Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Внимание, адреналин!..

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Внимание, адреналин!..

    Във връзка с едното от произшествията в събота край Стара Загора искам да споделя едни мисли, които имат отношение към сигурността.

    Затова отварям темата тук. (Давам си сметка, разбира се, че за колегите с дългогодишен опит въпросните "мисли" няма да са никаква изненада.)

    Беше в късния следобед, към края на разходката, великолепно организирана от заралии. Бяхме спрели, просто за да се уточним кой как ще се прибира към базата. И двама-трима колеги се загледаха в един висок и стръмен праг, и даже го "опипаха", така да се каже.

    Единият от тях - симпатяга и куражлия от Варна, реши сериозно да го атакува. (Не му разбрах името - моментът не беше подходящ за запознаване; то ще стане друг път и ще ми е приятно.)

    Мисля, че би могъл да го изкатери. Но все пак погледнато отстрани това изглеждаше като ези-тура: 50% успех, 50% беля.

    Падна се лошата половина на "монетата" - джипката се преобърна. Колегата, слава Богу!, нито пострада, нито си развали настроението.

    Прилагам няколко илюстрации. Колегите без съмнение ще качат по-качествени снимки - включително от самия момент на обръщането, а вероятно и клипче, в темата за зимната Сузуки - среща:

    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...972#post620972

    ***

    Та за какво ме подсети този случай? И в други разходки ми е правило впечатление, че след по-труден преход хората - макар и изморени - са в подчертано приповдигнато настроение. Това, естествено, е много хубаво, но като че ли тогава се засилва и склонността към "щуротии", която при това изглежда заразна (самият аз се улавял в голямо желание някак да скоча някъде с джипката). В такъв момент мнозина започват да бръмчат във всички посоки, да си търсят и намират особено трудни препятствия и т.н.

    "Виновен" за това ще да е прословутият адреналин. Пак казвам, лошо няма, но е добре човек да има едно наум, че в определен етап от расотката, става доста по-склонен да се увлича.

    Това според мен е "медицински факт" по израза на Остап Бендер.

    Не претендирам да съм открил топлата вода. Но е хубаво по-често да се сещаме, че в сигурността на движението и по пътя, и в гората има съществени психологически компоненти. Колкото по-добре ги знаем, толкова сме по-сигурни.

    Поздрави!
    Прикачени файлове
    Искам България чиста!

  • #2
    До: Внимание, адреналин!..

    То е и въпрос на подготовка. Като гледам джипката е добре оборудвана за подобни преобръщания, така че за нея 50/50 минаване или беля, е приемливо съотношение... Колегата явно е свикнал да попада в такива ситуации и дори ги търси . Проблем ще е, ако на някой с мек таван и без ролбари му се завъти главата до там, че да се набута в тази ситуация.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

    Коментар


    • #3
      До: Внимание, адреналин!..

      очти винаги белите и засадите стават в края на разходката, особено ако края е дошъл по-рано от очакваното, а на участиците им се "играе". Поне аз това съм видял за няколкото години забава, наречена оффроуд
      Когато някой просто затъне е ОК, но Обръщанията са си опасно забавление, радвам се, че на колегата му няма нищо

      Коментар


      • #4
        До: Внимание, адреналин!..

        за това с другарчетата си имаме лаф... "Ей са се наиграхме" ...винаги е на беля

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X