Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Римски пътища ?
Свий
X
-
До: Римски пътища ?
Има остатъци от римски път успоредно до път ІІ-35.
Намира се, като се кара по Варненския път І-4 и до село Абланица се завие на юг към Троян.
Мястото е добре означено с кафеви табели, като римска крепост.
До тази крепост е добре запазеният път, който явно е ходел към Пловдив, според картата.
Коментар
-
От хижа Персенк - до хижа Чудните мостове се минава по стар римски път .Първоначално публикуван от tonibg Преглед на мнениеЗдравейте, ако има някой който е видял останки или е чувал за такива на Древни Римски пътища - нека сподели координати !
Така или иначе се мотаеме из горите, нека видим и нещо наистина древно
Даже някой е дал координати от Чудните .....
За иманярството - почти всеки ден срещам такива хора.
Оказва се , че те имат доста по-богата информация от нас . И я получават от ........ хора от бранша на Археологията и Историята .
Ние - просто си говорим за красотата на такива места.
Иманярите отдавна са посетили и проверили тези места.
Така , че - пишете и не се вкарвайте в параноя . Те ( ония ) са наясно с нашата и Римската история .
Поздрави !
Коментар
-
Между малък и голям Персенк от хижа Персенк посока гробищния проход останки от римски билен път
прохода се нарича така защото при падане на първия сняг застигнатите там оставали в капан и най често не оцелявали

Друг такъв минава под връх Модър, изгорялата хижа Модър -посока х.Персенк няма маркировка, пътеката навлиза направо в гората

струва си има запазени дълги участъци покрити с големи правилни блокове

много е красиво и диво, но е достъпно само два-три месеца в годината , лятото, високо е и снега се задържа дълго

Друг такъв минава под Аква тепе и Вражите скали
посока Хамбар- хижа Сини връх

римски път при Долни главанак
Римски път Кастра Руба
Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.
0+ при нужда от кръв!
Коментар
-
още една карта с пътищаПървоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнениеето главните римски пътища, на второстеменните нямам карта за съжаление

Коментар
-
Римските провинции Тракия и Долна Мизия І - ІІІ в.
http://anamnesis.info/resources/Rimskite_provincii_Trakiq_i_Dolna_Miziq_I-III_vek.pdf
Римската империя на Балканите І-ІІІ в.
http://v12345s.snimka.bg/culture/rim...1.15417462.big
картите са от общодостъпни източници!
Коментар
-
Сексагинта Приста (на латински: Sexaginta Prista) или само Приста е антична римска крепост на територията на днешния град Русе. Сексагинта Приста означава в превод Пристанище на шейсетте кораба. По времето на римския император Веспасиан (69 г.) възниква кастелът.Първоначално публикуван от godech Преглед на мнениеБраво много ми харесаха снимките на Сексагинта приста но не разбрах каде се намира,за да се види на живо
Коментар
-
Това е пътя и води до Римското кладенче (Урумпунар),а от с.Табачка има и екопътека водеща до същото място.http://www.mladite.com/index.php?level=5&sub=16Първоначално публикуван от nick_todorov Преглед на мнениеРимски път има и до пещерата "Орлова Чука" край Русе.
Коментар
-
Първоначално публикуван от tonibg Преглед на мнениеКоординати и снимки от Римския път над Лъкатник :
N43 03.000
E23 24.486
По горните изказвания за иманярството няма да коментирам
Къде над Лакатник има римски път
Аз съм живял 15 години там и съм обикалял горите, ама не знаех за римски път...
Коментар
-
Еми вкараи кординатите и ще го намеришПървоначално публикуван от gubislav Преглед на мнениеКъде над Лакатник има римски път
Аз съм живял 15 години там и съм обикалял горите, ама не знаех за римски път...0885 297985,мтел-Радо
0876 556870,виваком като домашен
Коментар
-
Сигугно колегата говори за римскичт път от Миланово до Пърщевица която вече е в врачанския балкан. минава се за около два часа и горе-долу 30 клометра с джип е препопъчително!Първоначално публикуван от gubislav Преглед на мнениеКъде над Лакатник има римски път
Аз съм живял 15 години там и съм обикалял горите, ама не знаех за римски път...0887791432-Митко
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Коментар