Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мозамбик 2015 - остров Inhaca

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Мозамбик 2015 - остров Inhaca

    Списването на тази тема се забави по ред причини, но се надявам няколкото месеца да не са заличили същественото. Та така...
    Продължавайки традицията за прекарване поне на част от зимните студове на топло (в буквалния, а не в преносния смисъл на думата ), тази година все по-оредяващата ни група отлетя към остров Inhaca в Мозамбик. Тук: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=162179 и тук: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=184872 можете да видите предишните пътешествия.
    Приготовленията, надеждите, очакванията, ни крепяха няколко месеца до настъпването на заветната дата - 5-ти февруари того (2015г.).
    Та на горната дата, рано сутринта, вече пренавити от очакване на събитието, се събрахме на Терминал 2 на Софиискиот аеропорт в пълна бойна готовност. Предната вечер с много любов и надежди да си ги получим в крайната дестинация, опаковахме харпуните в един гоооолям тубус, дълъг къде два линейни метра, та сега поредният "крокодил" стоеше насред куфари и чанти в очакване да отлети (и то без допълнителни такси за свръхбагаж ).
    Визуално купчината изглеждаше така:



    На наша територия нямаше проблем с багажа и след като по команда си взехме първите хапчета против малария, най-накрая се настанихме удобно в самолета за Рим. Полета доволно кратък. Храната оскъдна, нищо интересно. Кацнахме поживо поздраво и пред дилемата да висим на летището 14 часа до следващия полет, взехме мъдрото решение да наемем стая в близък хотел и там да починем от бъдещата умора . Хотелчето беше прилично, не колкото нас , но го преглътнахме някак



    Починахме, хапнахме и отново сме на летището в очакване на самолета до Адис Абеба. Тук обаче очакването малко се попроточи. Оказа се, че самолетът на Етиопските въздушни лъвове закъснява. Час, два, два и половина, къде третия час от забавянето най-накрая излетяхме. Да обаче, требеше да гоним следващ полет от Адис Абеба до Мапуто... Въпреки уверенията на наземните стЮардеси, че тъй като и следващия полет е също на Етиопските лъвове, ще ни чакат... се оказА, че металната птица е излетяла без нас за Мапуто... . Преди да разберем нерадостната новина, бяхме загащени от черни човечета в бели престилки, с термометри като пистолети, които премервайки се между очите ни, проверявахме доколко сме се затоплили по време на полета. По-затоплените ги отделяха със съмнения за ебола... Тъй като още не бяхме научили за пропуснатия полет, не бяхме вдигнали достатъчно температура за да ни отделят и нас и ни пуснаха. Оказа се, че освен нас има още 2-3 късметлии за същия пропуснат полет. Вариантите бяха два: или летим през майна си Райна (друга африканска държава с недобро реноме) и пристигаме на другия ден, или ни осигуряват хотел и превоз до и от него, спим и на другата сутрин мааме краци към Мапуто. Така и така ни беше тръгнало на хотели, избрахме втория вариант. Снабдиха ни с транзитна виза, натовариха ни на микробус и право в хотела. Освен екстрите като единична стая, получихме и бонус - телефонно обаждане до три минути без ограничение на дестинацията. Почувствах се като в едно друго заведение, в което също дават право на едно обаждане, ама казват винаги имало първи път . Така изглеждаше хотела



    Взехме по един душ и хайде на оглед на Етиопската столица. Първо решихме да огледаме близкия пазар, обаче... такъв контингент не бях виждАл досега. Все едно бяха пуснали питомците от местния затвор на пазар , и ни гледат като новото попълнение . В един момент ни осени мисълта, че мястото на три бели младежа , не е там и се изнесохме поживо-поздраво. Оттам - към "центъра". Пълен отврат. Такова село не бях виждал. Куриерите от DHL се носеха на метли, пардон на мотори



    Т.нар. център беше един голям мегдан с хаотично, като за африканска държава движение. С множество започнати и недовършени строежи с дървени скелета.



    Такситата бяха "от нашите"



    Единственото прилично нещо май, беше "устройството" за приготвяне на кафе в хотела



    Рано на сутринта на ден втори от пътуването, се метнааме на самолета за Мапуто и нямаше сила, която да ни свали оттам.



    Нек`ви си 5-6 часа и ето ни на Мозамбикска земя. Радост по трибуните, приповдигнато настроение. Да, ама не . И като се започна. Първо: Зайо, що си без шапка, демек що сме без жълта книжка (ама не такава, каквато си имаме от д-р Саян, ами удостоверяваща поставена ваксина за жълта треска)? Единият се промъкнА, обаче на другите двама ни прибраха паспортите и айде на конфиденциален разговор в кабенета на един от служителите. Па като се започнАха едни обяснения, чудесии, надлъгвания... Оказа се, че проблема ни идва от печатите за влизане в Етиопия. Демек там били по-болни от жълта треска от Мозамбик и стъпиш ли там, требе да си си се ваксинирал. ЛъгАхме, мазАхме, визи за Танзания от 2013г. показвАхме, хеле миг преди да попитам КОЛКО?, пича излезе Човек и с назидателен тон ни върна паспортите, па и ни пусна. Тамааан да минем паспортния контрол и се оказа, че нямаме визи . Аре пак обратно. Снимки, отпечатъци, блокаж и рестарт на системата , доларес и пак сме на пасконтрола. Те тоя път сме неотстрелими . Минаваме като стой, та гледай. Беж към лентата с багажа, на която се мъдрят само нашите багажчета, накачулени обаче от услужливи носачи, които ни гледаха като касички. Ние ги пъдим, те налитат дваж повече. Хеле предадохме се и тъкмо да напуснем салона на пристигащи, баааам и ни отстреляха . Крокодила с харпуните е на операционната маса, над него са се надвесили неколко митничари у чудни премяни и потриват доволно черни кунки. Я елате пиленца при баткооо... И така те в тоя тон, ама с мозамбишки напеви. Кой туй? Задава се въпросът. Туй байно, са харпуни. НАШИТЕ харпуни, носим си ги от еди къде си за еди къде си. Отваряй вика байното. И ние започваме да отваряме. Не от края обаче, където сме прикътали една кутийка с дъхави нашенски суджуци, а от другия край . Започват да дърпат харпуните. А те миличките, четири чисто нови Роб Алънчета 140, с по няколко стрели и още един на Бьоша, по-късичък - за всеки случай. Не мой така, вика чичкото. ХИЛЯДА амаркански пари трябва да платите мито. Как тъй мито за наши си вещи, които после ще изнесем, бре джанъм? Това е положението, ако не с харпунчетата - обратно. Заформя се спор. Дълъг. Много дълъг за да го предам тук. За да са по-убедителни, байновците започнаха да тарашат и останалия багаж. Узото за зъбобол им се видя множко, но не го секвестираха. През това време носачите дърпат багажа, митничарите им викат, абе африканска трагикомедия. С напредване на времето и поради дивата ни балканска неотстъпчивост , намалява цифрата $ 1000-700-500 и когато стигнахме до $ 300, решихме да не си подритваме повече късмета. Стиснахме ръцете и кандисахме на сумата, завоалирана като "временен внос", ама по Мозамбишки . Уговорката е като си затръгваме, да ни ги върнат. Да ама на бележката за плащането ни брой, ни вид, ни модел, ни даже написано, че харпуни вкарваме. Което както очаквах ни създаде проблеми на излизане, но затова по-късно .
    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
    LZ1YBB

  • #2
    От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

    Както и да е, най-после излязохме от сградата, накачулени с мургави шерпчета. Намерихме едно микробусче да ни откара до пристанището, дадохме по някоя пара на шерпите и затръшнахме вратите пред недоволните им физиономии. С огромно облекчение напуснахме района на аерогарата.



    Вече сме почти на финала. Пристигаме на пристанището и там вече ни очакват. Помагат ни с багажа, натоварваме всичко на лодката и ахааа да тръгнем и отново . Втора серия на "Зайо, защо си без шапка". Появява се полицай и вика: проблем бате, рано е да се отпускате . Проблема пак е в харпуните. Капитана слиза на кея и започват едни обяснения, ръкомахания, телефонни разговори, преглеждане на разписката за платеното "мито", а през това време вече се чудим да се смеем ли, да плачем ли, да псуваме, или що ли. След близо половин час, тиквата на униформения увира и ни пуска. И гааааззззз към острова. Лодката се казва Numero 1 или Number 1, със скромните 2х150 к.с.



    След 40-50 минути здрава езда стигаме до крайната цел - остров Inhaca, където отдавна ни очакват.





    Общо взето сме като ударени корниди. Гледаме и не вярваме на ушите си. Вече сме пропуснали един ден за гмуркане, затова първата ни работа е да уговорим подробностите по местата и дните за гмуркане, съобразени с прогнозата за следващите няколко дни. След това отбор юнаци нарамват багажа и се отправяме по ситния пясък към района за настаняване, който е на 500-600м. от кея. Хвърляме багажа и първото нещо, което правим е да слезем на плажа под лъчите на залязващото слънце, за да уважим голямото синьо.



    Водата измива цялата натрупана умора и неприятни емоции от пътуването. Вече сме си на мястото. Като всяко земноводно .



    Слънцето изгаряше хоризонта с последните си за деня лъчи.



    Следва стъкмяване на екипировката за следващия ден, леко вътрешно затопляне с грижливо кътаното узо и разпъване на мрежите против комари над леглата - зер бяхме наплашени, че шетала малария . Въпреки желанието ни да удължим първите приятни мигове на острова, бързо отнесохме плувките. На сутринта лодката щеше да дойде да ни вземе в 6.00 часа ...
    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
    LZ1YBB

    Коментар


    • #3
      От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

      Последваха незабравими дни, изпълнени с риболов, анализиране на причините за пропуски, дължащи се на екипировката и/или на задхарпунното устройство , отстраняването им и нови опити.
      Кръстосахме на шир и длъж района около острова, проверихме множество спотове, рифове и потънали кораби, имахме срещи както с рифови и пелагични риби, така и с акули и скатове, които при срещите си с нас се ограничиха само до задоволяване на любопитството, но не и глада си .







      ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
      LZ1YBB

      Коментар


      • #4
        От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

        Браво на вас, чакам с нетърпение продължението

        Коментар


        • #5
          От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

          След лодките да продължа с пейзажите .

















          ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
          LZ1YBB

          Коментар


          • #6
            От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

            Много интересно! Добре започва Абонамент!
            Кръвна група 0+

            Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

            Коментар


            • #7
              От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

              В близкото село имаше най-необходимото за живот. На едно място дори продаваха хляб , е не всеки ден, разбира се, но пък имаше брашно, от което ставаха много вкусни нещица . Зарзавата се продаваше на бройки или на купчинки, според стоката. Пипера на бройки, доматите на купчинки по 5 броя, чесъна на купчинка скилидки, лещата и боба на чаши и те така . А така изглеждаха магазините и пазара

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150211_170546.jpg
Прегледи:1
Размер:186.8 КБ
ID:5691676

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_113435.jpg
Прегледи:1
Размер:158.7 КБ
ID:5691677

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_105041.jpg
Прегледи:1
Размер:140.9 КБ
ID:5691679

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150213_182052.jpg
Прегледи:1
Размер:154.9 КБ
ID:5691682

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150213_182100.jpg
Прегледи:1
Размер:149.3 КБ
ID:5691685

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_105029.jpg
Прегледи:1
Размер:204.8 КБ
ID:5691686
              ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
              LZ1YBB

              Коментар


              • #8
                От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                И понеже не се стои гладен, кой както може проявяваше кулинарните си умения

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_171433.jpg
Прегледи:1
Размер:149.3 КБ
ID:5691692

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_191608.jpg
Прегледи:1
Размер:133.9 КБ
ID:5691693

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150215_135641.jpg
Прегледи:1
Размер:160.4 КБ
ID:5691694

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150217_095428.jpg
Прегледи:1
Размер:149.0 КБ
ID:5691695

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2015_0209_182137_005.jpg
Прегледи:1
Размер:113.2 КБ
ID:5691696

                До тук с вегетарианските ястия . Останалото е за месоядни

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HD0210.jpg
Прегледи:1
Размер:134.4 КБ
ID:5691697

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150213_194034.jpg
Прегледи:1
Размер:90.4 КБ
ID:5691698

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150211_195355.jpg
Прегледи:1
Размер:130.1 КБ
ID:5691699

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150217_200443.jpg
Прегледи:1
Размер:173.1 КБ
ID:5691700

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150209_191449.jpg
Прегледи:1
Размер:210.1 КБ
ID:5691701

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150209_200528.jpg
Прегледи:1
Размер:121.0 КБ
ID:5691702

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150217_202108.jpg
Прегледи:1
Размер:133.5 КБ
ID:5691703

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2015_0213_133738_001.jpg
Прегледи:1
Размер:139.6 КБ
ID:5691704

                ... и те така 2 дълги, тежки седмици ...
                Спирам за сега с блюдата, че темата придоби много кулинарен привкус .
                ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                LZ1YBB

                Коментар


                • #9
                  От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                  Карта на и около острова с дълбочините, ако някой го интересува

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Inhaca_2.jpeg
Прегледи:1
Размер:376.0 КБ
ID:5691745

                  Около острова и особено от западната му страна (към континента) поради множеството плитчини и още по-голямото оголване на дъното при наличието на огромни вълни, имаше доста потънали кораби. Тези спотове бяха интересни както за скуба дайвърите, така и за нас, поради заселването им с малки риби, които от своя страна пък привличаха хищниците.
                  Като споменах риби, май е време да покажа и някои от тях . За да туширам евентуално тягостно чувство у част от четящите природолюбители, първо ще покажа рибите, които имаха късмета да ни придружат на сушата, а по-късно и тези, които имаха късмета да останат в естественото им местообитание .
                  Та такааа ...

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2015_0213_123512_001.jpg
Прегледи:1
Размер:155.7 КБ
ID:5691746

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2015_0214_104702_001.jpg
Прегледи:1
Размер:179.4 КБ
ID:5691747

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150211_115855.jpg
Прегледи:1
Размер:128.7 КБ
ID:5691748

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150213_111341.jpg
Прегледи:1
Размер:134.0 КБ
ID:5691749

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HD0167.jpg
Прегледи:1
Размер:163.0 КБ
ID:5691750

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2015_0212_093554_001.jpg
Прегледи:1
Размер:138.7 КБ
ID:5691751

                  Това последното не е наше дело, тъй като зъбатите не бяха от таргета ни, но местните не им прощаваха.
                  ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                  LZ1YBB

                  Коментар


                  • #10
                    От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                    Ах, Мозамбик! Сблъскахте се с действителността, за съжалени е позната картинка. И като не говорите португалски сте без местен посрещач, са Ви взели за мезе. Ако знаех, щях да помоля някой приятел да помогне срещу тия нагли кожодери.
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

                    Коментар


                    • #11
                      От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                      Как ги ядете тия мустакати същества?
                      Кръвна група 0+

                      Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

                      Коментар


                      • #12
                        От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                        С кеф, отваряш черупката с удар, чупиш щипките и вътре.....Ох.ох
                        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                        www.ADV-Bulgaria.com

                        Коментар


                        • #13
                          От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                          Пържоли за вас няма ли?
                          Кръвна група 0+

                          Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

                          Коментар


                          • #14
                            От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                            Вили, това там няма нищо общо с гръцките неща например, вкуса е уникален, размера грандиозен. Прясна морска храна от Индийския океан е нещо чудно
                            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                            www.ADV-Bulgaria.com

                            Коментар


                            • #15
                              От: Мозамбик 2015 - остров Inhaca

                              Вярно, че ни взеха за мезе, обаче и ние бяхме доволно изнервени от пътуването, за да им се вържем на исканията веднага. Та като споменахте мустакатите, специално пускам няколко мустакати

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_133237.jpg
Прегледи:1
Размер:162.8 КБ
ID:5691755

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150212_135909.jpg
Прегледи:1
Размер:199.0 КБ
ID:5691756

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150217_202343.jpg
Прегледи:1
Размер:178.1 КБ
ID:5691757

                              Тез животни са ... вкусни. Цепиш, печеш, ядеш и питаш за още. В местната бакалия предвидливо бяха заредили някакво бяло вино в кутии, което правеше отлична компания на морските дарове .
                              ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                              LZ1YBB

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X