Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вила за ползване от съфорумниците

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Вила за ползване от съфорумниците

Здравейте,
    от доста време си мисля да предоставя вилата си на язовир Александър Стамболийски за безвъзмездно ползване на всеки, който реши, че му се ходи на диво.
    Въпросът е в това, че през около 5-6 години по веднъж-двапъти я посещаваме, колкото да я постегнем, после 5-7 години не стъпва никой за да я поддържа, а само мангали и диви животни, които постепенно и разказват играта после пак отново правим и ... после пак ...
    Мисля, че е доста по-разумно да я стегна и да има хора, които да я посещават - било то за лов, риболов, просто разходка, викенд и каквото и да било - обитаваната къща е жива къща - поне прилепите в камината няма да са толково много

Що се отнася до мястото - ще ви пусна една статия на жена ми за едно списание (с нейно позволение), тъй като мисля, че не се справям толкова добре:

Александър Стамболийски

Язовирът, който бе построен от хората и после забрави за тях
    (от Миряна Генчева)

Има много места в България, които в миналото са били много посещавани и популярни но в наши дни са потънали в забрава. Такова е и южният дял на язовир Александър Стамболийски. Това е първият голям язовир построен през 1953г. от участници в бригадирското движение. Дълбочината му варира между 30 и 50м в зависимост от нивото. В него се вливат водите на река Росица които изпълват дългият 18 км язовир.
    За да се стигне до началото на язовира пътешественика трябва да се отклони от Е772 на разклона за село Кормянско преди град Севлиево и в последствие, на кръстовище обозначено с красива чешма и статуя на самотна селянка, да напусне окончателно съвременната цивилизация. Постепенно асфалтът отстъпва място на черен път, който е проходим за всеки опитен шофьор с кола. След кратко пътуване сред буйния храсталак и дървета започват да проблясват водите на язовира.
    В тази си част той е тесен и плитък и се вие в гънките на планината. През лятото водите се отдръпват и откриват обширни участъци от тиня, които засъхват от лятното слънце и се напукват в причудливи форми напомнящи на пчелна пита. Водите на язовира не са бистри – те са тъмно зелени и с топъл златист оттенък, а по малките вълни образувани от течението играят слънчеви отблясъци.
    В миналото язовир Александър Стамболийски е бил много популярно място за почивка за жителите на централна България. Хората от Севлиево, Габрово и околните села са идвали често да отмарят тук. В наши дни тук идват предимно рибари и ловци от близките села. Водите на язовира са пълни с бяла риба, сом, костур и скубар. Горите и хълмовете наоколо преливат от живот. Поради липсата на човешко присъствие дивите животни не са плашливи. Сутрин често могат да бъдат видени сърни да пасат и пият вода, претичващи глигани с малки глиганчета. Пеперудите се държат като къщни мухи и нахално кацат по малцината рибари.
    Целият язовир и околността му са застинали и сякаш заспали в пространството. Минутите и часовете се нижат по различен начин, въздухът мирише странно, природата е необикновена. Ако се вгледаш в гъсталака по-внимателно, постепенно той престава да изглежда безличен и приветлив. В цялата околност се носи атмосфера на пустота и безлюдност. В това царство на природата човек изглежда не на място, натрапник, появил се за малко да наруши спокойствието и хармонията на дивата природа.
    Повечето посетители на язовира идват тук с мотори и колела, рядко минават коли. Пътят е обрасал и гората го е притиснала и на места почти погълнала. Стари клони са се сплели и са образували гъст и изпълнен със слънчеви проблясъци купол над него. Този зелен тунел сякаш е магическа врата към една различна България, такава каквато е била преди хилядолетия.
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

До: Вила за ползване от съфорумниците

За съжаление, когато минавах от там бяхме без Джи Пи Ес, така че се постарах да снимам завоите и със стрелкички да показвам накъде, така че ако има желаещи да стигнат до там и сега и след като я ремонтираме да могат да идват. Ще съм благодарен ако някой от района отиде до мястото и пусне и кооргинати.
    Пътят тръгва от Севлиево в посока с.Кормянско.
    Прикачени файлове
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

Коментар

Продължава се по пътя, който от асвалтов постепено се превръща в коларски и се вие попоречието на река Росица и язовира. Стига се до един мост, което е и края на пътя за леки коли, ако не сте добър шофьор и колата е с предно - големите дупки се доиздълбават с всеки нов желаещ да се пробва.
      Прикачени файлове
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

За колите със задно предаване е по-лесно, а за 4х4 е без проблем.
        От там нататък пътят е обикновен трошляк. няма много варианти да се обърка - карате направо
        Прикачени файлове
        0888 315 794
        LZ1UPI
        A1 (Rh+)

Коментар

На четвърта снимка е първия разклон на който може да се объркате - това е разклона за село Дебелцово - това е едно село на духовете като в американските филми - клатещи се врати, непрекъснато имаш чувството, че някой те гледа, но всъщност .. няма никой. Сградите, които се посещават все още са в горната част на селото, но всичко това е информация от преди 7 години
          На снимка 6 се вижда една яма, която се превръща в страхотен кален капан, когато валне дъжд и я запълни
          На снимка 7 се вижда последния разклон, който не е за къщурата. На 40-50 метра надясно е язовира и има страхотни местенца за риболов.
          Веднага след завоя вдясно по зелената стрелка следва завой в лявоот снимка 8, на края на който излизате на снимка 9. От там движението е пак по зелената стрелка.
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

от тук насетне пътят не е път, а просека от някой, който е минавал ... може би защото ... и аз не знам, но пък е затворил просеката с някакво въже, което с кеф щях да махна, но можеби е по-добре да го открия и сам да си го махне???
            Прикачени файлове
            0888 315 794
            LZ1UPI
            A1 (Rh+)

Коментар

От тук нататък пеша с по едно дете на гръб - отдавна никой не е идвал, а местността е пълна с опасности (змии, стършели, вълци, глигани, скорпиони ... въобще ... готино). Продължаваме пеша около 20 метра и ето - къщата вече се вижда. Това между мен и къщата на снимка 3 преди 7 години беле картофена нива.
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от upi; 12-09-08, 01:55.
              0888 315 794
              LZ1UPI
              A1 (Rh+)

Коментар

И тук идва СТРАШНАТА ЧАСТ - КЪЩАТА. Такава, каквато не съм я виждал никога досега. Последния път беше с ламаринен покрив и с врати и прозорци. Вътре имаше обзавеждане, прибори, ракия, захар олио и т.н. По незнайна причина преди време някой открадна покрива и местната полиция въпреки, че знаеше кой е извършителя отказа да ни каже, после някой я е припокрил с керемиди, но след като зимата е била разпокрита. Щетите са повече от очевидни, макар че дъските и гредите са съвършено здрави. Обшивката от шперплат просто се е разпаднала, както и нещата от плат и с тапицерия.
                Прикачени файлове
                0888 315 794
                LZ1UPI
                A1 (Rh+)

Коментар

Нещата отвън са ... диви. каменната тераса сега е горичката от снимка 1. В двора е пълно с мащерка и смрадлика, а язовира е съвсем наблизо. Пълно е със следи от дивеч и мирише на детството ми - само тази местност има тая особена сурова смразяваща дивота, която ми напомня как една вълчица сдави сърна дошла на водопой, само на около 20 метра от нас - рибари, който кротко си ловят на смрачаващия се бряг. Или пък сърните, който гледахме от терасата на вилата всяка сутрин, като се събуждахме и тихо си пиехме (мама и татко кафето, а ние каквото има) докъто те пасът. Последния път преди 7 години, двора приличаше на индианско гробище и ловците явно бяха решили да събират вълчи кожи. На всяко дърво висеше кокал, част от гръбнак на животно или пък бял дроб разрязан на 2 за да мирише повече на кръв.....
                  Тук се научих да ловя пепелянки и ядох първия си смок ....
                  поувлякох се - сори.
                  Прикачени файлове
                  0888 315 794
                  LZ1UPI
                  A1 (Rh+)

Коментар

И така, тръгваме си по другия път - преди 7 догини беше много по-добрия път - към село градище. За съжаление гората го е превзела, та бая се поиздрахме, но пък беше приятно да видиш как за няколко години природата си взима своето въпреки, че "хората го ползват", както каза един дядо. Пътят започва с асвалт и след около 30 метра сериозно баирче асвалтът рязко свършва. Преди много години, някъде в дясно имаше чешма с петолъчка, която работеше, а сега в посоката и се вижда само гора. Асвалта започва да се появява на пътя като първите снежинки преди снежна буря. Първоначално петънце от 5 см2, после по-голямо - като фъшкия, после по-като локва, поточе и накрая насечен на парчета асвалт, който дава очертанията на стария път. На няколко места се наложи да слизам и да си проправям просека между клоните. На места не можех да сляза от колата за да си проправя път, така че карах малко и на сляпо, но според мен вече може да мине и друг от там (много жалко, че не снимахме тия неща) После леко полеко пътя се разчисти - доближихме земеделските земи. Появиха се и бали слама пръснати от комбайна хаотично върху баирите и ето, наближихме селото. Село Градище е най-близкото населено място и е на 8 километра през гората. Там преди години имаше лекарски пункт, ток, вода, смесен магазин и т.н. Сега не спирахме да проверяваме, защото имахме 5 пирона в 4 гуми и реших, че е по добре на допомпванка с компресора да стигна бързичко до първия вулканизатор - по това време май работеше само в Ловеч.
                    Прикачени файлове
                    0888 315 794
                    LZ1UPI
                    A1 (Rh+)

Коментар

Та ако някой иска да ползва къщата - добре дошъл е веднага след като я възстановим до ниво "годна за ползване". Ако решите да помагате - няма га се разсърдя, ако не - така или иначе няма да я оставя в тоя вид и много ще се радвам ако се ползва и населява след това. Въпроси, съвети (различни от "запали го т'ва") и мнения са винаги добре дошли.
                      0888 315 794
                      LZ1UPI
                      A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                        На четвърта снимка е първия разклон на който може да се объркате - това е разклона за село Дебелцово -по зелената стрелка.
                        Често карам планинско колело в този район, може би и днес ще съм там.
                        Първо мнооого поздрави за страхотния пътепис .
                        До къщата не съм стигал, явно е настрани. Има ли под нея на пътя каменна чешма. Колко е разстоянието до нея от четвърта снимка . Звъни на 0888874648. Няма проблем за GPS кординатите, и се обаждай когато си в района.
                        Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

от 4-тата снимка натам посока зелената стрелка има около километър можеби?? не помня много добре, но пътя към язовира на 7-ма снимка на същия ред е на 200м преди къщата и май е единствения павиран от разклона надолу. "Пикливата чешма" - така и казваше баща ми на тази каменната за която говориш е около километър по-надолу към стената (това пък е съвсем разстояние по спомен от 25 години. Дори не знам дали сега я има тази чешма.)
                          0888 315 794
                          LZ1UPI
                          A1 (Rh+)

Коментар

Тъжна история. Направо ме полазиха тръпки. Жалко за хубавата къщурка и хвърления на вятъра труд....

Коментар

Мястото колега наистина е уникално ,но за съжаление има бая такива хубави къщурки покварени от братята роми

Аз нямам нищо против да помогна с каквото мога в обновяването.За ползване не съм мислил ,но на драго сърце ще помогна кУ черпиш по рикийка(но само домашна иначе не помагам)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X