Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сингапур

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сингапур

Една от най-уредените държави в света.
    Остров с размер приблизително 35км. Страната през която преминава трафика на стоки и пари за целия регион. Няма собствени източници на питейна вода и внася такава от Малайзия, има три тръби до там. През двете идва вода а през едната се връща за Малайзия, преработена с цел премахване минералните соли които я правят негодна за пиене. Познайте в края на краищата кой плаща? - Малайзия. Най-добрата авиокомпания за няколко поредни години в света - Singapore airlines. Един пример за разликите: Искам в LUTHANZA пардон LUFTHANSA където сме във first class мляко - чаша обикновено мляко, и понеже няма как да откажат забелязвам смешната картинка на няколко стюардеси които зад завесата късат малки опаковки от мляко за кафе и ги сипват в чаша за мен ...... В самолет на Singapore Airlines на същата тестова молба за чаша мляко веднага ме попита стюардесата: Господине какво да бъде имаме 7 вида, австралийско, новозеландско ....
    За останалите неща разликите са в същия порядък...
    Най-голямото (като обем товари) пристанище в света 35 000 – 40 000 обработвани кораби годишно...
    Най-добрата аерогара няколко последователни години в света... Няма да обяснявам много, като отидете там макар и с голям Боинг сякаш сте единственият, който от седмици насам минава и всички се радват на това...

Няма нужда от визи за престой до един месец.

Парична единица сингапурски долар S$, който е приблизително равен на лева. Основно население китайци, и по-малко индийци, малайци. Официални езици английски, китайски, малайски, но навсякъде и всичко е на английски.

Тотален контрол върху неща като секти, религии извън официално признатите, наркотици и т.н. Имат си институция главен цензор който преценява каква литература може да бъде внасяна. За внасяне на наркотици задължителната присъда е смърт, всеки подписва такава декларация още преди да влезе в страната.

Забранени са дъвките, забранена е продажбата на кока кола и всякакви бързи закуски от рода на Макдоналдс на по малко от 500м от училище. Децата задължително ходят с униформи. В зависимост от успеха на всяко дете то преминава в различни училища без значение какви са доходите на родители му.
    От друга страна всякаква икономическа дейност е високо ценена и подпомагана от държавата.
    Тотални реновации на всичко, последния път като бях там сменяха всички медни кабели с оптични включително и до жилищните сгради. Евтино е, храната е даже по-евтина, отколкото тук, много е качествена има страхотен санитарен контрол. Още не съм виждал човек, който да се е почувствал неразположен от храна там, а съм бил и аз и Брат ми много време. Яжте смело за разлика от много други страни с храната всичко е ОК. Но внимавайте с хвърлянето на боклуци по улицата или дори плюенето. За такива дейности минималната глоба е 1000S$ и освен това задължително ги събират без значение какво ще говорите или правите.

Много добри хотели, ако знаете как и с перфектни цени: Shagri La Rasa Sentosa – 5 звезден хотел, на брега на океана, със всички екстри – двойната стая 135лв на вечер. (информация отпреди 2 години)

Много магазини за електроника, които последните години се заменят с такива за мода и дрехи. Костюм по поръчка можете да си ушиете от коприна за 24часа и двойно по-евтино от България. За разните копия на известни марки въобще няма какво да говорим – това са най-продаваните дрехи там.

Накратко толкова, ако някой тръгне за Сингапур да се обади...
    VPetrov.photography

Венци, точно това имах впредвид!
    Това е много полезна и работеща информация, за всеки който реши да пътува..

P.S. Я виж там километрите, че нещо с тия 35 км май ще е тесничко за 4 милиона глави, та дори и китайски!

Коментар

Толкова са! С такси е за по-малко от час от единия до другия край на острова... Освен това колкото са Сингапурците сигурно толкоз за и туристите но нямаш чувството за липса на пространство. Но пък и няма нито една педя кал, и неизползвано пространство. Макар и да имат джипове единствения шанс да ги накалят е да си внесат кал по пощата Колите са много скъпи и имат страхотни акцизи, горивата, алкохола и цигарите също, за сметка на това за останалите неща на практика няма нито мито нито акциз... Всички сингапурци са дребнички, там съм като Гъливер в страната на лилипутите, с Брат ми се виждаме и на стотина метра по най-оживената им улица...
      VPetrov.photography

Коментар

Малко снимки:

VPetrov.photography

Коментар

Един приятел беше казал за друга държава "ТВУ маскирано на Луна Парк" Не съм бил в Сингапур, но от казаното почвам да се плаша, мразя "Тоталният" контрол, а иначе звучи интересно.

Коментар

Най-съвършения контрол върху човеците се осъществява при т.н. "Демокрация" и с "демократичните" методи, а контрола в Синагапур е ясен, написан и много полезен, то се и вижда по резултатите...

По въпроса за контрола ще дам един пример, който Алекс знае, но за другите ще е интересен. Преди години по времето на мандата на Клинтън един американски тийнейджър, който е на екскурзия с родителите си в Сингапур решава да се позабавлява както е свикнал и "рисува" графити върху няколко коли. По точно 4-ри автомобила се сдобиват с негови произведения. В Сингапур подобни изяви много бързо се разкриват, още на място са го и заловили и съответно представили пред съда. И така накратко решението на съдията беше:

1. Заплащане на собствениците на колите пълната сума за пребоядисването им.
            2. Заплащане на 15000$ глоба.
            3. Доживотна забрана за посещения на страната.
            4. Три месеца затвор.
            5. Пет удара с пръчка.

По точка 5-та се вдигна страхотен шум от страна на разни организации в USA даже лично президента Клинтън се застъпи за отмяна на това "уронващо авторитета" наказание, но не - беше си изпълнено...

Защото съдията каза: Парите ще платят родителите му, той нищо няма да разбере, трите месеца затвор едва ли ще му повлияят, но ударите с пръчка гарантирано ще запомни...

А забравих да ви кажа, че в Сингапур графити няма, освен на определените за целта места, правят си даже и състезания...
            VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X