.
ВСТЪПЛЕНИЕ
"Когато решиш да тръгнеш, най-трудната част вече е свършена"!
Японска поговорка
София - Истанбул - Токио - Нико - Камакура - Планината Фуджи-сан - Хаконе - Ошино Хакай
Мацумото -Такаяма - Ширакава-го – Каназава - Киото - Нара - Осака – Истанбул - София
от 17.10.2024 год. - до 30.10. 2024 год.
Маршрута на това пътешествието е предложено от туристическа агенция "Мондел Травел".
За четвърти път се доверих на тази агенция и както винаги оправдаха очакванията ми.
Ако чрез този пътепис ви поощря да предприемете свое пътуване, няма нужда да се ровите
в нета и сравнявате коя агенция да изберете.
Погледнете програмата на Мондел Травел и смело се доверете на екипа.
https://www.mondel-travel.com/
..............................................
В този пътепис ще се опитам да разплета тънките нишки от гоблена, сътворен през вековете
от сръчни японски ръце, да надникна крадешком в изтънчената душевност на хората и очертая
основните характеристики на тези удивителни хора. Ако успея да привлека вниманието ви,
това ще е наградата ми, ако не въпреки старанието вероятно не съм стигнал нужно ниво на
обаятелен разказвач. Смисълът на пътеписа е да забавлява, но понякога и добре информира.
Ясно осъзнавах, че с напредъка на годините ще ми бъде все по-трудно да посетя тази страна.
Разбирах, че ако не предприема това дълго пътуване, ще пропусна чарът на риска,
да разбера капацитета на силите и възможностите си.
Японска поговорка гласи: „жаба в кладенец не познава големия океан“.
Кратка статистика
В пътеписа са поместени 8 видео клипа и 895 снимки.
От тях 1/3 лични и 2/3 от интернет. Отне ми почти 2 месеца да го напиша.
Да започваме!
Слизам от самолета и вървя дълго по коридора на летище Нарита в Токио,
водещ към необятният простор на японското небе.

Разпознавам аромата на страната. Миризмата на чистота, тишина и спокойствие!

Аромат на балсам. В главата ми преминава надпис: „Made in Japan“,
знак че всичко е направено с високо качество.

Когато стъпих на японска земя, изпитах странното чувство,
сякаш винаги съм бил тук. Останах изумен от това чудно усещане за принадлежност
към земя, събития и хора, които виждам за първи път.

Всъщност с Япония сме на една географска ширина. През северния град Сапоро преминава 42 паралел.
Същият 42 паралел пресича Велинград, източно от местността Клептуза, където се пресича с 24 меридиан.
Такива пресечни точки се срещат много рядко в населени места по света,
а комбинацията на огледалните цифри прави това явление още по-интересно.

............................................................
Флагът
Националният флаг на Япония се нарича Хиномару, което буквално означава слънчев кръг.

Военноморския флаг на Япония.

Императорският печат с форма на стилизирана хризантема е фактически герб на страната.

Самите японци наричат страната си Nihon Koku, Nippon Koku, или само Nihon или Nippon.
Тези имена всъщност означават „Източник на Слънцето” или „Страната на Изгряващото Слънце”.
.............................................................
Нашите гидове
Японската екскурзоводка беше жена на 76 год, но по цял ден без умора,
не спираше да ни води по исторически места и природни прелести.

Благодарности и на българската екскурзоводка Лидия, която ни разби от дълго и бързо ходене,
но беше хубаво и полезно. Видяхме доста неща, а някой свалихме няколко килограма.
С постоянно чаровната си усмивка, пием чайчето невинно.

Предлаганите забележителности и преживявания ще възнаградят всички
въоръжени с чувство за приключение, така че вземете с себе си отворен за любопитство ум,
разгърнете страниците на пътеписа и се наслаждавайте.
Ще прочетете един истински разказ за преживяванията ми по време на пътуването до Япония,
описанията на това, което видях, чух, вкусих и почувствах в този толкова различен свят.
Днес с променящите се времена и революционните технологии, пътуването се превърна
в едно от най-лесните неща за правене. Културата, архитектурата, кухнята и други,
отварят ума ни за нови неща, но както казват мъдреците, най-добрите истории за пътувания
са, когато нещата се объркат. Ето оправдание за грешките и пропуските, които съм допуснал
при сътворяването на този пътепис.
.
ВСТЪПЛЕНИЕ
"Когато решиш да тръгнеш, най-трудната част вече е свършена"!
Японска поговорка
София - Истанбул - Токио - Нико - Камакура - Планината Фуджи-сан - Хаконе - Ошино Хакай
Мацумото -Такаяма - Ширакава-го – Каназава - Киото - Нара - Осака – Истанбул - София
от 17.10.2024 год. - до 30.10. 2024 год.
Маршрута на това пътешествието е предложено от туристическа агенция "Мондел Травел".
За четвърти път се доверих на тази агенция и както винаги оправдаха очакванията ми.
Ако чрез този пътепис ви поощря да предприемете свое пътуване, няма нужда да се ровите
в нета и сравнявате коя агенция да изберете.
Погледнете програмата на Мондел Травел и смело се доверете на екипа.
https://www.mondel-travel.com/
..............................................
В този пътепис ще се опитам да разплета тънките нишки от гоблена, сътворен през вековете
от сръчни японски ръце, да надникна крадешком в изтънчената душевност на хората и очертая
основните характеристики на тези удивителни хора. Ако успея да привлека вниманието ви,
това ще е наградата ми, ако не въпреки старанието вероятно не съм стигнал нужно ниво на
обаятелен разказвач. Смисълът на пътеписа е да забавлява, но понякога и добре информира.
Ясно осъзнавах, че с напредъка на годините ще ми бъде все по-трудно да посетя тази страна.
Разбирах, че ако не предприема това дълго пътуване, ще пропусна чарът на риска,
да разбера капацитета на силите и възможностите си.
Японска поговорка гласи: „жаба в кладенец не познава големия океан“.
Кратка статистика
В пътеписа са поместени 8 видео клипа и 895 снимки.
От тях 1/3 лични и 2/3 от интернет. Отне ми почти 2 месеца да го напиша.
Да започваме!
Слизам от самолета и вървя дълго по коридора на летище Нарита в Токио,
водещ към необятният простор на японското небе.

Разпознавам аромата на страната. Миризмата на чистота, тишина и спокойствие!

Аромат на балсам. В главата ми преминава надпис: „Made in Japan“,
знак че всичко е направено с високо качество.

Когато стъпих на японска земя, изпитах странното чувство,
сякаш винаги съм бил тук. Останах изумен от това чудно усещане за принадлежност
към земя, събития и хора, които виждам за първи път.

Всъщност с Япония сме на една географска ширина. През северния град Сапоро преминава 42 паралел.
Същият 42 паралел пресича Велинград, източно от местността Клептуза, където се пресича с 24 меридиан.
Такива пресечни точки се срещат много рядко в населени места по света,
а комбинацията на огледалните цифри прави това явление още по-интересно.

............................................................
Флагът
Националният флаг на Япония се нарича Хиномару, което буквално означава слънчев кръг.

Военноморския флаг на Япония.

Императорският печат с форма на стилизирана хризантема е фактически герб на страната.

Самите японци наричат страната си Nihon Koku, Nippon Koku, или само Nihon или Nippon.
Тези имена всъщност означават „Източник на Слънцето” или „Страната на Изгряващото Слънце”.
.............................................................
Нашите гидове
Японската екскурзоводка беше жена на 76 год, но по цял ден без умора,
не спираше да ни води по исторически места и природни прелести.

Благодарности и на българската екскурзоводка Лидия, която ни разби от дълго и бързо ходене,
но беше хубаво и полезно. Видяхме доста неща, а някой свалихме няколко килограма.
С постоянно чаровната си усмивка, пием чайчето невинно.

Предлаганите забележителности и преживявания ще възнаградят всички
въоръжени с чувство за приключение, така че вземете с себе си отворен за любопитство ум,
разгърнете страниците на пътеписа и се наслаждавайте.
Ще прочетете един истински разказ за преживяванията ми по време на пътуването до Япония,
описанията на това, което видях, чух, вкусих и почувствах в този толкова различен свят.
Днес с променящите се времена и революционните технологии, пътуването се превърна
в едно от най-лесните неща за правене. Културата, архитектурата, кухнята и други,
отварят ума ни за нови неща, но както казват мъдреците, най-добрите истории за пътувания
са, когато нещата се объркат. Ето оправдание за грешките и пропуските, които съм допуснал
при сътворяването на този пътепис.
.
Коментар