Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Румъния - ръководство за употреба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Румъния - ръководство за употреба

Ще бъда много признателен, ако ми подскажете на какво трябва да се обръща внимание и какво да се избягва при пътуване из Румъния.
    Друго, което ме вълнува, е режима на риболов - с к'во трябва да се сдобия, за да имам право да риболовя?
    ...и всякакви други акъли очаквам и приемам с благодарност.

До: Румъния - ръководство за употреба

мога да те посъветвам само за пътуването:
    - задължително се купува винетка, на самата граница /дунав мост/ ги продават в една будка, но почти никога човека не седи дам и е доста трудно да се намери, затова след 500м след пропускателният пункт има бензиностанция Петром където се продават, може да се плаща и с карти. Без винетка глобата е солидна.
    - в големите градове задължително пропускай пешеходци, полицаите следят за това и глобяват,
    - през селата се кара максимум с 90км, въпреки че някои са наредени на редица по 10 км продължителност, полицаите не те спират, но във всяка патрулка до пътя имат монтирани камери и глобата е пак солидна, но са корумпирани и те де
    - пари най-лесно се обменят в магазини Метро, има си и курс хубав, и няма да търсиш къде и как, метрото го има във всички голями градове, лошото е, че не се пазарума / ако искаш/ с бг метро карта, вади се тяхна дневна,
    за друго на пръв поглед не се сещам, ако минаваш през Букурещ и си без ГПС, по лесно е по околовръстното, че в града е голяма врътня и няма табели накъде се излиза. Иначе пътищата са си екстра, с табели и маркировка
    Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

В петък рано сутринта тръгвам за РУмънско.Маршрут Русе-Букурещ-Синая-Брашов-Бран и обратно с две преспивания в Синая и Бран. Мисля да си направя една малка разходка. Миналата есен бях за една седмица в Букурещ и общо взето мисля, че няма да има проблеми. Снабди се с хартиени карти и актуални карти за ГПС за всеки случай. Таксите от 01.01.2009г. мисля че са по 6 евро на излизане от Б-я и на влизане от Р-я. Преди това бяха 16 лв. на излизане и 31 леи на влизане. Винетката е задължителна както е писал колегата. Седмичната винетка на въпросната бензиностанция беше 10 леи. Направи си за всеки случай и здравна застраховка за престоя в Р-я. Не е скъпа, а ако (не дай боже) се наложи ще ти спести доста средства. Обменяй в банки, защото иначе (особено на границата) курса е плаващ . Парите им са като мушамяна покривка.Можеш да се къпеш спокойно с тях-няма да се намокрят.Царе са на кръговите движения.Предполагам, че и в къщи като тръгнат за тоалетната правят по едно-две кръгчета докато стигнат. Движението (особено в Букурещ) е по-гадно от София. Масово се кара по релсите на трамвая, врат се отвсякъде и въобще-внимавай.
      ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
      LZ1YBB

Коментар

Ха, и ние тръгваме в петък рано сутринта и по почти същия маршрут...само че от София. Ще се гониме някъде по пътя
        А за риболова никой нищо ли не знае бре?

Коментар

По-добре наблегни на местните алкохолни специалитети. Не си пълни колата с въдици, защото няма да имаш място за друг багаж.Поне при мен (с три жени) е така.
          ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
          LZ1YBB

Коментар

Да споделя и аз малко опит

Винетките вече се продават на бензиностанцията на Ромпетрол след границата. Там обаче много често липсват. В такъв вариант започвате по следващите бензиностанции. За винетка ви искат талона на автомобила. Винетките са евтини. По едно време имаше дори и дневни. Повечето персонал по бензиностанциите не говорят нищо др. освен румънски. За да си купите дневна винетка кажете им "Ро винета зила" а седмична "ро винета съптамъна" и подайте талона(не претендирам, че знам румънски, но това е достатъчно за винетки). Винетката не може да я платите с евро...а чейндж на границата няма. Така че остава вариант карта или предварително подготвени леи. Внимавайте, защото дори и на бензиностанциите лъжат. Винетката е стикер закачен за касовата бележка. Не го лепете, а просто го оставете на таблото, така че да се вижда. Важното е бележката, защото стикерите са еднакви за всички видове винетки, периоди и т.н.
            Пари, ви препоръчвам да си смените в Русе. Има няколко чейнджа, които сменят леи и курсовете са добри. В Румъния има доста измамни чейнджове и изобщо този тип операции са доста рискови, дори и в банките. Курсовете може да проверявате на http://www.kappa.ro/
            Относно пътищата - Полицаите им са маалко по-добре от нашите. Ама много малко. Ако не друго, поне са по-изобретателни. Глобиха ме на пътя...издадоха ми квитанция(след като си поисках) и документ за нарушението(на румънски) и аз реших, че всичко е ок. В момента, в който им казах "ОК глобявайте ме, ама искам квитанция и касова бележка" забравиха и 5те думи английски, които знаеха...та се наложи аз да включвам румънския си . После в Букурещ ми казаха, че полицията няма право да глобява на пътя. Така, че пазете се и спазвайте ограниченията.
            За Синая препоръчвам да се мине през Букурещ(стига да не е около пиковите часове 8-10:30 и 16:30-19 ), а не по околовръсното, защото е по бързо и удобно.

Хайде весело изкарване и "друм бун"
            LZ1DWW

Коментар

Без да се обижда никой , инфото е малко неточно. Винетка дневна в Румъния няма -( ще излъжа но май беше за седмица) не е от голямо значение - цената е 3 евро. Другото но много важно нещо е : Не се осланяйте ,че полицаите са корумпирани! Масова практика е в Румъния да ви заснемат с камера нарушението , след някой километър ви спира патрулка и .....оставате без книжка. Процедурите за получаване обратно са две . Първият вариянт е губите един ден - преводач - посещения в съда и РПУ -плащане на глоба и честито ви книжка. Вторият (според мен по лошия) е да се приберете, без да изпълните горната процедура. Тогава ви изпращат книжката в посолството , от там в Кат по местоживеене. Неприятната част е че обикновенно това е период от 2 до 4 месеца (през който реално сте без книжка). Всеки сам си прави сметка дали си струва да нарушава правилата . Основните нарушения - неправилно изпреварване и превишена скорост.(получават гореописания бонус) .

Коментар

Не съм се обидил, но винетка дневна аз лично съм купувал . По принцип в 20 % от случаите, не се намират налични изобщо.
                А за полицаите там, не казвам, че са корумпирани, а че мен лично са ме лъгали без да разбера. Далеч съм от идеите да подкупвам полицаи, камоли в Румънско.
                LZ1DWW

Коментар

Долу-горе - достоверна инфорнация до тук..... Пребродил съм Трансилвания няколко пъти, и Румъния от единия до другия край. На разходки все. В Букурещ - три пъти на разходка и няколко пъти транзит. Транзита - поне час по околовръстното и два часа през града. За Синая-Брашов - по добре през града, не ползвайте тия играчки gps, че ни закараха на невероятни места. По-скоро зяпайте табелите.... Пътят за Синая - Брашов е хубав, към Синая - живописен. От Синая за Брашов - завои..... Преди Брашов, в населеното място Предел е отбивката за Бран. Препоръчвам спане в Бран, че е евтино и може да се избира между стотици къщички.... Има един английско говорящ младеж на паркинга под замъка, който ще ви заведе на 2-3 места - което си харесате.... В Синая се ходи за замъка Пелеш - скоро го върнаха на кралската им фамилия и от време на време вече е затворен за посещения..... Силно препоръчвам, ако сте собствена организация и със собствен транспорт, да не оставате в Бран или Брашов, а да посетите Сегешоара и да спите в Сибиу. Приказно красив стария град.... Европейска столица на културата за 2007 година. Възтановен до състоянието в което е бил през 15 век - перфектно, без забележки. Седейки на големия площад (те са два - пиата мика и пиата маре, свързани помежду си.) в кафенето - се пренасяш в едни други векове и искаш да останеш там завинаги.... Сегешоара пък е също толкова стар и красив град, но все още не е възтановен. В стария град мирише на древност. Няма как да ме разберете, преди да слезете от колата на площада на стария град...... Още много мога да си пиша за Трансилвания, но вие ще разберете сами като отидете.....

Вижте и тази тема.... Съвсем малко снимки съм постнал, имам стотици от там, но мисля и тези илюстрират атмосферата...

П.П. След изминатите хиляди километри обикаляне по различните краища на Румъния, така и не ме спряха румънски полицаи. Един пробва след Арад, ама бях позасилен и не видях смисъл да спра... Той и не настояваше много.....

Коментар

Да рапортувам за успешно приключена разходка по маршрута Бургас-Русе-Букурещ-Синая-Брашов-Бран-Русе-Бургас. Разстояние около 1200 км. Ползвана карта-комбинираната на Милстан с включена RO.A.D. 2008. Картата не се държа особено добре.Не знам по каква причина-дали защото е пълна с иконки, глави на мечки, марабута (чапли или нещо подобно) или защото имах много ПОИ в ГПС-а. На места картата беше много тромава, не реагираше на момента, а след като съм подминал разклона и разни такива пачове. Особено трудно ми изчисли маршрута Бран-Дунав мост (границата).Спичаше на 83%, след това единственото, което успя да измисли е безумен маршрут от около 1000 км.-т.е. около 4 пъти по-дълъг. Принудих се да изчисля пътя до Букурещ, след което преди Букурещ му зададох отново Дунав мост и тогава чак се справи. Толкова за картата.Въпреки нея успяхме да се справим .
                    Такси Дунав мост: на излизане от България 12 лева (6 евро) и на влизане 25 и нещо в леи (пак 6 евро).
                    Винетка-седмична 13 леи.
                    Курс купува: лея-евро 1:4,15 (в бран 1:4,13). По-изгодно е в Румъния да се сменя евро, отколкото в България да се сменят левове за леи.
                    Пътища: има хубави участъци с по две ленти в една посока, но има и такива кратери по пътищата, че ако влезеш в тях потрошената кола ще е най-малкия проблем. Такива дълбоки дупки тук не съм виждал (въпреки разбитите ни пътища).
                    Като се имат предвид дупките и типично румънското шофиране напрежението е по-голямо от нормалното.
                    На излизане от Букурещ, посока Синая отвратително задръстване (такива в София са рядкост). Не знам заради дестинацията или заради почивните дни в края на седмицата, но движението беше много натоварено.
                    Полицаи на доста места. Освен радарите в патрулките има и доста камери на надлезите над пътя Дунав мост-Букурещ. За кръговите движения-знаете вече .
                    В Синая за гледане: замъка Пелеш-много красив.И отвън и отвътре. Такса за снимане с фотоапарат 30 леи, с камера 50 леи. Предпочетох да си купя диска, който се продава в магазина на замъка, поне кадрите са професионални.Иначе докато снимаш пропускаш и беседата и не можеш да огледаш подробно всичко. Освен това, но не толкова интересен е замъка Пелишор (на няколко стотин метра от Пелеш). Синайски манастир - не е нещо особено, но е приятно спокойно. Така между другото е и в района на двата замъка.
                    По-късно ще дам и другата информация.
                    Последно редактирано от Pretor; 06-07-09, 08:40.
                    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                    LZ1YBB

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X