е следния : Нареждаш се на опашката за паспортна поверка, след това на тази за регистрация на колата (понякога тя е доста дълга, както случиш). Там проверяват дали са ти записали колата на бариерата, показваш талона и зелената карта, вписват ти колата в паспорта и ти казват "багаж контрол". Отиваш в стаичката с митничарите, често тях ги няма вътре и се налага да обикаляш из района да ги търсиш. Намираш митничар, ако той пожелае ти проверява багажа, удря ти митнически печат и подпис в паспорта, след което се качвате в колата и отивате на изходната бариера. Там даваш всички паспорти, проверяват дали сте минали паспортна проверка и дали ти е вписана колата в базата и паспорта, вдигат ти бариерата и влизаш в Турция. На излизане процедурата е същата, само дето няма митнически контрол. Никакви стикери. Случвало ми се е ако има няколко автобуса митничарят да ми удари печата в някой от автобусите, по този начин никой освен тези в будките на бариерите не вижда как изглежда колата ти. Но това е така само в Малко Търново, т.е. Derekoy от турска страна.

Коментар

А трябва ли да нося и големия талон?

Защото някъде из форума четох, че го искали, но другаде пише, че е достатъчно с малкия.
                      Последния път не бях с БГ автомобил.

Коментар

Никога не са ми искали големия талон..
                        А и по принцип големия талон стои в собственика на автомобила (например когато е лизингов)...
                        Поради тази причина е съвсем нормално ползвателя да няма въобще достъп до него...
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                          Никога не са ми искали големия талон..
                          А и по принцип големия талон стои в собственика на автомобила (например когато е лизингов)...
                          Поради тази причина е съвсем нормално ползвателя да няма въобще достъп до него...
                          Ако пътуваш в Европа, не ти трябва големият талон, но ако си извън нея, по-добре е да го има. Иначе, ако е лизингов автомобила, се прави ксерокопие на големият талон, заверен с печат на лизингодателя, че е вярно с оригинала.

Отделно е, че в големият талон има данни които ги няма в малкият - тонаж, брой места, киловати, които не се знае кога може да ти потрябват.
                          Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Първоначално публикуван от Jeep-Tours Преглед на мнение
                            А трябва ли да нося и големия талон?

Защото някъде из форума четох, че го искали, но другаде пише, че е достатъчно с малкия.
                            Последния път не бях с БГ автомобил.
                            Не трябва!
                            BMW R1200GS LC EXCLUSIVE, Triumph Tiger 800 XRx, Honda Transalp 600
                            LAND ROVER Discovery II V 8 - 4.0, BMW 530 xDrive
                            Не е достатъчно да си знаеш цената, трябва да се отчита и търсенето.

Коментар

Може ли вече да се ходи в Турция само с БГ лична карта или искат задграничен (червен) паспорт?
                              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X