Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Магистралите в Турция - начин на плащане

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Магистралите в Турция - начин на плащане

Здравейте, пускам тази тема с идеята да е от помощ на пътуващите в Турция - в частност на тези, които смятат да се качват на магистрите. От тазгодишното ни минаване през Истанбул в началото на септември останах с впечатлението, че плащането на магистралата може да ти скъса нервите, а при „добро” желание от страна на някои хора уж да ти помогнат може и да ти струва 2-3 пъти по-скъпо.

И така, плащането на магистралата, подходящо за еднократно преминаващи чужденци, се извършва пластична карта – NKGS (Nakit KGS)

която предварително трябва да се закупи и зареди с пари. Възможна е покупка от банка, покупка от гишетата на магистралата или от други точки на продажба – като бензиностанциите Shell. Доколкото мога да разбера от google превода на следната информация
    http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/S...ollar/KGS.aspx
    карти могат да бъдат закупени и от съответните банки:
    http://www.ziraatbank.com.tr
    http://www.vakifbank.com.tr
    http://www.isbank.com.tr
    http://www.finansbank.com.tr
    http://www.bankasya.com.tr
    http://www.halkbank.com.tr
    http://www.garanti.com.tr

В частност на бензиностанциите Shell KGS картите струват по 5 турски лири, като сумата се заплаща еднократно при закупуването и не се възстановява.

В случай, че човек знае в каква посока се е запътил и кои точно участъци на магистралата ще ползва, то сумата с която трябва да се зареди картата може да се сметне доста точно. Актуални цени за мостовете и магистралите в Турция, считано от 1 януари 2012 година, могат да бъдат открити на следното място в интернет:

http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/S...oot/Tolls.aspx

Важно е да се посочи категорията на превозното средство – по отношение на зареждането на KGS картите категориите са общо 6, като 6-тата е специална за мотоциклети.

Нещо, което виждам едва сега, проучвайки наличната информация, е че именно с 6-та категория мотоциклетите могат да използват намаление от 20% при заплащане на магистралите с NKGS карта.

Доколкото ми е известно не са налице ограничения за минимална сума с която да бъде заредена картата.

От: Магистралите в Турция - начин на плащане

Тези камъни,май са в моята градина.Естествено,че исках да помогна.Надявам се не ви е излязъл солен моя съвет,но ние бяхме 5 мотора през 2010,и навсякъде по магистралите,плащахме с една карта два мотора.Последния пети мотор минаваше със някоя турска кола,макар,че всички имахме карти.
    .
    Всъщност,купихме пластични карти(от гише в началото на магистралата,след Къркларели,за 55 евро,като 50 са за ползване,обясниха ни,че картата важи за пет(5) години.На моята карта,от 2010,бяха останали 28тл.,и действително,сега(2012),пътувахме с нея,без да имаме проблеми,и минавахме с една карта два мотора,също без проблеми.И,когато,на Васко свърши,минавахме със моята.
    Дано,не сте имали проблеми,но май да.Съжалявам.
    Естествено,че бих ви препоръчал,да минавате с карта.
    Последно редактирано от МИТЬО(питона); 14-09-12, 00:29.
    Димитър Анастасов
    d.anactacov@gmail.com

Коментар

Не не не, става въпрос за това, че като тръгнахме да си купуваме карти от гишето на един от входовете на магистралата и ни казаха по 30 турски лири на мотор при условие, че реалната цена е наполовина на това. "Помагаше" ни и един тираджия с превода. Просто се поядосах на желанието на местните хора да те изпързалят Останалите хора пък съвсем не са наясно с колко пари трябва да се зареди картата, а ако не говориш и турски си съвсем загубен... За това стигнах до идеята да пусна темата за инфо. Предположих, че ще е полезна за други пътуващи

Коментар

Аз бях там 2010. Тъкмо бяха въвели новата система за плащане и нямахме никаква информация. В началото на магистралата за Истанбул нямаше нищо освен един съмнителен субект дето искаше да ни продава карти по 50 лири, ние отказахме. На края на магистралата влязох в барачките отдясно, но не намерих нищо описано на английски, нито човек говорещ английски и следващите два дена минавахме през местата за таксуване през гишетата за автоматично чекиране (там няма бариера). Всеки път се включваха аларми и т.н. На излизане от Турция чаках да ни одрусат някоя соелна глоба, но на границата никой нищо не ни каза и така ни се размина. Сега януари ще пътувам пак до Истанбул с друг автомобил и ще разбера дали си пазаят стари данни за нарушители в системата.

Коментар

Да се изповядам по въпроса след скорошното ми посещение до Турция--е, хич не можах да разбера тая система!! Макар и след като питах доброжелатели на границата за това къде се плаща, не видях начин да го направя. След като стигнах до мястото където вече започваше платения участък, първо не видях никой и следвах примера на местните, а именно "минаваш и заминаваш"

Второ, ако въобще имаше някой (случи се само 1 път), той само ме изгледа и направи движение с ръка което интерпретирах като "Айде минавай". Така и не разбрах къде и какво се плаща.

Поне в Румъния имаше пропуски с хора и нямаше двусмислие. Че и кредитни карти приемаха...

Коментар

Купува се Toll карта от Shell след Къркларели 20лири и минаваш през автоматичното чекиране! Може да се използва докато свършат парите в нея.

Коментар

Ето и моят опит. Преди време за Истанбул и обратно плащахме с монети. Преди около 2 години на излизане от Измир се оказа, че вече можело само с карти. В офиса при тол-гишетата имаше залепена бележка, написана с химикал на изключително неграмотен аглийски, че картата струва 30 TL, от които 10 за самата пластика и 20 като начално зареждане. Изглеждаше така

Купихме, пътувахме, а на връщане не се наложи да ги ползваме, минахме по друг път. Наложи ми се два месеца по-късно. Всичко си беше нормално докато не опитах да я заредя. Казаха ми, че можело само в офисите при тол-гишетата, но там се мръщели ако зареждането е по-малко от 50 TL. В една безнзиностанция Shell ми предложиха техен тип карта, която струва само 3 TL като пластика и може да се зарежда във всяка бензиностанция на Shell. Веднага си купих и такава. Ето как изглежда тя :

По-късно упях да заредя и първата на гишетата при Babaeski. Просто дадох 20 TL и ми я заредиха. Явно не е популярно на тези места, затова им е трудно да връщат ресто. Иначе няма проблем. После разбрах, че можело да се зареждат в изброените по-горе банки. Но не съм пробвал. Просто ползвам и двете като си записвам колко пари остават във всяка и от време на време допълвам «заряда». Пък и ако на някой приятел инцидентно му потрябва не е нужно и той да дава пари за пластика.

Относно техниката - като наближите гишетата трябва да застанете пред бариера, над която има надпис “KGS” (да не сбъркате с OGS !). Обикновено са най-десните няколко (или едно, зависи от КПП-то). Така е и на магистралите и на двата моста над Босфора.

Отваряте предварително прозореца на колата и спирате така, че да можете с протегната ръка да доближите картата до гнездото на този апарат :

Чува се характерно „пиу” и на дисплея се появява колко лири имате в картата. Това на входа. На изхода се повяват две цифри : едната е колко ви е отнето за съответния преход, а другата колко ви остава в картата след това отнемане. На моста гишето е едно и показва двете цифри (като при изход). Просто и лесно, няма как да се сбърка.
              Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

На входа на турската митница/капакуле/ стои един който продава карти.Не помисляюте да купувате от него.
                Пригответе си 20 турски лири и на първото спирани за плащане до Одрин спрете в страни и преминете от другата страна. Давате на гишето 20 т.лири дават ви карта за 5 и зареждата за 15. Може и дума да не казвате. Човека си знае работата.
                only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Първоначално публикуван от harley Преглед на мнение
                  Здравейте, пускам тази тема с идеята да е от помощ на пътуващите в Турция - в частност на тези, които смятат да се качват на магистрите.
                  И така, плащането на магистралата, подходящо за еднократно преминаващи чужденци, се извършва пластична карта – NKGS (Nakit KGS)...
                  Важно е да се посочи категорията на превозното средство – по отношение на зареждането на KGS картите категориите са общо 6, като 6-тата е специална за мотоциклети.
                  Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                  Ето и моят опит...
                  Относно техниката - като наближите гишетата трябва да застанете пред бариера, над която има надпис “KGS” (да не сбъркате с OGS !). Обикновено са най-десните няколко (или едно, зависи от КПП-то). Така е и на магистралите и на двата моста над Босфора.
                  Отваряте предварително прозореца на колата и спирате така, че да можете с протегната ръка да доближите картата до гнездото на този апарат :

...Просто и лесно, няма как да се сбърка.
                  Здравейте, не ми стана ясно къде и как се обявява вида на МПС (6 категории?) - при купуване на картата или на гишето преди входа на магистралата/моста/тунела. Моля да обясните.
                  ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Аз споделям само как е с най-често срещаното - лека кола. А това е линка към турския сайт, обясняващ всичко. За съжаление обаче, английският вариант е "Under construction". Пробвай с преводача на Google. Аз наистина не съм проучвал останалите МПС.
                    P.S. На гишетата някак си не виждам вариантност. Поставяш картата и уредът отчита без нищо да натискаш. Може би при покупката, не знам. Съжалявам.
                    Последно редактирано от zippel; 24-12-12, 22:38.
                    Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Тъй като ми предстои пътуване за Турция се ровя из нет-а за повече инфо и попаднах на това:
                      От 1 януари 2013 системата за плащане на магистралите KGS е заменена с NGS. Справка и повече инфо тук:
                      http://www.uab.org/index.php?option=...id=127&lang=bg

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X