Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малко Търново

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Малко Търново

  Много ми хареса темата за крепостите в Югоизточна България. Наистина много полезна и тема, от която може да се научат и факти от историята, които не се изучават в училище. При разглеждането на такива старини лично аз чувствам някаква носталгия. Има един вътрешен трепет от докосването с древното и едно чувство, че сякаш нещо ти е познато ...

  От известно време съм заитересуван от едно друго интересно място, също в Югоизточна България:Връх Градище, до Малко Търново. Това, което съм прочел в нета(а то не е много), само е събудило интереса ми, но повече нямам от къде да прочета. Всичко е някакси загадъчно и тайно.
  http://www.travelguide-bg.com/news/news.php?id=3211
  http://journey.bg/bulgaria/bulgaria....ype=6&gtype=10
  http://oshte.info/004/00104/05/1605/01.htm
  http://www.strandja.hit.bg/info/mystery.html
  Аз лично не съм ходил там и искам да попитам дали все пак някой от вас е ходил, има ли какво да се види, ако се отиде на това място.
  !

 • #2
  До: Малко Търново

  Наистина около тоя връх има доста мистика и не е ясно кое е история и кое легенда. Преди няколко години, мой приятел, ТВ-журналист направи няколко репортажа, повечето от които май така и не се излъчиха. Ще го помоля да даде нещичко, да постна тука.
  Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
  Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

  Коментар


  • #3
   До: Малко Търново

   Много мистика, много тайнственост, легенди и какво ли не още, около тази местност на юг от Малко Търново.
   Щ се опитам да подредя нещата в хронологичен ред.
   Става дума за тракийски култов комплекс датиран, за сега, V-III в.пр.н.е. За пръв път е описан от Карел Шкорпил в края на по-миналия век и останки от вероятно римска крепост на връх Градище, както и за една голяма дупка, на около 100-200 м северно от върха, върху седловината между него и съседния. През 1981 г. Кръстьо Мутавчиев, с благословията на Людмила Живкова, с карта рисувана върху кожа (според някой, закупена от него на някакъв аукцион, по поръчка на Людмила Живкова) под егидата на вездесъщата по това време Държавна сигурност, организира експедиция за откриване на “нещо”. Тука разбира се, се намесва и инструкцията дадена от баба Ванга, а участник в тази експедиция е племенницата и Красимира Стоянова. Една от версиите е, че експедицията е търсела гроба на египетската богиня-котка Басед, а според друга е търсела тайнствено послание към човечеството, кодирано в кристал. Според трета версия, експедициите са били две, при това пазени в дълбока тайна, включително и участниците в двете, не са знаели за другата, въпреки, че са се провеждали по едно и също време на разстояние около километър… Втората експедиция, с ръководител Александър Фол е търсела гробницата на Александър Македонски. Интересното в случая е, че са им били необходими няколко дни за да открият това, което Шкорпил е описал близо 100 години преди това, а именно тракийския култов комплекс, разположен югоизточно от връх Градище, в местноста Мишкова нива.
   След смърта на Людмила Живкова, Кръстьо Мутавчиев е изпратен в затвора, а проучването прекратено. На седловината между двата върха има дълбок ров (там свършва трака), завършващ с малко езерце под скалите. Личи си, че е действано мащабно, включително със взрив. За да се налее още масло в огъня на тайнственоста, неизвестно по чие разпореждане, повечето от изкопа е засипан с пръст с помоща на няколко камаза и багер, докарани специално за това от Царево.
   Мой приятел, журналист, опита преди време да разбере какво точно се случило с тези експедиции, какво са открили и т.н. Издирил е един от участниците, бивш офицер от ДС. Последният категорично е отказал да разговаря, преди да получи батерията на камерата, но и след това не е казал нищо съществено, освен, че са намерили колело от колесница, но поради липса на консерватори, то се е разпаднало. Според слуховете там са открити златна колесница и златна порта, които са изнесени и продадени на вън.
   За щастие, достъпът до тези места е ограничен, защото всичко това се намира зад кльона, при това ни увериха, че без придружител от музея е невъзможно да се допуснат хора там. Нашата “експедиция” стана възможна благодарение на любезното съдействие на г-жа Цоня Дражева -директор на Бургаския археологически музей, и кмета на гр. Малко Търново.
   Както споменах по-горе, мой приятел, беше посетил това място преди 5-6 години и беше заснел документален филм. Въпросният журналист и операторът му бяха част от групата ни. Когато пристигнахме на Мишкова нива, двамата с оператора искренно се възнутиха от състоянието на руините. Оказа се, че са били отпуснати $24000 за реставрация и някаква фирма спечелила проекта… започнали, но парите свършили и т.н. всъщност това което се е запазило над 2000 години е било просто разсипано…

   Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
   Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

   Коментар


   • #4
    До: Малко Търново

    Надявам се в най-скоро време да довършиш Точно ми стане интересно и... свърши
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

    Коментар


    • #5
     До: Малко Търново

     Благодаря ти за систематизирането на информацията.
     Това обаче и несистематизирано аз съм го чел в нета. За мен е важно твоето мнение: какво почувства, какво усети, настроението което те обхвана след като разгледа там. Нещо ново което си видял, което не е описано до сега.
     Няма снимки.
     !

     Коментар


     • #6
      До: Малко Търново

      Ами незнам, там ни предупредиха да не се седи много в кръга че боли глава, аз съм Тома неверни и естествено само се засмях, ама вечерта като се прибрахме моята навигаторка я скъса главата . Аз все още не вярвам ама не се знае знае ли се. Спирам, за повече има думата друг .

      Коментар


      • #7
       До: Малко Търново

       Първоначално публикуван от yovcho Преглед на мнение
       ...За мен е важно твоето мнение: какво почувства, какво усети, настроението което те обхвана след като разгледа там. Нещо ново което си видял, което не е описано до сега.
       Няма снимки.
       Какво съм усетил ли...
       Само на 10-ина километра, източно от връх Градище се намира село Чеглаик, селото от което произхожда рода ми. За съжаление тази територия отдавна е чужда, а когато миналото лято опитах да заведа баща ми, за да види родното село на баща си, турските граничари не ни допуснаха...
       Ако питаш обаче за енергийното поле, то хвърли едно око тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...t=17757&page=7

       Така изглежда дупката копана и зарита после от така наречената експедиция на Кръстьо Мутавчиев.       Малкото езерце на дъното на дупката.       В търсене на Бастет или кой знае какво...       Остатък от мащабните изкопни работи       Така изглежда скалата над езерцето, богата на руда.       Забравих да добавя, че в цялата околност, както в района на връх Градище, така и в Мишкова нива, е пълно със шлака, т.е. в района е имало развита древна металургия.
       Последно редактирано от giorgio; 18-09-07, 22:12.
       Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
       Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

       Коментар


       • #8
        До: Малко Търново

        Дядо ми и баба ми също са изселници от този район,(който днес е в Турция) но за съжаление не зная от къде по-точно. Напуснали са родните си места още след Първата световна война. Те починаха докато бях още доста малък и си спомням само, че в паспортите им пишеше, че са родени в Турция. Когато са дошли в България са се заселили в с.Китка (северно от Айтос се намира). Баща ми също почина преди 8 години и за съжаление с него никога не сме говорили на тази тема.
        Сигурно ще направя някоя разходка из Странджа, но може би на пролет.
        За сега се надявам ти да кажеш нещо повече за този район.
        !

        Коментар


        • #9
         До: Малко Търново

         Освен тракийския култов комплекс, малко встрани е римската вила ... с добре запазени зидове и порта и съвсем на близо има и няколко долмена.
         Снимки имам, ама са от времето на лентовите апарати .....

         Горе на високото е и стария рудник.

         Лично аз нищо не почувствах ..... освен че вечерта в базата на художниците не стигнаха две бутилки турска "иени ракъ" ...

         А други легенди разказват за аерофтоснимки от 40-те години на руснаците последвани от експедиция .... и после НЕЩО с камиони към Москва .....??

         Следващата история е за споменатата експедиция на Л. Живкова, след която около 10 камиона са изнасяли намереното ....??!!!
         Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

         Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

         Коментар


         • #10
          До: Малко Търново

          Ама много бързате, още не се е включила Петя...
          Ще разкажем за всичко, просто трябва време за обработка на снимките...
          Относно слуховете за изнесените съкровища, има още десетки, кой от кой по-невероятни, точно за това ги пропуснах...

          CarTest™, от кога са ти снимките? Потърси ги, ако не те затруднява, защото, ако са преди "реставрацията", вероятно ще показват светилището в доста по-запазен вид. Няма значение, че са на ленти.

          Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
          Освен тракийския култов комплекс, малко встрани е римската вила ... с добре запазени зидове и порта...
          Вероятно говориш за това:          Това е основа на пантата на порта към жилищните помещения на жреците, или металурзите, които според мен са били едни и същи... Основите на постройките са характерно тракийски. Култовият комплекс, а вероятно и металургичното производство са продължили да функционират и след включване на региона към Римската империя, но вероятно пак са били обслужвани от траките, вече в качеството им на римски граждани.
          Последно редактирано от giorgio; 18-09-07, 23:01.
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

          Коментар


          • #11
           До: Малко Търново

           Е сега вече сън няма да ме хване...

           Коментар


           • #12
            До: Малко Търново

            Ъъъ .. е сега ме хвана на тясно ....!!????
            Ама не са много отдавна ...
            Голямо ровене ще почне, трябва да претърся доста кутии ...
            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

            Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

            Коментар


            • #13
             До: Малко Търново

             Даа, не е лесно . Трябва да се прегледат всички снимки, да се изберат подходящите за темата в отделна папка (за по-бързо), после се обработват само те. Понеже фотоапаратът ми не е на висота, се налага да обработвам повечето снимки . Пък до снимките се стига чак след работата, домашните на щерката, къщната работа, готвене и други такива удоволствия ! Абе, блажена работа е еманципацията! Квото сам си направиш, никой не може да ти го направи

             А когато снимките са на ftp-то, следва по-лесната част - разказът.

             След неколкодневни сложни организации с музеи, кметове и гранична полиция, се озовахме пред музея в Малко Търново.
             Добре подреден, вдъхващ уважение и свежест с поддържания си екстериор:             Отпред са наредени част от находките от Мишкова нива.


             На двата триъгълни фронтона се виждат много сходни изображения......на планетата Сатурн. Това не беше сериозно. Всъщност, по-вероятното предположение (последната снимка) е, че са изобразени щит със стрела и две ръце, което би трябвало да значи "с оръжието дотук".

             Нататък продължихме само с джиповете. Диското доказа, че е 6+1, а двете пътнички най-отзад се изкефиха максимално на офроуда. Поради малоброен наряд се наложи да изчакаме да ни отворят портата на кльона. Даже обсъдихме варианта да изключим захранването и после да залегнем, за да избегнем стрелбата, но благоразумието надделя.             Най-малкият присъстващ офроудър проправяше трасето:             И - Мишкова нива:             Всъщност отидохме подготвени за нещо страховито, а страховитото се оказа (отново) в следите от човешката алчност, глупост и безхаберие . Дори за тези, които виждаха мястото за първи път, беше ясно, че градежът е бил тенденциозно разхвърлян....и зарязан.             Както видяхме по-рано при другите светилища, традицията за монументална изработка беше спазена - идеално оформени и напаснати блокове, между които не е можело да се вкара острие на нож (това ВЕЧЕ не може да се види). Куполът на камерата беше съборен и подреден на земята. Уж всички камъни са били номерирани, но защо е трябвало идеалният градеж да се събаря, това не ми го побира акълът! Ето няколко снимки, за да видите за какво става въпрос             На следващата снимка се виждат ясно двата кръга. Те датират от различно време. В началото могилата на храма е била по-малка. По-късно са изградили втората крепида, за да направят могилата по-голяма. Това е заради култа към слънцето и стремежът храмът да се "приближи" до него.             При последните "археологически работи" кой знае защо е копано около крепидите и те са се килнали отчайващо навън... Въздействието за сила и непреходност е изчезнало, останала е само някаква тъга. Това май е основното, което почувствахме . В кръга има енергийно излъчване, усеща се като плътност и тежест в главата, но не е така силно, както ни бяха предупредили. А дъщеря ми много се разсърди и се цупи половин час, че нищо не е усетила

             Това горе е жертвената площадка. Там може да са правени жертвоприношения, да са оставяни дарове или с измиване или други ритуали да са се подготвяли за обръщение към боговете. По-долу съм снимала жертвено корито (?).

             Оттам продължихме към култовият комплекс. Той вероятно е обслужвал храма на Мишкова нива, там са се събирали хората, оставяни са животните и т.н. Може би жреците са живеели там.             Разкопките на това място едва са започнали. Вижда се, че комплексът е много голям, едва малка част от строежите са разкрити. Сградите няма как да са запазени, защото жилищните постройки са били строени от по-дребни камъни, споени с варов разтвор и са се поразрушили за 2000 години .             И последно преди качването към върха Градище:             Това са т.нар. шистови гробове. Стените и покриващата плоча са от цели, внимателно обработени каменни блокове. Това говори за погребение на важен човек. На това място видяхме три такива. Установено е, че в течение на времето в такива гробове са погребвани няколко човека. Височината на камерата беше около170-180 см. (приложила съм човек за мащаб ).
             Последно редактирано от Петя; 19-09-07, 00:12.
             НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
             Omnia vincit amor !

             Коментар


             • #14
              До: Малко Търново

              Браво колегиМного добър репортаж.Благодарности! Темата е много интересна и доста тъжна. Имам предвид и последните книги, които излизат за древната ни / на народите живели по нашите земи/ история и без да искам сравнявам... тогава и сега. Тъжно е наистина.
              Поздрави.
              Тодор Томов
              =============================
              Не е страшно да се родиш тъп,страшно е да си умреш тъп!!
              Toyota LJ70, 1KZ,+++, pics TУK

              Коментар


              • #15
               До: Малко Търново

               Наистина е интересно, ако човек се замисли най-общо. Какво остава след нас?
               Това е неизбежният въпрос, който си задава всеки, който известо време "се порови" сред руините. Това, което най-вече е останало от дедите ни, са все величествени, внушителни, утилитарни или красиви неща. Без да е увредено местообитаването им. Какво ще остане след нас? Оскъдни гори, замърсена почва, огромни камари трудноразграждащи се боклуци . Замърсена атмосфера и още по-замърсена душевност. Ограбена и унищожена в голяма степен природа.
               В момента проектирам къщи на глинена основа с дървен скелет. По поръчка на три млади момчета, които искат да живеят в екологични къщи. Съобразяваме се с природата, мястото, гледката, фън-шуй, ограничаване на електрическите полета и правилното циркулиране на енергията .
               Разбира се, това е частен случай. Но е обнадеждаващо, че има хора, които мислят разумно. Те ще го предадат и на децата си.
               НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
               Omnia vincit amor !

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

               Зареждам...
               X