Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване към и от България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пътуване към и от България

Понеже много от нас пътуват или работят в чужбина - на всички ни се налага да минаваме през такава тема на живо .
    За всички тях е тази тема .
    Ще е чудесно , ако споделяйки своя опит намерим най-хубавият и пряк път до България .Дано темата е успешна !

Относно прибирането от чужбина в България :

Ако искате прекия път - той е през Сърбия . Карате само по хубави пътища .Има и магистрали- платени ( путарини ). Не е скъпо .НО....
    1. Ако нямате червен номер ( Техн. преглед на колата) ще ви поискат да платите 150 евро застраховка ( въпреки вашата зелена карта )
    2. Ако имате багаж (ваш личен ) вероятно е (много) да ви поискат да платите мито като гаранция , че няма да продадете стоката при тях.
    Ще ви обяснят как ще ви върнат парите на излизане от Сърбия - ама ще е с голяма разлика в курса . А ако се заядат , че нещо от багажа ви липсва ( заяждане ) може да ви удържат по-голямата част от парите за мито .
    По пътя ( извън магистралите) има полицай - искат си своето ( често пъти неоснователно ) и не се съгласяват на 20 или 30 евро.
    Да не сглупите да им дадете да ви задържат паспортите - може да се окажете без документи. Те са ( мръсници) и често въобще не са на служба в момента ( като и при нашите , но много гадни ) . Нашите са си като нас - нормални.
    3. Често по различните граници могат да ви карат да сваляте багажа за проверка . Кофти .
    Най-кофти от всичко това е -че се чувствате безсилни и като прошляци.
    Всичко описано до тук може въобще да не ви се случи - ако сте късметлии ! Пожелавам ви го !
    Ето защо е за предпочитане минаването през Румъния .По-дълъг е пътя , но сте като в България и сред свои. А ако сте и с приятна компания...
    Минаването през Румъния е следното .
    1. Избирате да се прибирате през Видин- тогава минавате по южните пътища които са в ремонт от 10 години и са много накъсани с ремонтни участъци - НЕОБОЗНАЧЕНИ и както си карате със 100 ...... изведнъж се оказвате по чакъл и ...... много е неприятно . ПРЕДУПРЕДИХ колегата , но ...... всеки си избира кого да послуша.Аз казах, че познавам и двата пътя ! Това е .
    2. Избирате да се прибирате през Русе - тогава трябва да минете през Букурещ . По-дълъг е пътя . Не е магистрала ( има и магистрела)- но се кара със 100 спокойно. Има един проход - около 40 минути - но е като нашите проходи - нормален. (в Австрия-към Италия има проход който се кара само на Първа скорост - 30 % наклон ). Сериозно - минавал съм го .
    За да се избегне влизането в Букурещ - преди града се минава 5 км по малко не добре асвалтиран път , но е нормално. Като при нас !

В общи линии е това !
    За тези които искат да си направят около Балканско пътуване - има и друг вариант :
    Слиза се в Италия и от там има 3 пристанища за Ферибот до Гърция .
    1.Северното е Венеция.
    2.Средното е Анкона.
    3.Южното е Бари .
    Едно пътуване с автомобил излиза около 200 евро с каюта за хората. ( зависи от сезона и фирмата на ферибота)
    Ако платите за кола с 5 човека е по-евтино от кола с 2 или 3 човека.Затова се комбинирайте с колегите ( там винаги ги има)
    След пристигането в Гърция - имате още около 500 км път до БГ ( горе-долу)- но вече по новата магистрала . Не съм я минавал още , но казаха че е пусната вече - така че е доста улеснено.
    И по стария път ( през прохода ) си беше добре , но доста уморително .
    Не знам дали това описание е за ТУК , но по добре колегите да са малко по-информирани преди пътуването .Иначе много се разваля удоволствието от пътя и умората става повече !
    Написах гореизложеното от уважение към всеки , който се е нагърбил ( по неволя ) да страда по дългите , чужди и враждебни пътища . Не е никак лесно , но победата е сладка .
    Леко и безавариино пътуване на всички !

До: Пътуване към и от България

Аз пък минавам на 2-3 месеца през Сърбия и досега не съм имал случай да разтоварвам, да ме карат да плащам нещо или каквито и да е било проблеми. Плащаш в Евро, връщат ти в Евро и на пътя и на бензиностанциите. ОМВта има достатъчно.
    Ако имате комплект крушки и вериги (зимно време) не би трябвало да имате проблеми и с полицията, която по транзитните трасета не тормози преминаващите.

В Румъния, обаче, си е мизерия страшна, не ти се спира, ама хич. Пътищата на места изчезват, а на Калафат можеш да си изкараш 2-3 часа висене заради 15 минути ферибот. Междувременно си те рекетират все едно не е европейска, ами нормална граница.

Гърция - проблеми никакви, само спазвайте ограниченията, че съм чувал - санкциите са сурови.
    Ферибота Гърция - Италия си е цифра, имайте го пред вид, защото значително оскъпява пътуването.

Сърбия се минава за около 3 - 4 часа. Оттам пътя през Хърватска - Словения или Унгария също е перфектен.
    Румъния си е 8-10 часа гърч и мизерия до Унгария. До Сегет няма магистрала.
    Гърция до Игуменица са към 5-6 часа, после самият ферибот (в зависимост до къде е, е между 4 и 12 часа), а и в Италия пътя до Северна граница не е малко.

София - Австрия за един ден (12 часа шофиране)... винаги през Сърбия, мое мнение.
    Последно редактирано от huko; 15-02-09, 11:37.
    Зима иде

Коментар

Аз също не съм имал, нито съм чувал някой да е имал такива проблеми в Сърбия. Свалял съм багажа на границата с Хърватска, но проверката отне 15-20 минути и въпреки, че носех повече цигари от позволеното, сърбите нито ми ги взеха, нито ме глобиха или пък нещо друго. Таксата по магистралите е към 20 Е, но пък в Словения искат вече 35 Е за 6-месечна винетка ... Което ме подсеща, че имам една изтичаща след месец и половина и ако на някой му трябва и може да си я отлепи, да се обажда.
      П.П. Пътят от Калотина до Белград е доста неприятен, ако улучиш времето, когато турците пътуват през отпуските и празниците им. Не го препоръчвам за пътуване нощем и при лоши атмосферни условия. Последният път направо ми се щеше да отбия някъде и да дочакам изгрева. Пък може да съм бил и много изморен-2360 км. за 24 часа ....
      Последно редактирано от kuzdov; 15-02-09, 12:40.
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
        Аз също не съм имал, нито съм чувал някой да е имал такива проблеми в Сърбия. Свалял съм багажа на границата с Хърватска, но проверката отне 15-20 минути и въпреки, че носех повече цигари от позволеното, сърбите нито ми ги взеха, нито ме глобиха или пък нещо друго. Таксата по магистралите е към 20 Е, но пък в Словения искат вече 35 Е за 6-месечна винетка ... Което ме подсеща, че имам една изтичаща след месец и половина и ако на някой му трябва и може да си я отлепи, да се обажда.
        И аз не съм имал досега никакви проблеми в Сърбия! Но с тази словенска винетка и таксите за магистралите в Хърватска май е по-евтино вече през Сърбия-Унгария. Разстоянието не е много по-голямо, а магистралата е перфектна. И се избягва една граница!
        יעבור
        «И това ще мине»

Коментар

Още един вариант за пътуване през Румъния е ферибота Оряхово-Бекет. И двата пъти когато минавах оттам тази година не съм чакал повече от половин час. С българските граничари - никакъв проблем. От другата страна обаче положението хич не е розово. Първо - на влизане в Румъния никой не ти казва, че може да купиш винетка на КПП-то, можело да купиш в Бекет. А преди Бекет чакат полицаи.
          На изхода от КПП-то има бариера. Вдигат я срещу 6 евро на кола. Документ не дават.

На връщане - на входа бариера. Вдигат я срещу 6 евро на кола.Документ не дават. Плащаш билет за ферибота и напират да ти дадат вече използван. Тук можеш да се спазариш със лелката и да платиш наполовина, или да си искаш редовен. Когато се качиш на ферибота друг чичко ти прибира билетчето.

Пътя към Европа е Бекет-Крайова-Турно Северин-Лугож-Тимишоара. Като цяло хубав. С изключение на един участък между Турно Северин и Лугож. Там са дупки и завои. Обаче минаваш Карпатите без да се качиш над 700 метра надморска височина.

Дано да съм бил полезен.
          “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
          Walter Rohrl
          GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Околовръстното на Букурещ е отвратително. По асвалта буквално има коловози от тежките камиони. Иначе не съм имал никога проблеми с тяхната пътна полиция. Може би е въпрос на късмет.

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
              Аз пък минавам на 2-3 месеца през Сърбия и досега не съм имал случай да разтоварвам, да ме карат да плащам нещо или каквито и да е било проблеми. Плащаш в Евро, връщат ти в Евро и на пътя и на бензиностанциите. ОМВта има достатъчно.
              Ако имате комплект крушки и вериги (зимно време) не би трябвало да имате проблеми и с полицията, която по транзитните трасета не тормози преминаващите.

В Румъния, обаче, си е мизерия страшна, не ти се спира, ама хич. Пътищата на места изчезват, а на Калафат можеш да си изкараш 2-3 часа висене заради 15 минути ферибот. Междувременно си те рекетират все едно не е европейска, ами нормална граница.

Гърция - проблеми никакви, само спазвайте ограниченията, че съм чувал - санкциите са сурови.
              Ферибота Гърция - Италия си е цифра, имайте го пред вид, защото значително оскъпява пътуването.

Сърбия се минава за около 3 - 4 часа. Оттам пътя през Хърватска - Словения или Унгария също е перфектен.
              Румъния си е 8-10 часа гърч и мизерия до Унгария. До Сегет няма магистрала.
              Гърция до Игуменица са към 5-6 часа, после самият ферибот (в зависимост до къде е, е между 4 и 12 часа), а и в Италия пътя до Северна граница не е малко.

София - Австрия за един ден (12 часа шофиране)... винаги през Сърбия, мое мнение.
              Много правилно,минавал съм по всички описани маршрути.
              ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                П.П. Пътят от Калотина до Белград е доста неприятен, ако улучиш времето, когато турците пътуват през отпуските и празниците им. Не го препоръчвам за пътуване нощем и при лоши атмосферни условия. Последният път направо ми се щеше да отбия някъде и да дочакам изгрева. Пък може да съм бил и много изморен-2360 км. за 24 часа ....
                Турците пътуват в събота и неделя през Сърбия и България за да избегнат ограниченията за пътуване в Европа.Сигурно си хванал този трафик.
                ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Да чукам на дърво, никога не съм имал проблем със сърбите, освен в този случай:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...28&postcount=6

Но той беше специфичен.

Като цяло:

- Сърбите реагират на вида на пътуващия. Ако си със семейство, ако си студент, абе с две думи - ако си личи че не си тръгнал по бизнес - не те закачат. Ако обаче сте четирима брадясали мъжаги в една кола без много багаж - може и да проявят творчески подход.

Много повече проблеми съм имал с унгарски митничари на сръбската граница. Като се замисля - в сто процента от случаите. "Братко, проблем. Колата ти я няма в масива на Интерпол. Не можеш да излезеш от Унгария. Кво правим". Имам чувството че в тоя район нямат нищо общо с унгарците в другите части на Унгария. Знам ли, може да греша.
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Сърбия до границата с Унгария са 580 км и са точно 6 часа при 100-110 км.Особено са последните 100 км он Нови Сад нагоре че има полиция която следи за ограничението то е 100 км е има тук таме ограничения 80 -те седят обикновенно на ограниченията.
                    А О т Тимишоара не трътвате към Арад а търсите Ченад /Cenad/
                    Съркащават се към 80 км а и не обикаляте през града Арад.
                    Пътят е супер ако се сравнява с този от Оршова до Тимишоара.
                    Унгарските митничари и граничари са си лекета и на двете им граници със Сърбия и Словакия.На Шегет поне разбират сръбски и можеш да се разбереш.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                      Да чукам на дърво, никога не съм имал проблем със сърбите, освен в този случай:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...28&postcount=6

Но той беше специфичен.

Като цяло:

- Сърбите реагират на вида на пътуващия. Ако си със семейство, ако си студент, абе с две думи - ако си личи че не си тръгнал по бизнес - не те закачат. Ако обаче сте четирима брадясали мъжаги в една кола без много багаж - може и да проявят творчески подход.

Много повече проблеми съм имал с унгарски митничари на сръбската граница. Като се замисля - в сто процента от случаите. "Братко, проблем. Колата ти я няма в масива на Интерпол. Не можеш да излезеш от Унгария. Кво правим". Имам чувството че в тоя район нямат нищо общо с унгарците в другите части на Унгария. Знам ли, може да греша.
                      Ами да те там са си като сърбите,даже са и роднини

Ама си им хванал цаката.
                      ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Пътувал съм много пъти от и за Италия през Сърбия. Никога не съм имал проблеми,като имате предвид,че по често съм бил сам в колата.Даже в "кризисния период" след нашето признаване на Косово.Най много-"ще почерпиш ли брато",след отговор-"абе нема пари"следва:"сречан пут"и толкова.Багажа съм го свлял на Калотина на излизане.

Коментар

Тази статия е за хората тръгнали да купуват кола от Италия .За пътя до там е писано затова ще го пропусна !
                          Начина , времето и парите за които ще отидеш до Италия - ще си ги изчислиш като се върнеш !
                          Сега по същество :
                          Зависи в коя част на италия ще си ?
                          Ако си около Рим - във вторник и в петък излиза техния вестник " Порта - портезе ". ( така се и изговаря ). В този вестник има всякакви обяви- частни и служебни . Има обяви за цала Италия !Мнооооого обяви и ....... няма да ти стигне времето и ентусиазма да стигнеш до последните обяви .Нещо важно - не хвърляй вестника ( ще съжаляваш , като се прибереш ).
                          До тук си лесен ! А сега - уловката - дано да говориш Италиански !?!
                          Други езици там не се толерират ( поради незнание на такива )- това за частните обяви ! И говорят доста бързо и ...... няма да ги разбереш .... Все пак - опитай за да се повеселим заедно като си дойдеш и заобясняваш как си се оправил в една Европейска държава !
                          Посещението на адрес не е лесно - отнема много време и повече от 4-5 адреса на ден - ...трудно ! Иначе пазаренето е задължително ! Можеш да стигнеш до 50% от цената - смело , те са на зор ! И се поддават !
                          Пътуване в Италия - ако не си с кола - най-бързо е с метрото , и най- евтино.
                          Ако престоят е за седмица - купете си седмични карти за метрото ( по памет - 12 евро , но може да греша - набъркал съм цените с другите държави ). Иначе дневни - 4 евро и пътувате цял ден - това е по-добре от билети за един час ! ( толкова важи един билет )
                          Проверките са често и глобата е 50 евро ( платена на място ) или 100 евро ( но може да ви задържат до плащането - по банков път ) Кофти тръпка - от опит знам ( нали съм Бай Ганьо - пробвах - ха, ха , ха )
                          За автобусите - те спират САМО , ако си натиснал бутона за спирка !Доста спирки подминах до като се науча - затова - помнете го !
                          Влаковете - билетите се маркират на перона - преди самото качване на влака ( и това е важно - иначе все едно сте без билет )
                          Покупка на кола - тя се прави в техните бюра за .....( все едно СБА), забравих името ( много смотано ) , но собственика на колата ще знае ! Струва около 120 евро за договора за прехвърлянето !
                          Могат да ви се издадат временни номера - бели , картонени - НО - те важат 5 дни и ...... някъде може да имате проблеми ( така казват , но май не е вярно- до сега ).Други номера - като в Германия или Австрия , Швейцария - нямат ???? Италианци !
                          Май доста дълга стана темата - но , дано съм бил полезен - на теб или на други екскурзианти ! Ако има нещо неясно - питай !
                          ВАЖНО : Ако ползваш посредничеството на Българи - честните ще си поискат 100 евро за услугата , другите ....... в никакъв случай не им доверявай парите си . Доста често идват с теб ( уж за помощ ) , сделката се проваля ( така изглежда ) и ...... след два дни отиват и купуват колата на доста добра цена !!!( използват ви за бутане на цената - те нищо не губят при провала ).
                          Затова - БЪДЕТЕ НЕДОВЕРЧИВИ .
                          Лошо предупреждение , кофти звучи - но това е тъжната истина .
                          Доста пари имам да взимам ( пих студена вода ) и толкова !
                          Това не важи ако познавате човека ! Успех !

Трябваше с това да започна - на всяка гара има туристически бюра - от там си вземате ( безплатно ) карта на града и получавате напътствия на всякакъв език ! Там могат да ви резервират хотел или да ви отбележат адреса на картата .Много са любезни и услужливи !

Коментар

Имам над 30 пътувания със автомобил в посока Холандия-Англия и обратно и преди пътувах предимно през Сърбия.Но откакто сме в ЕС единствено и само през Румъния.Пътя Пловдив-Букурещ-Сегед е само със 180 км по-дълъг от Пловдив-Белград-Сегед,но ги изминавам с най-голямо удоволствие и пак ще ги изминавам занапред.Първо по цена се компенсират със застраховката (ако не си с Българска Зелена Карта)+путарините.И второ в Румъния си се чувствам като във България.Не че съм имал някви сериозни премеждия в Сърбия,но както писа bgbull сръбските митничари и полицаи са си мръсници. А и сърбите не ни долюбват много-много,абе направо си ни мразят.."..брато..,.брато..",ама от очите направо им искри злоба и ненавист,непонятно за мен защо..И търсят най-малкото да се заядат или да те оскубят.И пак най-гадното от всичко е ,че се чувстваш безпомощен и унижен-майната им на парите..Чувал съм такива истории,дет не ги пожелавам на никого.Така,това преди.Преди няколко години ги "съпикясаха" нещо и вече са по-толерантни,но..искрите на ненавист в очите са си там.
                            Затуй през Румъния-ЕС е все пак.Показваш лична карта и чао.А "мамалигарите" са супер,същите цигани кат нас-абе,една кръв..същите кат нас,най-близки по характер и манталитет.Независимо ,че Сърбо-Хърватския по-"мяза" на Българския със Румънците се разбираш по-лесно..Щот са доброжелателно - и приятелски настроени и ИСКАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ...Отделно пътищата са им също супер,по-добри от нашите..Е, само 5-10 км по околовръстното на Букурещ е малко offroad,ама soft..И "мамалигарите" постоянно ремонтират пътищата-денем и нощем ,за разлика от нас-така,че на всяко преминаване им се кефя на подобренията..Това е моето мнение за пътуване извън БГ...А за европейските цигани-"маджарските" митничари не ми се пише,че нямам думи за тез "боклуци"..Чувал съм от "TIR"-аджиите,че само словашките митничари и граничари са по-гадни..
                            [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
                            Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Колеги аз имам един въпрос трябва да си докарам от Германия една гумена лодка с извънбордов двигател на отиване мисля през Сърбия с празна кола,ама на връщане през Сърбия пак може ли да имам проблеми за лодката и мотора? И още нещо : В Германия,Австрия,Унгария може ли да я превозвам на рейките на покрива в гранични размери за извън-габаритен товар?
                              Благодаря предварително !!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X