Здравейте!Моля за малко помощ, относно ПТП с мое участие!Тъй като не пиша във форума,само го чета,моля модераторите да преместят темата ми,ако не е на правилното място.Та за какво става дума:преди няколко дни, в девет часа вечерта ,правейки ляв завой на кръстовище,след като изчаках колите на пътя с предимство потеглих бавно и спокойно.В последния момент видях черна кола, без включени никакви светлини и движеща се с доста над 50км/ч.Натиснах спирачките ,но въпреки всичко се ударихме.Кръстовището е осветено,,но при положение че и от отсрещната ми страна има коли за ляв завой и то със светнати фарове въобще не съм видяла колата.Първо дойде патрулка от районното и записа имената на двама свидетели,които потвърдиха,че момчето е карало бързо и без светлини.После им казаха ,че няма какво повече да правят там -да си тръгват.За мое съжаление в паниката си взех само тел на единия свидетел.Когато дойдоха катаджиите се обадиха само на единия свидетел,който дойде и потвърди същото.На въпроса ми за втория свидетел беше отговорено ,че те не могат да го вземат от полицаите от районното,на другия ден да ходя да си ги търся.В последствие се оказа,че в протокола и акта ми не пише нищо за светлините,скоростта на другия участник в ПТП-то,нито че има свидетели.Пуснах възражение срещу акта,но по това което намерих в нета не очаквам да го разгледат.Та най-вероятно ще стигнем до съд.Още нещо-в акта е записано,че ми е счупен ролбара.Какво е ролбар?Тази желязна решетка отпред не се ли води булбар?И какво мога да направя в своя защита,тъй като мисля вината не е само моя?Моля ако някой е запознат и има време и желание да ми отговори.Предварително благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
молба за съвет за ПТП
Свий
X
-
До: молба за съвет за ПТП
Ако при евентуално преразглеждане на случая се установи "съвина",тоест виновност и на двамата водачи за произшествието,и двамата отнасяте по един АКТ,а застрахователите не плащат на никой.Единствения вариант е да ти платят по автокаско,но ако е на вноски застрахователите те карат да заплатиш вноските за цялата година,и тогава ти изплащат щетата.
Освен това при ПТП по твоя вина мисля,че ти завишават застрахователните вноски.0884 987 137
В българския език НЯМА дума, която в множествено число да завършва с "Й"
-
Незнам какво да те посъветвам. Само ще ти цитирам катаджия, който ми каза следното при една моя ситуация (удари ме ляво завиващ, докато аз чакам в задръстване извън кръстовището) :
"Щом другият е с предимство, ако ще на таван да се приземи върху теб - ти си виновна!!!" - изводите можеш да си ги направиш предполагам ..Кръвна група 0+
Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "
Коментар
-
Не се кахъри толкова. Обжалвай наказателното постановление в 7 дневен срок пред съда. Води свидетел и адвокат който се занимава с дела по КАТ.
Съда е мъдър и справедлив.Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR
Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!
Коментар
-
Вчера намерих името и телефона на втория свидетел и човек от кат ме посъветва да пиша не възражение срещу акта,както съм направила,а жалба до началника на КАТ за вменена ми вина.Вързраженията по актове били твърде много и за да не си пълнят папките, никой не ги четял или нещо в този смисъл.Така че в понеделник ще пиша жалба и после ще видим.Ще пиша как се развиват нещата.Колкото до това какво казал катаджията на vili4ka,то и този, който ми написа акта каза много работи.Общо взето само той беше наясно с правилника и нито началниците му в кат,нито адвокатите знаят за какво става дума,щото видиш ли имал двадесетгодишен стаж/което се оказа не точно така/.Както и да е ще видим какво ще стане.Zemoo99 аз пари от това не търся,въпроса е принципен.Ако бях тръгнала по рязко щеше да стане касапница защото гълъбчето караше поне със 80-90.Ама утре някой няма да има тоя късмет да се забави.И тогава какво ,пак ли няма да е виновен?
Коментар
-
От това което прочетох,следва да очакваш наказателно постановление по съставеният ти акт.Него можеш да обжалваш до Районният съд в 7 дневен срок от получаването му.Ако решиш да обжалваш глобата потърси компетентен адвокат-занимаващ се с такива дела.По описаната ситуация-ти си виновна,въпреки изложените аргументи/съжалявам за констатацията,но такава ще направи и съда по обжалването/.Шансът ти е, да са допуснати процесуални нарушения при съставянето на акта или да посочиш в жалбата и да искаш призоваване на свидетелите да докажат, че насрешната кола се е движела с висока скорост и ти не си могла да я видиш преди да предприемеш маневрата и да реагираш своевременно.Целта е доказване на съвина и от другия шофьор и намаляване на глобата.Относно фаровете,това не е аргумент които ще ти свърши работа по обжалването.В момента те не са задължителни.Пожелавам ти успех ако решиш да обжалваш!
Коментар
-
Първоначално публикуван от cvetizar Преглед на мнение.....Относно фаровете,това не е аргумент които ще ти свърши работа по обжалването.В момента те не са задължителни....?
Първоначално публикуван от geryb Преглед на мнение....преди няколко дни, в девет часа вечерта .....!"Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Първоначално публикуван от cvetizar Преглед на мнениеОт това което прочетох,следва да очакваш наказателно постановление по съставеният ти акт.Него можеш да обжалваш до Районният съд в 7 дневен срок от получаването му.Ако решиш да обжалваш глобата потърси компетентен адвокат-занимаващ се с такива дела.По описаната ситуация-ти си виновна,въпреки изложените аргументи/съжалявам за констатацията,но такава ще направи и съда по обжалването/.Шансът ти е, да са допуснати процесуални нарушения при съставянето на акта или да посочиш в жалбата и да искаш призоваване на свидетелите да докажат, че насрешната кола се е движела с висока скорост и ти не си могла да я видиш преди да предприемеш маневрата и да реагираш своевременно.Целта е доказване на съвина и от другия шофьор и намаляване на глобата.Относно фаровете,това не е аргумент които ще ти свърши работа по обжалването.В момента те не са задължителни.Пожелавам ти успех ако решиш да обжалваш!
Колегата е прав че ако акта не е съставен както трябва може да спечелиш дело ако пуснеш жалба до райония съд.Наказателното постановление ще излезе сигурно чак след два месеца
в деня който го получиш може да подадеш жалба в съда.Аз съм печелил дело по чл.20 ал.1 макар ,че бяхме виновни,в акта другия шофьор беше записан като единствен сведетел и това бе в основата на решението на съдията.ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ
Коментар
-
Личното ми мнение е, че решението ще бъде, че сте виновни и двамата. Шансът ти е да търсиш сериозен адвокат, който да доказва дали другото МПС е било видимо от теб. Това вероятно ще наложи наемане на вещи лица... Не мога да преценя дали е тъмната част на деня. Ако не е, съществува вероятност да изкарат теб виновна... За съжаление, най-вероятно ще бъде "неспазване на предимство". Според мен, единственото, за което можете да се хванете е, че другият участник не е бил видим. Само така ще отпадне неспазването на предимство. Но е въпрос на доказване.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение....... Не мога да преценя дали е тъмната част на деня. .........
"Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Е, да де, ама нали знаеш, че в съда всичко се доказва: колко часът е било, дали наистина светлините са изгасени, ако са изгасени, дали не е имало друг светлинен източник, който да прави превозното средство достатъчно добре забележимо. Последното не освобождава от задължение другия водач да си включи светлините, но в такъв случай бих се обзаложил, че той ще бъде наказан само за нарушение, без това да се счита за причина за ПТП(поне що се отнася до светлините). Да не се обижда колежката, само съм обективен, според моите разбирания и опита, който имам с подобни ситуации. Обикновено всеки казва тази част от истината, която е в негова полза. Твърдението, че се е движил " с много над 50 km/h също е трудно доказуемо без измервания от удара. Всъщност, недоказуемо е, ако няма камера за скорост някъде наблизо. Свидетелските показания за такова нещо са субективна преценка, нали се сещате... Виждал съм акт по чл.20 на водач, на когото бяха отнели предимство. И беше счетено, че и двамата имат вина.
Коментар
-
Светлата и тъмната част на денонощието лесно се доказва. Справка за изгрева и залеза на слънцето може да се направи от всеки метеорологичен сайт. За другата, чисто юридическата част, си трябва адвокат. Не знам дали си струва усилията и разходите."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Дали е било достатъчно тъмно или светло се доказва с документ от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.Във въпросната справка те дават становище каква е била видимоста към момента на настъпване на ПТП.
Скороста се установява с техн.средство /радар/ - в конкретния случай такъв няма.
Другият начин е като се назначи автотехническа експертиза,при която от деформациите по автомобилите експертът прави заключение каква е била скороста на автомобилите в момента на удара.Доколкото знам тази експертиза се назначава само от съда,при случаите на тежки ПТП.Докато дойде време да обжалваш онзи може да си е отстранил щетата,да е дал автомобила за скраб,да го е блъснал още три пъти и какво ли още не.Така,че единственото за което можеш да се хванеш са фаровете - хващай адвокат и действай.0884 987 137
В българския език НЯМА дума, която в множествено число да завършва с "Й"
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар