Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помогнете със съвет или си мълчете. Смейте се на воля

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помогнете със съвет или си мълчете. Смейте се на воля

Да започна от началото.
    Миналата година си купих Toyota 4runner. Голям багажник, удобна за семейно пътуване. Очаквах да ми се роди 2-ро дете и джипката щеше да я кара жена ми в града за да не я мачкат неграмотниците, пък моята идея беше да и се наслаждавам в личен план по язовирите. С една дума не съм запален състезател по офроуд - не че нямам мераци но все нямам или пари или време, а съм си прост рибар, дето като тръгне с палатките и въдиците все не му стига място (иначе имам и форд фокус). Та какъв ми е върпоса:
    Ето ситуацията возим се по земен път - коловози от камиони возещи трупи - дълбочки и бая широчки. Карах колата бавно и разумно (така си мислех тогава) и тя легна по корем - заора предния мост, заора диференциала, заора гредата на раздатъчната кутия. предно ляво колело беше в дупка задно дясно във въздуха, другите на кръст си бяха на земята. Пусках и бързи и бавни, и напред и назад. Не можах да изляза - въртяха само свободните колела. Наложи се с подръчни средства да разкопаем гредата и мостовете и излезе на задна. Нямам опит - човек се учи или от грешките си или от хората. Първата ми преценка е че нямаше да легна ако карах не карах бавно - като жена на първо курмуване. Другото е непознаване на колата - бях я карал тук таме по земен път ама то по ливадата и с фокуса си минавах.
    Та въпроса ми е къде сбърках и защо не излезе пустата му кола.

П.П. ако някой може да ми даде каквато и да било литература за автомобила ми 4 runner 2,5 TD 1992 да каже.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

логиката е проста, това е лека машина, не е камион, значи трябва да я държиш на всяка цена извън камионските коловози

дори и да е малък коловоза, влезнеш ли в него после може да стане по - дълбок и няма излизане. принципно паднеш ли в камионски коловоз имаш проблем
    drive alive

Коментар

що е то блокаж на диференциала

По-подразбиране би трябвало да имам блокаж на диференциала. това е когато се движат всички колелета едновременно или греша. странно обаче при 4х4 и при бавни и бързи не ми сработи нищо такова. как да разбера имам или нямам. щото ако има щях а изкоча от "ситуацията".
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

твойта кола има блокаж на междуосевия диф /на раздатката/ така излизаш ако единия от двата моста има сцепление, ако по една гума от двата моста е във въздуха нищо не правим, тогава ти трябват блокажи на мостовете

за такива ситуации може да си сложиш една лебедка, спестява много ядове и пари за пияни трактористи
        drive alive

Коментар

) Е, ти си попаднал на мястото, от което се страхуват и най-бесните състезатели, няма какво особено да направиш.
          Общата идея е да се стремиш да не паднеш в коловоза. Ако вече си паднал, да излезеш, ама не всички гуми го могат тоя номер. Остава ти копане и вдигане с джека. С лебедки и теглене можеш да строшиш цялата кола.

Коментар

Не виждам от какво се притеснявате. На всеки му се е случвало а на тези които карат редовно на подобни места редовно им се случва Не се опитвайте да карате бързо, добре сте направили бавно и внимателно. Просто ви трябва малко теоретична подготовка, след това да си оборудвате машината (Hi-Lift + лебедка) и след това всичко ще си дойде на мястото. Но да знаете че без лебедка и сам не е добра идея да пробвате да минавате отнякъде където не сте съвсем сигурен че минавате... Въобще отговора на 99% от проблемите се казва лебедка...
            VPetrov.photography

Коментар

Принципно е истина че всеки е изпадал в подобни ситуаций, дори много са чакали някой да ги изтегли, но защо трябва да се стига до там???

Когато си сам в гората не трябва да си позволяваш да стигаш до там!

Съвета ми е следващият път, когато малкото гласче в главата ти каже "абе тук загрубяват нещата" послушай го, слез от колата и се разходи пеша - та дори и километър, да видиш аджиба как е напред. По добре да загубиш време в проверка, отколкото да висиш цяла нощ и да чакаш на следващият ден приятел да те изтегли. Да не говориме че пътища много. Щом почвата предлазполага за коловози и виждаш че този път се използва от камиони - то на 95% е сигурно че по това дъждовно време на годинат ще има място където няма да може да минеш.

BTW: Внци е организирал мобилната спасителна служба именно за тази цел.

Коментар

Първоначално публикуван от sabin
                Принципно е истина че всеки е изпадал в подобни ситуаций, дори много са чакали някой да ги изтегли, но защо трябва да се стига до там???

Когато си сам в гората не трябва да си позволяваш да стигаш до там!

Съвета ми е следващият път, когато малкото гласче в главата ти каже "абе тук загрубяват нещата" послушай го, слез от колата и се разходи пеша - та дори и километър, да видиш аджиба как е напред. По добре да загубиш време в проверка, отколкото да висиш цяла нощ и да чакаш на следващият ден приятел да те изтегли. Да не говориме че пътища много. Щом почвата предлазполага за коловози и виждаш че този път се използва от камиони - то на 95% е сигурно че по това дъждовно време на годинат ще има място където няма да може да минеш.

BTW: Внци е организирал мобилната спасителна служба именно за тази цел.

Абсолютно вярно, това е и моята философия. Дойде ми акъла след същото закантарване като твоето. Само че тогава бях с Вранглера и сам излязох с повечко зор и нерви. Ако се случи с Гранда съм до там...
                Така че когато усетиш че става кофти, дай назад докато може да върви, слез и погледни какво става.
                Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Благодарности

Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети .
                  Явно не съм такъв чак загубеняк за какъвто се помислих в началото . Споменахте за Hi-lift и лебедка. Четох доста тук из форума, но тъй като съм лаик нямам нужната преценка. Доколкото видях основните доставчици и спецове са в София и Пловдив. Няма ли как грубичко да ми подскажете нещо по-конкретно, като за моята машина, примерно тип лебедка щото видях голям избор, що е то Hi-lift в смисъл какво ми трябва и марки за предпочитане. И все пак заявявам твърдо - нямам намерение да ставам състезател просто не искам следващият път когато съм с жената и двете деца (едното бебе) да закъсам по пътя за някой язовир и сме тръгнали на излет на палатка.
                  ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

http://forum1.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=349
                    VPetrov.photography

Коментар

Благодарности

Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети .
                      Явно не съм такъв чак загубеняк за какъвто се помислих в началото . Споменахте за Hi-lift и лебедка. Четох доста тук из форума, но тъй като съм лаик нямам нужната преценка. Доколкото видях основните доставчици и спецове са в София и Пловдив. Няма ли как грубичко да ми подскажете нещо по-конкретно, като за моята машина, примерно тип лебедка щото видях голям избор, що е то Hi-lift в смисъл какво ми трябва и марки за предпочитане. И все пак заявявам твърдо - нямам намерение да ставам състезател просто не искам следващият път когато съм с жената и двете деца (едното бебе) да закъсам по пътя за някой язовир и сме тръгнали на излет на палатка.
                      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

джипа не дава 100% гаранция, че винаги ще минеш - колкото си по-сигурен, толкова по-вероятно е да заседнеш...
                        в конкретния случай е трябвало /най-вероятно/ веднага щом спре да върнеш леко назад и да видиш какво-що...

на мен ми се е случвало на привидно лесен терен да се закопая /вместо направя както те съветвам/...

ако караш само на заден мост и заседнеш, в 99% от случаите може да излезеш сам, като включиш 4х4... но аз в тогава, включих 4х4 и излязох и... се забих със засилка /оказа се, че имало изкопана канавка/

В края на краищата и да заседниш, не е повод за самоубийство... Просто губиш някой час

Пък и нали си излязъл сам - значи не си толкова зле
                        помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Някой казват че колкото по подготвен ти е джипа, толкова по дълече ще закъсаш и толкова повече ще чакаш трактора да те измъкне

Коментар

А пък някой вадим трактори
                            Колкото по добре ти е оборудван джипа по голям трактор
                            ще извадиш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X