Обява

Свий
Няма добавени обяви.

кои са тези скали ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • кои са тези скали ?

    По пътя за Самоков, на около 300 метра след Лаго Пасарел има отляво в далечината огромни скалисти образувания , като хълмове ! Интересува ме ако знае някой или е ходил лично, дали има пещери там или нещо друго интересно? Просто любопитство.

  • #2
    До: кои са тези скали ?

    Наричат мястото Татарски брод, има доста легенди за него, доста противоречиви и анахронични. Няма пещери.
    www.offnews.bg

    Коментар


    • #3
      До: кои са тези скали ?

      Хм аз знам за още едно място дето е Татарски брод преди Самоков на около 10 километра, отбивката за язовира. Значи съвпадение в имената . Ако не те мързи , за какви легенди е въпрос? Просто всеки път се кефя като мина оттам и си викам нашите "Скалисти планини" . Спирал съм да гледам с бинокъла , но дотам все ме домързява да ида, а изглежда интересно.

      Коментар


      • #4
        От: кои са тези скали ?

        Пасарел е едно от трите села в България (другите са Бов и Кондофрей), които носят имена свързани с Кръстоносните походи. Та в легендите се намесваха рицари, татари, Иван Шишман (селата под язовира са Горни Пасарел и Шишманово) и задължителните самодиви и Крали Марко. Запомнил съм, че се смесваха много анахронично, това ми направи впечатление, а не самите сторита. Ще си погледна по сборниците и записките, забравил съм ги вече. За самата локация на мястото - преди да се построи язовира пътят е минавал по дъното му. Татарски брод е каньон в близост до сегашната стена, там някъде е свършвало стръмното изкачване и е започвало платото, което сега е залято.
        Последно редактирано от Goblin; 28-05-10, 16:17.
        www.offnews.bg

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X