Преди няколко години между езерото Ван и Арарат, на чакалиран участък от пътя в ремонт летя с около 100 и наближавам някакво хлапе пастирче стоящо край пътя. Не беше на повече от 10 години и очаквах, че просто му е интересно да види нещо различно в тези диви планини, но щом го наближих на десетина метра, изведнъж измъкна отнякъде едно литрово пластмасово шише пълно с вода и го метна по мене! Не ме уцели само заради високата скорост с която минах, но беше много близо до целта - ако ме беше целнал щях да се пребия сериозно на този чакъл! Та в Кюрдистан не всички са особено дружелюбни - еле па, ако те мислят за турчин!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ходих да пийна "шорба" до Ирак - добре беша
Свий
X
-
Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016
-
За момента нямам причина да си променя отношението за кюрдите. Много добре усещам една "граница", когато преминавам от регион в регион според темперамента и всичко според етническата принадлежност/малцинства. Попадал съм и на "чисто човешки" качества: тарикатлък, завист между тях, гледане в канчето на другия... и май само толкова. Не съм виждал да се карат. Турци съм виждал да се карат, ама зверски и въпреки това, виждайки ме се почва: от нещо имаш ли нужда, чай и т.н. Това отнощение към "пътника" е внушено според Корана: пътника търпи лишения и опасности и за това... и т.н. Гледам да не "злоупотребявам" с тези разбирания и най-малкото което правя е да раздавам ненужни неща, които мъкна: от джобни ножчета, кафета 3в1 до пъпеши с които някой ме е черпил преди 1000 км (хиляда км)
Когато пътуваш от Ван за Арарат за първи път и... виждам върха... почвам като японски турист да снимам на всеки завой... В едно селце също спрях и по едно време се обръщам - зад мен колона и ме чакат да свърша. Бях спрял малко кофти.
И тука идва паралела - на северния мост над Босфора преди месец ми се получи малка засечка с картите за плащане на таксата - 30-40- секунди повече от нормалното. Ей, като наскачаха някакви "бързащи", турци ... играчи, бавели се, вадят надиплени бали с лири ... хахаахаха... да ми правят чейнч за 5 лв на 100 долара (нали се сещаме "замисъла") Ако беше някой кюрд - щеше да плати а после след бариерата да се разберем и да няма драма от нищо - 1000% съм сигурен !!! Аз самия бих го направил за някой друг на моето място - ей това се кефя, че съм "прихванал" !
Та това съм усетил, видял, преживял. Бачкал съм с кюрди, живял съм с кюрди, имам приятели кюрди, дето всяка година съм им на гости - просто са такива..
П.П. и въпреки, че "Ван" е океан от ... всичко (вметвам заради кюрдите)... Някой беше писал тук преди много години, че имало проблеми заради някакви пиянски историй около езерото... АМИ НЕ Е ТАКА! Единствено "прескачам" до сега самия град Ван - прахоляк, гмеж и май нишо повече. Нещото, което наистина ми е било интересно и просто много се накефих в този град бе "Центъра за изследване на котките от Ван". Всичко друго около езерото си струва всеки километър. Особено северния бряг, Mount Süphan, кратера "Немрут" и ... всичко!.Последно редактирано от p-pleven; 16-06-25, 08:28.
-
Да спамна още малко за темперамента на колегите кюрди, с които бачках преди 7-8 години до Коня.
Денят бе нормален, топъл, септемврийски. Пием чай на теферич в обекта (фотоволтаична централа). Офиса е: маси, хладилник, диван - всичко на двора - вижда се всичко.
По едно време откъм срдата за нещо като подстанция (метална конструкция с термопанели, размер -колкото два големи корабни контейнера) гледам - излизат колеги и бягат.. ама бягат в сичка сила на където им видят очите - пушак се вдига! Ние си пием чай с шефа им... След 2-3 секунди - БУУУМ! - хвърчат врати, покриви....Шефчето - само погледна, дори не стана от стола... 1-2 секунди погледа му се увери, че всички са здрави... и продължи ... продължихме да си пием чая....
В България, примерно, каква реакция щеше да има? Даже и след това? станалото - станало, нямаше скандали, бой и подобни...
Такива са.
-
-
"...просто... макар на дърти години... ми се приискало няколко пъти да съм с 20 години по-млад! "
Ооф ПетьооЕпа то на млади години не ни се е преиискало да сме по-млади, а баш сега
..Ама другия път действай, дако си дРът, само гледай да нема на близо чичеве и вуйчеве
Спри в некоя берберница, заглади косъма и право към Д400, ама да е есенеска или напролет, да не е така жега...
0899 шест5313нула
За всекиго по нещо
Коментар
-
Аз в ирак жена почти не съм срещал...освен в панаира в багдат и бяхме някъде в град на север от багдат почти до границата с Иран...имаше технически университет и там жените си бяха с нормално облекло без забрадки.
Няма да забравя ,в Ирак още първите дни,на едно кръгово ,се движим много бавно ....и към нас се доближава и надвисва на задното стъкло,един силует в черно от главата до петите .Останало ми е в паметта, прещракването на затворите.....
Оказа се ,че жената проси...ти не знаеш мъж ли е,жена ли е...бомба на кръста ли има...все едно дарт Вейдър ни скочиGalloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
Анатолий Пейчинов o8875о9815
https://dvrbg.com/
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар