Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Великден на о. Крит-спомен от 2008г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Великден на о. Крит-спомен от 2008г.

Разговор в офиса в края на февруари е основата на тази идея, да празнуваме Възкресeние Христово в Гърция. Колега се обърна към мен „Уморен си, имаш нужда от почивка, отпусни газта ще извършиш някоя глупост”. Не му отговорих. Поредната глупост я бях свършил преди около половин час!
    На път за работа минах пред Народното събрание, често движението там се регулира от регулировчик. Така беше и в този момент. Първи съм в колоната за ляв завой към пл. „Александър Невски”, регулиращият изсвири и се обърна с лице към мен, като вдигна палката, сочейки площада. Потеглям. Минавайки покрай него, тоя се разкрещя ”Шъъ е-е-е, къде бе, аз за кво съм тука бе, ей, семки ли продавам или...” Ето тук стана тя, каквато стана! Спирам, ръчна, излизам, изтръгвам му палката от ръката и започвам да му обяснявам кой сигнал какво означава „Така-тези отляво и отдясно тръгват, пешеходците също. Еди как си-еди какво...”!!! Появи се и колегата му, който си пушеше спокойно до паметника, като видя сцената: ”Спокойно, успокойте се всичко е наред, няма проблем. Освободете кръстовището, господине...” Е, освободих го.

На следващия ден вече кроях план за почивка по Великден. Мислите ми се въртяха около Гърция, не бях ходил. Някъде, от някого бях чул „Ако искаш да видиш и почустваш Гърция, посети островите”. Сетих се за добра позната, която работеше на
    о. Крит. Два-три разговора по телефона, резервации за билети за ферито, хотел и датите на тръгване и връщане са вече ясни, 21.04-02.05.2008г.

На път!
    Някъде след Промахон.

Бяхме разделили пътуването и в двете посоки с почивка. С нас пътуваше и синът ни, който беше на 3.5г.
    Привечер пристигнахме в Платамона, намерихме си отличен хотел на прилични цени. Гледки от тересата.

На сутринта разходка и щрак, щрак

Там в далечината са Зевс и компания-Олимп

Продължаваме към Пирея, за да се качим на ферито. Магистрала с трафик, който се увеличаваше с наближаването на пристанището. Пристигаме подранили, чудесно, това ми позволява да съм от първите за качване. Да ама не! Можеше да се сетя, че като съм пръв на качване, ще съм последен на слизане, след всички лекотоварни, товарни и двуколесни. Така и стана.

Пристанището с „паркиралото” фери и аз зад бусчето.

На борда

Я, колко вълнуващо

„Течеее, всичко тече. Времето няма край и ни влече-няма как. И тъй всяко момче мечтае да стане бъдещ мъж, поет или моряк!”

Не е, като на магистралата

Следва
    Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

От: Великден на о. Крит-спомен от 2008г.

Късно вечерта но 22.04 пристигнахме в Ретимно. Хотела за който имахме резервации се намираше в Платаня, на около 60км. По тъмно поехме натам.

Това е гледката на следващата сутрин

Закусихме, разгледахме хотела вече по светло и установихме, че сме направили добър избор. Малък, сравнително нов и на метри от морето...

Последва задължителна опознавателна разходка. Къде, какво, що е в близост.
    Площадче до пристан за рибарски лодки

Настилката му е като тази пред НДК. Но пък ние си водим с нас майстор, който се зае с реставрацията.

От тази таверна може да се купи прясна риба, предимно ципура, но цената ме отказа на мига!

До като се мотаехме, пристигна това корабче. От него се изсипа множество туристи, които ни накараха да пристъпим към евакуация.

Но накъде? Вървейки към колата, видях във високото път.

Я да видим къде ще ни отведе?!

Освен красивите гледки, които ни предложи, пътя ни показа и това:

Големичък е! Я по една снимка с кактуса. Ние туристи ли сме или...к’во!

Докато си зяпаме и щракаме, онзи „майстора” от площада започна да прави оборка. Тубата и торбата с нещо си не са вече там, където бяха до кактуса, понесох ги към багажника и Ива се усети навреме. Съвсем близо до мястото ни се намираше къщичка, ами ако собственика...нещо...си ги е оставил тук...пък да не са негови...сега какво да ги правя?!
    Я ги оставяй до портата и леко-полеко, цап-царап към колата и газ...
    Върнахме се в хотела.

Вечерта скокнахме до Хания-втория по големина град след столицата Ираклион.
    Мирише на история, богата история. На острова се е развивала една от най-древните цивилизации в Европа-минойската, просъществувала 12 века. След нея отпечатък оставят Римската империя и Византия. Някъде около І в. от н.е. Крит е под арабско владение, след което отново се връща в границите на Византия. През ХІІ в. е под властта на Венеция. След Критската война е под Османско владичество...изобщо богата история.

Малко вечерни снимки

Следва

Коментар

Прекрасни снимки!
      Чакам продължението!
      0осем9осем7шест0осем7едно
      Миро

Коментар

Основната ни цел на острова беше да видим плажа Елафониси, двореца на Минос-Кносос и гроба на Никос Казандзакис, а всичко друго е добре дошло.

Гледайки картата, открих, че онзи път дето ни отведе до кактуса, всъщност е пътят, по който се стига до Елафониси. Това е целта за следващия ден- да прекосим Крит по ширина, за да се уверим в екзотичността на плажа.

По пътя

Спирам за по цигара и какво е това там?

Малко zoom и тунел. Тунел с едно платно и със светофар в двата му края, за да регулира преминаването му.

Ето го и плажа. Елафониси...лагуна с кристална вода, червен, зелен и син пясък.

Задачка №1 е изпълнена...

Следва
        Последно редактирано от Гриша; 12-02-12, 14:23. Причина: разстояние между снимките

Коментар

Двореца на Минос и гроба на Казандзакис са в столицата-Ираклион, от там ще хванем ферито, за да се върнем, така че те остават за накрая. А до тогава разполагаме с достатъчно време, което е за разходки, обиколки и „щракане”.

Тъжно... не се учудих. Меко от Поморие е по тия земи.

Тук също правихме оборка...

...и стигнахме до тази красота

Срещу тези красоти, живеят хора.

Следва
          Последно редактирано от Гриша; 18-02-12, 15:51. Причина: интервал

Коментар

Много добри снимки! Благодаря
            LZ1ZAH

Коментар

Следваха дни, в които предимно скитахме.
              Така отделихме и един цял ден, за да разгледаме Ретимно. Приятел ми беше казал, че в града има едноименна пивоварна и да му донеса капачки от произвеждащите се там бири. Колекционер е! При него съм виждал капачки от къде ли не, май само от Северния и Южния полюс нямаше...

Ето го и града.
              В тази крепост не успяхме да влезем-реставрираха я нещо. Полагат грижи за културно-историческото си наследство!

Поздрав за Цвети

Някъде в града

Колкото и да търсихме, пивоварна не открихме! Питахме и разпитвахме, английския, френския и руския не ни помогнаха. Повечето отговори бяха едно вдигане на рамене-нищо! Така ли, сега вече проговарям гръцки..., че той лесен, звучи така:
              „ Извинякис, да Ви питакис? Къдекис пивоправакис-биракис, викакис Наздравакис...”
              Резултат: Още по-голямо вдигане на рамене!

Продължаваме смело и ето ни в един много приятен парк

Случайно в едно малко магазинче, докато си купувах цигари видях въпросната бира, взех три. По-късно вечерта им обърнах „специално внимание”. Нахокаха ме, че съм изпил подаръка! Да бе, да, нашия човек иска капачки, не иска бира... ето ги!

Следва

Коментар

Хубави снимки! На снимката с каруцата след няколко метра има Българско заведение-таверна ,подминали сте го.
                Grand Vitra ddis 2008
                SEAT Althea XL tsi 2010
                Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                  Хубави снимки! На снимката с каруцата след няколко метра има Българско заведение-таверна ,подминали сте го.
                  Избягвам ги умишлено, в едно от тях видях това:

Правена е с телефона...
                  Последно редактирано от Гриша; 03-03-12, 18:29. Причина: снимка

Коментар

Това е в Ханя и вече затвори и аз не съм им клиент по прекалено много причини
                    Grand Vitra ddis 2008
                    SEAT Althea XL tsi 2010
                    Mitsubishi Canter

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X