Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ТУРЦИЯ – СИДЕ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ТУРЦИЯ – СИДЕ

    ТУРЦИЯ – СИДЕ

    Повечето мои познати са чели пътеписите ми от далечните места, към които постоянно ме влече. Крайно време е да покажа и къде ходя всяко лято със семейството си на почивка. Място, което е близо от една страна, така че да може да се пътува с кола и достатъчно екзотично, от друга, така че да ме накара да пиша за него. Това е съседна Турция.

    Преди 15 години, когато за пръв път пътувах до Истанбул, все още бях с едно неприятно предубеждение към тази страна – вероятно остатък от неприятните ни спомени за Османското робство... Всъщност днешната Република Турция не е онази Османска империя, която ни е държала толкова години в мрак. Отношението на самите хора към българите е изключително дружелюбно, а прочутата навремето българска гостоприемност като че ли избягала на изток... Да, сега турците са толкова гостоприемни и благоразположени към нас, че пътуването в из Анадола си е удоволствие и почивка, за каквито всеки мечтае.

    Ако прескоча Истанбул, където вероятно повечето от вас са ходили, ще стигна до района на Анталия, където всяка година почиваме семейно по 1 или 2 пъти. Като казвам района, това значи една морска ивица от около 150 км, предимно на юг от не чак толкова големия курортен център. Не толкова голям означава, че постоянното му население е около 1 млн. души, а лятото достига до 3 млн.

    Почивките са си почивки, но хората които ме познават, знаят че те не ме задоволяват. Докато се къпем в морето и лежим на плажа, а междувременно се храним почти нон-стоп на ултра ол инклузив с безброй водове глезотии и трупаме килограм след килограм, аз постоянно си мисля къде ще се разходим и какво ще видим по обратния път към България.

    Анталия е удобно място като отправна точка за посещение на забележителностите на Турция. Наблизо са няколко стари крепости. По пътя към България, в зависимост откъде сте решили да минете, могат да се разгледат Памуккале и Ефес... В другата посока се намира областта Кападокия. Все забележителни и интересни места, които препоръчвам на всеки да види някой ден, ако все още не е успял.

    За разлика от останалите ми пътеписи, тук ще се огранича с текста и историята. Не съм имал екскурзоводи, които да ми разказват интересни случки, а и предполагам, че повечето от вас или знаят повече от мен, или пък лесно могат да прочетат безбройните публикации в интернет. Ще се опитам да покажа красотата на посетените места през обектива на моя апарат и чрез моя поглед върху тях.

    =о=о=

    В 6:00 часа на една сутрин в края на август 2010 тръгнахме към Анталия с намерението да спим по пътя и да пристигнем на другия ден в хотел Grand Prestige в Сиде. Пътуването както и предните години вървеше чудесно и след като преминахме границата се качихме на магистралата към Истанбул – леко, приятно и с постоянна скорост, километрите се нижеха по-бързо от очакваното. В крайна сметка около 20 часа вечерта пристигнахме не някъде за междинно спане, а направо в Сиде, южно от Анталия. Спрямо предходната година, километрите бяха с около 100 по-малко, а времето за пътуване – съкратено с малко повече от 2 часа. Не се шегуват нашите комшии! Строят пътища през нищото със завидна скорост. И все едни такива хубави. Направо да се стресне човек какво ли правим ние, българите в България през това време.

    Проблемът, че резервацията ни бе от следващия ден се реши като намерихме хотел за една нощ, в който да си починем и наспим. Първо опитахме в град Манавгад, но се оказа, че там хотели просто няма и в момента, в който тръгнахме към морето и влязохме в района на Сиде намерихме хотел SELGE. Явно Сиде е хотелската зона на Манавгад.



    Изглед от терасата, където предната вечер се вихреше купон до полунощ:





    На сутринта се разходих към центъра на новия град. Нов, защото има и стара част, която представлява крепост, построена на нещо като малък полуостров, вдаден в морето.



    Навсякъде има руини, а парковете около тях светят от чистота.







    Тук всичко избуява – растенията и цветята, които ние си гледаме като декоративни в саксии, тук придобиват внушителни размери – фукуси, портокали, бенджамини и китайски рози си растат като паркова декорация и са засадени навсякъде по улиците. Даже и насекомите са по-едри от обичайните за нас. Този скакалец беше огромен, наистина. Малко след снимката излетя като изтребител.



    Всичко е уредено прекрасно. Крайбрежната алея в новата част на курорта е приятно място за разхдки.



    Две изморени деца:



    Същата сутрин се преместихме от хотел Selge в Grand Prestige, където имахме платен пакет от 10 нощувки. Единият ден използвах да разгледам и старата част на Сиде като се качих в колата на приятели, които отиваха на разходка там.

    За да стане ясно какво представлява Сиде ще го сравня с Несебър – нещо като път води до крепостта и античния град. В началото има и карта за туристи, с разположение на забележителностите.



    1 – Градските стени. 2 – Градската врата. 3 – Nymphaeum (Монументалния извор). 4 – Аквадукт. 5, 6 – Улица с колони. 7 – Къща. 8, 9 – Къщи. 10 – Търговски площад. 11 – Амфитеатър. 12 – Баня (сега – музей). 13 – Триумфална арка. 14 – Храмът на Дионис. 15 – Улица с колони. 16 – Базилика. 17 – Пристанищната баня. 18 – Храмът на Аполон. 19 – Храмът на Атина. 20 – Южна Базилика. 21 – Храм. 22 – Монументален фонтан/извор. 23 – Голямата градска баня. 24 – Византийска постройка. 25 – Представителен площад. 26 – Византийска постройка. 27 – Място за кръщенета. 28 – Дворец на епископа и базилика. 29 – Стените на Philippus Attius.


    Римска улица:



    Пътят към входа на крепостта (Триумфалната арка):



    Точно преди да стигнем се вижда амфитеатъра, не напълно реставриран:



    И стигаме до входа – единственото място, откъдето могат да влязат пешеходци и МПС.



    Стратегията за разглеждане бе да обиколим по крайбрежната улица и да се върнем през една централна, която пресича полуострова през средата. Уличките са красиви и чисти.



    Крайбрежната алея с привлекателни заведения-капанчета:





    Кафене в стар стил...





    Обиколката неизбежно ни извежда на върха на полуострова, където се намира Храмът на Аполон или поне това, което е останало от него. Гледката на руините на фона на синьото море е пленяваща.







    Някъде тук е храмът на Атина и Южната Базилика.





    Пристанището в съвременен вид с множество туристически яхти:



    И накрая се върнахме по централната улица, която пресича целия полуостров и излиза към портата, от която влязохме.





    За да не ходим целия път наобратно пеша се качихме на совалката между античната и съвременната част на Сиде.



    Това е краткия ми репортаж от това красиво и забележително място. Всеки, който си купи пакет и почива в района на Анталия има възможност да го разгледа – заслужава си. Има и още какво да се види. Това, което съм показал далеч не е всичко – остава да откриете останалото.

    Ще продължа в няколко поредни части да ви показвам местата, които най-много харесвам в Турция. Това беше Сиде.
    Последно редактирано от Stas; 10-03-11, 09:41.
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

  • #2
    От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

    Много красиво ! Благодаря.
    Очаквам с нетърпение и другите пътеписи за Турция.

    Коментар


    • #3
      От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

      наистина хубаво местенце

      Коментар


      • #4
        От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

        Много хубави снимки. Ще споделиш ли маршута по който си минал. Благодаря

        Коментар


        • #5
          От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

          Благодаря за споделеното.
          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

          Коментар


          • #6
            От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

            В Турция има доста красиви места. Радвам се, че това ви харесва. Започнах с него, защото другите, които ще ви покажа може би са по-интересни.

            Относно маршрута... Най-кратко казано - от София през Капитан Андреево към Истанбул, пресичам Босфора и продължавам по магистралата до Sakarya и от там надясно в посока Bilecik, Bozuyuk, Kutahya, Isparta, излиза се на пътя Antalya-Alanya източно от Анталия и от там към Manavgad, което е в съседство на Side. Ако ми се занимава ще направя една схема по-нататък.
            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
            СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

            Коментар


            • #7
              От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

              Ето една снимчица от сапунерка на новите междуградски пътища в Турция. Така се правят.



              Така де... Това не е магистрала! От есента на 2010-та по тези пътища увеличиха максималнодопустимата скорост от 80 на 110 км/ч. По магистралите е 120.

              Ето тук маршрута от София до Сиде в района на Анталия, който считам, че е най-лек за пътуване и със сигурност най-бърз. Километрите са 1355 съгласно Googlemaps, но като че ли бяха някъде около 1300 по спомен. Във всеки случай със всяка година намаляват.

              Последно редактирано от Stas; 08-03-11, 02:20.
              ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
              СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

              Коментар


              • #8
                От: ТУРЦИЯ. СИДЕ

                Благодара, Stas. Тази година мисля да мина по същия маршут за Анталия.

                Коментар


                • #9
                  От: ТУРЦИЯ – СИДЕ

                  Здравей
                  Имам един въпрос относно плащането на моста в Истамбул. През 2008 нямаше възможност за кеш и тогава един "комшу" ми съдейства. Но това не ми даде спокойствие за на обратно, а тази година мисля пак да ходя!
                  P.S. Доколкото се рових става с карти, но откъде се купуват и какви пари?

                  Коментар


                  • #10
                    От: ТУРЦИЯ – СИДЕ

                    Моята карта е от 2008 точно. На моста си купих картата KGC, тъй като наистина не можеше кеш. На връщане моста не се плаща.
                    От 2008-ма насам картата си я зареждам като свърши - минимално зареждане 30 лири. Мисля, че толкова си струваше и самата карта, но наистина беше отдавна и не помня точно.
                    В крайна сметка там всичко се решава с питане. Ако някой наскоро си е купувал карта трябва да знае по-добре от мен. Пробвай да попиташ в темата за Garmin картата на Турция:

                    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...=24189&page=22
                    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

                    Коментар


                    • #11
                      От: ТУРЦИЯ – СИДЕ

                      Първоначално публикуван от FHI Преглед на мнение
                      Здравей
                      Имам един въпрос относно плащането на моста в Истамбул. През 2008 нямаше възможност за кеш и тогава един "комшу" ми съдейства. Но това не ми даде спокойствие за на обратно, а тази година мисля пак да ходя!
                      P.S. Доколкото се рових става с карти, но откъде се купуват и какви пари?
                      Преди да свърши магистралата в Истанбул има една сграда вдясно.Спираш и си купуваш карта(20,30,50 лири) и газ до ламарината

                      Коментар


                      • #12
                        От: ТУРЦИЯ – СИДЕ

                        Първоначално публикуван от vanko333 Преглед на мнение
                        Преди да свърши магистралата в Истанбул има една сграда вдясно.Спираш и си купуваш карта(20,30,50 лири) и газ до ламарината
                        За всички, които ще пътуват до Турция и нямат карти за магистралата, имайте предвид че будките за продажба на карти работят от 8 сутрин до 12 часа вечерта.
                        Последно редактирано от Stas; 12-08-11, 09:00.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X